Noord-Korea maakt VS verwijten over OS

Noord-Korea heeft de Verenigde Staten ervan beschuldigd de Olympische Spelen als excuus te gebruiken voor nog meer militaire aanwezigheid in de regio. Maar Noord-Korea heeft "een machtig en betrouwbare afweer" tegen de Amerikanen. Dit zei de Noord-Koreaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties in Genève, Han Tae-song, tijdens ontwapeningsoverleg in de Zwitserse stad.

Volgens Han brengt Washington meer militair materiaal naar Korea en doet net alsof dat voor de veiligheid van de Olympische Spelen is. De diplomaat noemde het dinsdag "een gevaarlijke daad om een natte deken te gooien over de huidige positieve sfeer die de inter-Koreaanse relaties kenmerken".

Komende maand zijn de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Het stalinistische Noord-Korea heeft er recent mee ingestemd ook naar de Spelen te komen. De Korea's lopen samen bij de opening en een aantal Noord-Koreaanse ijshockeysters zijn opgenomen in het Zuid-Koreaanse team, dat op de Spelen als 'Korea' in actie zal komen.

Noord-Korea maakt VS verwijten over OS
Noord-Korea maakt VS verwijten over OS (Foto: ANP)