Van Gerwen na prachtige strijd langs Van Barneveld en naar halve finales

Darter Michael van Gerwen heeft zich geplaatst voor de halve finales van het wereldkampioenschap. In het Alexandra Palace in Londen stond de Nederlander voor het derde jaar op rij tegenover landgenoot Raymond van Barneveld en ook dit keer werd het - ondanks een stroeve start - een prachtig duel. 

De wedstrijd begon nog niet geweldig, hoewel het via prima finishes van 89 en 64 wel 'gewoon' 2-2 werd in de eerste set. Een score van 177 bracht Van Barneveld drie setdarts, maar de Hagenaar gooide ze er allemaal naast en zag Van Gerwen 85 feilloos uitgooien: 1-0. In set twee kreeg MVG ineens nauwelijks meer iets voor elkaar en via een fraaie 121-finish trok Barney de stand gelijk: 1-1.

Van Gerwen begon in set drie bij vlagen weer eens serieus te gooien en kwam op 2-1, maar met een 91-finish sleepte Van Barneveld er een vijfde leg uit. De Hagenaar kreeg twee darts om de set te pakken, maar ook dit keer liet hij het liggen en wederom sloeg de Brabander toe: 2-1. Bij Van Barneveld begon in set vier al snel het kenmerkende hoofdschudden en dat bleek uit zijn spel: Van Gerwen won ook die set en kwam op 3-1.

De wereldkampioen begon furieus aan set vijf, maar Barney kwam weer op 2-2 en wist via een mooie 101-finish de set te pakken: 3-2. Dit keer begon Van Barneveld geweldig aan de set en via onder meer een finish van 121 trok hij de stand in de wedstrijd helemaal gelijk: 3-3. Een 108-finish in de zevende set hielp Van Gerwen vervolgens op weg naar een nieuwe voorsprong, want Van Barneveld kon het even niet bijhouden: 4-3.

Van Gerwen leek de wedstrijd af te kunnen sluiten, want op 2-1 in de achtste set kreeg hij zijn eerste matchdart. Die ging er echter naast en Van Barneveld profiteerde optimaal, waarna hij zelfs de set pakte. Een beslissende set was er zo nodig, waarin de stand op 1-1 kwam. Van Barneveld kreeg drie darts op dubbel 16 voor de voorsprong, maar ze gingen allemaal mis. Van Gerwen gooide 96 uit en maakte de wedstrijd daarna via dubbel 5 af: 5-4.

Michael van Gerwen - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)