FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 29 december 2017

Zijlstra sprak met Turkse evenknie

Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken heeft een gesprek gehad met zijn Turkse evenknie Mevlüt Çavusoglu. Een woordvoerder van Zijlstra bevestigt woensdag berichtgeving hierover in het AD. De verhoudingen tussen Nederland en Turkije staan onder druk sinds de diplomatieke rel van afgelopen maart.

Het gesprek tussen beide bewindslieden vond plaats in de zijlijn van een recente NAVO-top in Brussel. "Het was een eerste kennismaking tussen beide. Het verliep in goede sfeer", aldus de woordvoerder.

Afgelopen maart weigerde Nederland de komst van Çavusoglu naar Nederland. Hij wilde campagne voeren voor een ja-stem bij het Turkse referendum om president Recep Tayyip Erdogan meer macht te geven. Een andere minister die door Turkije vanuit Duitsland naar Nederland werd gestuurd, werd door de politie tegengehouden.

Excuses
De Turkse regering eiste excuses van Nederland, maar Nederland weigerde die te geven.

Volgens het AD werken beide landen aan een oplossing van het conflict. Zo zouden hoge ambtenaren bezig zijn een verklaring op te stellen waarin beide partijen dingen over elkaar zeggen die de twee regeringen elk goed kunnen uitleggen naar hun eigen bevolking. Maar dat wilde de woordvoerder niet bevestigen. "Er is geen sprake van een normalisatie van de verhoudingen. Nederland blijft bij zijn visie op de gebeurtenissen van maart, Turkije ook."

Zijlstra sprak met Turkse evenknie
Zijlstra sprak met Turkse evenknie (Foto: ANP)

Taylor langs Anderson naar halve finales WK darts

Darter Phil Taylor heeft zich op zijn laatste wereldkampioenschap geplaatst voor de halve finales. De Engelsman, zestienvoudig wereldkampioen, was Gary Anderson de baas, hoewel het na een relatief makkelijk begin toch wat moeite leek te kosten.

Taylor begon uitstekend aan het duel: hij scoorde netjes in set één en gooide zijn drie darts op een dubbel er alledrie in, waardoor set één voor The Power was. In set twee kwam Anderson op 2-0, maar Taylor gooide er twee elfdarters achteraan. Toch was het Anderson die kon antwoorden: via een 101-finish pakte hij de set en zorgde hij voor 1-1. Anderson kreeg het in set drie lastig en The Power kwam in drie legs simpel op voorsprong: 2-1.

De vierde set leverde snel een 2-0 voorsprong op voor Anderson, maar Taylor gooide de turbo aan en ging erop en erover door de volgende drie legs en dus de set te winnen: 3-1. De veelvoudig wereldkampioen ging lekker door en binnen no-time had hij met drie legs ook de volgende set te pakken: 4-1. Wederom kwam Anderson vervolgens op 2-0, maar dit keer wist hij de set weer eens af te maken: 4-2.

Onder meer via een fraaie 126-finish nam Taylor tot twee keer toe een voorsprong in set zeven, maar Anderson rechtte de pijnlijke rug nog eens, vocht zich terug en gooide 81 uit om op 4-3 te komen. Op 2-1 in de achtste set kon Taylor de wedstrijd vanaf 129 beslissen. Hij ging voor triple 19, dubbel 16 en dubbel 20, maar tops ging mis en Anderson kwam op 2-2. In de vijfde leg weigerde Taylor zijn tweede matchdart raak te gooien, maar The Flying Scotsman liet zijn laatste kans liggen en zag hoe Taylor het op dubbel 10 alsnog afmaakte: 5-3.

Gary Anderson - Phil Taylor (Bron: PDC)
Gary Anderson - Phil Taylor (Bron: PDC)

Van Riessen sprint naar tweede zege op NK baan

Laurine van Riessen is in Alkmaar op het Nederlands kampioenschap kampioen geworden op het onderdeel keirin. De baanwielrenster, die donderdag ook de titel won op de sprint, was in de finale te sterk voor Steffie van der Peet en Hetty van de Wouw.

In de koppelkoers bij de vrouwen zou het goud gaan naar het koppel Kirsten Wild en Nina Kessler. Roxane Knetemann en Amy Pieters wisten het zilver te pakken voor Marit Raaijmakers en Mylene de Zoete. Op het afgelopen EK baanwielrennen in Berlijn vormde Wild nog een koppel met Pieters en wisten toen het brons te pakken.

Ook de mannen kwamen vrijdag in actie in het sportpaleis in Alkmaar. Op de kilometer zou de titel gaan naar Harrie Lavreysen in een tijd van 1.02,172. Het zilver op ruime afstand was voor Sam Ligtlee, voor Carlo Cesar. Theo Bos kwam niet in actie op de kilometer. De voormalig wereldkampioen sprint meldde zich kort voor de start af met een rugblessure.

Jebroer pakt 3x platina met Kind van de Duivel

Rapper Jebroer is heeft vrijdag een triple platina award ontvangen. Zijn hit 'Kind van de Duivel' is inmiddels 18 miljoen keer gestreamd op Spotify. De rapper kreeg de onderscheiding tijdens de uitzending van Shownieuws.

Jebroer, de artiestennaam van Tim Kimman, bracht 'Kind van de Duivel' (een samenwerking met Paul Elstak en Dr. Phunk) begin dit jaar uit.

De artiest kreeg in 2012 in Nederland naamsbekendheid met 'Nooit meer Slapen' van Yellow Claw. Met 'Omlaag' had Tim een nummer 1-hit in de iTunes-hiphopcharts. 'Banaan' (2015) werd goud in Vlaanderen en werd zes miljoen keer bekeken op YouTube.

Hamsik weer belangrijk voor Napoli

Marek Hamšík is weer belangrijk geweest voor zijn club Napoli. In de uitwedstrijd tegen Crotone maakte de nummer zeventien van Napoli in de zeventiende minuut zijn 117de doelpunt voor de club, in het laatste duel van 2017.

Door de winst op Crotone sluit Napoli het jaar af als koploper in de Serie A. De ploeg uit Napels heeft nu vier punten voorsprong op nummer twee Juventus, dat morgen in actie komt in het uitduel tegen Hellas Verona.

Napoli speelde in een speciaal shirt om Hamšík te eren. De 30-jarige middenvelder loste vorig weekend Diego Maradona af als clubtopscorer aller tijden.

Wall Street sluit sterk beursjaar 2017 lager af

De beurzen in New York zijn vrijdag op de laatste handelsdag van 2017 met rode cijfers geëindigd. Beleggers op Wall Street kijken terug op een uitstekend beursjaar, waarin de hoofdgraadmeters records op records stapelden, gesteund door de sterke economische groei, de hoge bedrijfswinsten en optimisme over de belastinghervormingen van president Donald Trump.

De Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent lager op 24.719,22 punten. De Dow ging 25 procent omhoog dit jaar. De breed samengestelde S&P 500 zakte 0,5 procent tot 2673,61 punten. Voor heel 2017 is de S&P meer dan 19 procent gestegen. De technologiebeurs Nasdaq daalde 0,7 procent tot 6903,39 punten. De Nasdaq liet dit jaar een koerswinst van ruim 28 procent optekenen. Daarmee behaalden de graadmeters de beste prestaties sinds 2013.

Tot de uitblinkers op Wall Street behoorden dit jaar vliegtuigbouwer Boeing en machinefabrikant Caterpillar. Ook techfondsen als Facebook, Alphabet, Amazon en Apple deden het goed. Industrieconcern General Electric (GE) moest echter een flink verlies slikken.

Goldman Sachs
Goldman Sachs verloor 0,7 procent. De grote bank denkt dat de nieuwe belastingwet het resultaat in het vierde kwartaal met ongeveer 5 miljard dollar kan drukken. Dat zou vermoedelijk een fors verlies betekenen.

Apple leverde 1,1 procent in. Het bedrijf verlaagt de prijzen voor het vervangen van batterijen van oudere iPhones nadat bekend werd dat Apple de snelheid van oudere telefoons terugschroeft om naar eigen zeggen te voorkomen dat ze uitvallen. Apple biedt excuses aan voor de gang van zaken.

Amazon
Amazon ging 1,4 procent omlaag. President Trump zei dat de Amerikaanse staatspostdienst hogere kosten voor het webwinkelbedrijf in rekening moet brengen voor het bezorgen van pakketjes. Het is niet de eerste keer dat Trump uithaalt naar Amazon. Eerder zei hij al dat Amazon grote schade toebrengt aan belastingbetalende detailhandelsbedrijven.

Ook Netflix (min 0,4 procent) kon op belangstelling rekenen. De onlinevideodienst kondigde aan de salarissen van een groep topbestuurders te willen verhogen. Het bedrijf verwees als reden daarvoor naar de belastinghervormingen in de VS.

De euro was 1,2001 dollar waard, tegen 1,2016 dollar in Europa. De eenheidsmunt werd dit jaar zo'n 13 procent meer waard ten opzichte van de dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 60,13 dollar. Brent klom 1,1 procent tot 66,87 dollar. De olieprijzen stegen in 2017 voor het tweede jaar op rij.

Wall Street sluit sterk beursjaar 2017 lager af
Wall Street sluit sterk beursjaar 2017 lager af (Foto: ANP)

Minder telefoonabo's bij netwerkloze aanbieders

Mobiele aanbieders zonder eigen netwerk verliezen wat terrein in Nederland. Volgens onderzoeksbureau Telecompaper zagen 'virtuele merken' als Telfort en Hollandsnieuwe hun klantenbestand in het derde kwartaal met dik 3 procent teruglopen naar 6,6 miljoen simkaarten.

Vooral spelers die eigendom zijn van een grotere partij met wel een netwerk, lieten een sterke daling zien. Dit kwam onder meer doordat Ziggo Mobiel de markt verliet. De mobiele klanten van Ziggo zijn allemaal overgegaan naar Vodafone.

Daarnaast heeft Telfort het moeilijk in de consumentenmarkt en is het merk klanten aan het verliezen. Telfort blijft wel koploper bij de aanbieders zonder netwerk. De rest van de top 5 bestaat uit Lebara, Lycamobile, Hollandsnieuwe en Simpel. In totaal zijn er nu nog 44 van dit soort spelers, goed voor 32 procent van het totaal aan simkaarten in Nederland.

Telecompaper voorziet een verdere consolidatie in de markt, aangezien het voor de vele kleine partijen steeds moeilijker zal worden om zich staande te houden. Er is volgens de onderzoekers voortdurend sprake van hevige concurrentie, waardoor de prijzen onder druk staan.

'Netwerkloze merken dalen op mobiele markt'
Minder telefoonabo's bij netwerkloze aanbieders (Foto: ANP)

Verloren Call of Duty-weddenschap leidt tot onschuldige dode in Kansas

In Wichita, Kansas is vannacht een dode gevallen na een onenigheidje tussen twee teammaten na een potje Call of Duty.

De twee teammaten, naar verluid bekend onder de aliassen Miruhcle en Baperizer, kregen na het verliezen van een weddenschap ruzie met elkaar. Miruhcle gaf aan zijn teammaat een vals adres en claimde dat dat zijn adres zou zijn. Baperizer gaf dit adres door aan een derde teammaat, genaamd Swautistic, die het verstandig vond om een zogenaamde SWAT-prank uit te voeren. 'Swatting' is helaas een inmiddels bekende prank in de gaming community, waarbij de politie met valse informatie wordt gewaarschuwd over een 'gevaarlijke situatie'.

De politie in Kansas reageerde op de dreiging die één van de Call of Duty-spelers verzonnen had. De hoofdcommissaris van de betreffende politieafdeling meldde later dat er volgens een melding een gewapende gijzeling aan het opgegeven adres plaatsvond. Volgens het telefoontje zou een jongen zijn vader hebben doodgeschoten en zouden de moeder, broer en zus gegijzeld worden. De politie stuurde het gespecialiseerde SWAT-team naar het adres waar een nietsvermoedende, en totaal ongerelateerd aan de ruzie, 28-jarige man thuiszat.

Andrew Finch, zoals het slachtoffer heet, is in navolging van deze melding doodgeschoten door een veteraan in het SWAT-team. De veteraan die het dodelijke schot vuurde, is met verlof gestuurd. Swautistic, de uitvoerder van de SWAT-prank, zou eerder al een valse bommelding gedaan hebben ten tijde van een Call of Duty World League-evenement in zowel Dallas als New Orleans, en zou tevens eerder al andere Call of Duty-spelers hebben bedreigd, waarbij ook de politie is ingeschakeld. De drie betrokken Call of Duty-spelers bij dit incident hebben inmiddels hun Twitter-accounts verwijderd, maar niet voordat Swautistic zich probeerde te verdedigen met de woorden: "I DIDNT GET ANYONE KILLED BECAUSE I DIDNT DISCHARGE A WEAPON AND BEING ASWAT MEMBER ISNT MY PROFESSION".

De verloren weddenschap had overigens een waarde van $1,50.

De manier waarop Miruhcle zijn teammaat uitlokte
De manier waarop Miruhcle zijn teammaat uitlokte

NS presteert beter met nieuwe dienstregeling

De volledig nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen heeft goed uitgepakt voor treinreizigers. Reizigers hadden afgelopen jaar in de spits iets vaker een zitplaats en ze kwamen ook vaker op tijd dan in 2016.

Uit de vrijdag gepresenteerde voorlopige prestatiecijfers van NS over 2017 blijkt dat de treinreiziger tijdens de spits 95 procent kans op een zitplaats had. Een jaar eerder was dat nog 94,3 procent. Dit jaar arriveerden bovendien meer reizigers op tijd: 91,6 procent tegen 90,6 procent in 2016. Het leverde NS een hoger cijfer op: 80 procent van de reizigers gaf de Nederlandse Spoorwegen een 7 of hoger tegen 77 procent in 2016. Donderdag maakte spoorbeheerder ProRail al bekend dat niet eerder de treinen in Nederland zo vaak op tijd reden als dit jaar.

Een jaar geleden veranderde de NS-dienstregeling ingrijpend om verdere groei mogelijk te maken. Er gingen flink meer treinen rijden. Oude dubbeldekkers werden weer ingezet, er kwamen 58 nieuwe Sprinters en de proef om elke tien minuten een intercity te laten rijden tussen Amsterdam en Eindhoven pakte goed uit. Ook de weergoden waren het bedrijf goed gezind. In november, normaal een lastige maand met bijvoorbeeld vallende bladeren en najaarsstormen, kwam 91 procent van de treinreizigers nu op tijd. Vorig jaar november lukte dat 85 procent, aldus NS.

NS presteert beter met nieuwe dienstregeling
NS presteert beter met nieuwe dienstregeling (Foto: ANP)

Everton gaat transfermarkt op: "We hebben goals nodig"

Everton had het afgelopen zomer druk op de transfermarkt, maar was eigenlijk nog niet helemaal klaar. De club wil een nieuwe spits contracteren.

Het seizoen van Everton is niet zo begonnen als men had gehoopt. De resultaten vielen tegen en Ronald Koeman werd de laan uitgestuurd. Inmiddels draait het onder leiding van Sam Allardyce iets beter, maar de oefenmeester is nog niet tevreden.

Wayne Rooney kwam afgelopen zomer terug naar Everton en is momenteel met elf doelpunten clubtopscorer, maar Allardyce wil meer scorend vermogen aan zijn ploeg toevoegen. De trainer is op zoek naar versterkingen voor de voorhoede.

"We hebben voorin iemand nodig en we zijn druk op zoek om in januari een speler toe te voegen", vertelt Allardyce op de clubsite van Everton. "We hebben meer doelpunten nodig. We hebben de afgelopen wedstrijden moeite gehad om kansen te creëren en doelpunten te maken. Dat is op dit moment het grootste probleem."

Ronaldo: "Barcelona behandelt Brazilianen slecht"

Ronaldo - de echte - heeft harde kritiek geuit richting zijn voormalige club FC Barcelona. De Braziliaan had het beter naar zijn zin bij rivaal Real Madrid.

Ronaldo speelde een jaartje bij Barcelona, waarna hij in 1997 vertrok naar Internazionale. Tussen 2002 en 2007 droeg de voormalige topspits het shirt van Real Madrid. "Ik voelde me bij Real veel gelukkiger, al had ik in Barcelona ook een heel mooi jaar", begint hij zijn verhaal tegen Esporte Interativo.

"Uiteindelijk was mijn historie met Barça niet zo goed, vergelijkbaar met die van Neymar. Barcelona heeft altijd problemen gehad met Brazilianen; Neymar, Romário, Ronaldinho en ikzelf. We zijn uiteindelijk allemaal slecht door de club behandeld, ondanks onze toewijding en bijdrage", aldus Ronaldo.

Barcelona wordt de laatste maanden genoemd als de mogelijke nieuwe werkgever van Philippe Coutinho. De Braziliaan van Liverpool leek in de zomer al te verhuizen en mogelijk gebeurt het alsnog in januari. De Catalanen haalden voor aanvang van het seizoen wel landgenoot Paulinho binnen.

Schrijfster Sue Grafton overleden aan kanker

Detectiveschrijfster Sue Grafton (77) is donderdag aan de gevolgen van kanker overleden, zo heeft haar dochter bekendgemaakt.

Sue Grafton was wereldwijd bekend door haar alfabetreeks rond de vrouwelijke speurder Kinsey Millhone. Alle titels begonnen met een opvolgende letter van het alfabet. Het eerste boek in 1982 had als titel A is for Alibi, haar laatste boek verscheen in augustus en heette Y is for Yesterday.

De boeken van de Amerikaanse schrijfster zijn in 29 talen vertaald, onder meer ook in het Nederlands.

Schrijfster Sue Grafton overleden aan kanker
Schrijfster Sue Grafton overleden aan kanker (Foto: BuzzE)

Aldi haalt kipfiletstukjes terug om bacterie

Door een mogelijke besmetting met de listeriabacterie roept supermarkt Aldi kipfiletstukjes in de smaken 'Classic', 'Kruiden' en 'Pikant' terug. Aldi verzoekt klanten de kip niet te eten en het product terug te brengen naar de winkel.

Het gaat om de kant-en-klare stukjes kipfilet in verpakkingen van 150 gram met houdbaarheidsdata van 28 december tot en met 15 januari. Klanten krijgen hun geld, ook zonder aankoopbewijs, terug.

De listeriabacterie kan een gevaar vormen voor de gezondheid van vooral zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem. Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. In Nederland worden jaarlijks 45 tot zestig personen ziek van deze bacterie, van wie zo'n twintig mensen overlijden.

Aldi haalt kipfiletstukjes terug om bacterie
Aldi haalt kipfiletstukjes terug om bacterie (Foto: ANP)

Veilige zone voor vrouwen bij oudjaar Berlijn

Vrouwen die zich tijdens de jaarwisseling in Berlijn onveilig voelen of zijn lastiggevallen kunnen naar een speciale veilige zone. In Berlijn wordt zondag de jaarwisseling uitbundig gevierd, het is het grootste Sylvesterfeest van Duitsland en wordt gehouden rond de Brandenburger Tor.

De maatregel is een reactie op de honderden aanrandingen bij de jaarwisseling twee jaar geleden in Keulen. De veilige zone wordt bemand door medewerkers van het Rode Kruis. Er zijn onder anderen psychologen in de tenten aanwezig om vrouwen die zijn lastiggevallen op te vangen.

De organisatoren van het enorme feest waar dj's en bands optreden hebben de veilige zone ingesteld op verzoek van de politie. Op de populaire Oktoberfeesten in München werd er voor het eerst zo'n opvangplek ingesteld. Volgens Berlijn hebben zich de voorgaande jaren geen problemen voorgedaan bij oudjaar.

Veilige zone voor vrouwen bij oudjaar Berlijn
Veilige zone voor vrouwen bij oudjaar Berlijn (Foto: ANP)

Van Gerwen na prachtige strijd langs Van Barneveld en naar halve finales

Darter Michael van Gerwen heeft zich geplaatst voor de halve finales van het wereldkampioenschap. In het Alexandra Palace in Londen stond de Nederlander voor het derde jaar op rij tegenover landgenoot Raymond van Barneveld en ook dit keer werd het - ondanks een stroeve start - een prachtig duel. 

De wedstrijd begon nog niet geweldig, hoewel het via prima finishes van 89 en 64 wel 'gewoon' 2-2 werd in de eerste set. Een score van 177 bracht Van Barneveld drie setdarts, maar de Hagenaar gooide ze er allemaal naast en zag Van Gerwen 85 feilloos uitgooien: 1-0. In set twee kreeg MVG ineens nauwelijks meer iets voor elkaar en via een fraaie 121-finish trok Barney de stand gelijk: 1-1.

Van Gerwen begon in set drie bij vlagen weer eens serieus te gooien en kwam op 2-1, maar met een 91-finish sleepte Van Barneveld er een vijfde leg uit. De Hagenaar kreeg twee darts om de set te pakken, maar ook dit keer liet hij het liggen en wederom sloeg de Brabander toe: 2-1. Bij Van Barneveld begon in set vier al snel het kenmerkende hoofdschudden en dat bleek uit zijn spel: Van Gerwen won ook die set en kwam op 3-1.

De wereldkampioen begon furieus aan set vijf, maar Barney kwam weer op 2-2 en wist via een mooie 101-finish de set te pakken: 3-2. Dit keer begon Van Barneveld geweldig aan de set en via onder meer een finish van 121 trok hij de stand in de wedstrijd helemaal gelijk: 3-3. Een 108-finish in de zevende set hielp Van Gerwen vervolgens op weg naar een nieuwe voorsprong, want Van Barneveld kon het even niet bijhouden: 4-3.

Van Gerwen leek de wedstrijd af te kunnen sluiten, want op 2-1 in de achtste set kreeg hij zijn eerste matchdart. Die ging er echter naast en Van Barneveld profiteerde optimaal, waarna hij zelfs de set pakte. Een beslissende set was er zo nodig, waarin de stand op 1-1 kwam. Van Barneveld kreeg drie darts op dubbel 16 voor de voorsprong, maar ze gingen allemaal mis. Van Gerwen gooide 96 uit en maakte de wedstrijd daarna via dubbel 5 af: 5-4.

Michael van Gerwen - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)

Bijstand statushouders zorgt voor miljoenentekorten

De bijstandsuitkeringen voor voormalige asielzoekers (voornamelijk Syriërs en Eritreeërs) die nu een verblijfsstatus hebben gekregen en daarmee statushouder zijn geworden zijn dermate duur dat gemeenten miljoenen tekort komen om deze uit te kunnen keren. Het bedrag dat het rijk uittrekt om werklozen van gratis geld te voorzien is te laag. Dat meldt de NOS. Asielzoekers met verblijfsvergunning hebben recht op een bijstandsuitkering.

Het rijk houdt te weinig rekening met de enorme groei van het aantal bijstandsontvangers als gevolg van de grote stroom migranten. Divosa, de vereniging van leidinggevenden van sociale diensten, wil dat het rijk de tekorten gaat afdekken.

De belangrijkste oorzaak daarvan is dat er bij de vaststelling van de budgetten wordt gekeken naar de verwachtingen over de werkloze beroepsbevolking. Met een toename van het aantal statushouders - die ook een bijstandsuitkering willen - is onvoldoende rekening gehouden. Dat aantal groeide in en na 2015 hard. Veel asielzoekers werden erkend als vluchteling en kregen recht op een bijstandsuitkering. In totaal gaat het daarbij om ruim 90.000 mensen die jaarlijks honderden miljoenen kosten.

Gemeenten zijn overigens verplicht deze mensen zo snel mogelijk aan een baan of gratis opleiding te helpen, maar dat gaat dan vanzelfsprekend ten koste van een baan voor een niet-migrant, waardoor het probleem maar nauwelijks afneemt.

Asielzoekers met verblijfsvergunning - zogenaamde statushouders - zoals genoemd in bovenstaand bericht, hebben recht op een bijstandsuitkering.

Jumbo akkoord met nieuwe arbeidsvoorwaarden

Jumbo heeft met zijn eigen ondernemingsraad een akkoord bereikt over nieuwe arbeidsvoorwaarden voor de ruim 3000 medewerkers in de distributiecentra. Die moeten de cao vervangen die in april dit jaar afliep.

Het supermarktbedrijf liet afgelopen voorjaar al weten niet meer met de vakbonden om de tafel te gaan voor afspraken over onder meer de salarissen. Jumbo zag "geen heil meer" in de opstelling van de bonden. De buitenspel gezette FNV en CNV reageerden woest. In de distributiecentra is ook enige tijd gestaakt.

Jumbo benadrukt dat bij het opstellen van deze nieuwe arbeidsvoorwaardenregeling wel nadrukkelijk rekening is gehouden met de stem van het personeel. Er is twee maanden "intensief onderhandeld" om tot het huidige akkoord op hoofdlijnen te komen. Om "rust en duidelijkheid te scheppen" krijgen de nieuwe afspraken daarbij een langere looptijd van vijf jaar.

Schadevergoeding
Op detailniveau moet de regeling nog wel verder worden uitgewerkt. FNV-bestuurder Debbie van Leiden wijst erop dat de deal ook nog door het personeel zal moeten worden ondertekend. Gebeurt dit niet, dan blijft volgens haar de oude cao van toepassing. "Als alles van de regeling bekend is, dan is het aan de medewerkers om die wel of niet te tekenen", aldus Van Leiden.

De bonden eisen ook nog een half miljoen euro schadevergoeding van Jumbo voor het schenden van stakingsrecht. Tijdens de stakingen bij het distributiecentrum van Jumbo in Woerden eerder dit jaar zou de leiding van het bedrijf tegen de regels in hebben geschoven met uitzendkrachten. Komt de supermarktketen niet voor 4 januari over de brug, dan willen FNV en CNV naar de rechter stappen.

Jumbo maakt afspraken over arbeidsvoorwaarden
Jumbo akkoord met nieuwe arbeidsvoorwaarden (Foto: ANP)

Meer duurzame stroom opgewekt in 2017

Dit jaar is aanmerkelijk meer duurzame stroom opgewekt dan in 2016. De winning van zonne-energie steeg op jaarbasis met 40 procent. Via windmolens werd een derde meer energie opgewekt dan een jaar eerder. Windpark Gemini ten noorden van de Waddeneilanden droeg voor een groot deel bij aan deze toename.

Van alle stroom die in Nederland is opgewekt, is momenteel 10 procent duurzaam. Naast wind en zon wordt ook biogas daarvoor gebruikt. De stroomopwekking via biogas lag nagenoeg gelijk aan een jaar eerder. Dat blijkt uit jaarcijfers van energieopwek.nl, een initiatief van het Energieakkoord in samenwerking met EnTranCe, Tennet, Gasunie en Netbeheer Nederland.

Zonnepanelen waren dit jaar goed voor 2,1 terawattuur (TWh) aan stroom. Het aandeel wind lag met 10,9 TWh vijf keer hoger. Biogas was net als in 2016 goed voor 3 TWh. Vanaf 2018 zal energieopwek.nl ook de productie van warmtepompen publiceren.

Meer duurzame stroom opgewekt in 2017
Meer duurzame stroom opgewekt in 2017 (Foto: ANP)

Weer miljardenorder voor Airbus

Vliegtuigmaker Airbus benut de laatste dagen van 2017 ten volste om nieuwe koopovereenkomsten te sluiten. De Chinese leasemaatschappij CALC plaatste vrijdag een bestelling van vijftig toestellen van het type A320neo, geschikt voor korte tot middellange vluchten.

Met de deal is volgens de cataloguswaarde ruim 4,5 miljard euro gemoeid. Doorgaans weten maatschappijen aanzienlijke kortingen te bedingen. CALC heeft inclusief deze bestelling nu circa tweehonderd vliegtuigen besteld bij Airbus.

De bestelling van CALC volgt daags op de bestelling van de Ierse vliegtuigleasemaatschappij AerCap, die haar optie om nog eens vijftig toestellen van het type A320neo te kopen uitoefende. Ook werd donderdag een definitieve overeenkomt gesloten met de Amerikaanse investeerder Indigo Partners, die zijn handtekening zette onder de bestelling van in totaal 430 vliegtuigen van de types A320neo en A321neo.

Weer miljardenorder voor Airbus
Weer miljardenorder voor Airbus (Foto: ANP)

GL: Vuurwerkverkoop stuwt aantal klachten op

Sinds donderdag de verkoop van vuurwerk is begonnen, is het aantal klachten over vuurwerk omhooggeschoten. De teller van het Meldpunt Vuurwerkoverlast is vrijdag de 15.000 gepasseerd. Vorig jaar passeerde de teller een dag eerder al de 15.000 meldingen. De afgelopen jaren daalt het aantal klachten gestaag.

"Vooral donderdagavond liep het storm", zegt initiatiefnemer Arno Bonte, raadslid voor GroenLinks in Rotterdam. "De meldingen stroomden met honderden per uur binnen." De meeste klachten gaan over harde knallen. Een op de tien klachten gaat over vuurwerkstress bij huisdieren.

Het meldpunt ging op eerste kerstdag van start. Vorig jaar kwamen in totaal 48.000 meldingen binnen, het jaar ervoor waren dat er nog ruim 90.000.

Eerder kreeg het meldpunt te maken met valse meldingen en DDoS-aanvallen, volgens Bonte van tegenstanders die proberen de betrouwbaarheid onderuit te halen, waar weinig voor nodig is. "We hebben niet veel boodschap aan criticasters, maar houden rekening met nieuwe aanvallen", aldus het raadslid. Daarom houdt een team van zo'n tien vrijwilligers naar zijn zeggen de website dag en nacht in de gaten.

Druk op de waddeneilanden
Druk op de waddeneilanden

Toch lijken veel klachten nog steeds onzin te zijn, voornamelijk vanwege de eenvoud waarmee valse klachten kunnen worden ingediend. Na invullen van het formulier is een bevestiging helemaal niet nodig, het opgegeven mailadres wordt niet gecontroleerd en er is ook geen captcha aanwezig om te voorkomen dat stemmen via geautomatiseerde scriptjes mogelijk is. Zo is het op de waddeneilen best wel slecht gesteld als we de kaart mogen geloven.

De petitie voor het behoud van de vuurwerktraditie telt overigens inmiddels ruim 107.000 ondertekenaars.


Update:
Bericht aangevuld met relevante feitjes 

Vuurwerkverkoop stuwt aantal klachten op
Vuurwerkverkoop stuwt aantal klachten op (Foto: ANP)

België stopt met telegramdienst

In België komt er na ruim 170 jaar een einde aan het telegram. De Belgische minister van Telecom Alexander De Croo stuurt om 21.29 uur het allerlaatste Belgische telegram. Proximus stopt vrijdagavond met de dienst voor verzending en ontvangst van telegrammen. De minister bedankt in het laatste Belgische telegrambericht de medewerkers van Proximus voor meer dan 150 jaar telegramdienst: "Gelukkig nieuwjaar, bonne année 2018! Met dit laatste telegram komt einde aan een tijdperk. Bedankt Proximus."

Proximus zal het laatste Belgische telegram begin volgend jaar aan verzamelaars aanbieden op een veilingsite. De opbrengst komt ten goede aan Child Focus.

De telegram is in 1846 in België ingevoerd. RTT, de voorloper van Proximus heeft de dienst ruim 150 jaar aangeboden. In de loop der jaren nam het gebruik van het telegram geleidelijk aan af. Begin jaren negentig was het verkeer in België teruggevallen tot ongeveer een half miljoen telegrammen per jaar, in 2010 werden er nog maar 50.000 telegrammen verstuurd. De laatste maanden werd de telegramdienst van Proximus nog slechts door een tiental professionele klanten op regelmatige basis gebruikt.

Allerlaatste telegram in België verstuurd
België stopt met telegramdienst (Foto: BuzzO)

Vuurwerktoeristen veroorzaken file

Nederlanders die in Duitsland vuurwerk gaan kopen, veroorzaken vrijdagmiddag vastlopend verkeer in de grensstreek bij Arnhem en Nijmegen. Het is in dat gebied ook druk door Duitsers die in Nederland een dagje gaan winkelen, aldus de VerkeersInformatieDienst VID.

Vrijdagmiddag stond er ruim 28 kilometer file aan weerszijden van de grens, onder meer op de snelweg A12 en de Duitse A3. Ook op plaatselijke en doorgaande regionale wegen stokt het verkeer. Vanuit het Duitse Kleef naar Nijmegen moeten terugkerende vuurwerkkopers rekening houden met minstens een half uur vertraging. Bij de Duitse supermarkten, die tot zeven uur geopend zijn, staan nog zeer lange rijen vuurwerkliefhebbers.

Volgens de VID is het vrijdag ook duidelijk drukker bij Bunde, net over de grens bij Groningen en bij Enschede. Zaterdag is het zowel in Nederland als in Duitsland de laatste dag dat vuurwerk mag worden verkocht en dan verwacht de verkeersdienst nog meer drukte in het grensgebied.

Bijna 50 euro per persoon
Mensen die vuurwerk kopen geven hier gemiddeld 48 euro aan uit. Dat is vrijwel gelijk met vorig jaar, meldde het Economisch Bureau van ING na onderzoek onder 87.000 respondenten.

Volgens ING zijn er wel grote verschillen tussen de uitgaven van vuurwerkliefhebbers. Een op de drie geeft niet meer dan 20 euro uit aan vuurwerk. Ruim een kwart schiet of knalt voor 20 tot 50 euro de lucht in. Een vijfde koopt voor een bedrag tussen de 50 en 100 euro aan sier- en knalvuurwerk. Nog eens ruim een vijfde geeft zelfs meer dan 100 euro uit.

In 2016 werd voor circa 68 miljoen euro aan vuurwerk verkocht. ING denkt dat het totaalbedrag dat dit jaar aan vuurwerk wordt uitgegeven niet veel hoger zal zijn dan vorig jaar.

Vuurwerktoeristen veroorzaken file
Vuurwerktoeristen veroorzaken file (Foto: ANP)

Nuis met bizarre tijd eindelijk naar Olympische Spelen

Schaatser Kjeld Nuis heeft zich eindelijk geplaatst voor de Olympische Spelen. Voor de Spelen van Vancouver in 2010 en Sochi in 2014 lukte het op het moment dat het moest steeds niet, maar dit keer sloeg hij op het olympisch kwalificatietoernooi wél toe.

De 28-jarige Nuis reed op de 1000 meter de race van zijn leven en kwam over de finish in een bizarre tijd van 1:07,64 minuten. Daarmee dook hij ruim drie tienden onder het eerder dit jaar eveneens in Thialf gereden wereldrecord laaglandbanen van de Rus Pavel Kulizhnikov.

Op grote afstand ging de tweede plek en daarmee het tweede startbewijs voor de Spelen van Pyeongchang naar Koen Verweij, die ondanks een grote misser naar 1:08,36 reed. Met 1:08,52 pakte Thomas Krol de derde plek, maar de kans lijkt aanzienlijk dat hij daarmee niet naar de Spelen mag, hoewel dat in theorie nog wel zou kunnen.

Michel Mulder, in Sochi goed voor olympisch brons, kwam niet verder dan de tiende plek.

Baanrecord voor Kjeld Nuis. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Baanrecord voor Kjeld Nuis. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Oriënterend onderzoek naar dood Ivana Smit

Justitie gaat oriënterend onderzoek doen naar de dood van model Ivana Smit in Maleisië. Dat heeft een woordvoerder van het Landelijk Parket vrijdag gezegd.

Ivana Smit overleed op 7 december na een val van een balkon in Kuala Lumpur. Zij was die nacht op bezoek bij een Amerikaans echtpaar. Wat er precies is gebeurd, is onduidelijk.

Het Openbaar Ministerie gaat zowel het Maleisische als het Nederlandse autopsierapport bestuderen. Naar aanleiding daarvan wordt gekeken of er daadwerkelijk een strafrechtelijk onderzoek komt.

Het lichaam van Smit is afgelopen zaterdag aangekomen in Nederland. Uit een eerste onderzoek hier op haar lichaam blijkt dat het letsel niet zonder meer past bij iemand die van grote hoogte is gevallen, meldde forensisch patholoog Frank van de Goot eerder deze week.

Ivana Smit wordt zaterdag gecremeerd.

Oriënterend onderzoek naar dood Ivana Smit
Oriënterend onderzoek naar dood Ivana Smit (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: Kloteweer

Aangezien ik in de Efteling zit met alleen een mobiele telefoon, stephan5 brak schijnt te zijn en qltel de hort op is,zullen jullie het met de titel moeten doen.

Update 19:29 uur: YokiKater breekt in met een weerberichtje!

Hier en daar kan het vanavond af en toe regenen, alleen in het noordoosten valt er mogelijk nog wat natte sneeuw. De boze neerslagwolkjes trekken de komende uren het land uit. In de nachtelijke uren klaart het op en blijft het op de meeste plaatsen droog.

Maar er zijn nieuwe boze neerslagwolkjes onderweg, tegen de ochtend zal het dan ook in het zuidwesten gaan regenen. De minimumtemperatuur ligt iets boven het vriespunt in het oostelijk deel van het land terwijl het westen het mag doen met een graad of 4. De wind is er ook, matig maar aan zee krachtig tot hard, die waait ongeveer vanuit het zuidwesten. Dus tussen zuid en west in laten we maar zeggen.

En dat brengt ons bij het weer voor morgen. Gedurende de ochtend breidt de regen zich snel uit over het land maar Zeeland is aan het eind van de ochtend als eerste verlost van de boze neerslagwolkjes. De rest van het land moet wachten tot in de middag. Er is dan ruimte voor opklaringen, al zou het eventueel nog wel plaatselijk kunnen regenen. Het wordt een vrij aangename 10 graden in het uiterste noorden en een iets betere 13 graden in het zuiden. De wind is er ook, je verwacht het niet, en is matig maar af en toe vrij krachtig. Zeker aan zee en op het IJselmeer mag men op een krachtig windje rekenen. In de middag wordt het een zuidwester en neemt de kracht nog iets toe. Toedeloe! (Bron: KNMI)

Nederland
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Peuter speelt met fornuis, 12 doden door brand

In New York zijn donderdagavond zeker twaalf mensen om het leven gekomen door een felle brand in een flatgebouw in The Bronx. Vier gewonden liggen nog in levensgevaar in het ziekenhuis. Ook zes brandweerlui zijn gewond geraakt. De brandweer van New York heeft laten weten dat de brand begonnen is doordat een 3-jarig kind met het fornuis speelde.

Daniel Nigro, de baas van de New Yorkse brandweer, vertelde tegenover media dat de brand zich met een noodgang door het vijf verdiepingen tellende gebouw verspreidde, waardoor veel mensen vast kwamen te zitten. De slachtoffers vielen dan ook niet alleen door verbranding, maar ook door de rook - tijd om überhaupt te reageren was er namelijk nauwelijks.

Een 3-jarige jongen, die volgens de brandweer wel vaker met het fornuis had gespeeld, is de veroorzaker van de brand, zo vertelde Nigro. "Voor zijn moeder het door had, had de brand de keuken al verzwolgen." Volgens Nigro was de moeder op het moment wel thuis, maar lette ze niet op de jongen. Tegen de tijd dat ze de vlammen ontdekte was het al te laat.

"Samen met haar kinderen van twee en drie jaar oud verliet ze haar appartement. Ze liet de deur open, dus het vuur verspreidde zich razendsnel via de trappen", aldus Nigro, die er een duidelijke les aan verbond richting een ieder die ooit de pech heeft met een dergelijke situatie te maken te krijgen: "Deuren dicht, deuren dicht, deuren dicht. Als er helaas brand ontstaat in je appartement, moet je de deur dicht trekken als je het appartement verlaat. Het resultaat van het nalaten daarvan zien we hier."

De brand ontstond 's avonds kort voor zeven uur. Kinderen renden zonder jas de ijzige kou in, terwijl brandweermannen er onder de zware omstandigheden in slaagden het vuur in zo'n twee uur tijd onder controle te krijgen. "Tegen de tijd dat ik beneden kwam, stonden er al bijna drie appartementen in de fik. Ik zag alleen wat kinderen op de brandtrap, zonder jas of pyjama, in de vrieskou", aldus Rafael Gonzalez, die tegenover het gebouw woont.

Nigro vertelde dat slachtoffers op meerdere verdiepingen van het 25 appartementen tellende gebouw gevonden werden. Volgens de brandweerchef is het niet ongebruikelijk dat kinderen gefascineerd zijn door vuur en is het ook niet zeldzaam dat branden beginnen door gedrag van kinderen. "In een stad waar tragedie zeker niet onbekend is, zijn ze geschokt door deze gebeurtenis."

De brand was de dodelijkste in de stad in ruim 25 jaar: in 1990 kwamen eveneens in The Bronx 87 mensen om bij een brand in een club.

OKT: Wüst, Van Beek en Leenstra op olympische 1.500m

Op dag vier van het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen heeft Ireen Wüst de 1.500 meter gewonnen. Wüst kwam in een tijd van 1.54,78 over de meet, en pakte haar derde olympische ticket na eerder op de 1.000 en de 3.000 meter.

Samen met Wüst gaan ook Lotte van Beek en Marrit Leenstra naar de Winterspelen. Van Beek reed 1.55,51, Leenstra 1.56,61. De huidige olympisch kampioene Jorien ter Mors kan haar titel niet verdedigen. Na Antoinette de Jong werd Ter Mors vijfde in 1.56,91.

Van Aert wint veldrit in Bredene

Vrijdag heeft Wout van Aert de veldrit in het Belgische Bredene gewonnen. De wereldkampioen kwam met een grote voorsprong solo over de finish. Mathieu van der Poel had met pech af te rekenen en werd tweede. De Italiaanse Alice Maria Arzuffi won bij de vrouwen.

Vanaf het begin trok Van Aert door. Grote rivaal Van der Poel wist in de tweede ronde aan te sluiten maar door stuurfoutjes en een lekke band moest de Nederlander afhaken. Van Aert reed vervolgens onbedreigd naar zijn zevende zege van het seizoen.

Mathieu van der Poel: "Voor alle duidelijkheid: ik reed niet lek toen Wout wegreed. De fouten die ik maakte lagen aan mezelf. Ik had geen slecht gevoel, maar het tempo lag gewoon veel te hoog vandaag. Ik heb dan maar gefocust op die tweede plek. Het was een echte cross met weinig recuperatiemogelijkheden. Gelukkig is het morgen een avondcross."

Uitslag mannen
1. Wout van Aert (BEL)
2. Mathieu van der Poel (NED)
3. Quinten Hermans (BEL)
4. Tim Merlier (BEL)
5. David van der Poel (NED)
6. Dieter Vanthourenhout (BEL)
7. Daan Soete (BEL)
8. Nicolas Cleppe (BEL)
9. Joeri Adams (BEL)
10. Jim Aernouts (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Alice Maria Arzuffi (ITA)
2. Helen Wyman (GBR)
3. Loes Sels (BEL)
4. Elle Anderson (USA)
5. Eva Lechner (ITA)
6. Jolien Verschueren (BEL)
7. Karen Verhestraeten (BEL)
8. Inge van der Heijden (NED)
9. Nikola Noskova (CZE)
10. Fleur Nagengast (NED)

Iran erkent Jeruzalem als hoofdstad Palestijnen

In navolging van de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem, heeft Iran besloten hier iets tegenover te zetten. In het parlement heeft men erover gestemd en met een overweldigende meerderheid wijst men Al-Quds, de Arabische naam van Jeruzalem, toe aan een eventuele toekomstige niet-joodse Palestijnse staat.

Als reactie hierop hebben de Verenigde Naties hun leden bij elkaar getrommeld om gezamenlijk deze stap van Iran te veroordelen. Verschillende Arabische landen zijn in ontsteltenis bij elkaar gaan zitten en hebben de actie van Iran als 'misdadig' bestempeld. Ook in eigen lang lieten de politici zich niet onbetuigd, diverse coalitie-leden lieten weten dat een dergelijke beslissing 'niet constructief is voor het vredesproces'. De media heeft het eveneens massaal opgepikt. Verreweg de meeste opinie-stukken spreken schande over de beslissing.. In diverse Europese steden zijn joden massaal de straat opgegaan om te demonstreren en in een enkel geval sneuvelde er zelfs een ruit van een shoarma-tent. Ook in Israël zelf is de situatie gespannen. Op verschillende plekken zijn politieagenten of militairen met stenen bekogeld door woedende Israëli's.

Iran is al langer dikke maatjes met de Palestijnen. Iets dat Saoedi-Arabië dan weer niet leuk vind, want de meeste Perzen zijn Sjiieten, terwijl de Saoedi's Soennieten zijn. En die haten elkaar zoals Azraël en de Smurfen. In Syrië gelegen legeronderdelen van Iran maken er de laatste tijd een sport van om een militaire middelvinger te steken richting Israël, terwijl de Iraanse regering Hezbollah ondersteunt. Die laatste maakt er werk van om in het zuiden van Libanon diverse raketinstallaties te plaatsen, die uiteraard allemaal gericht zijn op de joodse staat. Een beslissing die een twijfelachtige poging lijkt te zijn om Israël een stukje legitimiteit te ontnemen, lijkt dan ook niet helemaal uit de lucht gevallen.

Overigens hebben Narnia en Brutopia eveneens verklaard dat men Jeruzalem ziet als de hoofdstad van hun land.

Murray verliest bij rentree

Andy Murray heeft bij zijn rentree op de tennisbaan niet kunnen winnen. De Schot, die op het laatste moment Novak Djokovic verving bij een demonstratietoernooi in Abu Dhabi, verloor van de Spanjaard Roberto Bautista-Agut met 6-2. In de partij werd maar een set gespeeld.

Sinds hij vanwege een heupblessure op Wimbledon werd uitgeschakeld, kwam Murray niet meer in actie in een officiële wedstrijd. Vorige maand speelde hij ook een demonstratiepartij tegen Roger Federer. Die verloor Murray toen in een supertiebreak.

Oud-trainer Van Dijk: "Hij kan de allerbeste worden"

Virgil van Dijk heeft alles in zich om de beste verdediger ter wereld te worden. Dat zegt zijn voormalige trainer Claude Puel.

De Fransman, die tegenwoordig manager is van Leicester City, werkte met Van Dijk samen bij Southampton. Die club heeft 84 miljoen euro gekregen voor de peperdure aanwinst van Liverpool. Puel gaf Van Dijk vorig seizoen de aanvoerdersband bij The Saints, die achtste werden in de Premier League en ook de finale van de League Cup haalden.

Komende zaterdag gaat Puel met Leicester op bezoek bij Liverpool. "Van Dijk is één van de beste verdedigers ter wereld en hij heeft alle kwaliteiten om de allerbeste te worden. Het is een geweldige transfer voor Liverpool", sprak de manager in de Engelse media.

"Het begin van dit seizoen was lastig voor Virgil, omdat hij graag voor een andere club wilde spelen. Ik ben heel blij voor hem, en ik ben blij dat hij tegen ons nog niet kan spelen!" grapte Puel. Het contract van Van Dijk op Anfield gaat op 1 januari in. Hij zou zijn debuut kunnen maken in de FA Cup-wedstrijd tegen rivaal Everton, volgende week vrijdag.

Debutant Cross naar halve finales WK darts, Van den Bergh geeft het weg

Darter Rob Cross heeft zich geplaatst voor de halve finales van pas zijn allereerste wereldkampioenschap. De 27-jarige Engelsman, dé revelatie van 2017, rekende in een spannende kwartfinale af met de vier jaar jongere Belg Dimiti van den Bergh.

Cross begon soeverein aan het duel en pakte de eerste vijf legs. Van den Bergh kwam vervolgens langzaam wat beter in zijn spel en kon het de Engelsman af en toe moeilijk maken, maar toch liep Cross vrij snel weg naar een 4-1 voorsprong.

Op dat moment schakelde Van den Bergh echter de turbo in. The Dreammaker begon alsmaar beter te gooien, liet een fraaie 134-finish noteren en leek Cross zelfs helemaal gebroken te hebben, waardoor hij de stand in de wedstrijd volledig gelijk kon trekken: 4-4.

In de negende en beslissende set kwam Cross toch weer op gang en pakte hij een 2-1 voorsprong, maar Van den Bergh kon voor 2-2 zorgen. De jonge Belg miste echter maar liefst acht darts om dat voor elkaar te krijgen, waarna Cross het na een handvol gemiste matchdarts toch afmaakte: 5-4.

Dimitri van den Bergh - Rob Cross (Bron: PDC)
Dimitri van den Bergh - Rob Cross (Bron: PDC)

Skiër Pinturault wint combinatie in Bormio

Skiër Alexis Pinturault heeft in het Italiaanse Bormio de alpinecombinatie gewonnen. Op de flanken van de befaamde Stelvio was de Fransman na een afdaling in de ochtend en een slalom in de middag de beste.

Van de goede slalomskiërs was Pinturault de enige die zich op de afdaling prima staande wist te houden. De Fransman kwam tot de negentiende tijd, 1,65 seconden achter de Italiaan Dominik Paris. Afdalingssspecialisten als Matthias Mayer, Peter Fill en Vincent Kriechmayr leidden de dans, maar Pinturault mocht in de slalom eeder naar beneden.

Daar profiteerde de Fransman optimaal van, want hij zag de een na de ander zich stukbijten op zijn tijd. Met 0,42 seconden kwam Fill nog het dichtst in de buurt, Kjetil Jansrud eindigde daar 0,03 seconden achter. Paris leek op weg naar een snelle tijd, maar de logge Italiaan - geenszins gebouwd voor de slalom - haalde de finish net niet.

Overigens leek Kriechmayr de tweede plek te pakken, hij eindigde op 0,16 seconden van Pinturault, maar de Oostenrijkse snelheidsspecialist had een poortje gemist en werd gediskwalificeerd.

Zes vervolgd voor rellen bij Turks consulaat

Het Openbaar Ministerie gaat zes mensen vervolgen voor rellen bij het Turkse consulaat in Rotterdam in maart dit jaar. Dat heeft een woordvoerster van het OM in Rotterdam laten weten.

Ze worden vervolgd voor openlijk geweld. Een van de verdachten wordt ook vervolgd voor poging tot zware mishandeling. Deze 36-jarige man wordt ervan verdacht een politieagent tegen het hoofd te hebben geschopt. Van deze zes verdachten zijn er twee minderjarig.

De onlusten braken uit rond het bezoek van de Turkse minister van familiezaken Fatma Kaya. Zij wilde bij het consulaat in Rotterdam Turkse Nederlanders toespreken over het referendum over de grondwet dat in april werd gehouden. Ze kreeg hier echter tot haar grote teleurstelling geen toestemming voor van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Het incident volgde op steeds hoger oplopende diplomatieke spanningen tussen de Nederlandse en de Turkse regering.

Grootschalig onderzoek

De vervolging is het resultaat van een grootschalig onderzoek dat politie en OM na de ongeregeldheden begonnen. Eind maart en begin april werden op de site van de politie en in opsporingsprogramma's diverse foto's getoond van verdachten. De zes die nu worden vervolgd, konden door deze publicaties worden aangehouden.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan liet donderdag, na maanden van ernstig bekoelde diplomatieke relaties, weten dat hij de band met Nederland wil verbeteren.

Zes vervolgd voor rellen bij Turks consulaat
Zes vervolgd voor rellen bij Turks consulaat (Foto: ANP)

Darter Lewis maakt gehakt van Webster in kwartfinales WK

Darter Jamie Lewis heeft zich op het wereldkampioenschap geplaatst voor de halve finales. Voor de 26-jarige Welshman is het pas de eerste keer in zijn loopbaan dat hij de laatste vier bereikt op een groot TV-toernooi.

In de kwartfinales stond Lewis tegenover Darren Webster. De Welshman gooide bij vlagen bijna op hetzelfde niveau wat hij eerder liet zien tijdens zijn sensationale zege op Peter Wright, en daar was Webster simpelweg niet tegen opgewassen.

Lewis won de eerste vier sets met drie keer 3-1 en één keer 3-0, pas in set vijf kon Webster partij bieden. Het werd 2-2 in de set en Lewis liet twee matchdarts liggen, maar Webster pakte de kans niet. Gelijk daarna gooide Lewis het wel uit en plaatste hij zich voor de laatste vier: 5-0.

Jamie Lewis - Darren Webster (Bron: PDC)
Jamie Lewis - Darren Webster (Bron: PDC)

Brignone zegeviert in razendspannende reuzenslalom

Skiester Federica Brignone heeft in het Oostenrijkse Lienz de laatste World Cup-wedstrijd van 2017 gewonnen. Op de reuzenslalom in Lienz waren de verschillen bijzonder klein, maar de Italiaanse was de beste.

Brignone stond na één run op de vierde plek, 0,17 seconden achter de Duitse Viktoria Rebensburg. Mikaela Shiffrin stond tweede, de Amerikaanse gaf 0,05 seconden toe. Plek drie na één run was zeer verrassend in handen van de Sloveense Tina Robnik, terwijl ook onder meer Sofia Goggia, Tessa Worley en Ana Drev nog binnen bereik stonden.

Worley had de leiding in handen op het moment dat de top-4 aan de beurt was in de tweede run en daarin maakte Brignone indruk. Ze pakte de leiding en zag vervolgens hoe Robnik bijna tien plekken inleverde. Shiffrin kwam 0,08 seconden achter Brignone terecht, waarna ook Rebensburg het niet haalde: de Duitse kwam 0,04 seconden tekort om Brignone van de zege af te houden.

Zelfgemaakte bom onder auto

De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EODD) heeft vrijdagochtend in Valkenswaard een bom onschadelijk gemaakt. Onbekenden hadden het zelfgemaakte explosief onder een auto neergelegd.

De politie kreeg rond 09.30 uur een melding over een verdacht voorwerp dat onder het geparkeerde voertuig aan de Kerstroosstraat lag. De bestuurder van de auto kon gewoon wegrijden.

Nadat de politie had vastgesteld dat het om een met vuurwerk gemaakt explosief ging, werd de EODD ingeschakeld, die het projectiel uit elkaar haalde. De politie onderzoekt de onderdelen op sporen die naar de daders kunnen leiden.

Zelfgemaakte bom onder auto
Zelfgemaakte bom onder auto (Foto: ANP)

Sportpers kiest Federer en Serena Williams

Samen met Rafael Nadal werd Roger Federer door de Franse sportkrant L'Équipe eerder vandaag al gekroond tot 'Kampioen der Kampioenen'. Daar komt nog een prijs bij. De in de AIPS verzamelde internationale sportpers heeft de Zwitser en Serena Williams gekozen tot beste atleten van het jaar.

Voor Federer was 2017 een erg goed jaar. Hij won onder anderen twee Grand Slams en sluit 2017 af als de nummer twee van de wereld. Williams won in januari de Australian Open en beviel in september van een dochter. Morgen maakt ze haar rentree in een demonstratietoernooi in Abu Dhabi.

527 journalisten uit 112 landen stemden in totaal. Real Madrid-vedette Cristiano Ronaldo en Barcelona's Lionel Messi werden tweede en derde. Bij de vrouwen bezette de Hongaarse zwemster Katinka Hosszú de tweede plaats, de Amerikaanse atlete Allyson Felix werd derde. De Nederlandse voetbalster Lieke Martens werd zevende.<

Utrecht verwacht snel nieuwe coach te hebben

FC Utrecht verwacht snel naar buiten te kunnen brengen wie de opvolger wordt van Erik ten Hag, die naar Ajax is vertrokken.

Volgens De Telegraaf staat Jean-Paul de Jong binnenkort voor de groep, maar directeur voetbalzaken Jordy Zuidam wil dat nog niet bevestigen. "Uiteraard hebben wij hierop geanticipeerd", vertelt hij over het vertrek van Ten Hag. "Ik verwacht dan ook op korte termijn definitief te kunnen communiceren over de opvolging."

Eerder deze week meldde ook het Algemeen Dagblad al dat De Jong (47) bovenaan het lijstje staat. Mister FC Utrecht speelde tussen 1993 en 2007 voor de ploeg uit de Domstad. Hij ging in Utrecht daarna als jeugdtrainer aan de slag. In 2013 werd De Jong hoofdtrainer van FC Eindhoven, waarmee hij zesde en tweede werd in de Jupiler League.

Yassin Ayoub had al positieve woorden voor De Jong, die in 2015 weer terugkeerde in de Galgenwaard. "Hij weet precies wat onze speelstijl is en kent de jongens heel goed. Het zou zeker een optie zijn om hem als hoofdtrainer aan te stellen. Als de club dat ziet als een oplossing, kan ik dat alleen maar toejuichen."

'Red Dead Redemption 2 komt op 8 juni uit'

Rockstars Red Dead Redemption 2, de langverwachte sequel in de briljante cowboy-franchise, moet op 8 juni uitkomen. Althans, als we een Deense webwinkel mogen geloven die de datum op hun website heeft staan. Saillant detail is dat dezelfde retailer al eens eerder de releasedatum van GTA V correct verklapte.

RDR 2 werd al eens uitgesteld, van najaar 2017 naar voorjaar 2018. Rockstar gaf als reden dat het de eerste game is die vanaf de grond opnieuw opgebouwd wordt voor de laatste generatie console-hardware, en ze daarom wat meer tijd nodig hadden. Nog even afwachten dus wanneer we de game nu daadwerkelijk kunnen verwachten.

Guido Weijers: Donald Trump is een cadeautje

Guido Weijers loodst Nederland graag met humor en vrolijkheid 2018 in. De Amerikaanse president Donald Trump noemt hij als een van de cadeautjes van het afgelopen jaar waar hij dankbaar inspiratie uit put voor zijn achtste oudejaarsconference waarmee hij zondagavond op RTL4 het jaar afsluit. De veertigjarige cabaretier geeft in het AD vrijdag alvast een inkijkje in de onderwerpen die hem bezighouden.

"Donald Trump is natuurlijk zo'n cadeautje. Dicht met zijn hand bij de rode knop, daar kun je prachtig over fantaseren. En zijn opvattingen over het milieu. Gewoon de airconditioning een standje hoger zetten en de koelkastdeuren open. Dan koelt het allemaal wel af. Maar de lach mag best bitter zijn. In de krankzinnigheid van de samenleving zit veel humor. We haalden twee Syrische tijgers naar Nederland. Maar intussen kloppen er ook Syrische vluchtelingen op de deur. Maar nee, die tijgers, die zijn héél zeldzaam. Die zijn welkom."

De Brabander pleit ervoor wat meer te luisteren naar de mensen met humor. "Als straks het economische systeem klapt, hebben we altijd nog moeder aarde. Maar als die kaal en op is, redt een pinpasje ons niet meer. Ik denk dat we meer dan ooit de grappenmakers serieus moeten nemen - niet de politici in Den Haag.'' Hij verklapt een brief te hebben geschreven aan minister Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat. "Op persoonlijke titel. Wat wil hij? Een groeiende economie of schone lucht? Beide belangen kun je eigenlijk niet dienen. Ik hoop op zijn morele kompas. Dat het klimaat toch een beetje voorrang krijgt."

Het stoort hem dat mensen zich druk maken over de triviale zaken van nu, maar niet over de grote kwesties van de toekomst. Dat zal een rode draad vormen in zijn show, belooft Weijers in de krant.

Guido Weijers: Donald Trump is een cadeautje
Guido Weijers: Donald Trump is een cadeautje (Foto: BuzzE)

Hoe help je comazuiper of vuurwerkslachtoffer?

Wat kun je doen om iemand te helpen die oogletsel heeft opgelopen door vuurwerk? En hoe reageer je als iemand zichzelf buiten westen heeft gedronken? Wie het antwoord op deze vragen niet weet, hoort volgens het Rode Kruis bij een flinke meerderheid van de bevolking. Op de valreep hoopt de hulporganisatie de kennis van Nederlanders hierover nog een beetje bij te spijkeren.

"De belangrijkste tip bij oogletsel door vuurwerk is zo snel mogelijk - als het oog goed intact is en de pupil rond - het oog te spoelen met water. Door snel en juist handelen kan ergere schade aan het oog worden voorkomen", zo beantwoordt het Rode Kruis de eerste vraag. Van de 735 mensen die meededen aan een peiling van marktonderzoeksbureau PanelWizard gaf bijna driekwart aan niet te weten welke eerste hulp bij oogletsel geboden is.

Een net zo grote groep zei niet te weten hoe om te gaan met alcoholvergiftiging. Daar is de belangrijkste tip: bel 112 als iemand niet meer reageert. En: "Leg een slapend of bewusteloos slachtoffer op zijn zij (stabiele zijligging), zodat hij niet kan stikken in zijn braaksel mocht hij overgeven. Laat iemand zijn roes uitslapen, maar houd zijn ademhaling in de gaten."

Volgens de steekproef zijn vuurwerkbrillen nog altijd niet zo populair: 17 procent van de ondervraagden is van plan er een op te zetten om de ogen te beschermen. Ongeveer de helft blijft zo veel mogelijk binnen, net zoveel mensen zeggen voldoende afstand te houden van vuurwerk. Een op de vijf (19 procent) zette een vinkje bij "Ik drink niet, of met mate".

In de EHBO-app van het Rode Kruis staat informatie over de meest voorkomende vormen van vuurwerkletsel. Ook heeft de organisatie een themawebsite met tips over verantwoord vuurwerkgebruik.

Hoe help je comazuiper of vuurwerkslachtoffer?
Hoe help je comazuiper of vuurwerkslachtoffer? (Foto: ANP)

Djokovic moet rentree uitstellen

Novak Djokovic heeft opnieuw last gekregen van zijn rechter elleboog en heeft zich afgemeld voor het demonstratietoernooi van Abu Dhabi. Eerder melde Rafael Nadal zich ook al af voor het tennistoernooi in Abu Dhabi.

Djokovic zou vrijdag zijn rentree maken op de tennisbaan nadat hij sinds Wimbledon niet meer in actie kwam. De Servische tennisser onderging na Wimbledon een operatie aan zijn elleboog waardoor het seizoen er direct op zat.

"Ik ben zwaar teleurgesteld dat ik me moet terugtrekken voor het toernooi in Abu Dhabi", laat Djokovic op zijn website weten. "Helaas heb ik de laatste dagen opnieuw pijn gevoeld in mijn elleboog. Na verschillende testen heeft mijn medische team geadviseerd om geen enkel risico te nemen. Ik keer daardoor nog niet terug op de baan en ga weer verder met de behandelingen."

Het is nog niet bekend of de Australian Open in gevaar komt voor Djokovic. De eerste Grand Slam van het jaar begint op 15 januari. 

Andy Murray is de vervanger van Djokovic op het demonstratietoernooi van Abu Dhabi. De Schot die ook lang afwezig was vanwege blessureleed neemt het vrijdag op tegen de Spanjaard Roberto Bautista.

Politie achtervolgt verdachten tot in België

Na een achtervolging tot in België heeft de politie twee verdachten opgepakt, die mogelijk betrokken waren bij een schietincident in Maastricht. Volgens de politie is niemand gewond geraakt.

Toen agenten in de Craiantstraat arriveerden na een melding over een mogelijke schietpartij, ging een auto ervandoor. In Lanaken kon met hulp van Belgische collega's de twee inzittenden staande worden gehouden, die daar het struikgewas in waren gevlucht.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd in Maastricht.

Politie achtervolgt verdachten tot in België
Politie achtervolgt verdachten tot in België (Foto: ANP)

Gezin leeft al maanden op Thaise luchthaven

Een Zimbabwaans gezin bivakkeert al maanden op een luchthaven van Bangkok. De reizigers weigeren terug te keren naar hun thuisland, maar komen ook Europa niet in. De Thaise immigratiedienst liet de BBC weten dat vliegveldpersoneel zich heeft ontfermd over de familie.

Het lot van de Zimbabwanen kwam aan het licht door een foto op Facebook. Een medewerker van de luchthaven deelde een afbeelding waarop hij een kerstcadeau gaf aan een klein meisje. Hij schreef dat haar gezin al bijna drie maanden verbleef op de luchthaven vanwege de onrustige situatie in Zimbabwe.

De familie met vier jonge kinderen arriveerde volgens de autoriteiten op een toeristenvisum in Bangkok. Ze wilden via Kiev doorvliegen naar Barcelona, maar beschikten niet over de juiste reisdocumenten. Ook een poging via Dubai een derde land te bereiken, liep op niets uit.

Inmiddels zou ook de UNHCR zich met de kwestie bemoeien. De VN-vluchtelingenorganisatie liet weten dat naar een oplossing wordt gezocht, maar trad niet in detail. Een woordvoerder van de immigratiedienst zei dat het gezin niet overgeplaatst wil worden naar een opvangcentrum. "Ze vinden het prima om hier te blijven."

Gezin leeft al maanden op Thaise luchthaven
Gezin leeft al maanden op Thaise luchthaven (Foto: ANP)

L'Équipe kroont Federer én Nadal tot 'Kampioen der kampioenen'

Voor het eerst in de historie heeft de Franse sportkrant L'Équipe twee sportmannen gekroond tot 'Kampioen der Kampioenen'. De tennissers Rafael Nadal en Roger Federer winnen de door de krant jaarlijks toegekende prijs.

2017 was het jaar van de Spanjaard en de Zwitser. Ze staan weer één en twee op de wereldranglijst. Federer won bovendien de Australian Open en Wimbledon, Nadal was de beste op Roland Garros en de US Open. De Oostenrijkse skiër Marcel Hirscher werd tweede in de verkiezing.

De Amerikaanse zwemster Katie Ledecky won de prijs bij de vrouwen. De Amerikaanse skiester Mikaela Shiffrin en de Belgische meerkampster Nafissatou Thiam werden tweede en derde. Lieke Martens eindigde als achtste.

Van Gerwen over Van Barneveld: "Ik ben beter en dat weten we allebei"

Het belooft vrijdag een prachtig avondje te worden op het wereldkampioenschap darts van de PDC. In het Londense Alexandra Palace staan dan twee kwartfinales op het programma en dat zijn op papier twee absolute krakers. Gary Anderson neemt het op tegen Phil Taylor, wereldkampioen Michael van Gerwen staat tegenover landgenoot Raymond van Barneveld.

Van Gerwen is alvast vol vertrouwen voor de ontmoeting, de derde keer op rij dat de twee tegenover elkaar staan op het WK. In 2016 won Van Barneveld met 4-3, vorig jaar eindigde een van de beste wedstrijden ooit in een 6-2 zege en dus een finaleplek voor Van Gerwen. 

"Ik win van hem als ik gewoon mijn ding doe, want ik ben beter en dat weten we allebei. Ik moet het alleen wel laten zien op het juiste moment", zegt Van Gerwen in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Raymond heeft natuurlijk heel veel voor het darts betekend en daar heb ik respect voor."

Toch is MVG van mening dat iemand het stokje over moet nemen, iets wat hij wat prestaties betreft al gedaan heeft. "Ik ben de volgende generatie. Als hij toch van mij wint, maakt dat hem natuurlijk niet ineens een betere darter dan ik, dat wordt niet bepaald door één wedstrijd."

De avondsessie begint wederom even na 20.00 uur en is weer live te zien op RTL7. Dat geldt ook voor de om 13.30 beginnende middagsessie, waarin Dimitri van den Bergh tegen Rob Cross speelt en Jamie Lewis het opneemt tegen Darren Webster.

Trump vraagt om opwarming aarde, want Noord-Amerika is even koud

In Noord-Amerika is het deze dagen flink aan de koude kant. Zo daalt het kwik in Montreal en Edmonton tot een frisse 25 tot 30 graden onder nul, terwijl men ook in de Amerikaanse staat Minnesota zo langzamerhand de winterjas uit de mottenballen trekt: -37 graden zorgde deze week voor een nieuw record voor een van de koudste staten in de VS.

Ook in New York en Washington lijkt men af te stevenen op een frisse jaarwisseling, met temperaturen die zo'n tien graden onder nul liggen. Het is een koud einde voor het (wereldwijd) op drie na warmste jaar ooit gemeten, voor president Donald Trump reden genoeg om de weergoden om een beetje kunstmatige opwarming te vragen.

"In het oosten kan het de KOUDSTE jaarwisseling ooit gemeten worden", tweette Trump, die Caps Lock bij vlagen per ongeluk aan laat staan. "Misschien kunnen we een beetje van die goede oude opwarming van de aarde gebruiken, waar ons land - in tegenstelling tot andere landen - BILJOENEN DOLLARS aan ging besteden om ons er tegen te beschermen."

Bij een ieder zou duidelijk zijn dat het hier om een grap gaat, of Trump het ook zo bedoelt valt gezien zijn eerdere uitspraken over de opwarming van de aarde te betwijfelen. 

Sukkel raakt been bijna kwijt na stunt met vuurwerk

Een 22-jarige Oostenrijker heeft donderdag op bijzonder domme wijze bijna zijn rechterbeen verloren. De man uit Dornbirn had zijn handen gelegd op een uit de kluiten gewassen rotje en hij had wel een idee hoe dat wat opgeleukt kon worden.

De jongeman groef een gat in de grond, legde het vuurwerk erin en bedekte het geheel met een houten plaat. Zijn geniale idee werd gecompleteerd door met beide benen op die houten plaat te gaan, wachten op de knal.

Die knal kwam er, en goed ook: de houten plaat klapte niet geheel verrassend uiteen in vele stukjes en splinters. De man raakte daardoor, eveneens weinig verrassend, zwaar gewond, want de stukken hout schoten met een stevige vaart zijn been in.

De Oostenrijker werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar artsen er volgens de eerste berichten nog net in geslaagd zijn om zijn been te behouden.

Vader betrapt zoon (13) en lerares (44) al neukend in auto

De politie in het Amerikaanse Bay City, in de staat Texas, heeft een 44-jarige lerares opgepakt. Rachel Gonzales bleek een relatie te hebben met een 13-jarige scholier.

De vader van de tiener zag een auto op een parkeerplaats staan, waarin men het wel opvallend druk had. Tot zijn grote verbazing bleek dat zijn zoon op de achterbank van de auto een biologieles kreeg van mevrouw Gonzalez, waarna hij de politie belde.

De politie onderzocht de telefoon van de hitsige puber, waaruit bleek dat het stel al enige tijd een ongepaste relatie had. Het lijkt er overigens niet op dat de jongen op de school van de lerares zat. Ze was namelijk werkzaam op een basisschool, waar ze inmiddels ontslag genomen heeft.

Mevrouw Gonzales zal binnenkort voor de rechter moeten verschijnen, maar mag dat vooralsnog thuis afwachten.

PS: Onze excuses voor een ieder die een Djeez-bericht had verwacht.

Fatale val voor toppaard in Ierland

Op de paardenrenbaan van het Ierse Leopardstown heeft zich donderdag een drama voltrokken. Tijdens de Christmas Hurdle kwam toppaard Nichols Canyon, bereden door jockey Paul Townend, ten val op de vijfde horde, waarbij hij dusdanig zwaar geblesseerd raakte dat dierenartsen hem ter plekke in lieten slapen.

Het 7-jarige paard was een vrij grote naam in de Britse paardensportwereld. Eerder dit jaar won hij nog op prachtige wijze de Stayer's Hurdle, een van de grootste wedstrijden tijdens het wereldberoemde Cheltenham Festival. In november 2015 won Nichols Canyon de Morgiana Hurdle, waarmee hij het nog altijd enige paard werd die erin slaagde veelwinnaar Faugheen te verslaan.

Morgiana kwam, zoals veel paarden, uit een succesvolle lijn. Vader Authorized won in 2007 de Epsom Derby, een van 's werelds grootste en oudste paardenrennen. Authorized's overgrootvader, Northern Dancer, pakte in 1964 de winst in de beroemde Amerikaanse Kentucky Derby. 

Van de fatale valpartij zijn geen beelden naar buiten gebracht, maar hieronder kun je zien hoe Nichols Canyon eerder dit jaar op prachtige wijze de Stayer's Hurdle in Cheltenham won:

Turkije pakt 29 IS-verdachten op die aanslag wilden plegen

In turkije zijn vrijdag bij een massale actie maar liefst 29 terrorismeverdachten opgepakt. De IS-aanhangers wilden een aanslag plegen tijdens oud en nieuw. De actie vond vanmorgen vroeg plaats op verschillende plekken in Ankara. De politie is op zoek naar nog eens 17 terreurverdachten.

Bij de invallen zijn onder meer veel documenten en gegevensdragers in beslag genomen. Vorig jaar werd tijdens de jaarwisseling nog een bloedige aanslag gepleegd op een nachtclub in Istanboel. Ook die was het werk van IS-aanhangers. Toen schoot een Oezbeek 39 mensen dood.

Hazard weigert nieuwe aanbieding van Chelsea

Eden Hazard mikt op een transfer naar Real Madrid. Hij heeft daarom een nieuw contractvoorstel van Chelsea naast zich neergelegd.

Dat vertelt zijn vader Thierry in Sudpresse. "Eden heeft een contractverlenging geweigerd, omdat hij zich wel voor Real Madrid ziet spelen. Als hij de kans krijgt, wil hij ingaan op een voorstel vanuit Madrid", aldus Hazard senior. "Al is er op dit moment nog geen enkel contact met Real geweest."

Eden Hazard werd de laatste tijd al regelmatig aan de Koninklijke gelinkt. Zijn contract op Stamford Bridge loopt in de zomer van 2020 af. "Als ik weg wil, doe ik dat. Maar voor nu ben ik een Blue. Iedereen weet dat ik bewondering heb voor Real, maar nu ben ik speler van Chelsea", zei de Belgische aanvaller een maand terug tegen Canal+.

Chelsea betaalde ruim vijf jaar geleden 35 miljoen euro om Eden Hazard over te nemen van Lille. De 26-jarige international (82 interlands) speelde al 274 officiële wedstrijden voor The Blues. Hij scoorde tachtig keer en hij gaf zeventig assists.

Camera's vlak voor inauguratie Trump gehackt

Enkele dagen voor de inauguratie van Donald Trump als president van de Verenigde Staten hadden hackers de controle over een groot deel van de beveiligingscamera's in Washington overgenomen. Twee Roemenen worden in de VS vervolgd voor cybercriminaliteit en fraude. Zij horen vermoedelijk bij een hackersgroep die zich schuldig maakt aan afpersing. Nog drie Roemenen worden in Londen vervolgd.

Op 12 januari ontdekte de politie dat een aantal bewakingscamera's niet meer goed functioneerde. Volgens de Washington Post ging het om meer dan driehonderd camera's. Hackers hadden via ransomware de controle overgenomen en eisten losgeld.

Dat is nooit betaald. De camera's werden offline gehaald en opnieuw van software voorzien. Daardoor konden de camera's tot 15 januari echter geen beelden meer opnemen. De inauguratie was vijf dagen later.

De verdachten, die deze maand in Roemenië zijn opgepakt, kunnen tot twintig jaar gevangenisstraf krijgen. Ze moeten wel nog worden uitgeleverd.

Camera's vlak voor inauguratie Trump gehackt
Camera's vlak voor inauguratie Trump gehackt (Foto: ANP)

Ruim 100.000 handtekeningen petitievoorvuurwerk.nl

De petitie voor het behoud van de vuurwerktraditie in Nederland heeft inmiddels meer dan 100.000 handtekeningen weten te verzamelen. Hiermee overstijgt het aantal handtekeningen dat van het manifest tégen vuurwerk ruimschoots.

De petitie wil een duidelijk signaal afgeven; pak illegaal vuurwerk beter aan zodat mensen die zich wel kunnen gedragen kunnen blijven genieten van de jaarlijkse vuurwerktraditie, iets waar ook de stichting Behoud Vuurwerktraditie zich voor inzet.

Je kunt de petitie hier zelf ook ondertekenen.

Ruim 100.000 mensen tekenen petitie voor behouden vuurwerktraditie
Ruim 100.000 mensen tekenen petitie voor behouden vuurwerktraditie

Loting dag 4 OKT: Nuis gaat voor ticket op 1.000m

Op dag vier van het olympisch kwalicatietoernooi in Heerenveen komen de vrouwen in actie op de 1.500 meter en de mannen op de kilometer.

Rond de klok van tien voor half zeven komen eerst de vrouwen op het ijs. In de achtste rit komt Ireen Wüst in actie tegen Lotte van Beek. In de rit erop rijden Marrit Leenstra en Linda de Vries tegen elkaar. De 1.500 meter wordt afgesloten door Jorien ter Mors en Antoinette de Jong. De 1.500 meter voor vrouwen staat hoog in de matrix, dus de eerste drie vrouwen vandaag zijn zeker van de Spelen.

Rond kwart over zeven rijden de mannen de kilometer zonder Kai Verbij. Verbij, die zich wel voor de olympische 500 meter plaatste, kampt met een spierblessure. Kjeld Nuis en Koen Verweij zijn de grootste kanshebbers. Verweij rijdt in de achtste rit tegen Thomas Krol, Nuis in de rit erop tegen Lucas van Alphen. Voor de derde plek zijn er veel gegadigden. In de vijfde rit rijdt Ronald Mulder tegen Dai Dai Ntab, en de laatste rit gaat tussen Hein Otterspeer en Pim Schipper.

Duitsers hopen Vierschansentournee eindelijk weer te winnen

Het is eind december en dus is het weer zover: de Vierschansentournee, hét hoogtepunt op de schansspringkalender, gaat weer van start. De data zijn op zaken als weersomstandigheden na vrijwel altijd hetzelfde, net als de volgorde van de vier wedstrijden die samen de tournee vormen.

De wedstrijden
Zoals gebruikelijk begint de tournee op de Schattenbergschanze in het Duitse Oberstdorf. Daar vindt vrijdag om 16.30 uur de kwalificatie plaats, waarin de top-50 zich voor de wedstrijd van zaterdag plaatst. In die wedstrijd, die ook om 16.30 uur begint, springt de nummer één van de kwalificatie tegen de nummer vijftig, de nummer twee tegen de nummer 49 etcetera.

De 25 winnaars van de duels gaan door naar de finaleronde, net als de vijf beste verliezers. De stand in de tournee wordt bepaald door de scores van de eerste ronde en van de finale - van alle vier wedstrijden - bij elkaar op te tellen. Wie zo na acht sprongen de hoogste score heeft, wint de Vierschansentournee.

Na Oberstdorf trekt het circus naar de Grosse Olympiaschanze bij Garmisch-Partenkirchen. Op 31 december staat de kwalificatie om 14.00 uur op het programma, op nieuwjaarsdag start om diezelfde tijd de zelfs bij het Nederlandse publiek vrij bekende wedstrijd in Garmisch - wat dus, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet een losstaande wedstrijd is, maar wedstrijd twee uit de beroemde Vierschansentournee.

Na Garmisch heeft men een dagje relatieve rust, want er moet gereisd worden. Na een niet al te lange rit arriveert men dan in het Oostenrijkse Innsbruck, voor de kwalificatie op 3 januari (14.00) en een dag later om dezelfde tijd de wedstrijd op de prachtige Bergisel, een van de fraaiste locaties in de World Cup van het schansspringen. 

De tournee wordt afgesloten in het pittoreske Bischofshofen, waar men van de Paul-Ausserleitner-Schanze springt. Op 5 januari (17.00) moet men zich kwalificeren, een dag later vind het Driekönigsspringen plaats, de feestelijke afsluiter van de tournee, met hopelijk nog veel spanning om de eindzege.

Michael Hayböck zweeft boven de prachtige Bergisel in Innsbruck (Pro Shots/Gepa)
Michael Hayböck zweeft boven de prachtige Bergisel in Innsbruck (Pro Shots/Gepa)

De favorieten
De grote man van het voorseizoen is Richard Freitag, die drie van de zeven wedstrijden won en twee keer als tweede eindigde. De Duitsers hebben hun hoop dan ook op hem gevestigd, want sinds Sven Hannawald's legendarische tournee van 2001/02 - hij won als enige springer ooit alle vier wedstrijden in één tournee - won geen enkele Duitser meer. Sterker nog, Freitag (Innsbruck 2014/15) en Severin Freund (Oberstdorf 2015/16) zijn de enige Duitsers die sinds Hannawald een wedstrijd in de tournee wonnen.

Niet alleen Freitag kan het doen, ook de nog altijd vrij jonge Andreas Wellinger maakt kans. Hij won dit jaar in Nizhny Tagil en eindigde als tweede in Titisee-Neustadt. Met Daniel André Tande, Johann André Forfang en Anders Fannemel hebben de Noren drie zeer gevaarlijke mannen, terwijl dubbel regerend olympisch kampioen Kamil Stoch uit Polen zijn titel hoopt te verdedigen.

Stefan Kraft, winnaar in 2015, is opvallend genoeg de enige serieuze kanshebber uit de dit jaar maar matige Oostenrijkse ploeg, die in eerdere jaren meer dan eens aan de start is verschenen met een handvol favorieten. Ook onder meer de Japanner Junshiro Kobayashi en de Sloveen Jernej Damjan mogen niet vergeten worden. Damjan's landgenoot Peter Prevc domineerde in 2016 de hele winter, inclusief tournee, maar is al tijden niet meer in topvorm.

Alle wedstrijden en kwalificaties zijn live te zien op Eurosport en het Duitse ARD/ZDF. Op het FOK!forum is de tournee uiteraard ook te volgen in het schansspringtopic en dan rest ons nog één ding: zoals het de supporters bij het schansspringen betaamt, geniet van een lekker bekertje glühwein en veel kijkplezier!

Veel meer ondertekenaars Vuurwerkmanifest

Het Vuurwerkmanifest, waarin wordt gepleit voor een verbod op consumentenvuurwerk, is tot nu toe door veel meer mensen en instanties ondertekend dan in dezelfde periode vorig jaar. Tot in de laatste week van 2017 hebben 1180 organisaties en 51.500 particulieren het manifest ondertekend. Vorig jaar hadden rond deze tijd 900 organisaties en 31.000 particulieren hun steun betuigd aan de actie.

"Dat het aantal ondertekenaars van het manifest blijft toenemen, heeft onder meer te maken met de blijvende aandacht, onder meer in de media, voor de gevaren van vuurwerk", zegt een woordvoerster van het Nationaal Vuurwerkmanifest. "Verder speelt mee dat wij personen en instanties blijven vragen het initiatief te steunen." Onder de ondertekenaars van het manifest zijn oog-, kinder-, en jeugdartsen, politici, de Vogelbescherming, maneges en hondentrimsalons.

De opstellers van het manifest wijzen op de grote schade die vuurwerk elk jaar aanricht, variërend van verwondingen aan ogen en handen tot materiële schade aan gebouwen die in de vele miljoenen loopt. Ze pleiten voor alleen nog professionele vuurwerkshows en in 2018 een verbod op consumentenvuurwerk. Het Vuurwerkmanifest werd eind 2015 in het leven geroepen.

Veel meer ondertekenaars Vuurwerkmanifest
Veel meer ondertekenaars Vuurwerkmanifest (Foto: ANP)

Sánchez schiet Arsenal naar zege bij Crystal Palace

Arsenal heeft in de Premier League geen fout gemaakt tegen Crystal Palace. Bij de Noord-Londense ploeg maakte Alexis Sánchez het verschil.

Op Selhurst Park had Arsenal bijna de hele wedstrijd een overwicht en The Gunners namen na 25 minuten dan ook de leiding. Alexandre Lacazette stuitte met links op keeper Julián Speroni, waarna Shkodran Mustafi de bal beheerst met de binnenkant van de voet in het doel schoof: 0-1.

Het elftal van Arsène Wenger verzuimde vervolgens de score te verdubbelen. Met name Mesut Özil had moeten scoren na een prima pass van Sánchez, maar de Duitser stuitte op Speroni. Kort na rust kreeg Arsenal de rekening gepresenteerd, want Crystal Palace kwam langszij. Wilfried Zaha legde vanaf de achterlijn af op Andros Townsend, die alle tijd en ruimte kreeg om in het strafschopgebied raak te schieten.

Arsenal had daarna even een lastige fase, maar Sánchez nam de gasten bij de hand. De Chileen knalde eerst hard raak in de korte hoek en vier minuten later scoorde hij ook uit een fraaie lange bal van Jack Wilshere. Crystal Palace gaf zich echter niet gewonnen en de thuisploeg startte een slotoffensief.

Zaha en Bakary Sako hadden al goede kansen gemist toen het in de slotminuten toch 2-3 werd. James Tomkins kopte een hoekschop langs Petr Cech. Verder dan die aansluitingstreffer kwamen The Eagles echter niet. Arsenal komt in punten weer gelijk met Tottenham Hotspur en de achterstand op nummer vier Liverpool is één punt.

Taylor simpel naar kwartfinales WK darts, Anderson ook verder

De laatste kwartfinalisten van het wereldkampioenschap darts in het Londense Alexandra Palace zijn bekend. Donderdagavond stonden nog drie partijen in de achtste finales op het programma, maar een echt spetterend avondje werd het niet.

Jamie Lewis opende de avond met een partij tegen James Richardson. De Welshman had met een briljante wedstrijd Peter Wright uit het toernooi gespeeld, maar had het aanvankelijk moeilijk tegen Richardson, die de eerste set won. Lewis pakte met wat moeite de volgende sets en gooide de wedstrijd na een paar gemiste matchdarts via dubbel 5 uit: 4-1.

Phil Taylor nam het vervolgens op tegen Keegan Brown, die in het begin bijzonder weinig in te brengen had. The Power kwam snel op voorsprong en hoewel Brown later wat meer weerstand bood, kwam Taylor toch geen moment in de problemen: 4-0. Gary Anderson had bij vlagen grote moeite om de dubbels te gooien en Steve West kon daardoor twee sets pakken, maar daar bleef het bij. De tweevoudig wereldkampioen uit Schotland gooide zijn twaalfde matchdart raak en won met 4-2.

Van Riessen sprint naar zege op NK baanwielrennen

Op de tweede dag van het NK baanwielrennen heeft Laurine van Riessen in het Sportpaleis in Alkmaar goud gewonnen op het onderdeel sprint. De oud-schaatsster was in de finale te sterk voor Elis Ligtlee. De derde plek ging naar Shanne Braspennincx die in de strijd om het brons Steffie van der Peet versloeg.

Amy Pieters zou het goud pakken op de individuele achtervolging. De wielrenster van Boels-Dolmans was in de finale te sterk voor Loes Adegeest. Het brons ging naar Michelle de Graaf. "Ik ben hier absoluut blij mee. Voor mijn doen rijd ik tot twee keer toe echt een goede tijd. Volgens mij is dit de eerste keer dat ik onder de 3.40 reed en dat direct twee keer. Voor de tweede rit was ik wel een stuk zenuwachtiger. Juist nu wist ik niet hoe ik hersteld zou zijn, maar het ging eigenlijk wel prima", liet Pieters na afloop weten.

Bij de mannen veroverde Roy Eefting de Nederlandse titel op de scratch. De 28-jarige baanrenner had woensdag al zilver gepakt op de ndividuele achtervolging. Jan Willem van Schip, die Nederlands kampioen werd op het omnium, moest genoegen nemen met de tweede plaats. Wim Stroetinga pakte brons.

Trump stuurt minder Mexicanen terug dan Obama

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dit jaar een kwart minder Mexicanen uitgezet dan zijn voorganger Barack Obama. Dat blijkt uit gegevens van het Mexicaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. De cijfers zijn opmerkelijk gezien Trumps felle anti-immigratiestandpunt.

Tijdens zijn campagne als presidentskandidaat zei hij bijvoorbeeld over Mexicanen: ,,Ze zijn niet onze vrienden, geloof me. Ze brengen drugs mee. Ze brengen misdaad mee. Het zijn verkrachters. En een paar, neem ik aan, zijn goede mensen." Bij zijn aantreden beloofde hij ,,miljoenen" illegale immigranten te zullen terugsturen en werk te maken van een muur die de instroom van Mexicanen zou moeten tegengaan.

Uit de Mexicaanse cijfers blijkt dat tussen januari en november 152.000 Mexicanen door de VS zijn teruggestuurd. Het jaar ervoor, toen Obama nog aan de macht was, waren dat er 205.000 in dezelfde periode.

Trump stuurt minder Mexicanen terug dan Obama
Trump stuurt minder Mexicanen terug dan Obama (Foto: ANP)

Van de Beek in onderhandeling met Ajax

Donny van de Beek wordt bij Ajax waarschijnlijk beloond met een nieuw contract. Beide partijen zijn met elkaar in gesprek.


Volgens De Telegraaf wil Ajax de jonge middenvelder tot medio 2022 of 2023 aan zich binden. Van de Beek heeft nu een contract bij de Amsterdammers dat na het seizoen 2019/20 verloopt. De club wil hem belonen voor zijn 'komeetachtige ontwikkeling', zo schrijft de krant.

Naar verluidt staat Van de Beek steeds meer in de belangstelling bij buitenlandse clubs, al is niet precies bekend welke clubs dat zijn. Hij werd in het verleden al wel gelinkt aan Internazionale, AC Milan, AS Roma en Tottenham Hotspur.

Donny van de Beek kwam als D-pupil in de jeugd van Ajax terecht. In januari 2015 maakte hij zijn debuut in Jong Ajax en in november volgde zijn officiële debuut in het eerste elftal, in de Europa League-wedstrijd tegen Celtic in Glasgow. Hij speelde inmiddels 65 keer in Ajax 1.

'Ajax heeft Argentijnse linksback bijna binnen'

Ajax gaat zich versterken met Nicolás Tagliafico. De 25-jarige Argentijn staat op dit moment onder contract bij Independiente.

Volgens De Telegraaf verwacht Ajax dat Tagliafico in Amsterdam een contract voor 4,5 jaar gaat ondertekenen. De transfersom bedraagt naar verluidt 4,5 miljoen euro, terwijl Voetbal International het heeft over 'ruim vier miljoen'. Door een doorverkooppercentage kan de transfersom nog verder oplopen.

Ajax is niet de enige gegadigde voor de linkerverdediger, want ook Borussia Dortmund, SC Freiburg en Real Betis hebben interesse. Als het inderdaad van een transfer naar Ajax komt, dan kan hij mogelijk in de Klassieker zijn debuut maken. Feyenoord komt op 21 januari naar de ArenA.

Met de komst van Tagliafico hopen de Amsterdammers het probleem op de linksbackpositie op te lossen. Door blessures bij Nick Viergever, Daley Sinkgraven en Max Wöber heeft de nieuwe trainer Erik ten Hag daar weinig opties.

Trump heeft vertrouwen in Rusland-onderzoeker

Donald Trump heeft zijn vertrouwen uitgesproken in de speciale aanklager die onderzoek doet naar mogelijke Russische beïnvloeding van de verkiezingen. De Amerikaanse president zei tegen The New York Times te verwachten dat Robert Mueller hem "eerlijk" zal behandelen.

Voormalig FBI-directeur Mueller kijkt onder meer naar mogelijke contacten tussen leden van het campagneteam van Trump en de Russen. Trump herhaalde tijdens het interview meerdere keren dat geen bewijs van "samenspanning" aan het licht is gekomen. Volgens de president "weet iedereen" dat daar ook geen sprake van was.

Partijgenoten van de president hebben vraagtekens gezet bij de onpartijdigheid van het team van Mueller. Zo zou een FBI-onderzoeker tekstberichten hebben verstuurd waarin hij zich uitermate kritisch uitliet over Trump. Hij zou inmiddels uit het team zijn gezet.

Trump heeft vertrouwen in Rusland-onderzoeker
Trump heeft vertrouwen in Rusland-onderzoeker (Foto: ANP)

Franse politie arresteert terreurverdachten

In Frankrijk zijn vorige week twee mensen opgepakt die verdacht worden van het beramen van een aanslag. Het gaat om een 21-jarige man die in de buurt Lyon werd gearresteerd en een vrouw van 19 die bij Parijs werd opgepakt. De twee arrestaties staan los van elkaar.

Volgens Franse media hadden ze via sociale media contact met leden van terreurgroep Islamitische Staat en waren ze bereid zelfstandig actie te ondernemen. De man wilde mogelijk militairen aanvallen. De vrouw wilde buiten de hoofdstad toeslaan waar minder politieaanwezigheid is.

De twee wordt betrokkenheid bij een terroristische organisatie ten laste gelegd. Ze zitten op dit moment in voorhechtenis.

Franse politie arresteert terreurverdachten
Franse politie arresteert terreurverdachten (Foto: ANP)

Limburgs Dagblad voor het laatst bezorgd

Het Limburgs Dagblad verschijnt vrijdag voor het laatst in zijn huidige vorm, daarna wordt overal in de provincie alleen nog De Limburger bezorgd. Inhoudelijk verandert er voor de lezer weinig: sinds de fusie met De Limburger is het logo op de voorpagina het enige verschil tussen de twee kranten.

Om lezers aan de 'nieuwe krant' te laten wennen krijgen alle abonnees vrijdag één keer twee kranten in de bus: Limburgs Dagblad én De Limburger.

Het Limburgs Dagblad, dat nog een kleine 18.000 abonnees had in Parkstad Limburg, was de oudste regionale krant van de provincie en is opgericht in 1918.

De Limburger/Het Limburgs Dagblad is sinds 2017 in handen van Mediahuis België.

Limburgs Dagblad voor het laatst bezorgd
Limburgs Dagblad voor het laatst bezorgd (Foto: ANP)

'Meghan Markle was bijna Bond Girl'

Producenten van de James Bond-films lieten vorig jaar hun oog vallen op Meghan Markle als nieuwe Bond Girl. Ze lieten hun plannen varen toen duidelijk werd dat er iets moois opbloeide tussen de actrice en prins Harry.

Volgens een bron van The Sun was de verloofde van de Britse prins één van de vijf kanshebbers voor de rol. "Meghan is perfect voor de rol van Bond Girl. Ze heeft glamour, is sexy en een goede actrice. De rol is de laatste tijd steeds gegaan naar actrices die als nog opkomend talent worden gezien, en dat was Meghan zeker voordat haar relatie met Harry bekend werd."

De makers van de nieuwe Bond, die voorlopig de werktitel Bond 25 heeft, gingen er al vanuit dat Meghan geen optie meer was toen bekend werd dat zij de vriendin van Harry was. Bij de bekendmaking van de verloving van de twee werd inderdaad duidelijk dat de actrice haar Hollywoodcarrière beëindigt.

'Meghan Markle was bijna Bond Girl'
'Meghan Markle was bijna Bond Girl' (Foto: BuzzE)

Apple verlaagt prijs van vervanging batterij

Apple gaat de prijzen voor het vervangen van batterijen van de wat oudere iPhones verlagen. Het Amerikaanse bedrijf wil op die manier klanten tegemoetkomen nadat bekend is geworden dat Apple de snelheid van oudere telefoons terugschroeft om naar eigen zeggen te voorkomen dat ze uitvallen.

Op de website biedt het bedrijf excuses aan voor de manier waarop is gecommuniceerd. Om "het vertrouwen terug te winnen van iedereen die aan Apples intenties heeft getwijfeld", wordt een aantal maatregelen getroffen. Vanaf januari wordt vervanging van een batterij van de iPhone 6 en nieuwere toestellen goedkoper. Ook komt nieuwe software beschikbaar om meer zicht te houden op de levensduur van de batterij.

Het technologiebedrijf gaf vorige week toe de toestellen bewust trager te maken. Er waren al langer geruchten dat Apple oudere telefoons trager zou laten werken. Boze tongen beweerden dat dat tot doel had om mensen te bewegen een nieuwe iPhone te kopen. Apple weerspreekt dat.

Apple verlaagt prijs van vervanging batterij
Apple verlaagt prijs van vervanging batterij (Foto: BuzzT)

FOK!Kerstprijsvraag: 29 december [gesloten]

We naderen bijna het einde, dus vandaag niet 1, niet 2, maar 3 games!

Omdat we nog best veel games over hebben, kan ik vandaag maar lieftst 2 pakketjes weggeven met daarin Agents of Mayhem, Micro Machines World Series en een verrassingsgame voor de PlayStation 4! 

Om deze  vette prijzenpakket te kunnen winnen, moet je weer een vraag beantwoorden. De vraag van vandaag luid dan ook: Hoeveel wielen tel je op het plaatje hierboven?

Neem mij mee naar de prijsvraag! Lees hier de spelregels door. Deze prijs is mede mogelijk gemaakt door Sony.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.