Militair doet 'gooi' naar zilveren camera

Fotograaf sergeant-majoor Gerben van Es van het Mediacentrum Defensie maakt kans op de Zilveren Camera. Een foto die hij tijdens de NAVO-oefening Iron Wolf in Litouwen maakte, is genomineerd voor de categorie ‘nieuws internationaal’. Dat is gistermiddag bekend gemaakt. Op 3 februari wordt duidelijk of de luchtmachtmilitair de wisseltrofee weet binnen te halen.

Van Es heeft behoorlijk wat concurrentie. Er zijn namelijk 9 categorieën waarvoor beelden waren in te zenden. Zo dingt bijvoorbeeld onder de noemer ‘Politiek’ een serie foto’s mee over het aftreden van voormalig minister Jeanine Hennis Plasschaert.

Gaaf
Van Es zelf is sowieso al heel opgetogen over de nominatie. “Toen ik het gisteren hoorde, had ik wel even het gevoel van wauw… wat gaaf! Dit is een hele leuke erkenning. Ik vind het ook fijn dat de jury heeft gezien wat ik met die foto heb bedoeld.”

De luchtmachtmilitair stuurde niet alleen werk uit Litouwen in, maar ook uit Sint Maarten. Van Es was daar al om beelden te maken, toen orkaan Irma nog niet eens volledig was uitgeraasd. Helaas haalden die foto’s de nominaties niet.

Defensiefotografen stuurden ook eerdere jaren foto’s in. Die bleven niet onopgemerkt, maar waren niet goed genoeg voor de felbegeerde hoofdprijs. Behalve in 2010. Toen ging de Zilveren Camera naar Evert-Jan Daniëls, aan Defensie verbonden als reservist. Hij won met een persfoto van politici op het Binnenhof.

Eerste prijzen waren er wel voor militaire fotografen. De meest recente dateert van 2015. Hille Hillinga won in de categorie ‘Binnenlands nieuws’. Dat was voor het in beeld brengen van de aankomst van stoffelijke resten van vlucht MH17 op Vliegbasis Eindhoven.

Militaire fotografen komen overal ter wereld en dat geldt uiteraard ook voor Gerben van Es. Vanaf eind deze maand houdt hij op defensie.nl een weblog bij. Zo neemt hij de lezer af en toe even mee tijdens zijn werk.

De genomineerde foto (Foto: Gerben van Es - Mediacentrum Defensie)
De genomineerde foto (Foto: Gerben van Es - Mediacentrum Defensie)