Skeletonlegende Dukurs kondigt afscheid aan

Skeletonner Martins Dukurs heeft het einde van zijn illustere loopbaan aangekondigd. De 33-jarige Let domineerde de sport vele jaren, maar houdt het na de Olympische Spelen in Pyeongchang van komende maand voor gezien. 

In het seizoen 2004/05 kwam Dukurs de World Cup binnen, twee jaar later haalde hij zijn eerste podiumplek en nog een jaar later zijn eerste zege. Vanaf het olympische seizoen 2009/10 nam hij de sport in een ijzeren greep: in dat jaar won hij het eindklassement in de World Cup voor het eerst, wat hij in de zeven daaropvolgende seizoenen zou herhalen. Dit seizoen werd hij eindelijk geklopt, de Zuid-Koreaan Yun Sung-bin was hem te snel af.

Vooral van 2010 tot en met 2016 was Dukurs een van de meest dominante atleten in de sportwereld. In zes World Cup-seizoenen vol wedstrijden werd hij een keer achtste, zesde en vijfde, één keer derde en zes keer tweede. De overige 39 wedstrijden won hij allemaal, in totaal doorbrak Dukurs dit seizoen de grens van vijftig overwinningen.

Superman pakte vijf wereldtitels, maar op de Olympische Spelen zegevierde hij nog nooit. In 2010 verloor hij in Vancouver van thuisfavoriet Jon Montgomery, vier jaar later was de Rus Alexander Tretiakov hem in Sochi te snel af - een gouden medaille die Dukurs waarschijnlijk alsnog krijgt door de dopingschorsing van Tretiakov. De kans lijkt zeer groot dat de Let in Pyeongchang wéér tegen een thuisfavoriet het onderspit moet delven, want Yun is de grote topfavoriet op goud.

Overigens kondigde ook oudere broer Tomass aan er na de Spelen mee te stoppen. Hij won in zijn debuutseizoen (2003/04) één World Cup-wedstrijd, in het eigen Sigulda, en moest het daarna doen met in totaal 23 derde en tweede plekken, vaak achter zijn broer. Tomass pakte één keer brons op het WK, in 2015.