Guido Weijers: Donald Trump is een cadeautje

Guido Weijers loodst Nederland graag met humor en vrolijkheid 2018 in. De Amerikaanse president Donald Trump noemt hij als een van de cadeautjes van het afgelopen jaar waar hij dankbaar inspiratie uit put voor zijn achtste oudejaarsconference waarmee hij zondagavond op RTL4 het jaar afsluit. De veertigjarige cabaretier geeft in het AD vrijdag alvast een inkijkje in de onderwerpen die hem bezighouden.

"Donald Trump is natuurlijk zo'n cadeautje. Dicht met zijn hand bij de rode knop, daar kun je prachtig over fantaseren. En zijn opvattingen over het milieu. Gewoon de airconditioning een standje hoger zetten en de koelkastdeuren open. Dan koelt het allemaal wel af. Maar de lach mag best bitter zijn. In de krankzinnigheid van de samenleving zit veel humor. We haalden twee Syrische tijgers naar Nederland. Maar intussen kloppen er ook Syrische vluchtelingen op de deur. Maar nee, die tijgers, die zijn héél zeldzaam. Die zijn welkom."

De Brabander pleit ervoor wat meer te luisteren naar de mensen met humor. "Als straks het economische systeem klapt, hebben we altijd nog moeder aarde. Maar als die kaal en op is, redt een pinpasje ons niet meer. Ik denk dat we meer dan ooit de grappenmakers serieus moeten nemen - niet de politici in Den Haag.'' Hij verklapt een brief te hebben geschreven aan minister Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat. "Op persoonlijke titel. Wat wil hij? Een groeiende economie of schone lucht? Beide belangen kun je eigenlijk niet dienen. Ik hoop op zijn morele kompas. Dat het klimaat toch een beetje voorrang krijgt."

Het stoort hem dat mensen zich druk maken over de triviale zaken van nu, maar niet over de grote kwesties van de toekomst. Dat zal een rode draad vormen in zijn show, belooft Weijers in de krant.

Guido Weijers: Donald Trump is een cadeautje
Guido Weijers: Donald Trump is een cadeautje (Foto: BuzzE)