Kamer draait referendum TTIP de nek om

Marc (MPG)

Een motie van de SP en de Partij voor de Dieren die de regering verzoekt om een referendum te organiseren over het zeer omstreden vrijhandelsverdrag TTIP is door de Tweede Kamer van tafel geveegd. Een kamermeerderheid bestaande uit PvdA, D66, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP heeft tegen de motie gestemd, meldt de Partij voor de Dieren.

Het Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership, afgekort TTIP, bedreigt onze democratie en rechtstaat doordat het de deur openzet voor producten die niet voldoen aan onze huidige standaarden voor milieu,voedselveiligheid en privacy. Amerikaanse bedrijven die beweren dat ze last hebben van nieuwe wetgevingdie mens of milieu beschermt, krijgen via TTIP het recht om via een private 'rechtbank' miljoenenclaims bij een land neer te leggen.

PvdD-fractievoorzitter Marianne Thieme vindt het onbegrijpelijk dat de motie verworpen is. "Het vrijhandelsakkoord zal ingrijpende gevolgen hebben voor onze samenleving en vormt een bedreiging voor onze democratie en onze standaarden ten aanzien van onder meer privacy, voedselveiligheid, milieu en dierenwelzijn. Een volksraadpleging over de wenselijkheid van dit vrijhandelsakkoord is dan ook op zijn plaats. Onbegrijpelijk dat PvdA, D66, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP hiertegen zijn."

CETA
Ook een motie voor een referendum over CETA, een vergelijkbaar verdrag met Canada, is door dezelfde partijen verworpen.

Net als TTIP is CETA een inbreuk op normen en waarden die Nederland en Europa juist willen beschermen. Zo staat CETA de import van zeer vervuilende Canadese teerzandolie toe, terwijl in 2013 een Kamermeerderheid voor een importverbod stemde. Dat importverbod wordt nu dus door diezelfde Kamer de nek omgedraaid.

Referendum en protest
Diverse maatschappelijke organisaties maken zich nog altijd sterk tegen het vrijhandelsverdrag. Onder meer Milieudefensie, Foodwatch Nederland, Meer Democratie, en Transnational Institute werken samen in het Platform TTIP Referendum. Dit platform blijft in navolging van het succes van GeenPeil strijden voor een referendum over TTIP. Via http://ttip-referendum.nl/ hebben reeds meer dan 40.000 mensen de petitie getekend.

In Amsterdam werd op 10 oktober een grote demonstratie tegen het verdrag georganiseerd. Daar namen duizenden mensen aan deel.

Marianne Thieme (Foto: Partij voor de Dieren)
Marianne Thieme (Foto: Partij voor de Dieren)