Broer Fortuyn wil nieuwe LPF starten

Marten Fortuyn, de oudste broer van de in 2002 vermoorde politicus Pim Fortuyn, wil de landelijke politiek in. Hij wil de voormalige Lijst Pim Fortuyn (LPF) nieuw leven inblazen onder de naam Pim Marten Fortuyn (PMF). Dat meldt RTV Rijnmond.

Fortuyn wil binnen veertien dagen van start met zijn partij. 'Ik heb jarenlang gedacht: jullie zoeken het maar uit, het zal mijn tijd wel uitdienen. Dat doet het dus blijkbaar niet, want zoveel jaren na dato met Pim is er niks veranderd', zegt Fortuyn. 'Wat bij mij de zaak triggerde was dat in de media de demonisatie weer begon met het noemen van Wilders en Le Pen. Toen heb ik gedacht: nu is het afgelopen. Ik ben 72, zit in een rolstoel, maar ben verder goed van lijf en leden en geest, dus begin ik gewoon een politieke partij.'

De gepensioneerde zakenman woont in België, maar is bereid om vanwege zijn partij weer naar Nederland te verhuizen. De aspirant-politicus houdt er opmerkelijke visies op na die weinig lijken op de koers van de LPF. Zo wil hij een kabinet van nationale eenheid voor twaalf maanden, zonder politieke partijen. 'Ik wil een pas op de plaats. Terug naar het leefniveau van 2000. Toen hadden we een prima leven', zegt Fortuyn. Zijn broer bracht in 2002 een boek uit over de 'puinhopen van acht jaar Paars'.

Opmerkelijk is ook Marten Fortuyns visie op de terreurbeweging Islamatische Staat. 'IS is niet het kwaad. Je moet ze erkennen en gewoon de geschiedenis op zijn beloop laten. Nu nog even represailles en daarna stoppen. Iedereen die wil komen komt en iedereen die daar wil blijven heeft het goede recht.' Fortuyn nodigt de politiek uit: 'Rutte stop ermee en ga voor nieuwe verkiezingen. Wil hij dat niet, dan gaan we gewoon voor een nationale enquête. De tijd is er rijp voor. Wat mijn broer kon, kan ik ook.' Fortuyn denkt snel mensen te vinden die hem willen steunen. 

Standbeeld Pim Fortuyn
Het standbeeld van de in 2002 doodgeschoten Pim Fortuyn bij zijn voormalige woonhuis in Rotterdam.