Onze levenskwaliteit in 2018

Ik heb als startpagina op chrome startnederland.nl en zag op die site twee weken geleden twee nieuwsitems onder elkaar die eigenlijk in tegenspraak met elkaar waren. Het ene item had de kop: kwaliteit van leven van Nederlanders beter geworden en het andere had de kop: bijna 170 longartsen slaan alarm: mensen ziek door vuile lucht. Dat matcht niet.

Als zoveel longartsen alarm slaan dan is de kwaliteit van leven voor een hoop mensen blijkbaar niet zo erg goed. Je kunt natuurlijk een mooi huis en een goede baan hebben, twee keer per jaar of meer op vakantie gaan, genoeg geld hebben om uit te geven aan dure spullen, goede kleding hebben en regelmatig uit eten te gaan, als de lucht om je heen te smerig is door veel te veel fijnstof, dan kun je ieder moment de lul zijn omdat je longen eraan gaan. Dat laatste springt bij de massa alleen minder in het oog. Dat blijkt uit de cijfers.

Volgens het CPB zijn de meeste Nederlanders zeer tevreden met hun leven. Ze geven hun eigen leven gemiddeld een 7,8. Ook de cijfers wijzen uit dat het goed met Nederlanders gaat. De levensverwachting is sinds 1990 sterk toegenomen, het opleidingsniveau ook, de criminaliteit is afgenomen, de arbeidsparticipatie en  het besteedbaar inkomen is toegenomen, ondanks de crisis die nog niet zo lang achter ons ligt, dus er is geen reden tot klagen, ook al doen veel mensen dat wel, maar dat ligt waarschijnlijk aan het feit dat veel Nederlanders niet gelukkig zijn als ze niet kunnen zeiken over iets. En dat laatste ga ik nu ook doen, dus wat dat betreft ben ik een gewone Nederlander.

Gelukkig ben ik niet de enige die zeikt. Laatst stuurden dus 169 longartsen een brandbrief aan de Tweede Kamer. Zij vinden dat het gevaar dat mensen doodgaan aan of ernstig ziek worden door vieze lucht behoorlijk wordt onderschat.

Het blijkt bijvoorbeeld dat niet-rokende vrouwen tegenwoordig een bepaalde vorm van longkanker krijgen die vroeger niet voorkwam. Luchtvervuiling leidt volgens het RIVM per jaar tot 1200 gevallen van longkanker, 5000 spoedopnames in het ziekenhuis in verband met acute hart- of luchtwegklachten, 6900 nieuwe gevallen van bronchitis en het bekort het leven van de inwoners van Nederland met gemiddeld dertien maanden. Zo kun je dus ook een dertiende maand mislopen. Vooral kinderen zijn de lul door vieze lucht. Die veroorzaakt 12.400 bronchitisklachten bij kinderen.

Ik heb zelf vrijwel nooit klachten en ben eigenlijk kerngezond, maar toch heb ik ook last van vieze lucht. Ik heb nogal een last met doorademen, vooral als ik hardloop. Als ik twee weken op Kreta fiets of in Oostenrijk aan het skiën of hardlopen ben, heb ik er geen last van. Dat zou met de luchtkwaliteit te maken kunnen hebben. Ik rook namelijk al bijna twintig jaar niet meer, dus daar kan het niet aan liggen.

Het gekke is, dat het eerste item volgens mij toch behoorlijk met het tweede item te maken heeft. Hoe beter het met de economie gaat, hoe slechter de kwaliteit van de lucht vanwege de toename van het verkeer op de weg bijvoorbeeld. Ik woon in de Randstad en niet ver van de A4. Die ligt daar wel verdiept en ik hoor hem alleen bij oostenwind, maar hij is altijd druk en fijnstof zie je niet. Het is een onzichtbare killer.    

Het zou goed zijn om aan het einde van het jaar eens stil te staan bij deze situatie. Wat kunnen we eraan doen? Laten we massaal de auto staan in 2018? Dat zie ik niet gebeuren. De auto’s worden wel steeds schoner als er tenminste geen sjoemelsoftware in zit, maar door de aantrekkende economie  komen er wel steeds meer bij en zo snel gaat het allemaal natuurlijk niet. Gaan we minder vliegen? Als Lelystad vakantievluchten van Schiphol moet overnemen dan ziet het daar niet naar uit. Zelf werk ik wat dat betreft ook mee aan de vervuiling, want ik heb dan wel geen auto, maar ga meestal wel eens per jaar naar het zonnige zuiden met het vliegtuig.

Wat dan? De Nederlandse antirookvereniging Clean Air Nederland heette eerst Clean Air Now. Dat wilden ze bereiken door het roken drastisch tegen te gaan. Ik heb ze eens een mailtje gestuurd met de vraag of ze dan hun auto’s ook lieten staan, want anders krijg je echt geen schone lucht. Dat deden ze echter niet. Ook de Nederlandse regering doet veel te weinig om de vieze lucht tegen te gaan. En toch mag er vanaf 2015 nergens meer dan veertig microgram stikstofdioxyde (NO2) in de lucht zijn, maar bijvoorbeeld in Amsterdam is er vaak meer dan die veertig microgram in de lucht aanwezig.

We schijnen per dag in de Randstad vijf sigaretten te roken door vieze lucht. En wat doet de regering? Die verhoogt op steeds meer wegen de maximum snelheid naar 130 kilometer, terwijl dat op die wegen drie keer meer doden oplevert dan anders en ook meer vieze lucht veroorzaakt. En op die wegen zie je vaak de automobilisten nog voorbijrazen als je zelf 130 rijdt.

Het gaat dus bijna zeker niet goed komen in 2018, tenzij de economie weer instort en dat wil natuurlijk ook weer niemand. Van de regering hoeven we volgens mij ook niet veel te verwachten want bij Rutte draait alles om de economie. Die is belangrijker dan de mensen. Is er dan niets dat helpt?

Gelukkig zag ik verleden week woensdag een lichtpuntje. De gemeente Eindhoven gaat de komende drie maanden samen met de Technische Universiteit en twee bedrijven een proef starten met dertig luchtzuiveringsinstallaties die de lucht echt schoner lijken te maken. De fijnstof zal daar de komende drie maanden gemeten worden. Een en ander gaat wel gepaard met een verbod in het centrum van Eindhoven voor vervuilende dieselauto’s.

Op deze manier wordt de vieze lucht dus aangepakt terwijl we er economisch niets voor op hoeven te geven. Blijkbaar is het dus een win-winsituatie. Laat ik dat dan maar het goede nieuws voor 2018 noemen. Ik wens iedereen een geweldig 2018.