FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 19 november 2015

'Charlie Sheen gaat memoires schrijven'

Charlie Sheen heeft plannen om zijn levensverhaal te schrijven. Sheens manager Mark Burg wordt overspoeld met aanbiedingen van uitgevers, zegt een bron tegen Us Weekly.

Dinsdag erkende Sheen op de Amerikaanse televisie dat hij hiv-positief is. De 50-jarige Two and A Half Men-ster schepte eerder op dat hij met duizenden vrouwen het bed deelde. In het interview in de Today Show onthulde hij gechanteerd te zijn door mensen uit zijn eigen omgeving die dreigden zijn geheim bekend te maken. Dat leidde bij hem tot het besluit het heft in handen te nemen en zelf openheid van zaken te geven.

De veelbesproken acteur heeft twee van zijn huizen te koop gezet. Volgens RadarOnline verkoopt Charlie zijn huizen, omdat hij sinds zijn bekentenis erover denkt de Verenigde Staten te verlaten. Het kan echter ook zijn dat de acteur geld nodig heeft. In het interview in de Today Show bekende hij de afgelopen vier jaar miljoenen dollars aan zwijggeld te hebben betaald om zijn besmetting geheim te houden. De verkoop van zijn memoires kan dan ook de nodige dollars in het laatje brengen.

'Charlie Sheen gaat memoires schrijven'
'Charlie Sheen gaat memoires schrijven' (Foto: BuzzE)

Cruijff: "Ik voel me twee keer zo sterk"

Johan Cruijff heeft zich donderdag in Barcelona positief uitgelaten over zijn huidige situatie als kankerpatiënt. "De behandeling is al begonnen en ik heb nu meer kracht dan voorheen", liet de legendarische voetballer weten. Bijna een maand geleden werd bekend dat de 68-jarige Amsterdammer aan longkanker lijdt. "Wat ik krijg toegediend is als een vriend van mij, want het is om de kanker te overwinnen."

De voormalige nummer 14 sprak in Spanje voor de eerste keer in het openbaar over zijn ziekte. Cruijff was aanwezig bij het tekenen van een samenwerkingsverband tussen de Cruyff Foundation en de universiteit van Barcelona.

"Ik heb er alle vertrouwen in dat het goedkomt. Ik win dit gevecht. Alle genegenheid die ik krijg, maken me twee keer zo sterk."

Cruijff: ik voel me twee keer zo sterk
Cruijff: ik voel me twee keer zo sterk (Foto: ANP)

Balkan beperkt doorstroom migranten

Servië en Macedonië hebben besloten alleen nog Syriërs, Irakezen en Afghanen door te laten. Dit heeft de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, donderdag laten weten.

Migranten uit andere landen worden teruggestuurd. Volgens de UNHCR zijn er naar schatting honderd migranten gestrand in het 'niemandsland' tussen de Griekse en Macedonische douane. Macedonië en Servië liggen op 'de Balkanroute' die migranten vanuit Griekenland nemen naar vooral Duitsland.

Balkan beperkt doorstroom migranten
Balkan beperkt doorstroom migranten (Foto: ANP)

Skeletonster Bos begint goed aan hogere klasse

Skeletonster Kimberley Bos zal donderdag in het Amerikaanse Lake Placid haar wedstrijdseizoen openen. De jonge Nederlandse kwam vorig seizoen uit in de Europa Cup, maar zal deze winter vooral een niveau hoger te bewonderen zijn: in de Intercontinental Cup. Veel toppers komen in deze wedstrijdserie uit voor ze de overstap naar de World Cup maken, het uiteindelijke doel van Bos.

Op de Mount van Hoevenberg Olympic Bobsled Run, waar in 1932 en 1980 de olympische wedstrijden gehouden werden, begint Bos donderdag om 17.00 uur Nederlandse tijd aan haar seizoen. Ze is inmiddels al enkele weken in Noord-Amerika, waar ze onder meer op de banen van Calgary en Lake Placid getraind heeft. 

Bos zal in het deelnemersveld van elf vrouwen als vierde vertrekken voor de eerste run. Ze is de meest onervaren skeletonster van het stel, maar toch heeft de Nederlandse goede hoop: "Top-6 is haalbaar als ik een hele goede wedstrijd draai", liet ze donderdagochtend vroeg tegenover FOK!sport weten. "Dit is voor mij echter wel een nieuwe baan, dus ik ben nog niet erg constant. Als ik naar de trainingstijden kijk moet top-8 zeker wel lukken", aldus Bos. Ze gaat overigens nog altijd met een helm naar beneden waar de namen van enkele FOK!kers op prijken, die haar vorig seizoen met een financiële bijdrage ondersteund hebben.

De concurrentie zal zwaar zijn en de ogen zijn vooral gericht op de comeback van de Amerikaanse Katie Uhlaender, wereldkampioene van 2012. De nummer vier van de Olympische Spelen van Sochi doet na een periode van blessureleed weer mee op het hoogste niveau en maakt volgens Bos een goede kans om te winnen. Ook de nummer negen van het afgelopen World Cup-seizoen, de Canadese Lanette Prediger, zal van de partij zijn. Dat geldt ook voor het Duitse toptalent Anna Fernstädt, die Bos vorig seizoen al regelmatig tegen is gekomen. 

Update 23.00  uur

Bos heeft de wedstrijd in Lake Placid met een knappe achtste plaats afgesloten, waarmee ze precies aan haar eigen doel voldeed. Na de eerste run stond de Nederlandse nog gedeeld zevende, samen met de Canadese Madison Charney. Die moest er in de tweede run echter aan geloven, want onder meer dankzij een erg goede start was Bos 0,24 seconden sneller dan Charney. Ze zag de Amerikaanse Megan Henry echter langszij komen, waardoor de achtste plek in de eindstand overbleef. Met een starttijd van 5,36 seconden in de tweede run was Bos overigens de op één na snelste van het hele veld: alleen Henry was met 5,23 en 5,25 seconden sneller weg. 

"Ik ben zeker tevreden over mijn wedstrijd vandaag", liet Bos na afloop weten op het FOK!forum"Helaas zat het weer niet helemaal mee. Het was erg warm en het regende", wat te zien was aan de vele plassen water die op de baan lagen. De Nederlandse hoopt vrijdag bij betere omstandigheden nog een paar plaatsen hoger te eindigen. De wedstrijd begint dan om 16.30 uur Nederlandse tijd. Op FOK!sport zal als alles volgens plan verloopt een livestream te vinden zijn, maar dit is afhankelijk van de Amerikaanse bobslee- en skeletonbond.

 

De tweede afdaling van Kimberley vandaag. Helaas zonder (goed) geluid.Via Fanclub Kimberley Bos

Posted by Fanclub Kimberley Bos on donderdag 19 november 2015

Bulgaarse gewichtheffers: 'Half miljoen betalen of Olympische Spelen missen'

De Bulgaarse gewichtheffers hebben een lastige situatie te pakken: vanwege het positief testen op doping van maar liefst elf leden van de ploeg dreigen ze nu de Olympische Spelen van Rio de Janeiro volgend jaar te moeten missen. In april trok de ploeg zich al terug van het EK, nadat elf van de twaalf ingeschreven gewichtheffers een positief plasje inleverden. De enige die niet positief testte was tijdens de controle tijdelijk niet op het trainingskamp aanwezig.

De wereldgewichthefbond IWF heeft nu bekendgemaakt dat Bulgarije is uitgesloten van deelname aan de Spelen volgend jaar. Daar zit echter nog wel een mogelijkheid aan vast om het te voorkomen. De Bulgaarse bond kreeg enkele dagen geleden een brief van IWF waarin stond dat men een half miljoen dollar moest betalen om de schorsing te voorkomen en mee te mogen doen aan internationale wedstrijden, waaronder de Spelen. Het 'smeergeld' is geen ongewone zaak in het gewichtheffen: vorig jaar nog betaalde Azerbaijan hetzelfde bedrag om alsnog mee te mogen doen aan het WK, nadat alle veertien door hen gewonnen EK-medailles 'besmet' bleken. 

Er lijkt overigens weinig hoop te zijn voor de Bulgaarse gewichtheffers. Het ministerie van sport liet maanden geleden al weten absoluut geen cent bij te dragen aan het betalen van het smeergeld de boete. Aangezien de gewichthefbond van Bulgarije geen andere inkomsten heeft is men dringend op zoek naar sponsoren, een gezien de omstandigheden vrij lastige missie. Wel is het zo dat de schorsing pas dertig dagen na het ontvangen van de brief van IWF in zal gaan, waardoor de Bulgaren alsnog mee mogen doen aan het WK dat vrijdag in Houston begint. Er zijn donderdagochtend dan ook in allerijl vijf gewichtheffers richting de VS gestuurd, waaronder een jongen van 16 jaar, maar geen van hen lijkt ook maar van enigszins medaillewaardig niveau te zijn.

Netflix onthult opening credits voor Jessica Jones

Nog één nachtje slapen en dan is het volgende deel in de Marvel/Netflix-saga te streamen: Jessica Jones. Om je na de teasers en trailers nog even lekker te maken heeft de streamingdienst nu de opening credits van de serie vrijgegeven.

De titel toont een beetje van de noir-sfeer die de serie kent, maar laat al snel duidelijk worden dat er genoeg pit in de show zit om daar bovenuit te stijgen.

Het eerste seizoen van Jessica Jones, met Krysten Ritter, Mike Colter en David Tennant, bestaat uit dertien afleveringen en is vanaf morgen in zijn geheel te zien op Netflix. Eerder deze week verscheen een review van de serie op FOK!.

Brussel eist celstraf tegen Bart van U.

Het parket in Brussel heeft donderdag acht maanden cel geëist tegen Bart van U., de man die verdacht wordt van de moord op oud-minister Els Borst. De Belgische justitie vervolgt hem omdat hij enkele maanden voor de dood van Borst opdook bij de Israëlische ambassade in Brussel met onder meer twee messen in zijn bezit.

Van U. zit op dit moment vast in de penitentiaire inrichting in Vught. Hij wordt ook verdacht van de moord op zijn zus in januari 2015. Die heeft hij bekend. Oud-minister van Volksgezondheid Borst werd in februari 2014 dood gevonden in de garage bij haar woning in Bilthoven. Eerder dit jaar kwam Van U. door een dna-match in beeld als verdachte in de zaak rond de moord op Borst. Over deze zaak blijft hij echter zwijgen. Dat deed hij ook tijdens de pro-formazitting in september.

Van U. werd in oktober 2013 in verwarde toestand aangehouden bij de Israëlische ambassade in Brussel. Hij had een brief bij zich waarin hij zei bang te zijn voor een aanslag op hem. Toen veiligheidspersoneel hem controleerde, vonden ze de messen en een kogelhuls en arresteerden hem. De Brusselse onderzoeksrechter liet hem in een psychiatrische instelling in Grimbergen plaatsen, waaruit hij na een paar weken, eind 2013, vertrok - een week voordat de gedwongen opname voorbij was. Destijds was al wel besloten dat de opname niet werd verlengd.

De uitspraak is op 17 december.

Brussel eist celstraf tegen Bart van U.
Brussel eist celstraf tegen Bart van U. (Foto: ANP)

Kabinet wil Koerden in Irak wapens leveren

Nederland wil wapens en munitie gaan leveren aan de Koerdische strijders (peshmerga's) in Noord-Irak in de strijd tegen terreurgroep IS. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken donderdag in de Tweede Kamer. "We gaan hier actief naar kijken."

Omdat er risico's aan dergelijke steun kleven, wil hij dit samen met de Duitsers gaan doen. Die leverden al eerder zware wapens aan de peshmerga's. Koenders heeft nog niet met Berlijn overlegd. Hoeveel geld er voor de hulp wordt uitgetrokken, wil de minister niet zeggen.

Hij wil de Koerden gaan helpen omdat die steeds meer in het offensief gaan tegen IS. Onlangs veroverden ze al de stad Sinjar. "Ze hebben al een heleboel verbruikt en op een gegeven moment zijn wapens en munitie op." Een ruime meerderheid in de Kamer is voorstander van wapenhulp aan de Iraakse Koerden.

Effectief
Tot dusver weigerde het kabinet wapens en munitie te leveren aan de peshmerga's. Wel wordt er materiaal gegeven om bermbommen op te sporen en krijgen Koerdische strijders een basistraining van Nederlandse militairen. En vorig jaar stuurde Nederland ook duizend helmen en scherfvesten.

Verder wordt IS in Irak bestreden door Nederlandse gevechtsvliegtuigen. In Syrië zullen de vier F-16's nog niet actief worden omdat het niet doeltreffend is, zei Koenders. "Pas als het effectief is gaan we het doen", verklaarde de PvdA-minister. Dat is tegen de zin van coalitiepartner VVD. Haal de beperking van vliegen boven Syrië weg, zei Han ten Broeke.

10 miljoen
Ook de gematigde Syrische gewapende oppositie in Syrië krijgt opnieuw steun. Eerder is hier 3 miljoen euro voor uitgetrokken. Dat ging onder meer naar voedselpakketten, medische kits, kleding en communicatiemiddelen. Die hulp was volgens Koenders "zeer succesvol".

Het kabinet wil nu 10 miljoen uittrekken voor deze strijdgroepen. Welke partijen non-militaire steun krijgen, blijft geheim. Met de hulp moet voorkomen worden dat ze verder in de verdrukking raken en dat strijders zich uiteindelijk aansluiten bij terroristische organisaties zoals Islamitische Staat en Jabhat al-Nusra.

Kabinet wil Koerden in Irak wapens leveren
Kabinet wil Koerden in Irak wapens leveren (Foto: ANP)

Spaanse dopeur moet wereldtitel inleveren bij Russische dopeur

De Spaanse atlete Marta Domínguez wordt alsnog voor drie jaar geschorst en raakt al haar resultaten van 5 augustus 2009 tot en met 8 juli 2013 kwijt. De steeplechaseloopster wordt na een ellenlange zaak geschorst vanwege verdachte waarden in haar bloedpaspoort. Domínguez moet onder meer haar wereldtitel op de 3000 meter steeplechase van 2009 inleveren.

Wereldatletiekbond IAAF stelde de Spaanse bond RFEA in maart 2013 op de hoogte van verdachte waarden in het paspoort van Domínguez. Na een onderzoek werd de atlete in juli van dat jaar voor vier jaar geschorst, met het recht op een hoorzitting. Tijdens die hoorzitting, gehouden bij de Spaanse atletiekbond, wist Domínguez de RFEA ervan te overtuigen dat er niks aan de hand was en werd ze door de Spanjaarden vrijgesproken. 

De IAAF liet het er niet bij zitten en spande een zaak aan bij het Internationaal Sporttribunaal CAS, net als antidopingautoriteit WADA. Na lang wikken en wegen, onder meer over het wel of niet hebben van jurisdictie in de zaak, besloot CAS donderdag in het nadeel van de atlete. Het met terugwerkende kracht afnemen van haar resultaten begint op 5 augustus 2009, de datum waarop het eerste bloedmonster voor het paspoort afgenomen werd. Haar resultaten worden tot en met 8 juli 2013 afgenomen, de dag waarop haar voorlopige schorsing in is gegaan. 

Het belangrijkste resultaat dat Domínguez kwijtraakt is het goud op het WK van 2009. Dat gaat nu ironisch genoeg naar de Russische Yuliya Zaripova, die zelf al vanwege doping geschorst is en mogelijk haar olympische titel van 2012 en wereldtitel van 2011 in moet leveren. Milcah Chemos uit Kenia ziet haar bronzen medaille veranderen naar zilver en wereldrecordhoudster Gulnara Galkina, eveneens uit Rusland, pakt met brons toch nog een medaille.

Op het EK van 2010 werd Domínguez tweede en haar zilveren medaille is nu voor de Russische Lyubov Kharlamova, eveneens een dopingzondaar. Hatti Archer uit Groot-Brittannië zal alsnog het brons krijgen. Goud was daar overigens niet geheel verrassend voor Zaripova, voorlopig dan. De Poolse Wuilette Frankiewicz werd vijfde en zal nog hoop hebben op een medaille. 

Tweede Tilburgs meisje opgepakt na dreigmails

Het 15-jarige meisje uit Tilburg dat was opgepakt in verband met verstuurde dreigmails is weer op vrije voeten. Ze blijft wel verdachte. Inmiddels is een tweede meisje, eveneens uit Tilburg, aangehouden. Ook zij mocht weer naar huis maar blijft verdachte.

Beide meisjes zitten op een middelbare school in Goirle en zouden iets te maken hebben met de verstuurde mails. Het ging om berichtjes aan enkele medeleerlingen. De school, de politie en het Openbaar Ministerie namen de bedreigingen serieus.

Volgens de politie ging het om dreigmails met een 'terroristisch karakter'. De mailtjes zorgden voor flinke onrust op de school, vooral gezien de aanslagen van afgelopen vrijdag in Parijs. Volgens Omroep Brabant had het eerste meisje zich maandag op school al negatief uitgelaten over de herdenking voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs.

Tweede Tilburgs meisje opgepakt na dreigmails
Tweede Tilburgs meisje opgepakt na dreigmails (Foto: ANP)

NS verkoopt belang in cruiseterminal

De NS doet zijn meerderheidsbelang in de Amsterdamse cruiseterminal PTA van de hand. Het Havenbedrijf Amsterdam, dat al 49 procent van de aandelen bezat, wordt nu volledig eigenaar van de aanlegplaats in de buurt van het Centraal Station. Het havenbedrijf betaalt de NS een kleine 3 miljoen euro.

Onlangs werd al bekend dat de spoorvervoerder moest nadenken over het afstoten van activiteiten. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem stelde onlangs vraagtekens bij de vele investeringen die de NS heeft in onder meer horeca en busvervoer. Hij zou dat ook aan de orde gaan stellen in zijn overleg met de top van het bedrijf. De Staat is volledig eigenaar van de NS.

Het havenbedrijf ziet de overname als een manier om Amsterdam als cruisestad nog beter op de kaart te kunnen zetten bij de internationale rederijen. De deal vindt plaats op 30 december dit jaar.

NS verkoopt belang in cruiseterminal
NS verkoopt belang in cruiseterminal (Foto: ANP)

Armin maakt muziek in Prinses Máxima Centrum

Armin van Buuren gaat muziek maken in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. De dj heeft zijn naam verbonden aan de Muziekids Studio in het ziekenhuis.

"Ik steun Muziekids omdat ik zelf twee jonge kinderen heb en bij mij in de familie kanker voorkomt", vertelde Armin in RTL Boulevard. "Ik heb het ook van dichtbij meegemaakt bij mijn neefje." De dj zegt dat hij geen moment twijfelde toen zijn medewerking werd gevraagd.

Armin kwam donderdag niet met lege handen naar Utrecht, hij doneerde een cd-speler, koptelefoon en dj-set. "Ik heb mijn naam eraan verbonden en zal een paar keer hier te vinden zijn om de kinderen echt te helpen met muziek maken."

Armin maakt muziek in Prinses Máxima Centrum
Armin maakt muziek in Prinses Máxima Centrum (Foto: BuzzE)

Zwemmer Korstanje (16) te jong voor EK

Nyls Korstanje mag niet deelnemen aan de EK kortebaanzwemmen in Israël (2-6 december). Hij is met zestien jaar nog te jong om bij de senioren op dit toernooi van start te gaan. Uitvoerig overleg tussen de KNZB en de Europese zwembond (LEN) over de onduidelijke regelgeving inzake de leeftijdsgrens leverde geen positief resultaat op.

Korstanje zwom de 50 meter vrije slag op het ONK in Tilburg in een tijd van 22,18 seconden. Hij bleef daarmee onder de EK-limiettijd voor de leeftijdsgrens van zwemmers, die in 1997 zijn geboren. Korstanje, geboren in 1999, zou op basis van een komende wijziging in de regelgeving wel kunnen deelnemen. De LEN wilde Korstanje echter geen dispensatie verlenen, ook niet na de verwarring die over de huidige reglementen was ontstaan na een publicatie op internet.

Technisch directeur Joop Alberda van de KNZB reageerde teleurgesteld. "Het is erg dat de LEN niet in staat is om een regelgeving die per 1 januari 2016 ingaat een maand naar voren te halen. Wijsheid is een ontbrekend begrip in deze zaak."

Zwemmer Korstanje te jong voor EK
Zwemmer Korstanje te jong voor EK (Foto: ANP)

Zeiler Postma wil via WK naar Rio 2016

Finnzeiler Pieter-Jan Postma begint zaterdag in Nieuw-Zeeland vol goede moed aan het WK. "Ik ben hier nu vijf weken. Ik heb eerder deze week nog wel drie dagen rust genomen om te herstellen. Ik ben er klaar voor. Laat dat WK maar komen", liet hij strijdlustig weten.

De ervaren Fries wil voor de kust van Takapuna, vlak bij Auckland, voor de vierde keer in zijn loopbaan op het podium belanden tijdens de wereldtitelstrijd. Met een nieuwe WK-medaille, na het zilver in Cascais (2007) en Perth (2011) en het brons in Tallinn (2013), stelt hij zijn deelname aan de Olympische Spelen van Rio 2016 definitief veilig.

Postma (33) heeft met de tweede plaats eerder dit jaar bij het olympisch testtoernooi in Rio al voldaan aan de norm van sportkoepel NOC*NSF. Hij moet echter nog wel namens Nederland een olympisch startbewijs bij de internationale zeilfederatie verdienen. Bij de WK liggen vier tickets voor Rio klaar op de geschoonde lijst. Dertien landen zijn al zeker van olympische deelname.

Zeiler Postma wil via WK naar Rio 2016
Zeiler Postma wil via WK naar Rio 2016 (Foto: ANP)

Vader PSV'er Lestienne overleden

Verdrietig nieuws uit Eindhoven vanavond: PSV maakte zojuist bekend dat de vader van Maxime Lestienne is overleden. Fabian Lestienne was al geruime tijd ernstig ziek.

Voor Lestienne betekent dit een nieuwe klap. Anderhalve maand geleden, tijdens het weekend van de kraker tussen PSV en Ajax, overleed zijn moeder ook al. De Belg krijgt van zijn Eindhovense werkgever opnieuw alle tijd om dit enorme verdriet te verwerken.

Deze omstandigheden zorgen er ook voor dat het verhaal voor Lestienne nog niet succesvol is. Vlak voor het overlijden van zijn moeder speelde de vleugelaanvaller een dijk van een wedstrijd tegen CSKA Moskou in de Champions League. PSV verloor het duel weliswaar, maar de Belgische voetballer gaf met twee doelpunten zijn visitekaartje af.

Het is niet duidelijk wanneer Lestienne weer op het veld zal staan. Hier zal naar verwachting enige tijd overheen gaan.

Satirische poppenshow bij SBS6

Onder de titel 'Nou heb je de poppen aan het dansen' brengt SBS6 volgend jaar een nieuw satirisch poppenprogramma op de Nederlandse televisie.

Volgens SBS wordt het wekelijks een scherp humoristisch halfuurtje. Handpoppen die op bekende Nederlanders lijken, blikken in het programma terug op de actualiteit, sport en de roddel en achterklap van de afgelopen week.

"Geen mening wordt geschuwd en de haat en liefde voor elkaar wordt niet onder stoelen of banken gestoken", aldus SBS6 donderdag op de jaarpresentatie 2016.

Humor
Jeroen van der Boom heeft het poppenprogramma à la Spitting Image bedacht. "Humor is belangrijk deze tijden", zei Jeroen. Hij vertelde dat 22 van de 30 poppen al gemaakt zijn. Jeroen spreekt zelf enkele stemmen in.

Humberto Tan, Johan Derksen, Gerard Joling, Eva Jinek en Wesley Sneijder behoren tot de BN'ers die worden gepersifleerd. Ook van Jeroen zelf is een pop gemaakt.

Nou zijn de poppen aan het dansen is vanaf het voorjaar bij SBS te zien. Jeroen: "Het wordt heel actueel, we nemen de show op vrijdag op en 's avonds is de uitzending."

Satirische poppenshow bij SBS6
Satirische poppenshow bij SBS6 (Foto: BuzzE)

Station Arnhem heet Arnhem Centraal

Als zesde station in Nederland krijgt ook Arnhem een station dat Centraal heet. De naam van het gloednieuwe station is Arnhem Centraal. Volgens ProRail is het het eerste 'Centraal' buiten de Randstad.

President-directeur Pier Eringa (ProRail) en topman Roger van Boxtel (NS) komen daarmee tegemoet aan de wens van de gemeente Arnhem, meldt ProRail. Het station is donderdag feestelijk geopend. Het heeft een capaciteit van 110.000 reizigers per dag.

Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Leiden hadden al een 'Centraal'.

Station Arnhem heet Arnhem Centraal
Station Arnhem heet Arnhem Centraal (Foto: ANP)

Programma kwartfinales KNZB-beker

Vanavond zullen de eerste wedstrijden van de kwartfinales van de KNZB-beker van start gaan. Elke ploeg speelt één thuis- en één uitwedstrijd. De eerste twee wedstrijden worden vanavond gespeeld, de rest van de wedstrijden zijn verdeeld over vrijdag, zaterdag en zondag.

Bij de heren is de loting zeer gunstig uitgevallen voor Het Ravijn. De nummer twee. uit de eredivisie treft AZC. Ook de andere ploegen aan de kop zullen weinig moeite hebben met hun tegenstanders. Bij de vrouwen zitten de tegenstanders dichter bij elkaar met als hoogtepunt de wedstrijd tussen koploper UZSC en landskampioen Widex GZC Donk.

De vier winnaars van de kwartfinales zullen van 4 tot 7 februari tegen elkaar in de halve finale treffen. De indeling wordt net zoals bij de kwartfinales bepaald door middel van een loting.

Overzicht wedstrijden dames:

Datum Tijd Wedstrijd Locatie
19 nov 19:45 Widex GZC Donk – UZSC Groenhovenbad, Gouda
19 nov 21:15 PSV – ENC Arnhem De Tongelreep, Eindhoven
20 nov 20:30 Polar Bears – ZPB H&L Productions Sportfondsenbad Oost, Amsterdam
21 nov 17:15 Het Ravijn – ZVL-BAM Het Ravijn, Nijverdal
21 nov 19:00 ENC Arnhem – PSV Valkenhuizen, Arnhem
21 nov 19:45 ZPB H&L Productions – Polar Bears Inge de Bruijn Zwembad, Barendrecht
22 nov 18:45 UZSC – Widex GZC Donk De Krommerijn, Utrecht
22 nov 19:00 ZVL-BAM – Het Ravijn De Zijl, Leiden

Overzicht wedstrijden heren:

Datum Tijd Wedstrijd Locatie
19 nov 21:15 Widex GZC Donk – UZSC Groenhovenbad, Gouda
20 nov 20"00 ZPB H&L Productions – De Zijl Zwemsport Inge de Bruijn Zwembad, Barendrecht
20 nov 20:00 Het Y – Polar Bears Sportfondsenbad Oost, Amsterdam
21 nov 18:15 Polar Bears – Het Y De Peppel, Ede
21 nov 18:45 Het Ravijn – AZC Het Ravijn, Nijverdal
22 nov 17:15 UZSC – Widex GZC Donk De Krommerijn, Utrecht
22 nov 17:30 De Zijl zwemsport – ZPB H&L Productions De Zijl, Leiden
22 nov 19:30 AZC – Het Ravijn AquaRijn, Alphen a/d Rijn

Een uitgebreid overzicht en de actuele stand in de eredivisie zijn te vinden in: Stand eredivisie 2015/2016
Voor meer waterpolo en algemene discussies, zie het waterpolo-topic

De spelers van GZC Donk (wit) treffen UZSC (Pro Shots/Judith Bogaardt)
De spelers van GZC Donk (wit) treffen UZSC (Pro Shots/Judith Bogaardt)

'Streamingdiensten krijgen Adeles 25 niet'

Het nieuwe album van Adele is niet te beluisteren via streamingdiensten als Spotify en Apple Music. Dat melden verschillende ingewijden aan The New York Times. Adeles langverwachte plaat 25 verschijnt vrijdag.

De Britse zangeres zou zelf hebben besloten haar nieuwe materiaal niet te laten streamen. Een woordvoerder van Adele wilde in The New York Times niet reageren.

Verwacht wordt dat Adele met 25 alle records gaat verbreken. Muziekkenners verwachten dat de cd in de Verenigde Staten komende week 2,5 miljoen keer over de toonbank gaat. Daarmee zou Adele het record van 'N Sync uit 2000 verbreken.

'Streamingdiensten krijgen Adeles 25 niet'
'Streamingdiensten krijgen Adeles 25 niet' (Foto: BuzzE)

Golfers zakken voor examen

Golfer Joost Luiten blijft komend seizoen de enige Nederlander op de Europese Tour. Reinier Saxton, Wil Besseling en Maarten Lafeber wisten zich donderdag in Girona op de laatste dag van de zogenoemde qualifying school niet te kwalificeren voor het Europese hoofdcircuit. Het trio eindigde buiten de top 25 en greep daardoor naast het begeerde deelnemersticket.

Van de drie Nederlanders in de eindfase van het kwalificatietoernooi had Saxton na zes ronden met 425 slagen slagen de beste score. Daarmee kwam hij uit op de 47e plaats. Besseling belandde op 426 slagen en Lafeber op 435.

Golfers zakken voor examen
Golfers zakken voor examen (Foto: ANP)

Dopingbestrijders komen klokkenluider tegemoet

De dopingbestrijders in de sportwereld werken aan een plan om klokkenluiders beter te beschermen. De drempel om gevoelige informatie door te spelen aan de betrokken instanties moet lager worden, was de conclusie na een vergadering van het mondiale antidopingbureau WADA in Colorado Springs. "We worden nu vaak geconfronteerd met sporters die wel willen praten, maar niet met de consequenties kunnen en willen omgaan", zegt directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit.

WADA gaat werken aan een zogeheten getuigenbeschermingsprogramma. "Er moet een mondiaal systeem komen", aldus Ram. De Nederlandse directeur bepleit betere voorwaarden voor sporters die publiekelijk willen vertellen over dopingpraktijken. "Dat zal soms betekenen dat mensen niet meer voor hun eigen land kunnen uitkomen. We moeten zorgen dat ze dan op een andere manier, bijvoorbeeld in een ander land, hun sport kunnen voortzetten."

De dopingautoriteit biedt strafvermindering aan voor sporters die eigen overtredingen bekennen. "Tot driekwart van de straf kan worden opgeschort." Ram heeft geregeld te maken met sporters die wel informatie willen doorgeven, maar alleen 'off the record'. "Juridisch kunnen we daar niets mee, het valt niet direct te gebruiken. Mensen schrikken toch als hun naam bekend wordt, dan voelen ze zich bezwaard. Zeker Nederlandse sporters zijn daar terughoudend in. Ze voelen het al snel als klikken, dat zit in onze cultuur. Het vervelende is wel dat we daardoor sommige problemen niet kunnen oplossen, dat soms de verkeerde mensen worden gestraft."

Dopingbestrijders komen klokkenluider tegemoet
Dopingbestrijders komen klokkenluider tegemoet (Foto: ANP)

Citroën stapt jaar uit WK rallyrijden

Citroën is volgend jaar niet vertegenwoordigd in het WK rallyrijden. De Franse autofabrikant liet donderdag in Versailles weten in 2017 met een nieuwe wagen terug te keren in het kampioenschap. Citroën trekt zich na 2016 wel definitief terug uit het WK toerwagens.

Het Franse automerk domineerde het WK rally tussen 2004 en 2012. "Met acht wereldtitels en 94 overwinningen hebben we geschiedenis geschreven in de rallysport", zei Linda Jackson, topbestuurder bij Citroën. "In 2017, wanneer met een nieuwe en zeer attractieve generatie auto's zal worden gereden, keren we terug." Citroën was de afgelopen twee jaar succesvol met de wereldtitel bij de toerwagens, maar stopt na volgend jaar in die klasse.

Rallylegende Sébastien Loeb kwam de afgelopen twee jaar namens Citroën uit in het WK toerwagens. Hij was onaangenaam verrast in het derde en laatste jaar geen deel meer uit te maken van het team dat in de Argentijn José Maria Lopez de wereldkampioen van 2014 en 2015 heeft. Citroën kondigde donderdag aan verder te gaan met Lopez en de Fransman Yvan Muller. "We zijn deze uitdaging aangegaan met voor mij als persoonlijk doel binnen drie jaar de wereldtitel te veroveren. Ik ben teleurgesteld dat ik er na twee jaar niet meer bij ben", schreef Loeb, die in januari deelneemt aan de Dakar Rally, op zijn website.

Citroën stapt jaar uit WK rallyrijden
Citroën stapt jaar uit WK rallyrijden (Foto: ANP)

Messi maakte vaak het verschil tegen Real

Speelt hij wel of speelt hij niet? Het is een vraag die zowel de voetbalfans in Barcelona als Madrid bezighoudt. Lionel Messi, weer in training na een knieblessure die hij eind september opliep, maakte al vaak het verschil voor FC Barcelona tegen de Madrilenen. Met 21 doelpunten (in 30 wedstrijden) is er niemand die vaker scoorde in El Clasico. De 28-jarige Argentijn wordt gevolgd door Alfredo Di Stefano (18), Cristiano Ronaldo (15) en Raúl (15), allen van Real Madrid.

Bij afwezigheid van de viervoudig wereldvoetballer van het jaar bleef Barcelona de meeste duels wel 'gewoon' winnen. Neymar en Luis Suárez bleken ook zonder Messi uit de voeten te kunnen. De Braziliaan en Uruguayaan namen gezamenlijk de laatste zeventien doelpunten in de competitie voor hun rekening. "We zijn ons ervan bewust dat 'Leo' de beste is in de wereld en dat zullen we ook altijd erkennen", zei Suárez in aanloop naar de topper, waar de veiligheidsmaatregelen naar aanleiding van de aanslagen in Parijs flink zijn opgeschroefd. Minimaal duizend agenten lopen in en rond het stadion in Madrid, verklaarde Francisco Martinez Vazquez, de Spaanse staatssecretaris voor veiligheid, donderdag.

Verdediger Gerard Pique kijkt uit naar de rentree van Messi, die vorig seizoen samen met Neymar en Suárez in alle competities 122 doelpunten maakte. "De sleutel tot succes voor deze drie is de relatie die ze onderling hebben", aldus de Spaans international. "Het enige gevaar met drie van zulke grote spelers is dat ego's kunnen botsen. Eerst draaide hier alles alleen om Messi. Als je nu ziet hoe goed ze met z'n drieën klikken en hoe goed ze met elkaar omgaan... Ze hebben geen ego en dat is het belangrijkste onderdeel."

Messi, die vorige week de groepstraining hervatte, speelde zijn eerste Clasico tien jaar geleden. Sindsdien deed hij twee keer niet mee tegen Real Madrid, in april 2006 (1-1) en december 2007 (1-0-verlies).

Real Madrid leed in de vorige speelronde de eerste nederlaag van het seizoen, 3-2 bij Sevilla. Weer een nederlaag zou de nieuwe trainer Rafael Benitez direct in een lastige positie brengen. Spektakel in de Spaanse kraker is de afgelopen jaren bijna altijd een zekerheid. In de laatste achttien onderlinge wedstrijden scoorden beide Spaanse topclubs elke wedstrijd minimaal één keer.

Zaterdag om 18.15 uur staan de twee grootmachten in Madrid tegenover elkaar.

Messi maakte vaak het verschil tegen Real
Messi maakte vaak het verschil tegen Real (Foto: ANP)

Race tegen de klok voor Agüero

Sergio Agüero legt een race tegen de klok af. De topschutter van Manchester City heeft deze week de training hervat nadat een hamstringblessure hem ruim een maand aan de kant had gehouden. Agüero hoopt zaterdag tegen Liverpool weer te kunnen voetballen. "Ik doe alles wat ik kan om in topconditie te geraken voor deze wedstrijd", zei de Argentijnse spits donderdag.

Het laatste wapenfeit van Agüero dateert van begin oktober. De spits maakte toen tegen Newcastle United in twintig minuten tijd liefst vijf doelpunten. Agüero ging na zijn vijfde treffer naar de kant vanwege hamstringklachten. Een paar dagen later stond hij toch in de basis bij een WK-kwalificatiewedstrijd van Argentinië, maar de verre van topfitte Agüero werd al vroeg gewisseld. Hij bleek een scheurtje in de hamstring van zijn linkerbeen te hebben.

Race tegen de klok voor Agüero
Race tegen de klok voor Agüero (Foto: ANP)

Vier SinterKerst & Nieuw op FOK!

Jup, de goedheiligman is weer in het land en we gaan weer richting kerst en oud en nieuw dus is het weer tijd voor het jaarlijkse surprisetopic. Hier kun jij je aanmelden als je mee wil doen en een andere FOK!er/ster wil verblijden met een leuke (digitale) surprise met daarbij een passend gedicht(je). Je mag een paint maken, een video/geluidsopname versturen maar ook een cadeau laten bezorgen of iets anders leuks bedenken.

Wil je meedoen? Meld dat dan in dit topic. Het aanmelden kan nog tot 10/12! Het loten doe ik met een random tooltje en iedereen die mee doet krijgt van mij een DM welk lootje jij getrokken hebt.

Het is de bedoeling dat iedereen uiterlijk 28 december zijn surprise 'ingeleverd' heeft en dit kan dan gepost worden in een apart surprisetopic waarbij iedereen zijn surprise onthuld.

Braziliaan Taffarel de baas bij Galatasaray

Wesley Sneijder heeft bij Galatasaray voorlopig te maken met Claudio Taffarel. De Braziliaanse oud-keeper is door de leiding van de Turkse club naar voren geschoven als tijdelijke vervanger van Hamza Hamzaoglu, de trainer die woensdag moest vertrekken uit Istanbul. Taffarel (49) werkt al jaren als assistent bij Galatasaray. Vorig jaar was hij ook al even hoofdtrainer, na het ontslag van Cesare Prandelli. De Braziliaan is zaterdag de baas bij de competitiewedstrijd van Gala tegen Antalyaspor.

Taffarel speelde tussen 1988 en 1998 meer dan honderd interlands voor Brazilië. Hij veroverde met de 'Seleção' in 1994 de wereldtitel en hielp zijn land vier jaar later weer aan een finaleplaats. In de halve finales tegen het Nederlands elftal stopte Taffarel de strafschoppen van Phillip Cocu en Ronald de Boer.

Taffarel de baas bij Galatasaray
Taffarel de baas bij Galatasaray (Foto: ANP)

Bouwmeester gaat voor wereldtitel in Oman

Zeilster Marit Bouwmeester heeft maar één doel voor het WK in de Laser Radial-klasse. De Friezin, nummer twee van de Olympische Spelen van 2012, verdedigt vanaf vrijdag voor de kust van Oman haar wereldtitel en neemt alleen genoegen met goud. "In een voor-olympisch jaar is een wereldkampioenschap het hoogst haalbare", zei Bouwmeester donderdag. "Ik wil mijn beste zeilen laten zien. Ik heb hier drie maanden keihard naartoe gewerkt."

De 27-jarige Bouwmeester pakte vorig jaar in Santander de wereldtitel. Ze bereidde zich de afgelopen weken in het nabijgelegen Abu Dhabi voor op het WK. "Ik voel me fit en sterk." Bouwmeester komt in Oman onder anderen Lijia Xu weer tegen, de Chinese zeilster die in 2012 olympisch goud pakte en daarna haar carrière beëindigde. Lijia Xu maakt op het WK haar rentree in de boot.

Bijna tien maanden voor Rio werkt Bouwmeester toe naar olympische topvorm. "Dit jaar heb ik veel progressie geboekt, maar dat vertaalt zich nog niet voldoende in resultaten. Ik vaar niet slecht, maar het kan en moet nog beter. Ik weet wat mijn niveau is en dat wil ik hier laten zien."

Bouwmeester gaat voor goud in Oman
Bouwmeester gaat voor goud in Oman (Foto: ANP)

Stealth-game République naar PlayStation 4

NIS America, meestal druk in de weer om Japanse RPG's naar het Westen te brengen, heeft aangekondigd dat République naar PlayStation 4 komt. Eerder was deze game alleen op pc, smartphones en tablets te spelen.

Je speelt de jonge vrouw Hope, die gevangen wordt gehouden in Metamorphosis, een totalitaire staat dat geregeerd wordt door de Overseer. Door te hacken en vooral een low-profile proberen te houden moet je proberen te ontsnappen. Op eerdere platformen werd het spel in afleveringen uitgebracht. Op PlayStation 4 hoeven we niet te wachten op een aflevering, deze versie is meteen het complete seizoen tot en met de laatste aflevering.

République komt ergens begin 2016 uit op PlayStation 4.

Beyond: Two Souls volgende week naar PlayStation 4

De remastered versie van Beyond: Two Souls verschijnt 26 november voor PlayStation 4. Dit heeft Sony vandaag bekend gemaakt. De game komt beschikbaar via de PlayStation Store en gaat 29,99 euro kosten.

De game komt met verbeterde graphics in 1080p. Daarnaast worden gemaakte beslissingen vergeleken met die van andere spelers, zijn er verbeterde controls, is er de mogelijkheid de game opnieuw te spelen in chronologische volgorde en komt de game met de 'Enhanced Experiments' DLC.

De trailer voor deze herziene versie is hieronder te bekijken.

Chivalry: Medieval Warfare gaat naar consoles

Activision Publishing heeft aangekondigd dat de actiegame Chivalry: Medieval Warfare begin volgende maand wordt uitgebracht op PlayStation 4 en Xbox One.

In deze door Torn Banner Studios ontwikkelde game draait alles om battles. Deze nieuwe release introduceert onder andere een 24-persoons online multiplayer, meer dan 25 maps, een toegewijde server support en een nieuwe mode voor teams tot wel zes spelers.

Een aantal DLC sets, die allemaal los worden verkocht, zijn tegelijkertijd met Chivalry: Medieval Warfare beschikbaar. De Barbarian Character Pack bevat woeste barbaarse skins van elk van de vier klassen in de game. De Marauding Arbiter Pack heeft nieuwe skins en helmen voor de Vanguard class. De Inquisitive Dreadnaught Bundle bevat nieuwe skins, helmen en special wapens voor de Knight class. Tot slot levert de Barbarian Weapon Pack vijf brute moordwapens om mee ten oorlog te trekken.

Ook komt op beide platforms de Chivalry: Medieval Warfare Ultimate Edition uit. Deze bevat de volledige game, plus de Barbarian Character Pack, Marauding Arbiter Pack, Inquisitive Dreadnaught Bundle en Barbarian Weapon Pack.

Guns, Gore & Cannoli naar PlayStation 4

Crazy Monkey Studios heeft bekendgemaakt dat op 8 december Guns, Gore & Cannoli uitkomt voor Playstation 4. Na een release op Windows, Mac, en Xbox One heeft de studio de handen uit de mouwen gestoken om hun actie-gangsterspel klaar te stomen voor de Playstation-eigenaren.

Bereid je voor op deze 2D shooter vol actie en humor waarin je niet enkel een volledige campagne kan spelen maar ook nog eens de keuze krijgt tussen dertien extra skins, helemaal gratis. Daar bovenop krijg je als bonus ook nog eens een extra game modus, Versus Mode, met zeven bijkomende battle arena’s.

Speel tegen je vrienden of probeer de AI te verslaan die de programmeurs speciaal hebben klaargestoomd. De makers zijn er trots op dat deze AI wordt gestuurd door 21kb schijnbaar warrige code maar zo is gemaakt dat hij je van de map kan knallen voor je het beseft.

Assassin's Creed Syndicate uit voor pc

Vorige maand mochten we al los op Xbox One en PlayStation 4, maar nu kunnen pc-gamers ook aan de gang met Assassin’s Creed Syndicate voor Windows, want deze is nu digitaal en in de winkels verkrijgbaar.

Spelers bevinden zich in Londen, tijdens het hoogtepunt van de Industriële Revolutie, waar ze in de huid kruipen van de Master Assassin tweeling Jacob en Evie Frye. Jacob en Evie vechten om Londen te bevrijden en nemen de stad wijk per wijk over, samen met hun bende.

Nachtelijke goblins in Total War: Warhammer

Vandaag maakt Creative Assembly bekend dat de Night Goblins meedoen in Total War: Warhammer. In onderstaande introductievideo zien we ze van plaatjes tot bewegende 3D-model groeien.

Zoals hun naam al aangeeft, verlaten de Night Goblins hun onderaardse holen alleen ‘s nachts. De leden van het Goblin-ras kweken en oogsten een verscheidenheid aan schimmels voor hun snode plannen.

Total War: Warhammer komt 28 april 2016 uit voor pc.

Clinton wil grondtroepen in Syrië en Irak

De door de VS geleide luchtaanvallen op Islamitische Staat in Syrië en Irak moeten worden opgevoerd. Ook moeten er grondtroepen aan te pas komen om door IS ingenomen gebied terug te veroveren. Daarvoor pleit Hillary Clinton, voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken en de belangrijkste Democratische kandidaat voor het presidentschap.

Of er ook Amerikaanse grondtroepen naar het gebied moeten worden gestuurd, liet Clinton in het midden. Wel vindt ze dat het leeuwendeel van de militairen uit de regio zelf zou moeten komen.

Veiligheidsdiensten moeten veel meer gegevens verzamelen, daarbij geholpen door mensen die Arabisch spreken, aldus Clinton. Ze pleitte verder voor no-flyzones boven Syrië en veilige zones voor mensen die het geweld in IS-gebied ontvluchten. ,,Ons doel is niet het beheersen of afschrikken van IS. We moeten ze verslaan en vernietigen", zei Clinton.

Clinton wil grondtroepen in Syrië en Irak
Clinton wil grondtroepen in Syrië en Irak (Foto: ANP)

XCOM in het Wilde Westen in Hard West

Het strategische Hard West is vandaag uitgekomen. In het spel speel je een man die flink te grazen is genomen en voor dood is achtergelaten. Wraak is dus zoet in deze turnbased western.

Er zijn veertig missies waarin je strijdt tegen handlangers, sekteleden en kannibalen. Door pokerkaarten te verzamelen en te combineren speel je vaardigheden vrij en natuurlijk zou het Wilde Westen niets zijn zonder pistolen en andere geweren. Al komen er ook wel erg vreemde prototypen voorbij.

Hard West is beschikbaar op Windows, Mac OS en Linux. Er is een digitale Collector's Edition waarin een digitaal artbook, een comic en een soundtrack van Marcin Przybyłowicz, die ook gewerkt heeft aan The Witcher 3: Wild Hunt.

Blade & Soul krijgt een releasedatum

NCSoft West heeft aangekondigd dat de MMO Blade & Soul in Europa en Noord-Amerika beschikbaar is voor pc op 19 januari en wel om precies te zijn om 06:00 uur voor de vroege gamevogels.

Voorafgaand aan de officiële release kunnen namen al gereserveerd worden voor degene die Disciple en Master Pack bezitten op 11 januari. De Head Start-periode voor iedereen die een Founder’s Pack heeft, begint op 15 januari.

In de game moeten spelers vechten om de dood van hun gevallen meester te wreken in een klassieke Wuxia verhaallijn. Wuxia, wat letterlijk 'martial held' betekent, is een breed genre binnen de Chinese fictie over de avonturen van martial artists in het aloude China. 

De game probeert wat anders dan de gebruikelijke MMO's, met op actie gebaseerde gevechten met ability combos en een flexibele rollen-systeem waardoor healers niet vereist zijn. Het geeft spelers ook bewegingsvrijheid en mogelijkheden in de game-wereld, met personages die over de bergen springen en door de lucht vliegen.

De free-to-play MMO, waarvan recent het tweede gesloten bèta-weekend heeft afgerond, bevat zeven klassen voor spelers om uit te kiezen, 30 dungeons, een level cap van 45 op je personage en een skill-based 1v1 Arena voor PvP.

Het volgende closed bèta-weekend voor Blade & Soul begint op 24 november en loopt tot 30 november, je kunt je hier nog inschrijven. 

Blade & Soul

Kamer draait referendum TTIP de nek om

Een motie van de SP en de Partij voor de Dieren die de regering verzoekt om een referendum te organiseren over het zeer omstreden vrijhandelsverdrag TTIP is door de Tweede Kamer van tafel geveegd. Een kamermeerderheid bestaande uit PvdA, D66, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP heeft tegen de motie gestemd, meldt de Partij voor de Dieren.

Het Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership, afgekort TTIP, bedreigt onze democratie en rechtstaat doordat het de deur openzet voor producten die niet voldoen aan onze huidige standaarden voor milieu,voedselveiligheid en privacy. Amerikaanse bedrijven die beweren dat ze last hebben van nieuwe wetgevingdie mens of milieu beschermt, krijgen via TTIP het recht om via een private 'rechtbank' miljoenenclaims bij een land neer te leggen.

PvdD-fractievoorzitter Marianne Thieme vindt het onbegrijpelijk dat de motie verworpen is. "Het vrijhandelsakkoord zal ingrijpende gevolgen hebben voor onze samenleving en vormt een bedreiging voor onze democratie en onze standaarden ten aanzien van onder meer privacy, voedselveiligheid, milieu en dierenwelzijn. Een volksraadpleging over de wenselijkheid van dit vrijhandelsakkoord is dan ook op zijn plaats. Onbegrijpelijk dat PvdA, D66, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP hiertegen zijn."

CETA
Ook een motie voor een referendum over CETA, een vergelijkbaar verdrag met Canada, is door dezelfde partijen verworpen.

Net als TTIP is CETA een inbreuk op normen en waarden die Nederland en Europa juist willen beschermen. Zo staat CETA de import van zeer vervuilende Canadese teerzandolie toe, terwijl in 2013 een Kamermeerderheid voor een importverbod stemde. Dat importverbod wordt nu dus door diezelfde Kamer de nek omgedraaid.

Referendum en protest
Diverse maatschappelijke organisaties maken zich nog altijd sterk tegen het vrijhandelsverdrag. Onder meer Milieudefensie, Foodwatch Nederland, Meer Democratie, en Transnational Institute werken samen in het Platform TTIP Referendum. Dit platform blijft in navolging van het succes van GeenPeil strijden voor een referendum over TTIP. Via http://ttip-referendum.nl/ hebben reeds meer dan 40.000 mensen de petitie getekend.

In Amsterdam werd op 10 oktober een grote demonstratie tegen het verdrag georganiseerd. Daar namen duizenden mensen aan deel.

Marianne Thieme (Foto: Partij voor de Dieren)
Marianne Thieme (Foto: Partij voor de Dieren)

Brussel berispt Nederland om energiebesparing

Nederland heeft een Europese richtlijn over energiebesparing nog altijd niet doorgevoerd in nationale wetgeving. De Europese Commissie maakte donderdag duidelijk dat Nederland nog twee maanden heeft om dat in orde te maken.

De richtlijn verplicht beleidsmaatregelen die huishoudens, gebouwen, fabrieken, energiebedrijven en de transportsector zuiniger en efficiënter met energie laten omspringen. Deze maatregel gaat over de periode 2014-2020 en had vorig jaar juni al moeten zijn omgezet in nationale regelgeving.

Frankrijk kreeg een soortelijke waarschuwing. Als beide landen niet binnen twee maanden actie hebben ondernomen, kan de commissie boetes opleggen of de zaak voorleggen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Brussel berispt Nederland om energiebesparing
Brussel berispt Nederland om energiebesparing (Foto: ANP)

ING sluit zich aan bij blockchain-initiatief

ING heeft zich als eerste Nederlandse bank aangesloten bij het internationale initiatief dat de technologie achter de virtuele munt bitcoin geschikt wil maken voor toepassingen in de financiële sector.

Het consortium werkt samen met technologische start-up R3 uit New York. De banken willen gezamenlijk de mogelijkheden van de zogeheten blockchain-technologie onderzoeken.

De bitcoin zorgde eerder nog voor veel bezorgde blikken bij financiële instellingen, omdat die munt ook veel werd gebruikt in het criminele circuit. Banken denken echter dat de technologie erachter handig is voor het vernieuwen van processen op het gebied van transacties en betalingsmethoden. Dit moet online bankieren ook veiliger kunnen maken.

Het project ging in september van start. Inmiddels doen al dertig grote banken mee. Naast ING zijn dat onder meer Barclays, Goldman Sachs, UBS, Deutsche Bank en BNP Paribas.

ING sluit zich aan bij blockchain-initiatief
ING sluit zich aan bij blockchain-initiatief (Foto: ANP)

Eerste homoburgemeester in mormonenbolwerk

Salt Lake City, de hoofdstad van de overwegend mormoonse staat Utah in de VS, heeft voor het eerst een openlijk lesbische burgemeester. Het is de Democraat Jackie Biskupski. Ze kreeg 52 procent van de stemmen.

In Salt Lake City is het hoofdkwartier van de mormonen gevestigd, officieel de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, een orthodoxe geloofsrichting. Desondanks wordt de stad gezien als een eiland van liberalisme in een voor het overige zeer conservatieve staat.

De mormonen zijn tegen het homohuwelijk en homoseksuele relaties in het algemeen. Biskupski is daar juist een voorvechter van. In Utah is het homohuwelijk overigens wel toegestaan, maar zeer omstreden.

Eerste homoburgemeester in mormonenbolwerk
Eerste homoburgemeester in mormonenbolwerk (Foto: ANP)

Hilversum kan vuurwerk in centrum verbieden

De gemeente Hilversum kan dit jaar het afsteken van vuurwerk in het centrum verbieden. Niet alleen de burgemeester maar ook het college van B en W kan een dergelijk verbod instellen, oordeelde de afdeling bestuursrecht van de rechtbank Midden-Nederland donderdag.

Vorig jaar stak de rechter op het laatste moment nog een stokje voor het verbod op het afsteken van vuurwerk in het winkelgebied en centrum van Hilversum. De beslissing voor die maatregel had formeel gezien alleen door de burgemeester genomen kunnen worden en niet door het college, zei de voorzieningenrechter toen. Het verbod ging daarom niet door.

De zaak die donderdag voorlag was aangespannen door vuurwerkhandelaren die een verlies aan omzet vrezen door een verbod. Die krijgen nu nul op het rekest. Van de rechtbank hoeft het college geen rekening te houden met de financiële belangen van de vuurwerkhandelaren.

Hilversum kan vuurwerk in centrum verbieden
Hilversum kan vuurwerk in centrum verbieden (Foto: ANP)

B-Brave waarschuwt fans voor kinderlokker

De jongens van B-Brave hebben hun fans in een video gewaarschuwd voor een digitale kinderlokker. "Luister daar alsjeblieft nooit naar", zeggen Kaj van der Voort en Jai Wowor in het filmpje dat op YouTube staat.

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam maakte donderdag bekend dat vorige maand een 34-jarige man is aangehouden die tientallen minderjarige meisjes verleidde via het internet. Hij deed zich voor als zanger van B-Brave en beloofde de meiden onder meer concertkaartjes in ruil voor foto's en video's.

"De laatste tijd met alle social media gebeuren er steeds slechtere dingen online", zegt Kaj. "Zoals mensen die zich voordoen als iemand anders. Wij hebben ook last van mensen die zich voordoen als Jai of mij. Die zeggen: je krijgt concertkaartjes, maar daarvoor willen ze dan iets terug. Luister daar alsjeblieft nooit naar."

Kaj en Jai geven hun fans het advies bij hun ouders aan te kloppen. "Luister goed naar je ouders en bespreek het als zulke dingen online worden aangeboden. Instagram en alles horen gewoon leuk te zijn."


Jongens B-Brave waarschuwen voor kinderlokker
Jongens B-Brave waarschuwen voor kinderlokker (Foto: BuzzE)

India halveert zoenscènes James Bond

In India heeft spionageheld James Bond maar een halve 'licence to kiss'. De Indiase filmkeurders hebben de lengte van de kusscènes in Spectre, de nieuwste Bondfilm, met de helft teruggebracht. Dat meldt de Times of India donderdag.

Alleen met minder lange zoen- en vrijscènes is de film geschikt om te worden vertoond voor alle leeftijden, en dan nog alleen met ouderlijk toezicht, vindt de filmcensuurraad. Volgens een bron dicht bij Pahlaj Nihalani, het hoofd van de raad, zijn de sènes ingekort zodat de film dan in meer bioscopen en op tv vertoond kan worden.

Indiase twitteraars hebben veel commentaar op het snijwerk in de film. Zo twitterde de Indiase regisseur Shirish Kunder: "De vrouwen van James Bond zullen zich wel veilig voelen nu onze Censuurraad hun izzat (eer) en aabroo (reputatie) beschermt tegen die engerd."

India zet rem op kussen James Bond
India zet rem op kussen James Bond (Foto: BuzzE)

FC Groningen extra beveiligd in Marseille

De Europese wedstrijd volgende week tegen Olympique Marseille werpt zijn schaduw vooruit op FC Groningen. De club neemt extra veiligheidsmaatregelen voor het bezoek aan Zuid-Frankrijk, waar de Nederlandse bekerwinnaar op donderdag 26 november de vijfde groepswedstrijd in de Europa League speelt tegen Marseille. Na de terreuraanslagen in Parijs is het dreigingsniveau in Frankrijk verder opgeschaald.

Supporters van FC Groningen zijn niet welkom bij de wedstrijd in Marseille. Fans die toch proberen het stadion in te komen, worden aangehouden. De Franse politie heeft aangekondigd in de dagen rond de wedstrijd extra paspoortcontroles te houden. Olympique Marseille rekent volgende week op slechts 10.000 tot 12.000 bezoekers aan het Stade Vélodrome. Veel Fransen zijn terughoudend bij het bezoeken van grote evenementen na de gebeurtenissen in Parijs.

FC Groningen extra beveiligd in Marseille
FC Groningen extra beveiligd in Marseille (Foto: ANP)

Hockeyers zonder Baart naar India voor World League

De Nederlandse hockeyers gaan zonder Sander Baart naar India voor de finaleronde van Hockey World League. De international van Oranje-Zwart heeft zondag tijdens de laatste competitiewedstrijd voor vertrek naar het toptoernooi een hamstringblessure opgelopen. Baart staat daardoor vier tot zes weken aan de kant, bleek uit een MRI-scan waarvan de uitslag donderdag naar buiten kwam.

Bondscoach Max Caldas heeft Joep de Mol, ploeggenoot van Baart bij Oranje-Zwart, als vervanger opgeroepen. De jonge Brabander wordt overgeheveld vanuit Jong Oranje. Oranje speelt op de World League in groep B tegen Argentinië, Duitsland en gastland India. De Nederlandse ploeg opent het toernooi op 27 november tegen de Duitsers, een herhaling van de olympische finale van Londen 2012. De finale is op 6 december.

Hockeyers zonder Baart naar India
Hockeyers zonder Baart naar India (Foto: ANP)

Overwegend goede reviews voor Adele

Nog heel even wachten en dan ligt het langverwachte nieuwe album 25 van Adele in de winkels, vrijdag is het zover. De eerste reviews en kritieken zijn inmiddels binnen. NME heeft een aantal van de reviews onder elkaar gezet.

"Het is nogal voor de hand liggend om deze plaat, waar we al zo lang op wachten en die nu eigenlijk al over de hele wereld op één staat, te belonen met vijf sterren. Maar dat verdient de plaat ook echt vanwege zijn eenvoud, oprechtheid en soulgevoel", schrijft Digital Spy.

The Times geeft het album vier van de vijf sterren. "Adele heeft een album met weinig verrassingen uitgebracht, zo zal ze nooit een uitstapje maken naar heavy metal, met prachtige emotionele ballads. 25 raakt je in het hart en brengt de Britse popmuziek naar het moderne leven waar het hoort." The Sun is ook positief, maar geeft de zangeres ook niet het maximale aantal sterren. "Met uitzondering van een paar echte jongens is 25 een verzameling van prachtige nummers waarmee de meest geprezen zangeres van het land naar een verrassende en welkome popkant neigt."

Kritischer
The New York Times sluit zich aan bij The Sun. "Popmuziek beweegt en verandert, maar dat doet Adele eigenlijk niet. Dat ze haar albums noemt naar de verschillende leeftijden waarop ze het maakte, wil niet zeggen dat haar muziek van tijd tot tijd radicaal verandert", aldus de krant. "Haar muziek is als een serie foto's van een drukke straat: de details bewegen, maar de structuur van het geheel blijft in wezen in tact."

Natuurlijk zijn er ook altijd recensenten die iets kritischer zijn, maar minder dan drie sterren krijgt de zangeres nog niet. Zo noemt NME het album 'veilig' en The Guardian schrijft: "Adeles mooiste momenten ontstaan als iemand haar daartoe dwingt, of als ze dat zelf doet, en niet als ze probeert oude glorie te doen herleven".

De kritieken samengevat, noemt NME het album 'behoorlijk goed, maar een beetje aan de veilige kant'. 25 is de opvolger van 21, de plaat die in 2011 uitkwam. Volgens NME wordt verwacht dat het nieuwe album in de eerste week tussen de 1,3 en 1,8 miljoen keer over de toonbank zal gaan.

Overwegend goede reviews voor Adele
Overwegend goede reviews voor Adele (Foto: BuzzE)

Australië keurt overname BG door Shell goed

Shell heeft van de Australische concurrentiewaakhond ACCC toestemming gekregen voor de overname van de Britse gasproducent BG Group. Dat maakte het olieconcern donderdag bekend.

Met de overname is een bedrag van ruim 64 miljard euro gemoeid. De Europese Commissie heeft al zonder voorwaarden groen licht gegeven, maar in Australië werd het onderzoek naar de mogelijke gevolgen voor de concurrentie een paar keer verlengd.

Australië keurt overname BG door Shell goed
Australië keurt overname BG door Shell goed (Foto: ANP)

Voortvarende start Luiten in Dubai

Golfer Joost Luiten heeft een voortvarende start gemaakt op het slottoernooi van de Europese Tour in Dubai. De Rotterdammer ging donderdag op de banen van Jumeirah rond in 69 slagen, drie onder het baangemiddelde. Luiten begon met een bogey op de eerste hole, maar herstelde zich met drie birdies. Hij staat voorlopig drie slagen achter op de koplopers, al zijn nog heel wat golfers onderweg.

Aan het toernooi op de sjieke Jumeirah Golf Estates doen zestig golfers mee aan de finale van de Europese Tour. Voor de winnaar ligt ruim 1,2 miljoen euro klaar. Luiten kan pronken met goede resultaten in Dubai. Vorig jaar werd hij negende, in 2013 zelfs vierde. Dit seizoen vallen de prestaties van Nederlands beste golfer wat tegen, maar hij hoopt zijn jaar goed af te sluiten in het emiraat. De start van het slottoernooi belooft in ieder geval veel goeds.

Voortvarende start Luiten in Dubai
Voortvarende start Luiten in Dubai (Foto: ANP)

Amsterdam sluit minder prostitutieramen

Amsterdam sluit minder prostitutieramen op de Wallen dan gepland. Hoewel het oorspronkelijke doel was 83 ramen te sluiten, wil het stadsbestuur er alsnog 46 openhouden. Daarnaast worden mogelijk nog eens vijftien heropend voor een experiment waarbij sekswerkers een eigen prostitutiebedrijf runnen.

Hiermee komt het college van burgemeester en wethouders tegemoet aan de wens van coalitiepartijen, die minder geld willen besteden aan het opkopen van prostitutiepanden in het Wallengebied.

De aanpak van het zogenoemde 1012-gebied, vernoemd naar de postcode van de Wallen, loopt sinds 2007 om ernstige misstanden als mensenhandel, uitbuiting, vastgoedspeculatie en witwassen tegen te gaan. In dat jaar waren er nog 482 raambordelen. Aanvankelijk zou 40 procent hiervan moeten sluiten, waardoor er 290 overbleven. Door het nieuwe voorstel komt het aantal prostitutieramen nu op 351.

Amsterdam sluit minder prostitutieramen
Amsterdam sluit minder prostitutieramen (Foto: ANP)

Rojer heeft de smaak te pakken

Tennisser Jean-Julien Rojer heeft de smaak te pakken. De Nederlandse dubbelspecialist boekte maandag zijn eerste zege ooit op de ATP World Tour Finals en pakte woensdag met Horia Tecau ook overwinning nummer twee. Daardoor is het Nederlands/Roemeense koppel al zeker van een plek in de halve finales in Londen. "We voelen ons fris en fit, we spelen goed", zei de geboren Antilliaan. "Maar garanties heb je nooit, iedereen kan op dit toernooi van iedereen winnen. Het is voor ons zaak gefocust te blijven en door te gaan met winnen."

De 34-jarige Rojer en de vier jaar jongere Tecau, dit jaar winnaars van Wimbledon, sluiten de groepsfase vrijdag af tegen de Fransen Pierre-Hugues Herbert en Nicolas Mahut. "We willen ook die laatste wedstrijd winnen en ongeslagen blijven in de groep", zei de Roemeen. "Het is onze bedoeling om deze week alles te winnen."

Het duo kan het jaar afsluiten als nummer één van de wereld. De belangrijkste concurrenten voor Rojer en Tecau zijn de Amerikaanse tweelingbroers Bob en Mike Bryan, die in Londen al één partij verloren.

Rojer heeft de smaak te pakken
Rojer heeft de smaak te pakken (Foto: ANP)

Arends en Piek buigen voor olympisch kampioen

Het Nederlandse badmintonduo Jacco Arends/Selena Piek heeft donderdag op de Hong Kong Open moeten buigen voor de olympisch kampioenen. Arends en Piek dwongen het Chinese gemengddubbel Zhang Nan/Zhao Yunlei wel tot een beslissende derde game, maar daarin waren de winnaars van het goud bij Londen 2012 oppermachtig: 19-21, 21-19, 11-21.

"Damn! We hebben de olympisch kampioenen tot een beslissende game gedwongen, maar daarin kwamen we te kort", meldde Piek op Twitter. De badmintonster staat later op donderdag met Eefje Muskens in de tweede ronde van het vrouwendubbel tegenover het als zesde geplaatste Zuid-Koreaanse stel Chang Ye-na/Lee So-hee. De Hong Kong Open maakt onderdeel uit van de Super Series, een reeks van internationale toptoernooien.

Arends en Piek buigen voor olympisch kampioen
Arends en Piek buigen voor olympisch kampioen (Foto: ANP)

Koenders steunt vrije Russische pers

Omdat de onafhankelijke media in Rusland steeds verder onder druk komen te staan, gaat minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) de vrije Russischtalige pers met 1,3 miljoen euro steunen.

"De Russische overheid voert een steeds strakkere regie op journalisten en mediaorganisaties", liet de bewindsman donderdag weten. "Desinformatie vanuit Moskou is een bedreiging voor de mediadiversiteit in alle landen waar Russisch wordt gesproken."

Met het geld gaat het onafhankelijke Free Press Unlimited een regionaal platform steunen waar Russischtalige media artikelen en nieuwsitems kunnen uitwisselen. Zo krijgen de Russische media volgens de minister de regie weer zelf in handen.

De persvrijheid in Rusland stond al flink onder controle van de autoriteiten, maar is na de bezetting vorig jaar van de Krim en de interventie in Oost-Oekraïne verder aan banden gelegd, meldde Freedom House dat onderzoek doet naar de persvrijheid.

Dat beeld kwam ook naar voren uit een onderzoek eerder dit jaar naar Russischtalige media. Koenders droeg een half miljoen bij aan het onderzoek. Als reactie op dit rapport gaat Nederland nu de onafhankelijke Russischtalige pers steunen.

"Door de onafhankelijke pers te stimuleren, willen we de beschikbaarheid van onafhankelijk nieuws verbeteren, zodat er voor het Russischtalige publiek wat te kiezen valt. Dat is direct in het Nederlands belang", aldus de bewindsman.

Koenders steunt vrije Russische pers
Koenders steunt vrije Russische pers (Foto: ANP)

Soldaat van Oranje verlengd tot juli 2016

De musical Soldaat van Oranje wordt opnieuw verlengd. De voorstellling in de TheaterHangaar in Katwijk is in ieder geval nog tot en met juli 2016 te zien. Dat heeft de productie donderdag bekendgemaakt.

De musical ging op 30 oktober 2010 in première. Voor de voorstelling werd op de voormalige vliegbasis Valkenburg in Katwijk een vliegtuighangar omgebouwd tot theater. Buiten staat een echte Dakota.

Ruim 1,8 miljoen mensen hebben de voorstelling op de draaiende tribune inmiddels gezien. Vorige maand vierde de productie het vijfjarige jubileum. Donderdagavond staat 1693e voorstelling op het programma.

Soldaat van Oranje verlengd tot juli 2016
Soldaat van Oranje verlengd tot juli 2016 (Foto: ANP)

Hardwell en Armin vereeuwigd als actiefiguur

Fans van Dj Hardwell en Armin van Buuren kunnen hun idolen vanaf donderdag in huis halen. De twee wereldberoemde artiesten zijn namelijk vereeuwigd als zogenoemd 'action figure' en dat vinden de twee heel bijzonder. "Toen ik ooit begon met plaatjes draaien had ik nooit gedacht dat ik mijn eigen 'action figure' zou krijgen", zegt Hardwell enthousiast tegen ANP Video.

Dankzij de producer van Hardwell en Armin zijn de beeldjes tot stand gekomen. "Hij heeft een grote liefde voor action figures en kwam op het idee", legt Hardwell uit. "Ik vind het heel speciaal."

De dj is blij met het resultaat. "Ik vind dat hij heel erg goed lijkt, zwaar boven mijn verwachting." Ook Armin is verrast met het actiefiguurtje. "Ik had dit nooit gedacht toen ik begon als dj. Ik sta ook al in Madame Tussauds, maar die kan je niet meer naar huis nemen. En het voordeel hierbij is dat als ik niet thuis ben, mijn kinderen wel met papa kunnen spelen", zegt Van Buuren lachend.

Hardwell legt uit dat het beeldje is gemaakt met een 3D-printer. "We moesten op een platform staan en dat roteerde, daaromheen stonden heel veel camera's en die maakten honderden foto's." Dat had bij Armin nog wel wat voeten in de aarde. "Want ik lachte teveel tijdens de eerste sessie. Dus ik moest nog een keer terugkomen. Maar ik vind het nu echt goed gelukt en dat had ik niet verwacht."

Hardwell en Armin vereeuwigd als actiefiguur
Hardwell en Armin vereeuwigd als actiefiguur (Foto: BuzzE)

Kramer slaat 1500 meter over in Salt Lake

Schaatser Sven Kramer slaat bij de komende World Cup-wedstrijden in Salt Lake City de 1500 meter over. De Fries ziet voor vrijdag af van deelname aan de schaatsmijl, de afstand waarop hij Nederlands kampioen is, en richt zich volledig op de 10 kilometer die een dag later op het programma staat. Kramer ziet een combinatie van beide afstanden niet zitten, omdat hij dan te weinig tijd heeft om tussendoor te herstellen.

De 29-jarige schaatser kwam vorige week bij de eerste wereldbeker in Calgary niet verder dan de negentiende en voorlaatste plaats op de 1500 meter. Kramer werd in zijn rit gehinderd door de Zuid-Koreaan Kim Min-seok, die in de eerste bocht onderuit ging. Jan Blokhuijsen zal Kramer vervangen op de 1500 meter in Salt Lake City.

Kramer slaat 1500 meter over in Salt Lake
Kramer slaat 1500 meter over in Salt Lake (Foto: ANP)

Premier Noord-Ierland treedt af

De eerste minister van Noord-Ierland, Peter Robinson, heeft donderdag zijn aftreden aangekondigd. De 66-jarige Robinson verlaat naar eigen zeggen de politiek. Hij zet de stap kort nadat de slepende regeringscrisis in de Britse provincie na maanden werd doorbroken.

Robinson stopt als leider van de DUP, een partij van unionisten. Unionisten in Noord-Ierland willen bij het Verenigd Koninkrijk horen. Hun tegenstanders zijn de republikeinen die de regio bij de republiek Ierland willen aansluiten.

De twee partijen hebben dinsdag afspraken gemaakt voor de hervatting van hun gezamenlijke regioregering. Die stortte in september in elkaar na hooglopende ruzies tussen de partijen.

Ierland werd begin jaren twintig feitelijk onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. De overwegend protestantse en pro-Britse bevolking in het noordoosten wilde echter niet bij de overwegend rooms-katholieke rest van Ierland horen. Ze kregen hun zin door de afscheiding van Noord-Ierland die nog steeds omstreden is. In 1998 besloten de republikeinen en unionisten de strijdbijl te begraven. In het vredesakkoord werd dat jaar vastgelegd dat ze samen de regio besturen.

Premier Noord-Ierland treedt af
Premier Noord-Ierland treedt af (Foto: ANP)

Fokker levert speciale deuren voor JSF

Fokker Technologies heeft een nieuwe opdracht binnengehaald voor de F-35 Joint Strike Fighter (JSF). Het bedrijf levert de komende jaren deuren voor het gevechtsvliegtuig die tijdens de vlucht kunnen worden geopend, bijvoorbeeld om in de lucht bij te tanken.

Het gaat volgens een woordvoerster om een complexe klus. De deuren moeten zeer licht zijn maar toch grote krachten kunnen weerstaan. Bovendien moeten ze zo worden gemaakt dat het vliegtuig altijd onzichtbaar blijft op de radar.

Met de opdracht van het Amerikaanse defensieconcern Northrop Grumman, dat belast is met de productie van onder meer de romp van de straaljager, is een bedrag van zo'n 100 miljoen euro gemoeid. De onderdelen worden gemaakt in de Fokkerfabriek in Hoogeveen, die werk biedt aan zo'n zeshonderd mensen.

Fokker levert speciale deuren voor JSF
Fokker levert speciale deuren voor JSF (Foto: ANP)

'NS belooft alles uit de kast te halen'

De NS gaat alles uit de kast te halen om te voorkomen dat er volgend jaar te weinig treinen rijden. Het spoorbedrijf heeft toegezegd te kijken of dat mogelijk is.

Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma (Spoor) donderdag in de Tweede Kamer na een gesprek met NS. Met die toezegging is het probleem nog niet opgelost, erkent de bewindsvrouw. Wel wordt er alles aan gedaan om te voorkomen dat treinreizigers de dupe worden.

Het tekort aan treinen op bepaalde trajecten ontstaat omdat de NS verouderd materieel afdankt. Het gaat om de zogenoemde Mat '64-treinen met ongeveer 5000 zitplaatsen. Voor die treinen, die ruim 50 jaar oud zijn, zijn niet meer voldoende reserveonderdelen. De vervangende treinen worden pas eind volgend jaar geleverd.

'NS belooft alles uit de kast te halen'
'NS belooft alles uit de kast te halen' (Foto: ANP)

Manchester City drie maanden langer zonder Nasri

Manchester City moet lang wachten op de rentree van Samir Nasri. De Franse middenvelder staat naar eigen zeggen nog zo'n drie maanden aan de kant door de hamstringblessure die hij vorige maand opliep. "Ik kom terug, sterker dan ooit", schreef Nasri op Instagram bij een foto waarop hij met krukken te zien is.

Manager Manuel Pellegrini hoopte in eerste instantie dat de Franse oud-international zaterdag tegen Liverpool weer zou kunnen meedoen. De blessure van Nasri blijkt echter veel ernstiger dan gedacht. De creatieve middenvelder mist een hele serie wedstrijden, waaronder de laatste groepsduels in de Champions League. "What doesn't kill you, makes you stronger", aldus Nasri, wiens Engelse club aan kop gaat van de Premier League.

Manchester City drie maanden zonder Nasri
Manchester City drie maanden zonder Nasri (Foto: ANP)

Chicago Bulls komen op stoom

De basketballers van de Chicago Bulls komen op stoom in de Noord-Amerikaanse topcompetitie NBA. De Bulls boekten woensdagavond, zonder de geblesseerde vedette Derrick Rose, bij de Phoenix Suns hun vierde overwinning op rij: 97-103. Met acht zeges tegenover drie nederlagen staat de ploeg uit Chicago samen met de Cleveland Cavaliers aan kop in de Eastern Conference. Jimmy Butler nam de Bulls bij de hand met 32 punten, Pau Gasol droeg 17 punten bij aan de vierde zege op rij.

Tony Parker leidde de San Antonio Spurs met 25 punten langs de Denver Nuggets (109-98). Dirk Nowitzki bewees weer eens dat hij op 37-jarige leeftijd nog steeds van grote waarde is voor de Dallas Mavericks. De Duitser had met 23 punten een belangrijk aandeel in de winst op de Boston Celtics: 106-102. Dat betekende de vijfde zege op rij van de Mavericks, die daardoor zijn opgeklommen naar de derde plaats in het westen.

Overige uitslagen
Charlotte Hornets - Brooklyn Nets 116-111
Orlando Magic - Minnesota Timberwolves 104-101 OT
Philadelphia 76ers - Indiana Pacers 85-112
Atlanta Hawks - Sacramento Kings 103-97
Houston Rockets - Portland Trail Blazers 108-103 OT
Oklahoma City Thunder - New Orleans Pelicans 110-103
Utah Jazz - Toronto Raptors 93-89 

Chicago Bulls komt op stoom
Chicago Bulls komt op stoom (Foto: ANP)

'Een op drie schrapt reis naar Parijs'

Door de aanslagen in Parijs heeft zo'n 30 procent van de klanten van De Jong Intra Vakanties hun stedentrip naar de Franse hoofdstad geannuleerd. Dat heeft Coby van Dongen, commercieel directeur van de vakantieorganisatie, donderdag gezegd.

"Vooral zaterdag, maandag en dinsdag ging het hard met de annuleringen. We hebben klanten omgeboekt naar een later tijdstip of een andere bestemming. Maar er zijn ook mensen die hebben besloten om thuis te blijven", vertelt Van Dongen.

Ook de nieuwe boekingen voor een weekendje Parijs lopen volgens haar averij op door de terroristische aanslagen. Het tempo in annuleringen is inmiddels wel wat afgenomen. "Uit het verleden weten we dat zo'n schokeffect twee, drie weken duurt, daarna zie je weer een normaal patroon in boekingen", aldus de directeur.

'Een op drie schrapt reis naar Parijs'
'Een op drie schrapt reis naar Parijs' (Foto: ANP)

Lichte stijging werkloosheid in oktober

De werkloosheid in Nederland is in oktober gestegen naar 6,9 procent van de beroepsbevolking, van 6,8 procent een maand eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

Het is voor het eerst sinds juli dat de werkloosheid stijgt. Het aantal werklozen bedroeg vorige maand 616.000, tegen 609.000 in september.

Lichte stijging werkloosheid in oktober
Lichte stijging werkloosheid in oktober (Foto: ANP)

Fastned bouwt snellaadstations in Den Haag

Fastned gaat vijf snellaadstations voor elektrische auto's bouwen in Den Haag. Daarmee breidt de Nederlandse bouwer en exploitant van elektrische tankstations zijn netwerk voor het eerst uit naar een stedelijke locatie.

Fastned heeft met de gemeente Den Haag een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor het project, meldde het donderdag. Financiële details worden niet bekendgemaakt. De stations worden gebouwd langs drukke uitvalswegen. Medio 2016 worden ze geopend.

Fastned zegt vergevorderde plannen te hebben om ook in andere steden snellaadstations te realiseren. Er wordt onder meer gesproken met de gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, aldus een woordvoerder.

Het snelgroeiende bedrijf, dat drie jaar geleden werd opgericht, heeft in Nederland inmiddels 44 stations operationeel langs snelwegen en bedient daarmee ruim 5000 klanten. Eind dit jaar hoopt Fastned 50 stations langs de snelweg te hebben.

Fastned bouwt snellaadstations in Den Haag
Fastned bouwt snellaadstations in Den Haag (Foto: ANP)

'Fusie vormt derde bank van Duitsland'

De Duitse coöperatieve banken DZ en WGZ willen samen verder. Door de beoogde fusie ontstaat de op twee na grootste bank van Duitsland met een beheerd vermogen van bijna 500 miljard euro. Dat meldde het tijdschrift Manager-Magazin donderdag op zijn website, zonder bronnen te vermelden.

Onder het in Frankfurt gevestigde DZ vallen zo'n negenhonderd lokale banken in heel Duitsland. Het kleinere WGZ uit Düsseldorf telt ruim tweehonderd afdelingen in de aan Nederland grenzende deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen.

De twee banken praten al jaren over een samensmelting, maar die gesprekken liepen steevast op niets uit. Woensdagavond zouden de commissarissen van beide instellingen dan toch groen licht hebben gegeven. Topman Wolfgang Kirsch van DZ krijgt naar verluidt de leiding over de fusiebank.

'Fusie vormt derde bank van Duitsland'
'Fusie vormt derde bank van Duitsland' (Foto: ANP)

Jennifer Lawrence werd dronken voor seksscène

Jennifer Lawrence was zo nerveus voor haar eerste seksscène, dat ze van tevoren 'heel erg dronken' werd. Dat vertelde de actrice in een groepsgesprek met The Hollywood Reporter en een aantal andere actrices, waaronder Jane Fonda en Kate Winslett.

"Ik had mijn eerste echte seksscène een paar weken geleden en het was heel bizar", vertelde Jennifer verder over de scène, uit de film Passengers met haar tegenspeler Chris Pratt. Het dronken worden hielp niet echt: "Het leidde tot meer onrust, want toen ik thuis kwam dacht ik, wat heb ik gedaan?" De actrice voelde zich schuldig, omdat Chris getrouwd is. "Het was voor het eerst dat ik een getrouwde man kuste, en schuld is het ergste gevoel in je buik."

Passengers draait vanaf december 2016 in de bioscoop.

Jennifer Lawrence werd dronken voor seksscène
Jennifer Lawrence werd dronken voor seksscène (Foto: BuzzE)

'Album Adele meest gereserveerd van 2015'

Het nieuwe album van Adele, met de naam 25, komt vrijdag uit, maar eerder al konden fans de nieuwe plaat reserveren via onder meer de website van bol.com. Een woordvoerder van de internetwinkel laat weten dat 25 de 'meest gereserveerde plaat van dit jaar' is.

In de afgelopen weken zijn er heel veel bestellingen binnengekomen. "Dat ging met honderden per dag en woensdag waren dat er meer dan duizend per dag", aldus de woordvoerder van bol.com. Er zijn nu al meer dan tienduizend mensen die het album in de pre-order hebben besteld en deze vrijdag zullen ontvangen.

Verwacht wordt dat de vraag naar het langverwachte album nog wel even aanhoudt, helemaal met Sinterklaas en Kerst in het vooruitzicht. "De echte fans hebben het album nu waarschijnlijk al besteld. In de komende dagen zullen er naar verwachting nog veel bestellingen bijkomen van mensen die de muziek hebben gehoord en het album ook graag willen hebben. We merken dat de vraag toeneemt als Adele, of nieuws over haar, weer ergens in de media verschijnt." De woordvoerder laat weten dat ook de LP van 25 het goed doet. "De cd is het meest populair, maar de LP doet het zeker ook goed."

Vrijdag komt ook het nieuwe album van Marco Borsato uit, genaamd Evenwicht. "Ook deze plaat doet het heel goed in de pre-order. Hij is een goede tweede en doet niet onder voor Adele."

'Album Adele meest gereserveerd van 2015'
'Album Adele meest gereserveerd van 2015' (Foto: BuzzE)

Aanvoerder Nieuw-Zeelandse rugbyers zwaait af

De aanvoerder van de Nieuw-Zeelandse rugbyers, Richie McCaw, gaat met pensioen. Daarmee komt een einde aan een veertien jaar durende internationale carrière. De 34-jarige McCaw kondigde donderdag het einde van zijn loopbaan aan.

McCaw werd drie keer tot de beste rugbyer ter wereld uitgeroepen en leidde de All Blacks twee keer naar de wereldtitel, in 2011 en 2015. In veertien jaar tijd speelde hij 148 wedstrijden, met een winstpercentage van 89 procent, en was hij 111 keer aanvoerder van het nationale team.

Aanvoerder Nieuw-Zeelandse rugbyers zwaait af
Aanvoerder Nieuw-Zeelandse rugbyers zwaait af (Foto: ANP)

VW komt 120.000 dieselrijders VS tegemoet

Volkswagen komt circa 120.000 dieselrijders in de Verenigde Staten tegemoet die zijn getroffen door het schandaal met sjoemelsoftware. De kosten voor de Duitse autofabrikant voor de geste komen neer op circa 120 miljoen dollar.

Onlangs werd bekend dat Volkswagen eigenaren van auto's die in de VS betrokken zijn bij het dieselschandaal een vergoeding van 1000 dollar per klant aanbiedt. De bezitters van de wagens krijgen 500 dollar om vrij te besteden en 500 dollar om bij een Volkswagen-dealer uit te geven en drie jaar gratis hulp bij pech onderweg.

Volgens het bedrijf hebben 120.000 eigenaren zich ingeschreven voor de vergoeding, een kwart van het totaal aantal auto's dat in de VS betrokken is bij het schandaal. Volgens Volkswagen staat het eigenaren daarnaast vrij om de geplaagde automaker voor de rechter te slepen.

Naar verluidt zal het bedrijf onderwerp zijn van honderden rechtszaken in het land.

VW komt 120.000 dieselrijders VS tegemoet
VW komt 120.000 dieselrijders VS tegemoet (Foto: ANP)

'Man (34) verleidde tientallen minderjarigen'

Een 34-jarige Rotterdammer is vorige maand aangehouden op verdenking van verleiding van tientallen minderjarige meisjes via het internet. Dat hebben de Rotterdamse politie en het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekend gemaakt.

De man zou de meisjes hebben verleid om via de webcam seksuele poses aan te nemen en aan zichzelf te zitten. Hij zou zich onder meer hebben voorgedaan als zanger van de popband B Brave. Zijn slachtoffers zijn tussen de twaalf en zestien jaar. Daarnaast richtte hij zich ook op meerderjarige meisjes met een verstandelijke beperking, die functioneren op het niveau van een minderjarige.

De politie kwam hem op het spoor nadat de moeder van een van de slachtoffers aangifte had gedaan.

Er zijn al meerdere aangiftes binnen, maar de politie en het Openbaar Ministerie (OM) gaan ervan uit dat er nog meer slachtoffers zijn.

'Man (34) verleidde tientallen minderjarigen'
'Man (34) verleidde tientallen minderjarigen' (Foto: ANP)

TGV ontspoorde door te hard rijden

De hogesnelheidstrein die zaterdag onderweg van Parijs naar Straatsburg uit de rails liep, is ontspoord doordat de machinist te hard heeft gereden en te laat heeft geremd. Dat is naar voren gekomen uit onderzoek, heeft de Franse spoorwegmaatschappij SNCF donderdag gemeld.

De trein reed tijdens een testrit een bocht in met een snelheid van 265 kilometer per uur, waar hij maar 176 had gemogen. Hij ontspoorde en vloog in brand. Het ongeluk, dat vlakbij Straatsburg gebeurde, kostte elf mensen het leven.

De machinist verklaarde maandag nog dat hij niet te hard heeft gereden.

TGV ontspoorde door te hard rijden
TGV ontspoorde door te hard rijden (Foto: ANP)

Wilders eist meer actie Rutte tegen terreur

De grenzen moeten dicht en mensen moeten preventief kunnen worden vastgezet om te voorkomen dat ze een aanslag plegen. Dat eiste Geert Wilders van de PVV donderdag tijdens een debat over de aanslagen in Parijs. Maakt premier Mark Rutte dit niet mogelijk, dan zegt Wilders het vertrouwen in hem op, want "er is geen alternatief".

De minister-president moet nu handelen, maar hij staat erbij en hij kijkt ernaar, aldus Wilders. Ook hij zegt dat we in oorlog zijn. Maar hij ziet alleen nog maar een beleid van "pappen en nathouden, buigen voor Brussel en knielen voor Merkel". "Het kabinet verzuimt op schandelijke wijze zijn taak."

Deze week werd bekend dat bijna 12.000 mensen ons land binnenkwamen zonder papieren, aldus Wilders. "We weten niet eens wie we binnenhalen! Hoeveel doden moeten er nog vallen voordat bij de minister-president het kwartje valt?"

Wilders eist meer actie Rutte tegen terreur
Wilders eist meer actie Rutte tegen terreur (Foto: ANP)

Zijlstra: beroerd gesteld met integratie moslims

Het is met de integratie van een deel van de tweede en derde generatie migranten "beroerd gesteld". Dat zei VVD-leider Halbe Zijlstra tijdens het debat in de Tweede Kamer over de aanslagen in Parijs.

Hij is diep geschokt door wat hij uit zijn eigen omgeving hoorde over "schandelijke reacties" uit islamitische hoek, zoals schoolkinderen die van klasgenootjes moeten horen dat ze blij zijn dat "de jihad nu in Europa" is en dat zij "straks aan de beurt zijn". Of moslimkinderen die eerder deze week de een minuut stilte verstoorden. Zijlstra wil dat moslims "in de meest stevige bewoordingen" afstand nemen van terreur.

Wat Zijlstra betreft hoeven Syriëgangers hier niet meer terug te komen. Je bent volgens hem toch echt 'een randdebiel' als je je leven hier opgeeft om weg te gaan om te vechten en daarmee het risico neemt om stateloos te worden.

Zijlstra geschokt door reacties
Zijlstra geschokt door reacties (Foto: ANP)

Big Team Battles toegevoegd aan Halo 5: Guardians

We hebben er even op moeten wachten, maar het moment is eindelijk daar: Big Team Battles zijn toegevoegd aan Halo 5: Guardians. Waar het in arena tot noch toe enkel mogelijk was om vier tegen vier te spelen, is dat in deze modus opgeschaald naar acht tegen acht.

De update krijgt de naam 'Battle of Shadow and Light' en voegt naast Big Team Battles ook vier nieuwe maps toe en 48 REQ's om te gebruiken in Warzone. Het gaat om de volgende maps: Deadlock, Basin, Guillotine en Recurve. Deze zijn gemaakt met de in-game Forge en geïnspireerd op voorgaande levels. Het geheel is nu gratis te downloaden.

Halo 5 nieuw level

Adres van Het straatje van Vermeer is ontdekt

De oorspronkelijke locatie van het wereldberoemde Straatje van Vermeer is ontdekt. Het exacte adres blijkt de Vlamingstraat in Delft te zijn, ter hoogte van de huidige nummers 40 en 42. Hoogleraar kunstgeschiedenis Frans Grijzenhout van de Universiteit van Amsterdam heeft het adres kunnen achterhalen na het raadplegen van zeventiende eeuwse archiefstukken, maakte het Rijksmuseum bekend.

In de loop der tijd werden verschillende andere Delftse adressen gesuggereerd voor de afgebeelde huizen op het schilderij dat Johannes Vermeer maakte rond 1657-1658. Geen enkele was echter overtuigend genoeg.

Grijzenhout raadpleegde een bron die niet eerder voor dit doel werd gebruikt, 'De legger van het diepen der wateren binnen de stad Delft' uit 1667. In dit register staat een overzicht van Delftenaren met een huis aan een gracht. Het register werd gebruikt om de zogenaamde kade-belasting te innen. Het document geeft een gedetailleerd beeld van alle huizen, gangen en poorten aan de Delftse grachten in de tijd van Vermeer.

Adres van Het straatje van Vermeer is ontdekt
Adres van Het straatje van Vermeer is ontdekt (Foto: ANP)

Woods mee naar Ryder Cup als vice-captain

Tiger Woods zal als een van de vice-captains van het Amerikaanse team meegaan naar het duel om de Ryder Cup in 2016. Captain Davis Love III stelde het gevallen golficoon aan als een van zijn vijf adjudanten voor het duel tussen de beste Amerikaanse en Europese golfers.

Dat betekent dat Woods niet zelf zal golfen op de Hazeltine National Golf Club in de Amerikaanse staat Minnesota. Woods speelde zeven keer op de Ryder Cup, de laatste keer in 2012. De golfer is de laatste jaren echter vooral in het nieuws door zijn tumultueuze privéleven, vormcrises en blessures.

De Ryder Cup wordt eind september en begin oktober 2016 gespeeld.

Woods mee naar Ryder Cup als vice-captain
Woods mee naar Ryder Cup als vice-captain (Foto: ANP)

Trainer Sneijder's Galatasaray weg

Wesley Sneijder krijgt een nieuwe trainer bij Galatasary. Oefenmeester Hamza Hamzaoglu en de Turkse kampioen hebben woensdag afscheid van elkaar genomen.

Volgens Galatasaray zijn beide partijen in goed overleg uit elkaar gegaan. De club geeft geen reden voor het vertrek van de coach die vorig jaar december Cesare Prandelli opvolgde. Over een opvolger worden ook nog geen mededelingen gedaan.

Galatasaray bekleedt op dit moment de derde plaats in de Turkse competitie, met een achterstand van vijf punten op koploper Besiktas.

Coach Sneijder weg bij Galatasaray
Coach Sneijder weg bij Galatasaray (Foto: ANP)

'Elektronicasector moet kindarbeid aanpakken'

Stop Kinderarbeid roept de elektronicasector op om kinderarbeid serieus te gaan bestrijden. Volgens de organisatie werken wereldwijd ruim een miljoen kinderen in de goudmijnbouw, waarbij goud wordt gewonnen dat onder meer in mobiele telefoons en computers zit. Dat staat in een rapport dat donderdag wordt gepresenteerd. Consumenten kunnen de oproep steunen door een petitie te tekenen.

Steeds meer kinderen moeten werken in de goudmijnbouw, blijkt uit onderzoek in opdracht van Stop Kinderarbeid. In meer dan twintig landen waar goud wordt gedolven is kinderarbeid een groot probleem. In Mali bijvoorbeeld is het aantal kinderen de afgelopen jaren vertienvoudigd: van 20.000 naar 200.000. Fabrikanten van consumentenelektronica zeggen wel dat ze geen kinderarbeid accepteren maar doen er bijna niets aan, stelt de organisatie.

De elektronicasector gebruikt jaarlijks 279.000 kilo goud ter waarde van meer dan 10 miljard euro. Daarmee is de sector een van de grootste afnemers van goud ter wereld. In de 4,6 miljoen smartphones die in Nederland in één jaar worden verkocht zit 136 kilo aan goud, ter waarde van ruim 4,5 miljoen euro.

Volgens Stop Kinderarbeid is ruim 52 procent van de Nederlandse consumenten bereid om meer te betalen voor gadgets die met eerlijk goud zijn gemaakt. De organisatie is een samenwerkingsverband van onder meer ontwikkelingsorganisatie Hivos, de Algemene Onderwijsbond en Kerk in Actie.

'Elektronicasector moet kindarbeid aanpakken'
'Elektronicasector moet kindarbeid aanpakken' (Foto: ANP)

Sexwale wil shirtreclame voor landenteams

Nationale voetbalploegen moeten de mogelijkheid krijgen om met shirtreclame te spelen. Dat zegt Tokyo Sexwale, de Zuid-Afrikaanse kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA.

Sexwale snapt niet waarom alleen clubteams reclame op de borst van de spelers zetten. Hij wil dat het WK in de toekomst meer deelnemers telt dan het huidige aantal van 32 landenploegen. Sexwale belooft ook de strijd aan te binden met corruptie binnen de wereldvoetbalbond en noemt het oneerlijk dat Europa dertien landen afvaardigt naar een WK en Afrika slechts vijf.

Sexwale presenteerde woensdag zijn programma voor de verkiezingen die op 26 februari een opvolger van Sepp Blatter opleveren. Hij neemt het op tegen Salman bin Ebrahim al-Khalifa van Bahrein, prins Ali bin al-­Hussein van Jordanië, de Zwitser Gianni Infantino en de Fransman Jérôme Champagne.

Sexwale wil shirtreclame voor landenteams
Sexwale wil shirtreclame voor landenteams (Foto: ANP)

WADA wacht op antwoorden Kenia over dopingproblemen

Het antidopingagentschap WADA heeft Kenia ondervraagd over het antidopingbeleid in dat land. Het instituut bevestigde woensdag dat er vraagtekens worden gezet bij het Keniaanse programma om dopinggebruik binnen de Keniaanse sportwereld te bestrijden.

Twee weken geleden zei Kipchoge Keino, voorzitter van het Keniaans olympisch comité, dat een schorsing voor het Afrikaanse land dreigde. ,Het WADA denkt dat Kenia dopingzaken onder het tapijt veegt. De regering, de atletiekbond en het antidopingbureau moeten nu echt het probleem aanpakken, anders zijn we in grote problemen.''

Het WADA liet woensdag weten dat "het wacht op antwoorden. Als die onbevredigend zijn, kan de zaak worden doorgeschoven naar het comité dat bekijkt of landen zich wel aan de regels houden." Onlangs werden de Russische atletiekbond en de Russische antidopingorganisatie RUSADA nog geschorst, omdat ze zich niet aan de regels hielden. Hetzelfde lot zou voor Kenia boven het hoofd kunnen hangen.

WADA wacht op antwoorden Kenia
WADA wacht op antwoorden Kenia (Foto: ANP)

Blatter en Platini stappen naar CAS

Sepp Blatter en Michel Platini leggen zich niet neer bij hun schorsing van negentig dagen. Ze gaan de straf nu aanvechten bij het internationale hof van sportarbitrage CAS.

Blatter en Platini kregen woensdag geen gelijk van de beroepscommissie van de FIFA, die het beroep tegen hun uitsluiting gedecideerd afwees. "Dat is vreemd", reageerde de advocaat van Blatter. "Want er is geen bewijs van overtredingen in de overeenkomst tussen mijn cliënt, de FIFA en Platini."

"We hadden niets anders verwacht", stelde de raadsheer van Platini. "Het bewijst maar weer eens dat de ethische commissie van de FIFA eenzijdig en bevooroordeeld onderzoek doet."

De ethische commissie van de FIFA stelde beide voetbalbestuurders in oktober op non-actief wegens een dubieuze betaling in 2011. Platini ontving 1,8 miljoen euro van Blatter, vanwege werkzaamheden die hij tussen 1999 en 2002 zou hebben verricht voor de FIFA-preses. Tegen Blatter loopt ook een strafrechtelijk onderzoek van de Zwitserse justitie naar fraude en omkoping.

De 79-jarige Blatter krijgt in februari 2016 een opvolger. De Zwitser werd in mei nog herkozen als voorzitter, maar na nieuwe onthullingen over fraude en omkoping binnen de FIFA en aanhoudingen tijdens het FIFA-congres in Zürich besloot hij alsnog zijn functie neer te leggen. Hij bleef aan tot de nieuwe verkiezing, maar mag door zijn schorsing geen werk verrichten dat ook maar iets met voetbal van doen heeft. Blatter vertoefde vorige week nog in het ziekenhuis; hij was door alle stress getroffen door een kleine zenuwinzinking.

Platini wil Blatter graag opvolgen als hoogste baas van de mondiale voetbalbond en heeft zich ook als kandidaat opgeworpen. De schorsing van de Fransman heeft ervoor gezorgd dat hij niet als officiële kandidaat kan worden aangemerkt. Alleen bij een vrijspraak zou de oud-international alsnog kunnen meedoen aan de verkiezing. Platini liet onlangs nog weten dat hij zichzelf als de beste kandidaat ziet. "Ik ben - in alle bescheidenheid - nog steeds de beste persoon om het wereldvoetbal te leiden."

Blatter en Platini stappen naar CAS
Blatter en Platini stappen naar CAS (Foto: ANP)

Valls waarschuwt tegen chemisch terrorisme

De Franse premier Manuel Valls heeft donderdag gewaarschuwd dat het gevaar bestaat dat terroristen chemische en bacteriologische wapens kunnen gebruiken. Hij heeft aangekondigd de noodtoestand naar aanleiding van de terroristische aanslagen van afgelopen week met drie maanden te zullen verlengen.

De dreiging van terroristen met chemische wapens houdt de Fransen bezig sinds de aanslagen van 13 november in Parijs en de publicatie van een mededeling van het ministerie van Volksgezondheid de dag erna. Het ministerie verspreidde 14 november aan overheidsdiensten de opdracht een bepaald tegengif te produceren tegen "neurotoxische organofosfaten". Het ministerie doelt op giftige chemische verbindingen die onder meer het zenuwweefsel aantasten.

Het tegengif dat het ministerie op voorraad wil hebben, wordt volgens Franse media uitsluitend vervaardigd in instellingen van de strijdkrachten. De discreet gepubliceerde mededeling is door een bezorgd parlementslid als "buitengewoon alarmerend"omschreven.

Valls waarschuwt tegen chemisch terrorisme
Valls waarschuwt tegen chemisch terrorisme (Foto: ANP)

Minder mensen halen een griepprik

Het aantal mensen in de doelgroep dat een griepprik haalt, is vorig jaar opnieuw gedaald. In 2014 was de vaccinatiegraad onder 60-plussers 52,8 procent, het jaar daarvoor ging het om 59,6 procent. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag.

Deze daling is sterker dan de jaren daarvoor. Dat komt deels door een nieuwe methode om de vaccinatiegraad te berekenen en deels om een daadwerkelijke daling. De reden dat mensen minder vaak de griepprik halen, heeft volgens het RIVM ermee te maken dat het risico van griep niet als groot wordt ervaren. Ook zijn mensen kritischer geworden op de griepprik.

In 2008 is de leeftijdsgroep 60-64 jarigen toegevoegd als doelgroep van de jaarlijkse griepvaccinatie en sinds die tijd is de daling ingezet.

Minder mensen halen een griepprik
Minder mensen halen een griepprik (Foto: ANP)

België: 400 miljoen voor strijd tegen terreur

België maakt 400 miljoen euro extra vrij voor de strijd tegen terrorisme. Syriëstrijders die terugkeren worden in principe opgesloten. Dat maakte premier Charles Michel donderdag bekend in het Belgische parlement.

De premier presenteerde in totaal achttien maatregelen. Mensen die bij de inlichtingendiensten bekendstaan als bedreigend zouden een elektronische enkelband moeten krijgen. Verder moet het mogelijk worden om 24 uur per dag huiszoekingen te verrichten bij een terreurverdenking en worden de opsporingsbevoegdheden uitgebreid.

Voor de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek, waar een aantal verdachten van de aanslagen in Parijs vandaan kwamen, wordt een actieplan opgesteld, met zowel preventieve als repressieve maatregelen.

België: 400 miljoen voor strijd tegen terreur
België: 400 miljoen voor strijd tegen terreur (Foto: ANP)

Man schiet Bosnische militairen dood

Een schutter die twee Bosnische militairen doodschoot en een ander verwondde, heeft woensdag zelfmoord gepleegd nadat politieagenten zijn huis aan de rand van Sarajevo hadden omsingeld.

Volgens autoriteiten opende Enes Omeragic het vuur in een wedkantoor in de buurt van legerbarakken. Daar schoot hij met een automatisch wapen twee militairen dood. Later beschoot hij een stadsbus waarbij een derde militair gewond raakte. Een woordvoerder van de politie in Sarajevo meldde donderdag dat de buschauffeur en twee passagiers door rondvliegend gas werden verwond.

Premier Denis Zvizdic noemt de schietpartij "een aanval tegen de staat". Het motief van de dader is nog onbekend. Volgens buren is Omeragic onlangs geradicaliseerd en hing hij het salafisme aan. Het veiligheidsniveau rond militaire bases is in het hele land verhoogd.

Man doodt en verwondt Bosnische militairen
Man doodt en verwondt Bosnische militairen (Foto: ANP)

'Soldaat van Oranje beraamde staatsgreep'

Oud-premier Pieter Sjoerds Gerbrandy en een aantal oud-verzetsmensen, onder wie Soldaat van Oranje Erik Hazelhoff Roelfzema, zouden in 1947 een staatsgreep hebben beraamd.

Dat blijkt uit een biografie van François van 't Sant (1883-1966), jarenlang een vertrouwensman van het Koninklijk Huis, die donderdag verscheen. Het boek, getiteld 'Harer Majesteits loyaalste onderdaan', is geschreven door Sytze van der Zee.

Volgens de biografie liet Van 't Sant aan koningin Wilhelmina weten dat ze al een datum hadden vastgesteld: donderdag 24 april 1947. Ook geeft hij bijzonderheden over de verdere aanpak en de te benoemen ministers. Een moordaanslag op PvdA-voorzitter J.J. (Koos) Vorrink had een belangrijk onderdeel van de couppoging moeten zijn.

Akkoord van Linggadjati
Aanleiding voor de coup vormde het Akkoord van Linggadjati, dat de status van een deels onafhankelijk Indonesië moest regelen. Bij rechtse organisaties en in kringen van het voormalig verzet en het leger bestond tegen dit voornemen sterke weerstand. Die was zo sterk, dat een aantal politici en oud-verzetsleden besloot de regering van premier Louis Beel (1946-1948) omver te werpen.

De coupplegers hadden Van 't Sant als vertrouweling van Wilhelmina gevraagd haar van tevoren over hun plan in te lichten. Bij het onderzoek voor de biografie stuitte Van der Zee op de brief waarin Van 't Sant de koningin over de staatsgreep informeert. De coup is uiteindelijk verijdeld doordat de militaire inlichtingendienst werd getipt en maatregelen kon treffen.

'Soldaat van Oranje beraamde staatsgreep'
'Soldaat van Oranje beraamde staatsgreep' (Foto: ANP)

Vertrouwen consumenten neemt fractie toe

De stemming onder consumenten is in november een fractie beter dan in oktober. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Het consumentenvertrouwen steeg 1 punt en komt uit op 9.

Met dat niveau ligt het vertrouwen boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (min 8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit (27). Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 (min 44).

Consumenten zijn iets positiever over beide deelindicatoren van het consumentenvertrouwen; het oordeel economische klimaat en de koopbereidheid. De koopbereidheid is voor het eerst in ruim 8 jaar tijd zelfs positief, onder meer omdat mensen minder negatief oordelen over hun eigen financiële situatie. Ook vinden ze de tijd gunstiger voor het doen van grote aankopen, aldus het statistiekbureau.

Vertrouwen consumenten neemt fractie toe
Vertrouwen consumenten neemt fractie toe (Foto: ANP)

Vliegtuig naar Egypte landt na bommelding

Een vliegtuig dat donderdag met 161 passagiers onderweg was van de Poolse hoofdstad Warschau naar de Egyptische badplaats Hurghada is na een bommelding in Bulgarije geland.

Het vliegtuig is op de luchthaven van Burgas aan de Zwarte Zee doorzocht volgens de plaatselijke autoriteiten. Een bom is echter niet gevonden. Een 67-jarige passagier wordt aan de tand gevoeld waarom hij over een bom alarm sloeg. Het Bulgaarse ministerie van Binnenlandse Zaken meldde dat de man alcohol gedronken had.

Tal van maatschappijen hebben de vluchten op Egypte gestaakt na een bomexplosie 31 oktober aan boord van een Russische Airbus A321, die was opgestegen in de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh aan de zuidkust van het schiereiland de Sinaï. Hurghada ligt op het Afrikaanse continent circa 100 kilometer ten zuidwesten van Sharm al-Sheikh.

Vliegtuig naar Egypte landt na bommelding
Vliegtuig naar Egypte landt na bommelding (Foto: ANP)

PS2-klassieker Disgaea komt volgend jaar naar pc

Disgaea: Hour of Darkness, een strategische RPG die in 2004 uitkwam, komt op februari naar Steam. NIS America claimt dat het niet zomaar een port is. Ze hebben extra hun best gedaan om het goed speelbaar te maken op pc.

De nieuwe versie bevat:

  • Updated UI and textures
  • Keyboard/Mouse and controller support
  • Includes all content from Disgaea: Afternoon of Darkness
  • New Steam features, such as Achievements, Cloud Saves, Badges, and trading cards

De serie draait nog volop mee. Disgaea 5 is nog vorige maand uitgekomen voor de PS4. Lees onze review van die game hier.

Chileense voetbalbaas stapt op en helpt FBI

De voorzitter van de Chileense voetbalbond, Sergio Jadue, is opgestapt. De bond accepteerde zijn ontslag, terwijl Jadue op een vliegtuig naar de Verenigde Staten stapte. Hij gaat daar als informant praten met de FBI over corruptie binnen de FIFA, aldus Chileense media.

De Chileense politie dagvaarde Jadue vorige week vrijdag, enkele uren nadat hij had aangekondigd een maand rust te nemen om medische redenen. De politie zei te onderzoeken hoe de Chileense bond de salarissen verdeelde.

Chileense voetbalbaas stapt op en helpt FBI
Chileense voetbalbaas stapt op en helpt FBI (Foto: ANP)

Broer Fortuyn wil nieuwe LPF starten

Marten Fortuyn, de oudste broer van de in 2002 vermoorde politicus Pim Fortuyn, wil de landelijke politiek in. Hij wil de voormalige Lijst Pim Fortuyn (LPF) nieuw leven inblazen onder de naam Pim Marten Fortuyn (PMF). Dat meldt RTV Rijnmond.

Fortuyn wil binnen veertien dagen van start met zijn partij. 'Ik heb jarenlang gedacht: jullie zoeken het maar uit, het zal mijn tijd wel uitdienen. Dat doet het dus blijkbaar niet, want zoveel jaren na dato met Pim is er niks veranderd', zegt Fortuyn. 'Wat bij mij de zaak triggerde was dat in de media de demonisatie weer begon met het noemen van Wilders en Le Pen. Toen heb ik gedacht: nu is het afgelopen. Ik ben 72, zit in een rolstoel, maar ben verder goed van lijf en leden en geest, dus begin ik gewoon een politieke partij.'

De gepensioneerde zakenman woont in België, maar is bereid om vanwege zijn partij weer naar Nederland te verhuizen. De aspirant-politicus houdt er opmerkelijke visies op na die weinig lijken op de koers van de LPF. Zo wil hij een kabinet van nationale eenheid voor twaalf maanden, zonder politieke partijen. 'Ik wil een pas op de plaats. Terug naar het leefniveau van 2000. Toen hadden we een prima leven', zegt Fortuyn. Zijn broer bracht in 2002 een boek uit over de 'puinhopen van acht jaar Paars'.

Opmerkelijk is ook Marten Fortuyns visie op de terreurbeweging Islamatische Staat. 'IS is niet het kwaad. Je moet ze erkennen en gewoon de geschiedenis op zijn beloop laten. Nu nog even represailles en daarna stoppen. Iedereen die wil komen komt en iedereen die daar wil blijven heeft het goede recht.' Fortuyn nodigt de politiek uit: 'Rutte stop ermee en ga voor nieuwe verkiezingen. Wil hij dat niet, dan gaan we gewoon voor een nationale enquête. De tijd is er rijp voor. Wat mijn broer kon, kan ik ook.' Fortuyn denkt snel mensen te vinden die hem willen steunen. 

Standbeeld Pim Fortuyn
Het standbeeld van de in 2002 doodgeschoten Pim Fortuyn bij zijn voormalige woonhuis in Rotterdam.

Xenoblade Chronicles X laadt sneller met 'data packs'

Xenoblade Chronicles X komt met een aantal optionele data packs die je apart kunt downloaden. In ruil voor een aantal gigabytes ruimte kan het spel een stukje sneller laden. GameXplain heeft een handige video gemaakt die het verschil toont.

De digitale versie komt automatisch met de data packs, maar is dan ook wel 20gb. Xenoblade Chronicles X komt op 4 december uit.

FOK! Wat een weer: schijtweer

Op het moment van schrijven valt de regen met bakken uit de lucht hier in Alkmaar. Ook in Amsterdam voelt men nattigheid, getuige de posts van Computergirl en Ajaxfan in het Weer, Klimaat en Natuurrampenforum. Het weer van vandaag laat een niet heel ander beeld zien. Overwegend regen en wind, met name in het zuiden des lands. In het zuid-oosten is er zelfs kans op natte sneeuw.

In het noordwestelijk kustgebied staat er wederom een krachtige woei. Het KNMI heeft de waarschuwingen bijgesteld naar code geel voor de kustprovincies.

Deze foto maakte ik onlangs bij een boom die we onderweg naar school tegenkwamen. Ja, hij is niet scherp, maar het is dan ook maar een wazige telefoonfoto.

paddo's in het wild (Foto: DJMO)
Paddo's in het wild (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1493 wordt Puerto Rico ontdekt door Christoffel Columbus.

* In 2005 komt bij een bermbom in Haditha een Amerikaanse marinier om het leven. De mariniers draaien door en houden flink huis onder de inwoners: 24 Iraakse burgers, waaronder 8 kinderen, worden vermoord.

* In 2012 wordt in de zaak Marianne Vaatstra een verdachte opgepakt in Friesland. Hij werd gevonden tijdens een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek.

Mededeling: morgen zal mijn collega de honneurs waarnemen voor het weerbericht! Door persoonlijke omstandigheden ben ik er een dagje niet. En Klapmongeaul ... gedraag je!

Nog wekenlang files aan Franse grenzen

Nederlandse automobilisten en truckers die van en naar Frankrijk reizen, moeten nog wekenlang rekening houden met files. Volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) gaan de Franse grenscontroles door tot minimaal het einde van de klimaattop in Parijs volgende maand.

Carl Decaluwé, provinciehoofd van West-Vlaanderen, zegt in Belgische media dat de grenscontroles nog tot minimaal 11 december gaan duren. Dat is slecht nieuws voor chauffeurs van Nederlandse transportbedrijven die de afgelopen dagen al vaak voor de Franse grens in de file hebben gestaan.

Woensdag was het opnieuw druk. De langste files van zo'n 20 kilometer stonden tussen Luxemburg en Frankrijk. De VID signaleert een toename in het aantal grenscontroles. Ook wordt er intensiever gecontroleerd op lokale wegen.

In Nederland zijn er vooralsnog geen grote grenscontroles. Wel ligt het aantal controles door de toegenomen vluchtelingenstroom hoger dan anders. Zo controleerde de marechaussee woensdag op verschillende plaatsen verkeer uit Duitsland. Op de A12 bij Arnhem leidde dat woensdagmiddag tot lange files.

Nog wekenlang files aan Franse grenzen
Nog wekenlang files aan Franse grenzen (Foto: ANP)

IS: New York potentieel doelwit van aanvallen

In een nieuwe video van Islamitische Staat (IS) laat de terreurorganisatie weten dat New York een potentieel doelwit van aanvallen is. IS zegt dat de aanvallen te vergelijken zijn met die in Parijs vorige week. De politie in de Amerikaanse stad is op de hoogte van de boodschap, maar zegt dat er geen sprake is van specifieke bedreigingen.

'Delen van het beeldmateriaal zijn niet nieuw, ze bevestigen enkel dat New York een belangrijk doelwit is', zei plaatsvervangend commissaris Stephen Davis woensdag (lokale tijd). Wel blijft de stad in 'uiterste staat van waakzaamheid'.

De video van IS duurt bijna zes minuten en laat beelden van Times Square en voorbereidingen van een vermeende zelfmoordterrorist zien. Ook zijn er beelden van Parijs en de Franse president François Hollande, aldus een beschrijving van de Amerikaanse organisatie SITE die terroristische activiteiten volgt.

IS: New York potentieel doelwit van aanvallen
IS: New York potentieel doelwit van aanvallen (Foto: ANP)

Honduras pakt Syriërs met valse passen

De autoriteiten in het Midden-Amerikaanse Honduras hebben zes Syriërs aangehouden die met gestolen Griekse paspoorten naar de VS wilden reizen. Dat heeft de politie woensdag (lokale tijd) laten weten. Het is volgens de politie de eerste keer dat zoiets gebeurt.

Er is volgens de politie geen verband met de aanslagen in Parijs vrijdag. Wat de zes in Amerika wilden doen, is niet bekend. De regering in Honduras heeft Interpol gevraagd de zaak te onderzoeken.

Vijf Syriërs werden dinsdag gearresteerd op het vliegveld van de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa. Zij kwamen daar aan met een vlucht uit Costa Rica. Een zesde Syriër werd vrijdag al tegengehouden en op een vliegtuig teruggezet naar El Salvador.

Honduras pakt Syriërs met valse passen
Honduras pakt Syriërs met valse passen (Foto: ANP)

Spanje heropent zaak Romano van der Dussen

De Spaanse justitie heropent de zaak van de Nederlander Romano van der Dussen. Zijn Nederlandse advocate Rachel Imamkhan bevestigt berichtgeving van de NOS hierover. Van der Dussen zit al sinds 2003 vast in een gevangenis in Spanje. Hij heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn.

De Nederlander is in 2003 veroordeeld tot 15,5 jaar cel voor de beroving en gewelddadige poging tot verkrachting van drie vrouwen in Fuengirola, in de buurt van Málaga. Een van hen zou daadwerkelijk zijn verkracht. Van der Dussen woonde in die tijd in Spanje. Hij kreeg zijn straf op basis van getuigenverklaringen. Hij was de enige blonde in de rij verdachten (line-up) en werd onder meer door twee slachtoffers herkend.

Maar uit onderzoek in Groot-Brittannië is gebleken dat het DNA van de dader overeenkomt met dat van een Brit die vastzit wegens moord. De veroordeelde Britse moordenaar Mark Dixie (op de foto rechts in onderstaande tweet) heeft gezegd dat hij de dader zou kunnen zijn.


De verdediging van Van der Dussen zal nu een herzieningsverzoek indienen waarin om onmiddellijke vrijlating van de Nederlander wordt gevraagd in afwachting van het vervolg van de zaak. Imamkhan staat Van der Dussen bij met haar organisatie PrisonLAW, die Nederlandse gedetineerden in het buitenland helpt. De organisatie financiert de zaak van de Nederlander grotendeels uit eigen middelen.

Spanje heropent zaak Romano van der Dussen
Spanje heropent zaak Romano van der Dussen (Foto: ANP)

Meer dieren en planten met uitsterven bedreigd

Wereldwijd worden er 23.250 soorten planten en dieren met uitsterven bedreigd. Dat zijn er 466 meer dan bij de laatste taxatie afgelopen zomer, zo blijkt uit de nieuwe 'rode lijst' van bedreigde soorten die IUCN (International Union for Conservation of Nature) donderdag presenteert.

De meeste soorten lopen gevaar door verlies aan leefgebied, zoals de kap van regenwoud, overexploitatie (overbevissing en te intensieve jacht) en vervuiling. Klimaatverandering speelt een steeds grotere rol. Zo verwacht de IUCN dat in de komende 35 tot 40 jaar meer dan 30 procent van de ijsberen zal verdwijnen. Smelten van zeeijs als gevolg van opwarming is hiervan verreweg de belangrijkste oorzaak.

In totaal bracht IUCN de status van 79.837 plant- en diersoorten in kaart. Hiervan zijn er 834 uitgestorven en komen er 69 niet meer in het wild voor.

Voor het eerst werden niet alleen plant- en diersoorten, maar ook 29 schimmelsoorten onderzocht. Ook die worden bedreigd door veranderingen in hun leefgebied en het klimaat, meldt IUCN.

Meer dieren en planten met uitsterven bedreigd
Meer dieren en planten met uitsterven bedreigd (Foto: ANP)

Duizenden mensen bijeen in Molenbeek

Duizenden mensen zijn woensdagavond op het gemeenteplein van de Belgische plaats Molenbeek samengekomen om hun medeleven te betuigen aan de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. De Brusselse gemeente kwam de laatste dagen in het nieuws als broeinest van jihadisten. De aanwezigen maakten duidelijk dat ze dat negatieve imago wilden ontkrachten.

Bij de bijeenkomst was ook de Franse ambassadeur aanwezig. Er waren flink wat veiligheidsmaatregelen genomen. Zo was er een indrukwekkende hoeveelheid agenten op de been en werden alle bezoekers gefouilleerd. De aanwezigen hielden een minuut stilte en brandden kaarsen.

Duizenden mensen bijeen in Molenbeek
Duizenden mensen bijeen in Molenbeek (Foto: ANP)

Joepie! Arie Boomsma gaat weg bij KRO

Tijd voor feest! Vanaf 2016 hoeven we Arie Boomsma gelukkig niet meer te zien op de publieke omroep. Na de EO en de KRO is het nu tijd voor... Net5! Dat werd bekend gemaakt tijdens RTL Late Night waar Arie te gast was.

Humberto Tan: ''Ik moet jou feliciteren met Net5. Het is waar hé?'' Arie is even stil en antwoordt dan: ''We hebben het over iets voor volgend jaar, maar ik maak eerst nog twee 'prachtige' programma's voor de KRO.'' De onthulling is voor Arie blijkbaar onverwachts. ''Hoe weet jij dat nou weer?'' zegt hij verrast. Hij gaat bij Net5 dezelfde soort programma's, die nogal vaak over homoseksualiteit gaan (je zal bijna denken dat hij...), maken als die hij maakte voor de KRO.

Voordat hij klaar is bij de KRO, komen er nog twee 'geweldige' programma's van Arie op NPO3: Hij is een Zij, waarin hij transgenders volgt tijdens hun transitie, en Van hagelslag naar halal, waarin hij met drie bekeerde moslima's en hun moeders door Jordanië reist in de hoop de band tussen moeder en dochter, die door de keuze van de dochter om zich te bekeren tot de islam, te herstellen.

arieArie mag nu voor Net5 leuke programma's maken! (Foto: ANP)

Vrouwen van FC Twente uitgeschakeld in Champions League

De vrouwen van FC Twente hebben woensdagavond niet opnieuw voor een stunt in de Champions League kunnen zorgen. Ze verloren ook de uitwedstrijd tegen FC Barcelona met 1-0. Het elftal van trainer Arjan Veurink is daardoor uitgeschakeld in de achtste finales.

Olga Garcia tekende voor de enige treffer in het Mini Estadi van Barcelona. De aanvalster maakte vorige week ook al het verschil in Enschede (1-0). FC Twente verraste in de vorige ronde nog door Bayern München uit te schakelen.

Vrouwen van FC Twente uitgeschakeld
Vrouwen van FC Twente uitgeschakeld (Foto: ANP)

Stand eredivisie waterpolo 2015/2016

Hier worden alle huidige standen en uitslagen van de eredivisie waterpolo bijgehouden. Ook staan de wedstrijden die het komende weekeind worden gespeeld vermeld. De informatie wordt wekelijks na de wedstrijden geüpdated.

Informatie en discussies over de eredivisie kan op het forum worden gevonden.

  Team Gesp. W G V P V T S
1 UZSC Da1 5 5 0 0 15 75 22 53
2 ZVL-BAM (SG) Da1 5 5 0 0 15 81 54 27
3 ZPB H&L Productions Da1 6 4 1 1 13 64 54 10
4 WIDEX GZC DONK Da1 6 4 0 2 12 91 70 21
5 ZV De Zaan Da1 6 3 1 2 10 57 46 11
6 Het Ravijn Da1 6 3 0 3 9 58 71 -13
7 De Ham Da1 6 3 0 3 9 75 62 13
8 Polar Bears Da1 6 2 0 4 6 49 63 -14
9 Waterpolo Den Haag (SG) Da1 6 2 0 4 6 48 73 -25
10 PSV Da1 5 1 0 4 3 40 69 -29
11 ENC Arnhem (SG) Da1 6 1 0 5 3 49 82 -33
12 H.B.W. (SG) Da1 5 0 0 5 0 40 61 -21
Datum Tijd Wedstrijd Locatie
19 nov 19:45 Widex GZC Donk – UZSC Groenhovenbad, Gouda
19 nov 21:15 PSV – ENC Arnhem De Tongelreep, Eindhoven
20 nov 20:30 Polar Bears – ZPB H&L Productions Sportfondsenbad Oost, Amsterdam
21 nov 17:15 Het Ravijn – ZVL-BAM Het Ravijn, Nijverdal
21 nov 19:00 ENC Arnhem – PSV Valkenhuizen, Arnhem
21 nov 19:45 ZPB H&L Productions – Polar Bears Inge de Bruijn Zwembad, Barendrecht
22 nov 18:45 UZSC – Widex GZC Donk De Krommerijn, Utrecht
22 nov 19:00 ZVL-BAM – Het Ravijn De Zijl, Leiden

  Team Gesp. W G V P V T S
1 UZSC H1 6 6 0 0 18 82 38 44
2 Het Ravijn H1 6 5 0 1 15 67 42 25
3 ZPB H&L Productions H1 6 5 0 1 15 85 66 19
4 Polar Bears H1 5 4 0 1 12 50 43 7
5 Schuurman BZC H1 6 4 0 2 12 72 59 13
6 WIDEX GZC DONK H1 6 3 1 2 10 68 52 16
7 De Zijl/LGB H1 6 3 1 2 10 67 56 11
8 ZPC AMERSFOORT H1 6 1 0 5 3 58 76 -18
9 KNZB Topsport KNZB JTT 1 6 1 0 5 3 48 71 -23
10 AZC H1 5 2 0 3 0 59 57 2
11 ZVVS H1 6 0 0 6 0 49 93 -44
12 Het Y H1 6 0 0 6 0 40 92 -52
Datum Tijd Wedstrijd Locatie
19 nov 21:15 Widex GZC Donk – UZSC Groenhovenbad, Gouda
20 nov 20"00 ZPB H&L Productions – De Zijl Zwemsport Inge de Bruijn Zwembad, Barendrecht
20 nov 20:00 Het Y – Polar Bears Sportfondsenbad Oost, Amsterdam
21 nov 18:15 Polar Bears – Het Y De Peppel, Ede
21 nov 18:45 Het Ravijn – AZC Het Ravijn, Nijverdal
22 nov 17:15 UZSC – Widex GZC Donk De Krommerijn, Utrecht
22 nov 17:30 De Zijl zwemsport – ZPB H&L Productions De Zijl, Leiden
22 nov 19:30 AZC – Het Ravijn AquaRijn, Alphen a/d Rijn
Laatste reviews en specials
preview
Overpass
review
Life is Strange 2 - Wastelands
preview
Code Vein
special
Fun met Funda #153 - Subtropisch wonen in Gaanderen
review
Rise of Industry
review
World War Z
©FOK.nl e.a.