Medaillewinnaar WK gewichtheffen en Spelen weer betrapt op doping

Je verwacht het totaal niet, maar het is toch echt zo: één van de beste gewichtheffers in de wereld is betrapt op het gebruik van doping. Het gaat om de Litouwer Aurimas Didzbalis, zo heeft de internationale gewichthefbond IWF bekendgemaakt.

De IWF is druk bezig met het testen van vele stalen die eind vorig jaar tijdens het WK in het Amerikaanse Anaheim afgenomen zijn. Daar zijn de eerste positieve gevallen van naar voren gekomen en Didzbalis is de grootste naam. De Litouwer is gepakt op het gebruik van SARM S-22, een spierversterkend middel.

In de klasse tot 94kg pakte Didzbalis in Anaheim zilver, nadat hij in 2016 in Rio al olympisch brons veroverde. Veel Litouwse fans zijn echter niet ongelukkig met het nieuws over zijn positieve plasje: hij werd al eens eerder betrapt op doping en men is hem liever kwijt dan rijk, maar zijn vader is de baas van de Litouwse gewichthefbond, waardoor hem altijd een hand boven het hoofd werd gehouden in eigen land.

De IWF maakte ook bekend dat de Albanese Romela Begaj betrapt is op doping, iets wat vorige week al door Albanese media gemeld werd - met inmiddels als resultaat dat Albanië het EK van maart niet meer kan organiseren, de hele gewichthefbond heeft er immers de brui aan gegeven.

Begaj en Didzbalis zullen al bekend zijn met de procedures rondom een dopingstraf, voor de andere twee betrapten geldt dat nog niet. Europees kampioen Dumitru Captari uit Roemenië bleek ook positief op het WK, waar hij nog faalde ook door bij het stoten geen gewicht boven zijn hoofd te krijgen. Dimitris Minasidis uit Cyprus is eveneens de klos.