Zwemmer Korstanje (16) te jong voor EK

Nyls Korstanje mag niet deelnemen aan de EK kortebaanzwemmen in Israël (2-6 december). Hij is met zestien jaar nog te jong om bij de senioren op dit toernooi van start te gaan. Uitvoerig overleg tussen de KNZB en de Europese zwembond (LEN) over de onduidelijke regelgeving inzake de leeftijdsgrens leverde geen positief resultaat op.

Korstanje zwom de 50 meter vrije slag op het ONK in Tilburg in een tijd van 22,18 seconden. Hij bleef daarmee onder de EK-limiettijd voor de leeftijdsgrens van zwemmers, die in 1997 zijn geboren. Korstanje, geboren in 1999, zou op basis van een komende wijziging in de regelgeving wel kunnen deelnemen. De LEN wilde Korstanje echter geen dispensatie verlenen, ook niet na de verwarring die over de huidige reglementen was ontstaan na een publicatie op internet.

Technisch directeur Joop Alberda van de KNZB reageerde teleurgesteld. "Het is erg dat de LEN niet in staat is om een regelgeving die per 1 januari 2016 ingaat een maand naar voren te halen. Wijsheid is een ontbrekend begrip in deze zaak."

Zwemmer Korstanje te jong voor EK
Zwemmer Korstanje te jong voor EK (Foto: ANP)