Fatale val voor toppaard in Ierland

Op de paardenrenbaan van het Ierse Leopardstown heeft zich donderdag een drama voltrokken. Tijdens de Christmas Hurdle kwam toppaard Nichols Canyon, bereden door jockey Paul Townend, ten val op de vijfde horde, waarbij hij dusdanig zwaar geblesseerd raakte dat dierenartsen hem ter plekke in lieten slapen.

Het 7-jarige paard was een vrij grote naam in de Britse paardensportwereld. Eerder dit jaar won hij nog op prachtige wijze de Stayer's Hurdle, een van de grootste wedstrijden tijdens het wereldberoemde Cheltenham Festival. In november 2015 won Nichols Canyon de Morgiana Hurdle, waarmee hij het nog altijd enige paard werd die erin slaagde veelwinnaar Faugheen te verslaan.

Morgiana kwam, zoals veel paarden, uit een succesvolle lijn. Vader Authorized won in 2007 de Epsom Derby, een van 's werelds grootste en oudste paardenrennen. Authorized's overgrootvader, Northern Dancer, pakte in 1964 de winst in de beroemde Amerikaanse Kentucky Derby. 

Van de fatale valpartij zijn geen beelden naar buiten gebracht, maar hieronder kun je zien hoe Nichols Canyon eerder dit jaar op prachtige wijze de Stayer's Hurdle in Cheltenham won: