Dopingbestrijders komen klokkenluider tegemoet

De dopingbestrijders in de sportwereld werken aan een plan om klokkenluiders beter te beschermen. De drempel om gevoelige informatie door te spelen aan de betrokken instanties moet lager worden, was de conclusie na een vergadering van het mondiale antidopingbureau WADA in Colorado Springs. "We worden nu vaak geconfronteerd met sporters die wel willen praten, maar niet met de consequenties kunnen en willen omgaan", zegt directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit.

WADA gaat werken aan een zogeheten getuigenbeschermingsprogramma. "Er moet een mondiaal systeem komen", aldus Ram. De Nederlandse directeur bepleit betere voorwaarden voor sporters die publiekelijk willen vertellen over dopingpraktijken. "Dat zal soms betekenen dat mensen niet meer voor hun eigen land kunnen uitkomen. We moeten zorgen dat ze dan op een andere manier, bijvoorbeeld in een ander land, hun sport kunnen voortzetten."

De dopingautoriteit biedt strafvermindering aan voor sporters die eigen overtredingen bekennen. "Tot driekwart van de straf kan worden opgeschort." Ram heeft geregeld te maken met sporters die wel informatie willen doorgeven, maar alleen 'off the record'. "Juridisch kunnen we daar niets mee, het valt niet direct te gebruiken. Mensen schrikken toch als hun naam bekend wordt, dan voelen ze zich bezwaard. Zeker Nederlandse sporters zijn daar terughoudend in. Ze voelen het al snel als klikken, dat zit in onze cultuur. Het vervelende is wel dat we daardoor sommige problemen niet kunnen oplossen, dat soms de verkeerde mensen worden gestraft."

Dopingbestrijders komen klokkenluider tegemoet
Dopingbestrijders komen klokkenluider tegemoet (Foto: ANP)