2e Kamer stemt in met grondwetswijziging benoeming burgemeester

De Tweede Kamer heeft vandaag in ruime meerderheid ingestemd met een aanpassing van de Grondwet die de benoeming van de burgemeester regelt. Die wijziging maakt het mogelijk om in de toekomst de manier te veranderen waarop de burgemeester wordt aangesteld - bijvoorbeeld door die te gaan kiezen.

Deze wijziging, op initiatief van D66, was voor de verkiezingen ook al eens door beide kamers geweest, maar omdat het hier om een wijziging van de Grondwet gaat is het daarmee nog niet klaar; na de volgende verkiezingen gaat de wet opnieuw door beide Kamers van het Parlement, waarbij geen gewone maar een gekwalificeerde meerderheid moet worden behaald - twee derde. Dat lukte vandaag ruimschoots, want alleen de SGP stemde tegen.

Toch was dit niet zomaar een hamerstuk, want de jacht van D66 op een gekozen burgemeester (vaak genoemd als een van de kroonjuwelen) kent een lange geschiedenis. In 2005 strandde een soortgelijke grondwetswijziging namelijk in de Eerste Kamer toen PvdA-senator Ed van Thijn tegenstemde in de naar hem genoemde nacht. De dag erop trad verantwoordelijk D66-minister Thom de Graaff af.

In het regeerakkoord van Rutte-III staat verandering rondom het aanwijzen van de burgemeester opnieuw op de agenda. Maar de coalitiegenoten van D66 zijn helemaal geen voorstander van een gekozen burgemeester - zij stemden slechts voor omdat de benoeming van de burgemeester volgens hen niet in de grondwet thuishoort. Of de Eerste Kamer ook gaat instemmen met de wijziging valt nog te bezien, zij lijken vooralsnog minder enthousiast.

En zelfs dan betekent het nog niet dat de gekozen burgemeester er gaat komen. Is het rechtstreeks stemmen op je burgemeester een goed idee? Laat je mening achter in de reacties!