Voormalig Judas Priest-drummer Dave Holland overleden

De Engelse rock drummer Dave Holland is vorige week dinsdag op 69-jarige leeftijd overleden. Het treurige nieuws werd gisteren bekend via de Spaanse krant El Progreso. Waaraan Holland is overleden is niet bekend.

Holland begon zijn loopbaan in de band Pinkerton's Assorted Colours met wie hij in 1965 de single 'Mirror Mirror' uitbracht. Holland zou de groep in 1968 verlaten om verder te gaan in de band Finders Keepers. Niet lang daarna richten drummer Dave Holland, gitarist Mel Galley, bassist Glenn Hughes, zanger John Jones en multi-instrumentalist Terry Rowley (ex-The Montanas) de band Trapeze op. Holland zou van 1970 tot 1979 op een zevental albums van de band te horen zijn.

Vanaf augustus 1979 maakte Dave Holland deel uit van de Britse heavy metal band Judas Priest en was te horen op succesvolle albums zoals British Steel, Screaming for Vengeance, Defenders of the Faith, Turbo en Ram It Down. Holland zou de band vanwege gezondheidsproblemen in 1989 verlaten. In de jaren negentig zou Holland betrokken zijn bij een reunie van de band Trapeze en op tournee gaan in Europa.

In 2004 werd Holland tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens een poging tot verkrachting van een 17-jarig meisje aan wie hij drumlessen gaf. Holland, die in juni 2012 uit de gevangenis werd vrijgelaten, heeft altijd volgehouden dat hij was veroordeeld voor een misdaad die hij niet zou hebben begaan.