Brussel eist celstraf tegen Bart van U.

Redactie

Het parket in Brussel heeft donderdag acht maanden cel geëist tegen Bart van U., de man die verdacht wordt van de moord op oud-minister Els Borst. De Belgische justitie vervolgt hem omdat hij enkele maanden voor de dood van Borst opdook bij de Israëlische ambassade in Brussel met onder meer twee messen in zijn bezit.

Van U. zit op dit moment vast in de penitentiaire inrichting in Vught. Hij wordt ook verdacht van de moord op zijn zus in januari 2015. Die heeft hij bekend. Oud-minister van Volksgezondheid Borst werd in februari 2014 dood gevonden in de garage bij haar woning in Bilthoven. Eerder dit jaar kwam Van U. door een dna-match in beeld als verdachte in de zaak rond de moord op Borst. Over deze zaak blijft hij echter zwijgen. Dat deed hij ook tijdens de pro-formazitting in september.

Van U. werd in oktober 2013 in verwarde toestand aangehouden bij de Israëlische ambassade in Brussel. Hij had een brief bij zich waarin hij zei bang te zijn voor een aanslag op hem. Toen veiligheidspersoneel hem controleerde, vonden ze de messen en een kogelhuls en arresteerden hem. De Brusselse onderzoeksrechter liet hem in een psychiatrische instelling in Grimbergen plaatsen, waaruit hij na een paar weken, eind 2013, vertrok - een week voordat de gedwongen opname voorbij was. Destijds was al wel besloten dat de opname niet werd verlengd.

De uitspraak is op 17 december.

Brussel eist celstraf tegen Bart van U.
Brussel eist celstraf tegen Bart van U. (Foto: ANP)