Spaanse dopeur moet wereldtitel inleveren bij Russische dopeur

De Spaanse atlete Marta Domínguez wordt alsnog voor drie jaar geschorst en raakt al haar resultaten van 5 augustus 2009 tot en met 8 juli 2013 kwijt. De steeplechaseloopster wordt na een ellenlange zaak geschorst vanwege verdachte waarden in haar bloedpaspoort. Domínguez moet onder meer haar wereldtitel op de 3000 meter steeplechase van 2009 inleveren.

Wereldatletiekbond IAAF stelde de Spaanse bond RFEA in maart 2013 op de hoogte van verdachte waarden in het paspoort van Domínguez. Na een onderzoek werd de atlete in juli van dat jaar voor vier jaar geschorst, met het recht op een hoorzitting. Tijdens die hoorzitting, gehouden bij de Spaanse atletiekbond, wist Domínguez de RFEA ervan te overtuigen dat er niks aan de hand was en werd ze door de Spanjaarden vrijgesproken. 

De IAAF liet het er niet bij zitten en spande een zaak aan bij het Internationaal Sporttribunaal CAS, net als antidopingautoriteit WADA. Na lang wikken en wegen, onder meer over het wel of niet hebben van jurisdictie in de zaak, besloot CAS donderdag in het nadeel van de atlete. Het met terugwerkende kracht afnemen van haar resultaten begint op 5 augustus 2009, de datum waarop het eerste bloedmonster voor het paspoort afgenomen werd. Haar resultaten worden tot en met 8 juli 2013 afgenomen, de dag waarop haar voorlopige schorsing in is gegaan. 

Het belangrijkste resultaat dat Domínguez kwijtraakt is het goud op het WK van 2009. Dat gaat nu ironisch genoeg naar de Russische Yuliya Zaripova, die zelf al vanwege doping geschorst is en mogelijk haar olympische titel van 2012 en wereldtitel van 2011 in moet leveren. Milcah Chemos uit Kenia ziet haar bronzen medaille veranderen naar zilver en wereldrecordhoudster Gulnara Galkina, eveneens uit Rusland, pakt met brons toch nog een medaille.

Op het EK van 2010 werd Domínguez tweede en haar zilveren medaille is nu voor de Russische Lyubov Kharlamova, eveneens een dopingzondaar. Hatti Archer uit Groot-Brittannië zal alsnog het brons krijgen. Goud was daar overigens niet geheel verrassend voor Zaripova, voorlopig dan. De Poolse Wuilette Frankiewicz werd vijfde en zal nog hoop hebben op een medaille.