Loting dag 4 OKT: Nuis gaat voor ticket op 1.000m

Op dag vier van het olympisch kwalicatietoernooi in Heerenveen komen de vrouwen in actie op de 1.500 meter en de mannen op de kilometer.

Rond de klok van tien voor half zeven komen eerst de vrouwen op het ijs. In de achtste rit komt Ireen Wüst in actie tegen Lotte van Beek. In de rit erop rijden Marrit Leenstra en Linda de Vries tegen elkaar. De 1.500 meter wordt afgesloten door Jorien ter Mors en Antoinette de Jong. De 1.500 meter voor vrouwen staat hoog in de matrix, dus de eerste drie vrouwen vandaag zijn zeker van de Spelen.

Rond kwart over zeven rijden de mannen de kilometer zonder Kai Verbij. Verbij, die zich wel voor de olympische 500 meter plaatste, kampt met een spierblessure. Kjeld Nuis en Koen Verweij zijn de grootste kanshebbers. Verweij rijdt in de achtste rit tegen Thomas Krol, Nuis in de rit erop tegen Lucas van Alphen. Voor de derde plek zijn er veel gegadigden. In de vijfde rit rijdt Ronald Mulder tegen Dai Dai Ntab, en de laatste rit gaat tussen Hein Otterspeer en Pim Schipper.