FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 10 november 2015

Aangifte om hack Nederlands-Turkse nieuwssite

De Nederlands-Turkse nieuwssite Zaman Vandaag is dinsdag een aantal uren uit de lucht geweest door een hack. Hoofdredacteur Mehmet Cerit gaat aangifte doen, heeft hij laten weten. Cerit vermoedt dat de hack te maken heeft met de berichtgeving. Zaman Vandaag is kritisch over de Turkse regeringspartij AKP van president Recep Tayyip Erdogan en op de hand van Fethullah Gülen, Erdogans politieke vijand.

Via Facebook laat iemand die zich CitizenCode Ali noemt weten dat hij de site uit de lucht gaat halen vanwege de "propaganda" van de nieuwssite.

Mensenrechtenbewegingen en de oppositie beschuldigen de regering van president Erdogan ervan kritische media het zwijgen op te leggen. Onlangs werden twee oppositiekranten in beslag genomen en twee tv-zenders uit de lucht gehaald.

Aangifte om hack Nederlands-Turkse nieuwssite
Aangifte om hack Nederlands-Turkse nieuwssite (Foto: ANP)

Scholieren door pepperspray in ziekenhuis

Negen scholieren belandden dinsdagochtend in het ziekenhuis nadat drie tieners een lokaal van een middelbare school in in het Duitse Leipzig vol pepperspray hadden gespoten. Bij elkaar achttien leerlingen tussen de elf en zestien jaar klaagden over ademhalingsproblemen en prikkende ogen.

Doordat het gas zich snel verspreidde, moest het hele schoolgebouw worden ontruimd. Waarom de drie de peperspray gebruikten, is niet bekend. Ze worden vervolgd wegens het toebrengen van gevaarlijk lichamelijk letsel.

Scholieren door pepperspray in ziekenhuis
Scholieren door pepperspray in ziekenhuis (Foto: ANP)

Mars verscheurt maan

De planeet Mars is een van zijn manen in stukken aan het scheuren. Op het oppervlak van Phobos staan lange breuklijnen. Die vormen het begin van het einde. Waarschijnlijk heeft de maan nog dertig tot vijftig miljoen jaar te leven, voor ruimtebegrippen vrij kort.

Phobos staat maar 6000 kilometer van Mars. Ter vergelijking: onze maan staat ruim 360.000 kilometer van de aarde, zestig keer zo ver. Mars trekt Phobos naar zich toe, met ongeveer 2 meter per eeuw. "We denken dat Phobos al uit elkaar valt. Het eerste teken daarvan zijn deze scheuren", verklaarde de ruimtevaartorganisatie NASA dinsdag.

Phobos is ongeveer 11 kilometer in doorsnee. De maan bestaat van binnen uit rotsblokken, omgeven door een laag poeder van ongeveer 100 meter dik.

Triton, een van de manen van Neptunus, heeft dezelfde scheuren en wordt ook langzaam naar zijn planeet getrokken. Over een paar miljard jaar zal ook die maan vergaan, verwachten wetenschappers.

Mars verscheurt maan
Mars verscheurt maan (Foto: ANP)

Vliegtuig stort op appartementen VS

Een zakenvliegtuig is in het Amerikaanse Akron op een appartementencomplex neergestort. Daardoor kwamen zeker twee mensen om het leven, aldus Amerikaanse media dinsdag.

Volgens ooggetuigen is het complex direct na de crash rond dinsdagmiddag rond 15.00 uur lokale tijd in brand gevlogen. De lokale brandweer denkt dat de slachtoffers de piloot en co-piloot zijn.

Het toestel, een Hawker H25, crashte net voor het zou landen op het internationale vliegveld van Akron in de staat Ohio.

Vliegtuig stort op appartementen VS
Vliegtuig stort op appartementen VS (Foto: ANP)

IOC wil Russische medailles afpakken

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wil na de onthullingen over systematische dopingpraktijken in de Russische atletiek alles in het werk stellen om olympische medailles van schuldige sporters af te nemen en alsnog toe te kennen aan de rechtmatige winnaars. Dat liet het IOC dinsdag weten, een dag na de publicatie van het geruchtmakende onderzoeksrapport van de onafhankelijke commissie van het mondiale antidopingbureau WADA over de wantoestanden in de Russische atletiekwereld.

Het IOC dringt bij het bestuur van de internationale atletiekfederatie IAAF tevens aan op maatregelen tegen alle personen die in het onderzoeksrapport zijn beschuldigd van doping. Het gaat hierbij om sporters, coaches en officials die aan Olympische Spelen hebben deelgenomen. Het IOC wil er alles aan doen om deze boosdoeners voortaan bij de Olympische Spelen te weren.

IOC wil Russische medailles afpakken
IOC wil Russische medailles afpakken (Foto: ANP)

Spelers Man. United noemen Van Gaal Daisy

De spelers van Manchester United hebben hun coach Louis van Gaal een niet al te vleiende bijnaam gegeven. Ze noemen hun manager Daisy omdat hij opvalt door zijn nogal voorzichtige rijstijl, zo meldt The Sun.

Van Gaal zou vanwege alle kuilen en gaten in het wegdek bij het trainingscomplex Carrington stapvoets rijden. Hierbij houdt hij regelmatig een van zijn spelers op. Daarom wordt de Nederlandse oefenmeester nu Daisy genoemd, een verwijzing naar de film Driving Miss Daisy die uit 1989 is.

Louis van Gaal krijgt bijnaam Daisy (Pro Shots/Action Images)
Louis van Gaal krijgt bijnaam Daisy (Pro Shots/Action Images)

Rusland stelt Assad-loze overgangsperiode SyriŽ voor

Rusland stelt voor dat er in Syrië een nieuw politiek systeem komt dat wordt voorbereid zonder dat president Bashar al-Assad de leiding over dat proces heeft. De regering en opposanten van Assad zouden in anderhalf jaar tijd een nieuwe grondwet moeten opstellen. Daarna kunnen de Syriërs een nieuwe president kiezen. Het Kremlin sluit in het achtpuntenplan niet uit dat Assad aan die verkiezingen mee zal doen.

Rusland schuift het plan naar voren kort voor nieuw internationaal overleg over de burgeroorlog in Syrië, dat later deze week plaats moet vinden.

Rusland stelt overgangsperiode Syrië voor
Rusland stelt Assad-loze overgangsperiode Syrië voor (Foto: ANP)

Turkije boos om kritiek EU op Erdogan

Turkije heeft dinsdag Europese kritiek op het functioneren van president Erdogan fel afgewezen. Commentaren in een Europees voortgangsrapport over Turkije zijn onaanvaardbaar, liet het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

De Europese Commissie bekritiseerde onder meer de rol van de president tijdens de verkiezingscampagnes voor de verkiezingen in juni en de grote druk waar de media onder staan.

Ankara vindt dat er oneerlijke en overdreven kritiek staat in het Europese document over de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid in Turkije. Alleen 'objectieve' en 'passende' kritiek wordt zorgvuldig bekeken, aldus het Turkse ministerie.

Uitgesteld
De publicatie van het rapport was uitgesteld tot na de Turkse verkiezingen. Na de stembusgang in juni kon er geen regeringscoalitie worden gesmeed. Daarom waren er 1 november weer verkiezingen, die Erdogan overtuigend won.

De EU onderhandelt al jaren met Turkije over toetreding, maar het proces gaat zeer langzaam. Tot nu toe zijn 14 van de 33 zogenoemde hoofdstukken geopend. Slechts één hoofdstuk is afgerond.

Daadwerkelijke toetreding wordt door weinigen verwacht, onder meer vanwege felle tegenstand door Duitsland. Maar de EU moet de besprekingen wel voeren, omdat Turkije dit eist in ruil voor medewerking aan het beheersen van de vluchtelingencrisis. Die medewerking is daarbij van cruciaal belang.

Turkije wijst EU kritiek fel af
Turkije boos om kritiek EU op Erdogan (Foto: ANP)

Doden en gewonden bij steekpartijen in Jeruzalem

Bij drie verschillende steekincidenten in het Israëlische Jeruzalem zijn zeker drie gewonden gevallen en twee aanvallers gedood. Dat meldden Israëlische media dinsdag.

Twee Palestijnse tieners van twaalf en dertien jaar vielen bij een treinstation een bewaker aan. Een van hen stak hem in zijn bovenlijf. De bewaker schoot hem neer. De jongen raakte gewond. Passagiers overmeesterden de andere aanvaller.

De 37-jarige man die twee veiligheidsmensen aanviel bij de Damascus Poort in de oude stad, overleefde dat niet. Hij zwaaide met een mes waarop een van de bewakers hem neerschoot. De man overleed later in het ziekenhuis. Elders in Jeruzalem werd een Palestijn doodgeschoten die zwaaiend met een mes op veiligheidsmensen afrende terwijl hij "God is Groot" riep.

De steekpartijen begonnen als reactie op beperkingen die Israël eerder oplegde aan het bidden door moslims op de Tempelberg. Ze gingen echter door na het opheffen daarvan. Het land zoekt naar oplossingen tegen het geweld in samenspraak met Jordanië, dat formeel het voogdijschap over de Tempelberg heeft.

Doden en gewonden in Jeruzalem
Doden en gewonden bij steekpartijen in Jeruzalem (Foto: ANP)

Pieten in Sinterklaasjournaal nog steeds zwart

Hoe het Sinterklaasjournaal omgaat met de discussie over het uiterlijk van de pieten, is ook dinsdagavond na de tweede aflevering van het kinderprogramma nog een vraagteken. Slechts drie Pieten zijn in beeld geweest en zij waren zwart. Maar Sinterklaas heeft natuurlijk veel meer hulp, zij zijn echter nog niet aan bod gekomen in de journaals.

Het Sinterklaasjournaal speelt een grote rol in de discussie over het uiterlijk van de Pieten. Diverse winkelketens hebben laten weten de lijn van het Sinterklaasjournaal te volgen bij de versieringen in de winkel en reclame-uitingen. Maandag werd al wel gezinspeeld op de komst van Pieten die niet zwart zijn.

Dieuwertje Blok presenteert dagelijks het NTR-programma over de komst van Sinterklaas en zijn verblijf in Nederland. Dolores Leeuwin en Jeroen Kramer doen verslag vanaf verschillende locaties in het land.

Zaterdag komt Sinterklaas aan in Nederland, dit jaar is de landelijke intocht in Meppel.

Pieten in Sinterklaasjournaal nog zwart
Pieten in Sinterklaasjournaal nog steeds zwart (Foto: ANP)

Koenders: EU-eisen Groot-BrittanniŽ te vaag

De Britse regering zal meer duidelijkheid moeten geven over haar wensen voor de Europese Unie. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) vindt dat de brief die de Britse premier David Cameron dinsdag naar Brussel heeft gestuurd, is opgesteld in een "beetje algemene termen".

Londen wil dat de EU een aantal hervormingen doorvoert. De Britten houden voor eind 2017 een referendum over het EU-lidmaatschap. Cameron vreest dat de Britten zullen kiezen voor een uittreding als zijn wensen voor hervormingen niet worden doorgevoerd. Hij beloofde het referendum onder druk van de opkomende eurosceptische partij UKIP.

In Camerons brief ziet Koenders een aantal elementen "die voor ons allemaal beter zijn" zoals de versterking van de rol van de nationale parlementen en voltooiing van de interne markt. Het kabinet wil de Britten graag bij de EU houden. Maar naar de Britse wensen op het gebied van bijvoorbeeld vrij verkeer van personen gaat hij "heel precies"kijken.

Koenders wil meer duidelijkheid van Londen
Koenders wil meer duidelijkheid van Londen (Foto: ANP)

Rutte met handelsmissie naar Zuid-Afrika

Premier Mark Rutte en de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn van Dam, brengen volgende week dinsdag en woensdag een officieel bezoek aan Zuid-Afrika. In hun kielzog reizen zeventig Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen mee. Het wordt de grootste Nederlandse economische missie ooit naar Afrika.

Rutte en Van Dam hebben op dinsdag een ontmoeting met de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma en vicepresident Cyril Ramaphosa. Daarna sluiten ook de topmannen van de Nederlandse bedrijven aan bij het gesprek.

Zuid-Afrika is voor Nederland de belangrijkste economische partner in Afrika. Voor landbouwproducten uit Zuid-Afrika is Nederland de tweede grootste afzetmarkt wereldwijd. De handel tussen beide landen bedroeg in 2014 bijna 3,5 miljard euro. Er liggen volgens het kabinet voor het Nederlandse bedrijfsleven grote kansen, vooral op het gebied van land- en tuinbouw, water, transport en logistiek en gezondheidszorg.

Rutte met handelsmissie naar Zuid-Afrika
Rutte met handelsmissie naar Zuid-Afrika (Foto: ANP)

Doodzieke Star Wars-fan overleden

Daniel Fleetwood is nog geen week nadat hij de nieuwste Star Wars-film mocht bekijken, overleden. Fleetwood (32), die een agressieve vorm van kanker had, zag afgelopen donderdag een grote wens in vervulling gaan. Hij mocht van regisseur J.J. Abrams alvast The Force Awakens zien.

De terminale man wist dat hij de release van de nieuwste Star Wars, die voor half december staat gepland, niet meer zou meemaken. Een oproep om hem alvast de film, die nog niet helemaal af is, te laten kijken, kreeg veel steun op Twitter. Zo schaarden Star Wars-acteurs als Mark Hamill (Luke Skywalker) en Peter Mayhew (Chewbacca) zich achter de actie #ForceForDaniel.

Abrams belde de stervende fan woensdag op met het goede nieuws en een dag later keek Fleetwood de film.

Doodzieke Star Wars-fan overleden
Doodzieke Star Wars-fan overleden (Foto: BuzzE)

HSL-trein Bleiswijk ontruimd vanwege brand

In Bleiswijk (Zuid-Holland) is dinsdagavond korte tijd brand geweest in een trein van de hogesnelheidslijn (HSL). Dat meldde de Veiligheidsregio Rijnmond. In de treinstellen hing veel rook. De ongeveer tweehonderd passagiers zijn uit de trein gehaald. Ze worden met bussen verder vervoerd.

De trein staat op het spoor ter hoogte van de Spectrumlaan in Bleiswijk. De evacuatie is zonder problemen verlopen. Diverse brandweervoertuigen zijn ter plaatse. Ambulancepersoneel behandelt een aantal mensen dat rook heeft ingeademd. Verder zijn er geen berichten over slachtoffers.

Rond 18.15 was er volgens de veiligheidsregio nog maar nauwelijks rook te zien.

HSL-trein Bleiswijk ontruimd vanwege brand
HSL-trein Bleiswijk ontruimd vanwege brand (Foto: ANP)

Kritiek rechter op verhogingen verkeersboetes

De overheid heeft in de jaren 2008, 2011 en 2012 te hoge boeteverhogingen doorgevoerd voor verkeersovertredingen. Dat bepaalde de kantonrechter in Arnhem onlangs in zaak van een Nijmegenaar die het niet eens was met de boete voor een snelheidsovertreding die hij kreeg opgelegd.

De man had bezwaar aangetekend tegen een bekeuring van 32 euro voor een snelheidsovertreding van 5 km per uur. Hij stapte naar de rechter en die gaf hem gelijk. "Gebruikelijk is dat de boetebedragen worden aangepast met een inflatiecorrectie. Maar in 2008, 2011 en 2012 zijn de boetebedragen met een hoger percentage verhoogd dan nodig was om de inflatiecorrectie door te voeren", aldus het vonnis. Volgens de rechter was dit slechts bedoeld om de overheidsinkomsten te vergroten.

De rechter heeft daarom bepaald dat verhoging in strijd is met de wet. De Staat moet het bedrag aanpassen en de man 9 euro terugbetalen.

Kritiek rechter op verhogingen verkeersboetes
Kritiek rechter op verhogingen verkeersboetes (Foto: ANP)

Duitsland stuurt SyriŽrs weer terug binnen EU

Duitsland stuurt Syrische asielzoekers weer terug naar landen waar zij de EU zijn binnengereisd, zoals dat hoort volgens het akkoord van Dublin. Sinds augustus gold vanwege de grote toestroom voor de Syriërs tijdelijk een uitzondering op die regel, maar die blijkt eind vorige maand te zijn ingetrokken.

Berlijn stuurt Syriërs en alle andere ontheemden weer terug naar alle EU landen, behalve Griekenland, zo maakte het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag bekend. Of er veel kunnen worden teruggestuurd valt te betwijfelen. Er zijn er namelijk maar weinig die zich bij binnenkomst in de EU in een ander land hebben laten registreren. Bovendien komen veruit de meeste vluchtelingen in eerste instantie via Griekenland de EU binnen.

Duitsland stuurt Syriërs terug binnen EU
Duitsland stuurt Syriërs weer terug binnen EU (Foto: ANP)

Telstar tempert de berichtgeving rond Japanse intresse

Dinsdagmorgen was Telstar in het nieuws. Ditmaal ging het niet om blauwe kunstgrasvelden, belchinezen, gesponsorde gele kaarten of een andere ludieke actie. Het ging om vermeende interesse uit Japan. In de IJmuider Courant werd gesproken van een forse kapitaalinjectie door het bedrijf Will-plus. Maar zover is het allerminst, zo laat Telstar weten.

Een delegatie van het bedrijf was afgelopen vrijdag te gast bij de wedstrijd Telstar - Volendam. Het was echter pas het tweede contactmoment tussen de ondernemer en de club uit Velsen-Zuid. Volgens de krant zou het niet alleen gaan om bedragen hoger dan bij reguliere geldschieters, maar ook wordt gedacht aan een sportieve alliantie. Zo zouden enkele Japanse voetballers bij Telstar kunnen worden ondergebracht. Will-Plus is ook eigenaar van de J-Leagueclub Shonan Bellmare. 

Volgens Telstar is dat veel te prematuur. Daarbij zou het bedrijf ook andere opties overwegen om mogelijk mee in zee te gaan. "De ondernemer een eerste bezoek aan onze en andere clubs. Vrijdag jl. bezocht hij ons met twee vrienden voor een tweede maal. Wij vinden het te prematuur om er nader op in te gaan. Wij zijn van mening dat geen van de betrokken partijen daar momenteel bij gebaad is", aldus een reactie op de site van De Witte Leeuwen. 

Rutte: bondskanselier Schmidt was groot staatsman

Premier Mark Rutte herinnert zich de vroegere Duitse bondskanselier Helmut Schmidt als "een groot staatsman die al bij leven een historisch figuur was". Rutte laat dat via de Rijksvoorlichtingsdienst weten in reactie op het overlijden van Schmidt dinsdag.

Rutte: "Helmut Schmidt heeft de moderne Duitse geschiedenis als het ware in zijn persoon doorleefd. Van daaruit heeft hij steeds een scherp besef gehad van de historische verantwoordelijkheid van Duitsland in het naoorlogse Europa. Als bondskanselier stond hij voor het moderne Duitsland en week hij niet voor de terreur van de Rote Armee Fraktion. Schmidt was een man van de daad die sprak met overtuiging. Niet voor niets is hij ook na zijn periode als bondskanselier gezaghebbend gebleven. Zijn dood is een groot verlies voor Duitsland."

Rutte: Schmidt was groot staatsman
Rutte: bondskanselier Schmidt was groot staatsman (Foto: ANP)

Jarige Halina Reijn blaast 40 kaarsjes uit

Halina Reijn mocht dinsdagmiddag veertig kaarsjes uitblazen. De actrice werd op haar verjaardag door presentator Albert Verlinde verrast met een enorme taart tijdens de presentatie van de Sinterklaasboeken waarvan zij er een heeft geschreven.

Halina heeft in haar Sinterklaasboek 'Alles gekregen...' samengewerkt met illustratrice Marieke van Ditshuizen. "Nog niet eerder heb ik voor kinderen iets op papier gezet", zegt de jarige. "Dat was een geheel nieuwe ervaring. Maar het smaakt wel naar meer." Halina schreef eerder met haar collega en goede vriendin Carice van Houten het boek Antiglamour. Tien jaar geleden bracht ze de psychologische roman Prinsesje Nooitgenoeg uit.

Naast Halina klommen Kim-Lian van der Meij en Johnny de Mol dit jaar in de pen voor het schrijven van een Sinterklaasboek.

Jarige Halina Reijn blaast 40 kaarsjes uit
Jarige Halina Reijn blaast 40 kaarsjes uit (Foto: BuzzE)

Miley toont tieten en vagijn

Miley Cyrus heeft zich weer eens van haar goeiste kant laten zien. Het mokkel is weer eens uit de kleren gegaan.

Voor V Magazine toont het gevallen zangeresje werkelijk alles. Niet alleen haar blote tietjes, maar ook haar vagijn.

Deze laatste is voorzien van een smal streepje. Overigens mag Miley wel eens wat meer gaan eten, want wat is ze mager...

Lufthansa schrapt 930 vluchten

Lufthansa schrapt voor woensdag in totaal 930 vluchten, waardoor bijna 100.000 passagiers worden getroffen. Dat maakte het concern dinsdagavond bekend.

Het bedrijf kan de beslissing nog intrekken, zo benadrukte het, als de staking van cabinepersoneel wordt afgeblazen. Eerder dinsdag oordeelde de rechter in Düsseldorf dat het stakende personeel bij de lokale luchthaven de rest van de dag in ieder geval aan het werk moet. Twee andere spoedzaken spelen later op de avond en zijn bepalend voor de belangrijke luchthavens van Frankfurt en München.

De stewards en stewardessen bij Lufthansa voeren sinds vrijdag actie tegen kostenbesparingen die Lufthansa via een nieuwe cao wil afdwingen.

Lufthansa schrapt 930 vluchten
Lufthansa schrapt 930 vluchten (Foto: ANP)

Afsplitsingsverbod Kamerleden bezwaarlijk

Er zitten meer nadelen dan voordelen aan een verbod voor Kamerleden om zich af te splitsen van hun fractie en op eigen houtje verder te gaan in het parlement. Dat schrijft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. "Een dergelijk verbod zou ons partijensysteem nog dominanter maken dan het nu is."

Iemand kunnen dwingen om in zo'n situatie zijn of haar zetel op te geven, zou ook een wijziging van de Grondwet vergen. "De Grondwet beschouwt een Kamerzetel immers niet als 'eigendom' van de partij of de fractie waartoe het Kamerlid behoort. Elk Kamerlid beschikt over een individueel mandaat van de kiezer", legt Plasterk uit.

In de Kamer is onvrede over de mogelijkheden voor Kamerleden om zich af te splitsen en zelfstandig verder te gaan of met een andere eenling een nieuwe fractie te vormen. De Kamer begon na de verkiezingen in 2012 met elf partijen. Door interne ruzies braken sindsdien zeven Kamerleden met hun partij om als eigen groep of fractie verder te gaan. Er zijn nu zestien fracties.

Afsplitsingsverbod Kamerleden bezwaarlijk
Afsplitsingsverbod Kamerleden bezwaarlijk (Foto: ANP)

Agressie in trein en station dit jaar gedaald

De agressie in de trein en op het spoor is dit jaar minder in vergelijking met vorig jaar. Tot en met oktober kwamen er 518 meldingen bij de NS binnen over lichamelijke agressie, spugen en ernstige bedreiging. In dezelfde periode in 2014 ging het om 639 meldingen.

Dat bleek dinsdag tijdens overleg tussen staatssecretaris Sharon Dijksma (Spoor), de ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie ), NS, spoorwegbeheerder ProRail en de vakbonden FNV, VVMC en CNV. Zij bespraken de maatregelen die eerder zijn afgesproken om de veiligheid in treinen en stations te verbeteren.

De afname van de agressie is nog niet direct te koppelen aan de extra maatregelen die de afgelopen tijd zijn genomen, zoals meer personeel in de treinen en camerabewaking en toegangspoortjes op meer stations. Dijksma noemt de dalende trend wel positief.

Agressie in trein en station dit jaar gedaald
Agressie in trein en station dit jaar gedaald (Foto: ANP)

Portugese minderheidsregering valt na 12 dagen

De centrumrechtse minderheidsregering van de Portugese premier Pedro Passos Coelho is dinsdag na enkele weken al gevallen. Een linkse meerderheid in het parlement liet het kabinet struikelen door de regeringsplannen van Passos Coelho af te wijzen. Van de 230 parlementsleden stemden 123 dinsdag voor de motie van wantrouwen van de socialisten.

De regering was gevormd na de parlementsverkiezingen van 4 oktober. De centrumrechtse Sociale Democratische Partij van Passos Coelho bleef de grootste, maar verloor de meerderheid. De Socialistische Partij (PS) heeft een verbond met het links-radicale Linkse Blok en de communistische partij gesloten om Passos Coelho ten val te brengen.

Mário Centeno van de PS heeft dinsdag in de Financial Times beklemtoond dat een linkse regering niet plotseling met geld gaat gooien en het economisch herstel in gevaar brengt. "We betwisten de koers niet, maar wel het tempo", aldus Centeno, die waarschijnlijk Maria Luís Albuquerque opvolgt als minister van Financiën.

Portugese minderheidsregering gevallen
Portugese minderheidsregering gevallen (Foto: ANP)

Duitsland onderzoekt racisme op Facebook

Justitie in Duitsland onderzoekt of de Europese topbestuurder van Facebook, Martin Ott, medeplichtig is aan opruiing. Het socialemediabedrijf heeft onder zijn leiding mogelijk verzuimd racistische en haatzaaiende berichten te verwijderen.

De openbare aanklager in Hamburg, waar Ott kantoor houdt, heeft dat dinsdag laten weten. Een woordvoerster benadrukte dat eerst moet worden vastgesteld of inderdaad sprake is van strafbare uitingen, en hoe lang die precies op Facebook hebben gestaan. Daarna wordt bekeken in hoeverre Ott iets te verwijten valt.

Directe aanleiding voor het justitiële onderzoek naar Facebook vormt de vluchtelingencrisis. Veel prominente Duitsers spraken de laatste tijd hun zorg uit over de harde toon van de discussies op social media. Tegen drie andere managers van het bedrijf loopt al een onderzoek.

Duitsland onderzoekt racisme op Facebook
Duitsland onderzoekt racisme op Facebook (Foto: ANP)

Oeuvre Award voor Bassie en Adriaan

Bassie en Adriaan zijn dinsdagmiddag onderscheiden met de RTL Telekids Oeuvre Award. De kindervrienden kregen de prijs in De Coen & Sander Show op radio 538.

"Wij zijn van mening dat Bassie en Adriaan pioniers zijn op het gebied van multimediaal kinderentertainment", licht Olaf Swinarski van RTL Telekids toe. "Hoewel ze al bijna veertig jaar geleden begonnen met circusvoorstellingen, weten ze nu nog steeds kinderen én volwassenen te boeien met hun content op het witte doek, op televisie en dvd's maar ook op het podium én via YouTube waar ze 17 miljoen views hebben behaald. Vanuit diep respect willen wij hen daarom met deze oeuvre award eren."

Clown Bassie en acrobaat Adriaan verblijden kinderen én volwassenen al sinds 1976 met circusvoorstellingen, televisieseries en films. De broers nemen afscheid van de entertainmentwereld door middel van hun film Keet & Koen: de speurtocht naar Bassie en Adriaan. Deze film bereikte vorige week de gouden status, wat betekent dat 100.000 mensen een kaartje voor de film hebben gekocht. Bas en Aad van Toor kregen in september op het Filmfestival van Oostende al een Lifetime Achievenement Award. Zij kregen de prijs voor hun grote en belangwekkende bijdrage aan de Nederlandstalige televisie.

Oeuvre Award voor Bassie en Adriaan
Oeuvre Award voor Bassie en Adriaan (Foto: BuzzE)

Onderzoek naar fans Feyenoord en FC Utrecht

De aanklager betaald voetbal is twee vooronderzoeken begonnen naar het gedrag van de aanhang van Feyenoord en FC Utrecht tijdens wedstrijden op 28 oktober en 1 november. Bij FC Utrecht kijkt de aanklager naar racistisch gezang in de competitiewedstrijd tegen FC Twente. Op het moment dat Thomas Agyepong, een Ghanese speler van de tegenstander uit Enschede, op de grond lag met een blessure zongen de Utrechtse fans het zogenoemde bananenlied. De club is om uitleg gevraagd.

Feyenoord is om nadere informatie gevraagd omdat tijdens de bekerwedstrijd tegen Ajax vanuit het publiek voorwerpen richting spelers en de assistent-scheidsrechter zijn gegooid. De aanklager wil weten welke maatregelen de club vooraf en tijdens de wedstrijd zijn genomen om het wangedrag te voorkomen of te beëindigen, laat de KNVB dinsdag weten.

FC Utrecht en Feyenoord krijgen tot 25 november om te reageren.

Onderzoek naar fans Feyenoord en FC Utrecht
Onderzoek naar fans Feyenoord en FC Utrecht (Foto: ANP)

IOC schorst erelid Diack

Het Internationaal Olympisch Comité heeft voormalig voorzitter Lamine Diack van de internationale atletiekfederatie IAAF geschorst als erelid naar aanleiding van beschuldigingen over zijn betrokkenheid bij het Russische dopingschandaal. De 82-jarige Senegalees was zestien jaar lang voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF en in die hoedanigheid IOC-lid. Sinds 2014 is hij erelid.

Diack wordt ervan verdacht een bedrag van rond de 1 miljoen euro te hebben aangenomen om positieve dopingtests van Russische atleten te verdoezelen.

In augustus trad hij af bij de IAAF. In Frankrijk loopt een strafrechtelijk onderzoek tegen hem wegens corruptie.

IOC schorst erelid Diack
IOC schorst erelid Diack (Foto: ANP)

Joden geweerd van Kristallnachtherdenking

Waar ze in Amsterdam nog een klein beetje de schijn ophouden dat de hedendaagse herdenking van de Kristallnacht niet een zuiver pro-Palestijns (lees: anti-Israël) feestje is, doen ze ergens halverwege Zweden een stuk minder hypocriet. In het stadje Umeå is zo'n beetje iedereen welkom bij de jaarlijkse herdenking van de moord en geweld tegen joden in 1938, behalve de joden.

Als excuus hanteren de autoriteiten dat ze de veiligheid van de joodse medemens niet kunnen garanderen. Reden genoeg om de kleine joodse gemeenschap aldaar geen uitnodigingskaartje te laten bezorgen.

Net zoals in Nederland en andere landen die een hekel aan zichzelf hebben, wordt ook hier de herdenking gekaapt door sommige links-geörienteerde groeperingen en organisaties die het net niet lukt hun latente antisemitisme onder stoelen en banken te steken. Dit resulteert ook hier in een klaagzang richting Israël. Vorig jaar zijn er borden gesignaleerd waarop Davidsterren werden gelijkgesteld aan nazistische swastika's en dat soort gezellige uitingen. Tevens jeukt het ook hier van de 'Palestijnse' vlaggen.

De facebookpagina van het evenement laat lezen dat 'onze bijeenkomst moet worden gezien als een verdediging van de stad Umeå als bolwerk van openheid richting mensen van andere culturen, religie en seksuele oriëntatie. Hier komt nog bij dat wij oorlogsvluchtelingen willen ondersteunen en hopen dat ook zij een toekomst kunnen opbouwen in onze stad'.

Veel mensen in de omgeving hebben moeite met de herdenking, zonder dat de slachtoffers daarbij aanwezig kunnen/mogen zijn.

Noorse schaatsbond: drie WK's in 10 dagen

De Noorse schaatsbond werkt aan een voorstel om de drie grote WK's op de langebaan per seizoen binnen tien dagen af te werken op één locatie. Daarmee willen de Noren de aantrekkingskracht van de WK sprint, de WK allround en de WK afstanden bij het publiek, sponsors en media vergroten.

Ook zou een dergelijke opzet volgens de Noorse schaatsbond in financieel opzicht voor de internationale schaatsunie ISU goed kunnen uitpakken. In de huidige situatie zijn de drie grote titeltoernooien in de winter nog over paar maanden op verschillende locaties verspreid.

De Noorse schaatsbond moet de plannen voor het einde van deze maand bij de ISU indienen. Tijdens het zomercongres van de ISU in 2016 in Kroatië kunnen de voorstellen dan eventueel in stemming worden gebracht.

Technisch directeur Arie Koops van de KNSB spreekt van een interessante gedachte vanuit Noorwegen. "Maar er zijn verder nog weinig details beschikbaar. Als er een uitgewerkt plan komt, zullen we daarna eerst alle voor- en nadelen voor alle betrokken partijen in kaart moeten brengen."

Noorse schaatsbond: drie WK's in 10 dagen
Noorse schaatsbond: drie WK's in 10 dagen (Foto: ANP)

Vrouwenteam FC Twente gaat record pakken

De thuiswedstrijd van het vrouwenteam van FC Twente tegen Barcelona woensdagavond in de achtste finales van de Champions League zal door dik 14.000 toeschouwers worden bezocht. Daarmee breekt de ploeg van coach Arjan Veurink het record voor een vrouwenvoetbalwedstrijd in Nederland. Bij het play-offduel van Oranje voor het WK vorig jaar november in Den Haag tegen Italië (1-1) waren iets meer dan 13.000 toeschouwers aanwezig.

FC Twente bereikte half oktober voor de eerste keer de laatste zestien van de Champions League door het favoriete Bayern München verrassend uit te schakelen. Na 1-1 in de thuiswedstrijd eindigde het duel in Duitsland in 2-2. Middenveldster Maayke Heuver blikte dinsdag op de website van FC Twente met veel plezier terug op met name de wedstrijd voor eigen publiek.

"De supporters waren in één woord geweldig tegen Bayern München. Toen zaten er ruim 6500 in het stadion. Ik had kippenvel toen we het veld opkwamen. Ik hoop op opnieuw een mooie avond met een goede uitslag. Dit zijn de wedstrijden waar ik als klein meisje van gedroomd heb."

Vrouwenteam FC Twente gaat record pakken
Vrouwenteam FC Twente gaat record pakken (Foto: ANP)

Rhythm-and-bluesartiest Toussaint overleden

De Amerikaanse rhythm-and-bluesartiest Allen Toussaint is maandag in Spanje overleden. De 77-jarige liedjesschrijver, componist, muziekproducent en artiest was op tournee door Europa en trad zondag nog op in de Noord-Spaanse stad Bilbao. De Amerikaan zou later deze week in Antwerpen optreden.

Toussaint geldt als een van de voornaamste muziekmakers uit de staat Louisiana. De liedjesschrijver en musicus heeft volgens Amerikaanse media de oude traditie van rhythm-and-blues uit de streek levend gehouden. Hij trad niet graag op de voorgrond. Hij ging eigenlijk pas uit liefdadigheid optreden nadat de orkaan Katrina in 2005 de kust van onder meer Louisiana had verwoest.

Veel werk van Toussaint werd bekend door zijn klanten- en vriendenkring waartoe onder anderen Irma Thomas, Aaron Neville, Paul McCartney, Joe Cocker, Glen Campbell en Ernie K-Doe behoorden. Ook The Rolling Stones, The Who, The Doors en de The Pointer Sisters putten uit Toussaints werk. Bekende songs zijn onder meer Ruler of My Haert, Working in the Coal Mine, Fortune Teller, Southern Nights, Mother-in-Law en Sneaking Sally Through the Alley.

In 2012 kreeg Toussaint een National Medal of Arts uitgereikt door de Amerikaanse president Barack Obama. De medaille is de hoogste onderscheiding die een kunstenaar uit de Verenigde Staten kan krijgen.

Rhythm-and-bluesartiest Toussaint overleden
Rhythm-and-bluesartiest Toussaint overleden (Foto: ANP)

De leukste sporttweets van week 45

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Babynieuws bij Ronald Mulder:

Waar laat je je gouden medaille? Nou hier:

Indrukwekkend:

Haha, mochten ze willen:

Goed nieuws voor de FC Dordrecht-fans:

Gewoon, voor de zekerheid:

Het aftellen is begonnen bij Toro Rosso:

Inderdaad, best lelijk:

John Troost...... tja:

Wow:

En we sluiten af met de selfie van de week:

Verkrachte vrouw ontvangt 200 zweepslagen

Onze handelspartner Saudi-Arabië heeft een 19-jarige vrouw veroordeeld voor 6 maanden cel omdat zij slachtoffer is van een groepsverkrachting. Daarbovenop ontvangt de sjiitische misdadigster 200 zweepslagen.

Oorspronkelijk zou de vrouw slechts 100 zweepslagen ontvangen, gekoppeld aan 3 maanden op water en brood, maar omdat zowel zij als haar advocaat de pers hebben opgezocht, heeft de voorzitter van de VN-mensenrechtenraad besloten om haar straf te verdubbelen.

De vrouw had met een mannelijk klasgenootje van vroeger afgesproken om wat foto's uit te wisselen. Toen de twee samen in zijn auto zaten, doken er opeens twee mannen op, die het stel naar een rustige locatie ontvoerden. Daar hebben zeven mannen hun seksuele frustraties volledig losgelaten op de weerloze vrouw. Ook haar vriend werd door drie mannen mishandeld en verkracht.

Omdat de dame in kwestie met een vreemde man (geen familielid) in een auto zat en ook nog eens seks buiten het huwelijk had, wordt zij zwaar gestraft. De zeven verkrachters zijn ook opgepakt. Zij kunnen een gevangenisstraf tegemoet zien.

Internationaal is er behoorlijk wat verontwaardiging over de straf uitgesproken, maar de vrienden van onze koning hebben besloten elke vorm van kritiek naast zich te leggen. De advocaat van de vrouw is zijn vergunning ontnomen nadat ook hij de media had ingelicht over het geval. Later deze maand volgt er een hoorzitting en kan ook hij wellicht een tuchtmaatregel verwachten.

Eerder deze week is gebleken dat Saudi-Arabië de hoeveelheid executies flink heeft opgeschroefd. Dit jaar verloren al zo'n 151 mensen hun hoofd in het islamgekke land. Niet alleen criminelen kunnen de doodstraf hier verwachten, soms is het meer dan genoeg om te protesteren tegen de regering en sjiiet te zijn.

Oud-militair opgepakt voor rol Bloody Sunday

Voor het eerst is dinsdag een Britse militair opgepakt vanwege zijn deelname aan het bloedbad in het Noord-Ierse Londonderry van 1972, dat de geschiedenis inging als Bloody Sunday. De inmiddels 66-jarige man behoorde tot het parachutistenregiment van het Britse leger, meldde de BBC.

Britse militairen openden op 30 januari 1972 het vuur op demonstranten die een vreedzame, zij het vooraf door de autoriteiten verboden mars hielden voor burgerrechten. In totaal kwamen veertien betogers, vooral jongeren, om het leven.

Het bloedbad is nog altijd een van de bekendste gebeurtenissen van The Troubles, de gewelddadige strijd in Noord-Ierland die in 1998 formeel ten einde kwam. De Ierse popgroep U2 maakte er het nummer Bloody Sunday over.

Oud-militair opgepakt voor rol Bloody Sunday
Oud-militair opgepakt voor rol Bloody Sunday (Foto: ANP)

Nintendo Direct keert terug

We hebben er even op moeten wachten, tijdens E3 van dit jaar was de laatste, maar goed nieuws: we krijgen deze week eindelijk een nieuwe Nintendo Direct! Op donderdag 12 november om 23:00 uur Nederlandse tijd krijgen we meer informatie over games voor Nintendo 3DS en Wii U.

Nintendo geeft ook de extra informatie dat NX (de nieuwe generatie console van Nintendo) en hun mobiele titels geen aandacht krijgen tijdens deze Direct. Het gaat dus puur om Nintendo 3DS en Wii U.

Via deze link kun je donderdag de Direct bekijken. Uiteraard berichtten wij over de nieuwtjes die met ons gedeeld worden.

Nintendo Direct 12 11

Tsipras werkt aan deal met schuldeisers

Premier Alexis Tsipras van Griekenland heeft zijn kabinet de opdracht gegeven om de lopende regelingen met schuldeisers snel af te ronden om zo een nieuwe uitgifte van internationale hulp mogelijk te maken. Behalve uit Europese leningen betrekt Athene geld van private financierders.

De ministers van Financiën van de eurozone hebben de Grieken ondertussen te kennen gegeven dat er pas weer geld naar Athene vloeit als tevens een serie financiële hervormingen wordt doorgevoerd, met name een strengere toewijzing van hypotheken. Momenteel is een van de grootste problemen dat veel mensen niet kunnen aflossen en Tsipras' regering wil voorkomen dat mensen uit hun huis worden gezet. Het ministerie van Financiën is bezig een voor Brussel aanvaardbaar compromis hierover op te stellen.

Volgens de Europese Centrale Bank hebben de Griekse banken momenteel 14,4 miljard euro kapitaal nodig om de ongunstige economische voorspellingen te overleven.

Tsipras werkt aan deal met schuldeisers
Tsipras werkt aan deal met schuldeisers (Foto: ANP)

'Staking Lufthansa kost Duitse economie geld'

De staking bij Lufthansa kost de Duitse economie dagelijks miljoenen euro's. Dat zei het hoofd van de Duitse Industrie- en Handelskamer (DIHK).

Volgens de brancheorganisatie wordt de Duitse machineproductie verstoord door de staking omdat kleine hoogwaardige industriële onderdelen vaak via de lucht worden vervoerd. Als een klein onderdeel ontbreekt kan de bouw van een hele machine stil komen te liggen. Hoe langer de staking duurt hoe groter de schade, die volgens DIHK kan oplopen tot 25 miljoen euro per dag.

Lufthansa heeft te maken met een staking van het cabinepersoneel. Dinsdag wordt opnieuw gestaakt.

'Staking Lufthansa kost Duitse economie geld'
'Staking Lufthansa kost Duitse economie geld' (Foto: ANP)

KPN verkoopt deel Telefůnica Deutschland

KPN heeft dinsdag de verkoop van circa 5 procent van de aandelen in Telefónica Deutschland afgerond. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 805 miljoen euro. Het belang van KPN in het onderdeel is door de verkoop teruggebracht tot 15,5 procent.

Het telecomconcern kondigde maandag aan 150 miljoen aandelen van de hand doen. Topman Eelco Blok zei daarbij dat KPN het belang in Telefónica Deutschland altijd als een investering heeft gezien.

Circa 70 procent van de opbrengsten van de verkoop vloeit in 2016 terug naar de aandeelhouders in de vorm van dividend. Ook zal KPN het geld gebruiken om de schuld te verminderen. KPN heeft toegezegd het belang dat het nog heeft in Telefónica Deutschland in de komende negentig dagen niet te zullen verkopen.

KPN verkoopt deel Telefónica Deutschland
KPN verkoopt deel Telefónica Deutschland (Foto: ANP)

Cameron eerbiedigt uitkomst EU-referendum

Groot-Brittannië zal de uitkomst van het referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie eerbiedigen. Kiezen de Britten ervoor om de unie te verlaten, dan gebeurt dat ook. Dat zei de Britse premier David Cameron dinsdag in een toespraak. Het referendum vindt in elk geval voor het einde van 2017 plaats.

Er volgt geen tweede raadpleging, waarschuwde Cameron. De andere lidstaten van de EU moeten goed begrijpen dat het draait om dit ene, allesbepalende referendum.

De premier legde nogmaals de Britse eisen voor hervormingen van de EU op tafel. Zo wil Londen onder meer dat Brussel niet nog meer voorschrijft wat de 28 individuele staten op allerlei terreinen moeten doen. Een beetje minder Europese bemoeizucht kan geen kwaad. Zo niet, dan kunnen de Britten niet anders dan hun positie binnen de unie opnieuw bepalen.

Prijskaartje
Groot-Brittannië wil op korte termijn met Brussel om de tafel gaan zitten om zijn eisen te bespreken. Cameron sprak de hoop uit dat er een overeenkomst uit de bus rolt die zowel voor zijn land als de Europese partners aanvaardbaar is.

Cameron hangt nu wel een duidelijk prijskaartje aan het lidmaatschap. Geen benadeling ten opzichte van de eurolanden en minder vluchtelingen naar Groot-Brittannië staan eveneens op het onderhandelingslijstje van de Cameron.

Tusk
De Britse premier stuurde direct na zijn speech een brief met zijn punten naar Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad en naar de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. Zowel Tusk als Juncker liet in een reactie weten de brief als een beginpunt te zien voor onderhandelingen. "Dit is geen eindpunt" zei een woordvoerder van Juncker.

Tusk liet weten vanaf volgende week gesprekken te gaan voeren met alle lidstaten én het Europees Parlement over de onderwerpen die Cameron aansnijdt.

Volgens de commissie zijn een aantal elementen haalbaar en andere lastiger. Een zegsman noemde de eisen die de fundamentele vrijheden van de interne markt raken 'zeer problematisch'. Discriminatie van EU-burgers valt daar duidelijk onder, zei hij.

Cameron eerbiedigt uitkomst EU-referendum
Cameron eerbiedigt uitkomst EU-referendum (Foto: ANP)

Nederland en Japan gaan meer samenwerken

Nederland en Japan gaan economisch en politiek nauwer samenwerken. Premier Mark Rutte heeft dat dinsdag in Tokio afgesproken met zijn Japanse ambtgenoot Shinzo Abe.

De samenwerking richt zich vooral op internetbeveiliging, land- en tuinbouw, de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio in 2020 en op gezondheids- en pensioenproblemen bij een vergrijzende bevolking. Nederlandse bedrijven die met Rutte meereisden hebben al een aantal overeenkomsten gesloten met Japanse bedrijven.

Vooral op het gebied van vergrijzing kan Nederland iets van Japan leren, en kunnen Nederlandse bedrijven mogelijk geld verdienen. Japan is het land met de meeste honderdjarigen. Nederlandse ondernemers hopen ook te profiteren van de bouwhausse die de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio teweeg zullen brengen.

Verenigde Naties
Volgens Rutte werken Nederland en Japan zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog internationaal samen aan vrede, recht, veiligheid en democratie. Nederland en Japan trekken samen op in pogingen de Verenigde Naties te moderniseren en doen dat ook bij noodhulp en vredesoperaties.

Rutte keert dinsdag terug naar Nederland. Hij is woensdag op de EU-migrantentop in Malta. De handelsmissie met 120 bedrijven is nog een dag in Japan, onder leiding van minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Nederland en Japan gaan meer samenwerken
Nederland en Japan gaan meer samenwerken (Foto: ANP)

Overwatch

Overwatch is een game waar ik persoonlijk erg naar heb uitgekeken, al is het maar omdat het een nieuwe franchise van Blizzard in bijna 17 jaar is. Met Overwatch gaat Blizzard proberen door middel van een hele rits kleurrijke, diverse heroes het shooter-genre te veroveren, toch een relatief onbekend gebied voor de ontwikkelaar. Na Real Time Strategy, MOBA's, Hack-and-slash en verzamelkaartspellen, hoe gaat de bèta van Overwatch om met het shooter-concept?

'Snoep goedkoper voor Sint, chocola duurder'

Sinterklaas profiteert dit jaar mee van de lage inflatie. Een gemiddelde zak met cadeautjes voor alle leeftijden is volgens economen van ING 'slechts' 0,9 procent duurder dan een jaar geleden. Maar de Sint moet wel goed wel opletten wat hij koopt.

De bank deed zoals elk jaar onderzoek naar de prijs van een aantal veelgegeven pakjes. Het zijn vooral geschenken voor volwassenen waarvoor hulpsinterklazen nauwelijks meer kwijt zijn dan vorig jaar. Een zak met populaire cadeaus voor grote mensen ging maar 0,3 procent in prijs omhoog, terwijl een zak speciaal voor kinderen 1,7 procent duurder werd.

Het is nu voordeliger om sieraden te geven. Die zijn gemiddeld 3 procent goedkoper geworden omdat de goudprijs sterk is gedaald. Ook snoep zakte 3 procent in prijs. Maar voor chocola (plus 4 procent), dvd's (5 procent), boeken (2 procent) en speelgoed (2 procent) moet wel meer betaald worden.

'Snoep goedkoper voor Sint, chocola duurder'
'Snoep goedkoper voor Sint, chocola duurder' (Foto: ANP)

Dory herinnert zich iets in eerste Finding Dory-trailer

Je zou het bijna niet geloven, maar Dory heeft het idee dat ze zich misschien iets herinnert. Het gebeurt in de eerste trailer voor het Finding Nemo-vervolg waarin, naar alle waarschijnlijkheid, Dory zoekraakt.

Natuurlijk is het ook mogelijk dat Dory, in de eerste film nog Marlins partner in de zoektocht naar Nemo, simpelweg zichzelf moet zien te vinden, wat de titel Finding Dory wat minder letterlijk maakt, en meer thematisch. Hoe het precies zit, kun je uiterlijk komende lente zien, wanneer de film in de bioscoop verschijnt.

Finding Dory, met Albert Brooks, Ellen DeGeneres en Ed O'Neill, is vanaf juni 2016 te zien.

Domien, Giel en Paul bewoners Glazen Huis

Radio-dj's Domien Verschuuren, Giel Beelen en Paul Rabbering zitten vanaf 18 december 5 dagen en nachten in het Glazen Huis in Heerlen. De radiomakers krijgen bij de twaalfde editie van Serious Request gezelschap van een collega-dj, die zich ieder voor 24 uur laten opsluiten in de mobiele studio op het Pancratiusplein.

Roosmarijn Reijmer, Michiel Veenstra, Frank van der Lende, Eva Koreman en Wijnand Speelman zijn de gegadigden die de drie dj's bijstaan tijdens de populaire actie. De radiozender zamelt dit jaar geld in voor een betere toekomst voor miljoenen jongeren in oorlogs- en conflictgebieden. Dat gebeurt samen met het Rode Kruis. Domien, Giel en Paul maken tot kerstavond 24 uur per dag radio en tv, zonder dat ze iets eten. In ruil voor geld kunnen luisteraars verzoekplaatjes aanvragen.

De drie dj's zaten al eerder in het Glazen Huis. Voor Domien is het de tweede keer, hij zat vorig jaar voor het eerst in het huis. Paul laat zich voor de derde keer opsluiten en Giel is de oudgediende van het stel. Hij zit alweer voor de negende keer in het huis.

Vorig jaar stond het Glazen Huis in Haarlem, waar een recordbedrag van bijna 12,4 miljoen euro werd opgehaald voor vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden. In 2016 vindt de actie vanuit Breda plaats.

Domien, Giel en Paul bewoners Glazen Huis
Domien, Giel en Paul bewoners Glazen Huis (Foto: ANP)

Arjen Lubach overhandigt 'farao-initiatief'

Arjen Lubach heeft dinsdagmiddag zijn burgerinitiatief om 'Farao der Nederlanden' te worden, aangeboden aan de Tweede Kamer. "Nu is de tijd rijp voor een tweede nationale mascotte, naast koning Willem-Alexander", zei de televisiemaker tegen Helma Neppérus, Tweede Kamerlid van de VVD.

Lubach startte in zijn programma Zondag met Lubach de ludieke actie als protest tegen de monarchie. Hij wil de eerste 'Farao der Nederlanden' zijn en startte daarom een burgerinitiatief. De benodigde 40.000 handtekeningen had hij snel bij elkaar. Dat aantal is nodig om een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.

"Ik durf te stellen dat ik een welkome aanvulling zou kunnen zijn", zei Lubach verder tijdens de overhandiging. Vorig maand had hij ter ere van zijn 36e verjaardag de eerste 'Faraodag', met 'faraokefeesten in heel Nederland' willen houden. Dat kon toen niet doorgaan omdat zijn initiatief nog niet aan de orde was gekomen in de Kamer. Wanneer dat nu wel gebeurt, is nog niet duidelijk.

Arjen Lubach overhandigt 'farao-initiatief'
Arjen Lubach overhandigt 'farao-initiatief' (Foto: BuzzE)

[eSports] Studenten LoL-toernooi in Eindhoven

Esports blijft groeien en ook in Nederland wordt competitief gamen steeds populairder. Dat wordt onder andere in Eindhoven bewezen, daar heeft een zestal studenten namelijk een studentenvereniging voor esporters opgericht. De Eindhovense Studenten eSport Vereniging Zephyr (E.S.E.V. Zephyr) houdt komende week haar eerste toernooi; een League of Legends-toernooi .

Ondanks dat dit slechts het eerste evenement is van de vereniging was er wel veel interesse. 25 teams gaven aan mee te willen strijden voor de prijzen, maar slechts zestien konden meedoen vanwege regelementen van Riot. Teams zullen bestaan uit spelers van allerlei niveaus, hierdoor kunnen sterke teams (diamond) het opnemen tegen zwakkere teams (silver), hier hebben de organisatoren overigens wel naar gekeken tijdens het maken van de poules zodat de sterkere teams niet direct allemaal tegen elkaar hoeven.

Het toernooi ging maandag van start. Woensdag en vrijdag zullen eveneens rondes worden gespeeld en zaterdag staat de finale op het programma. Deze finale wordt gespeeld in het Gasblab op de campus van de universiteit van Eindhoven en zal om 15:00u beginnen. Toegang tot de viewing party van de finale in het Gaslab is gratis, er zullen maximaal honderdvijftig plaatsen beschikbaar zijn. Mocht je het niet kunnen halen dan kan je thuis ook mee kijken. Op Twitch wordt de game gestreamd. Er komt ook een caster die verslag doet van alles wat op de rift gebeurd.

Dit is niet het enige toernooi wat de vereniging gaat organiseren. Er zijn al ideëen voor volgende toernooien. Zo willen ze onder andere ook Hearthstone- en Counterstrike: Global Offensive-toernooien gaan organiseren op een later tijdstip. Voor meer informatie kan je hier terecht.

ESEV Zephyr

Jessica Jones is vindingrijk in nieuwe trailer

In de tweede trailer voor de nieuwe Marvel/Netflix-serie Jessica Jones wordt een klein beetje meer getoond van die mysterieuze slechterik, Kilgrave. 

"Een paar woorden en je bent z'n wapen." De dreiging van Kilgrave is groot en dat geldt al helemaal voor Jessica Jones, door wie David Tennants personage toch een beetje geobsedeerd is. Waartoe hij in staat is? Een hint wordt gegeven in de trailer, maar de rest zien we over anderhalve week.

Marvel's Jesscia Jones, met Krysten Ritter, David Tennant, Mike Colter en anderen, is vanaf volgende week vrijdag in zijn geheel te zien bij Netflix.

Hardwell werkt aan popnummers

Hardwell werkt aan een aantal popnummers. "Ik zou meer echte pop willen maken. Ik zit al zo lang in de dancemuziek en als Hardwell zal ik ook zeker dance blijven uitbrengen. Maar als producer wil ik graag mijn mogelijkheden in andere genres onderzoeken. Momenteel werk ik al een aantal popnummers, maar die hebben het daglicht nog niet gezien'', vertelt Hardwell in een interview met FaceCulture.

''Volgend jaar wil ik me graag meer richten op het produceren van andere artiesten", vertelt Robbert van de Corput, alias Hardwell, over zijn toekomstplannen. Het is geen nieuw idee, voegt hij eraan toe. "Ik ben al een paar keer benaderd om voor andere artiesten te werken, maar ik had er nooit tijd voor omdat ik constant op tournee was. Als producer sta ik ervoor open om muzikaal verschillende dingen te doen."

Pharrell Williams is voor Hardwell een groot voorbeeld als artiest en producer. "Ik kijk tegen veel muzikanten op maar hem bewonder ik zeer. Hij schrijft zijn eigen muziek, zingt, produceert en doet fantastische dingen met andere artiesten. Daarnaast is 'ie ook nog actief voor goede doelen. Een erg compleet mens en artiest wat mij betreft."

Afgelopen zaterdag trok Hardwell 40.000 mensen naar het stadion van Schalke 04 in Gelsenkirchen. Daarmee vestigde de 27-jarige dj uit Breda een record, want nooit eerder trad een soloartiest in Duitsland voor zo'n groot publiek op.

Hardwell werkt aan popnummers
Hardwell werkt aan popnummers (Foto: BuzzE)

Samsom: niet gelekt uit commissie-Stiekem

PvdA-leider Diederik Samsom heeft niet gelekt uit de 'commissie-Stiekem', het overleg van fractievoorzitters in de Tweede Kamer over staatsgeheime zaken.

Samzom zei dat dinsdag in reactie op een onderzoek door de Rijksrecherche naar lekken uit die commissie. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zou als voorzitter van de commissie aangifte hebben gedaan van lekken.

Volgens Samsom heeft hij nooit met NRC Handelsblad over de kwestie gesproken. Hij is ook niet door de Rijksrecherche verhoord. Samsom spreekt van een heel onverkwikkelijke affaire, die ons anderhalf jaar geleden bezig hield.

Het draait om de 1,8 miljoen belgegevens die Nederland aan de Amerikanen had verstrekt. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) zou daarover onjuiste informatie hebben gegeven. Later bleek dat Plasterk de Kamer wel had ingelicht, via de commissie-Stiekem. Maar ook dat gegeven valt onder de geheimhoudingsplicht.

Samsom: niet gelekt uit commissie-Stiekem
Samsom: niet gelekt uit commissie-Stiekem (Foto: ANP)

[eSports] 'xPeke stopt als speler Origen'

Het lijkt erop dat League of Legends-speler Enrique “xPeke” Cedeño-Martinez gaat stoppen als midlaner van Origen. De midlaner die al vanaf seizoen één professioneel actief is, zou zich liever bezig houden met interne zaken van zijn organisatie Origen.gg. De afgelopen jaren werd xPeke altijd gezien als een van de beste midlaners van Europa, maar dit jaar ging het minder. xPeke won in zijn carrière onder meer het wereldkampioenschap en werd drie keer de beste van Europa met Fnatic.

In oktober 2014 vertrok xPeke na vier jaar Fnatic om zijn eigen organisatie Origen te beginnen. Binnen een jaar bouwde xPeke een team dat uiteindelijk de wereldkampioenschappen zou halen. Vooraf werd het team geen enkele kans gegeven. Vooral xPeke zelf zou een zwakke schakel zijn, maar het team bereikte de halve finale. Daar werd het uiteindelijk verslagen door wereldkampioen Sk Telekom T1.

Voor het wereldkampioenschap was op de Dailydot al te lezen dat xPeke ermee zou stoppen na het wereldkampioenschap, dit werd echter nooit bevestigd en Dailydot kreeg hier veel haatreacties over van fans. Zij lijken nu toch gelijk te hebben. De site bericht nu dat PowerOfEvil, midlaner van Unicorns of Love, waarschijnlijk de plaats van xPeke gaat overnemen.

xPeke stopt als Lol-speler

Euro zakt naar laagste niveau in maanden

De waarde van de euro is dinsdagmiddag in stevig tempo gedaald. Daarbij werd het laagste niveau ten opzichte van de dollar bereikt sinds eind april.

In de middaghandel stond de euro op 1,0695 dollar, tegen 1,0765 dollar eerder op de dag. Daarmee was de Europese munt voor het eerst sinds 23 april minder dan 1,07 dollar waard. Medio oktober werd de euro nog voor circa 1,15 dollar verhandeld.

De daling van de euro hangt samen met het uiteenlopende monetaire beleid in de Verenigde Staten en de eurozone. Het vooruitzicht van een hogere rente in de VS maakt de dollar daarbij aantrekkelijker voor beleggers. De goedkopere euro kan gunstig uitpakken voor de economische groei in de eurolanden, aangezien hun exportgoederen aantrekkelijker worden voor afnemers buiten de muntunie.

Euro zakt naar laagste niveau in maanden
Euro zakt naar laagste niveau in maanden (Foto: ANP)

VVD nog niet enthousiast over plan oppositie

De oppositie moet eerst verenigd zijn in een serieus voorstel voordat de VVD daar naar wil kijken. Dat verklaarde VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra dinsdag. Hij reageerde op het plan van de christelijke oppositiepartijen, die meer geld voor eenverdieners willen.

De regering van VVD en PvdA heeft oppositiepartijen nodig om haar belastingplannen door de Eerste Kamer te loodsen. "Wij zijn altijd constructief en willen nadenken over voorstellen uit de oppositie", benadrukte Zijlstra. Maar hij zegt dat hij van de christelijke partijen nog geen voorstel heeft gezien waar de VVD en PvdA mee zouden kunnen instemmen. "Ik zie nog geen voorstel dat de eindstreep kan halen en daarmee het belastingplan zou ondersteunen."

D66 bijvoorbeeld wil niet dat er maatregelen komen die werkgelegenheid kosten, aldus Zijlstra.

VVD nog niet enthousiast over plan oppositie
VVD nog niet enthousiast over plan oppositie (Foto: ANP)

Clash Trump en Carson bij vierde tv-debat?

In de Verenigde Staten houden de Republikeinse presidentskandidaten vanavond (lokale tijd) alweer hun vierde tv-debat. Ben Carson, die samen met Donald Trump de peilingen aanvoert, is afgelopen week flink onder vuur genomen; onder meer door Trump. Komt er vanavond een clash tussen beide koplopers? En weet Jeb Bush na drie matige optredens eindelijk eens te overtuigen?

De Republikeinse debatten volgen elkaar in snel tempo op. Het vorige debat, uitgezonden door CNBC, is nog geen twee weken geleden. De Republikeinse partij en de diverse campagneteams waren na afloop woest over de chaotische leiding en de kritische vraagstelling. Bij FOX Business, onderdeel van het conservatieve FOX News, wordt de kandidaten vanavond het vuur minder aan de schenen gelegd. FOX Business organiseert het debat samen met The Wall Street Journal.

Republikeins tv-debat
De opstelling bij het vierde Republikeinse tv-debat (screenshot Fox Business).

Ook is het podium in Milwaukee (Wisconsin) minder vol dan bij eerdere debatten, waar tien of elf presidentskandidaten aan meededen. Chris Christie en Mike Huckabee zijn door FOX Business gedegradeerd naar het kleine debat in de namiddag. Ze missen het grote debat omdat ze in de peilingen gemiddeld niet boven de 2,5 procent uitkomen. Christie en Huckabee krijgen gezelschap van Bobby Jindal en Rick Santorum; twee kandidaten die tot dusver steeds alleen aan de kleine debatten mochten meedoen.

Afvallers
George Pataki en Lindsey Graham waren de vorige keren nog bij het kleine debat, maar mogen van FOX Business niet meer meedoen. Ze scoren gemiddeld onder de 0,5 procent de peilingen. Jim Gilmore wordt zelfs niet eens meer gepeild. Datzelfde lot trof ook de onbekende '18e kandidaat' Mark Everson, die inmiddels zijn presidentsrace heeft gestaakt. Rick Perry en Scott Walker gingen hem voor.

Op naar het hoofdpodium: daar staan nu nog acht kandidaten. In het midden staan Donald Trump en Ben Carson. De zakenman en de ex-neurochirurg gaan vrijwel gelijkop in de peilingen, met gemiddeldes boven de 24 procent. Op gepaste afstand volgen Marco Rubio (bijna 12 procent) en Ted Cruz (bijna 10 procent), die in het vorige tv-debat een uitstekende indruk maakten. Jeb Bush (6 procent), Rand Paul, John Kasich en Carly Fiorina (allen 3 procent) complementeren het podium.

Leugens?
Had Donald Trump lange tijd een ruime voorsprong in de peilingen, Ben Carson heeft het gat gedicht, maar sinds vrijdag ligt hij onder vuur. In zijn biografie is een leugen ontdekt over de toelating van Carson tot de vermaarde militaire academie Westpoint. Trump stak zijn mening niet onder stoelen of banken; hij vindt dat Carson veel uit te leggen heeft. Volgens Carson heeft hij nergens over gelogen. Hij neemt het Trump kwalijk dat hij zo snel de aanval opende, in plaats van de waarheid te achterhalen. 'Ik zou geen president willen die zich op die manier gedraagt', zegt Carson. De vraag is of deze kwestie vanavond nog een staartje krijgt en of Carson en Trump elkaar in de haren vliegen.

Jeb Bush
De campagne van Jeb Bush gaat niet voor de wind.

Waar Marco Rubio en Ted Cruz in het derde tv-debat een uitstekende indruk maakten, geldt dat niet voor Jeb Bush. Bush probeerde Rubio, senator voor Florida, aan te vallen op zijn aanwezigheidspercentage in de senaat. De van tevoren in de media aangekondigde aanval mislukte jammerlijk dankzij een sterk antwoord van Rubio. Bush stond er de rest van het debat uit het veld geslagen bij; veel kijkers vonden hem de grote verliezer van het debat, waar zijn naast concurrenten Rubio en Cruz juist tot winnaars werden bekroond.

Favoriet af?
Een paar maanden geleden was Jeb Bush samen met Scott Walker de grote favoriet voor de Republikeinse presidentsnominatie, maar het lijkt heel anders uit te pakken. Walker staakte na twee slechte debatoptredens zijn campagne, terwijl Bush al drie debatten op rij niet weet te overtuigen. Bush heeft zijn campagne moeten herijken en werd door sommigen na het CNBC-debat zelfs al definitief afgeschreven. En nog meer slecht nieuws voor Bush: hoe meer kiezers over hem weten, des te minder zien ze hem zitten, blijkt uit een peiling. De vraag is Bush in het vierde tv-debat eindelijk boven zichzelf uitstijgt, of definitief door het ijs zakt.

Mocht je je afvragen hoe het met de Democraten zit; die hebben komende zaterdag (pas) hun tweede tv-debat. De drie overgebleven kandidaten - Hillary Clinton, Bernie Sanders en Martin O'Malley - gaan dan voor de camera's van CBS News met elkaar in conclaaf.

Douaniers vast voor drugssmokkel Schiphol

Vier verdachten onder wie twee douaniers zijn dinsdag aangehouden in een onderzoek naar drugssmokkel op Schiphol. Dat heeft de marechaussee bekendgemaakt.

De verdachten zitten vast voor betrokkenheid bij de invoer van drugs (de twee douaniers) en omkoping van ambtenaren. De verdachte douaniers zijn een 32-jarige vrouw uit Zandvoort en een 48-jarige man uit Purmerend. De andere verdachten zijn een 44-jarige man uit Purmerend en een 59-jarige man uit Oostzaan.

Douaniers vast voor drugssmokkel Schiphol
Douaniers vast voor drugssmokkel Schiphol (Foto: ANP)

Oud-bondskanselier Helmut Schmidt overleden

Voormalig bondskanselier van Duitsland Helmut Schmidt is overleden. De 96-jarige politicus van de sociaaldemocratische SPD stierf dinsdagmiddag in zijn woonplaats Hamburg.

Zijn arts maakte het overlijden bekend. Schmidt was al langere tijd ziek. De afgelopen dagen werd al duidelijk dat de gezondheidstoestand van de oud-bondskanselier ernstig was verslechterd.

SPD'er Schmidt volgde Willy Brandt in 1974 op als bondskanselier. Hij bleef regeringsleider tot 1982. Tijdens zijn regeerperiode werd Duitsland geconfronteerd met twee oliecrises en de terreur van de extreemlinkse Rote Armee Fraktion (RAF). Ook de Koude Oorlog was nog in volle gang.

Schmidt stond bekend als een verstokt roker. Hij gold in de politiek als een daadkrachtige pragmaticus, schrijft de NOS. Na zijn politieke loopbaan werd Helmut Schmidt een gezaghebbend publicist en mede-uitgever van het weekblad Die Zeit in Hamburg. 

Voormalig bondskanselier Schmidt overleden
Voormalig bondskanselier Schmidt overleden (Foto: ANP)

Russische atletiekbond gaat zichzelf niet schorsen

De Russische atletiekbond ARAF gaat zichzelf niet vrijwillig terugtrekken uit internationale wedstrijden. Dat liet de bond dinsdag weten naar aanleiding van het WADA-rapport naar systematische doping in Rusland. De onderzoekscommissie die het rapport schreef stelt voor dat wereldatletiekbond IAAF de Russische bond schorst, tenzij de Russen zich uit zichzelf voorlopig terugtrekken.

IAAF-president Sebastian Coe liet maandag al weten de procedure voor de mogelijke schorsing in gang gezet te hebben, iets waar ARAF-baas Vadim Zelichenok verbaasd over is. "Dat wij ons zelf zouden moeten terugtrekken verbaasde ons en dat gaan we natuurlijk niet doen", liet hij tegen Interfax weten. "Een volledige schorsing van de Russische atletiek voor internationale wedstrijden zou bovendien een schending van de rechten van onze schone atleten betekenen."

Wel zei Zelichenok een brief van Coe te hebben ontvangen, waarin gevraagd wordt om de situatie uit te leggen. "Er staan wat dingen over atletiek in het rapport en we bereiden ons voor op een antwoord, maar dat komt wel goed", klinkt het zelfverzekerd. Als de schorsing doorgezet wordt zou het goed mogelijk zijn dat er geen Russische atleten mee mogen doen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro volgend jaar. Het gaat daarbij dus alleen om atletiek, niet om de algehele sport. Ook het WK voor junioren van volgend jaar zou afgepakt kunnen worden van het Russische Kazan. 

Olympisch kampioenen Rusland woedend over aantijgingen

Uit Russische hoek stromen steeds meer verontwaardigde reacties binnen over het vernietigende rapport van de onderzoekscommissie van wereldantidopingbond WADA. Dit keer zijn het olympisch hoogspringkampioene Anna Chicherova en de trainer van polsstokhoogspringlegende Yelena Isinbayeva die erg boos zijn.

"Isinbayeva zelf hoeft hier geen antwoord op te geven", aldus haar coach Evgeny Trofimov. "We zijn er klaar voor om het wereldrecord weer te verbreken en daar heeft dit nieuws geen effect op. 'Lena' is erg verbaasd over de aanbeveling van de commissie om de gehele Russische atletiek te schorsen, want men zou toch onschuldig moeten zijn zolang het tegendeel niet is bewezen? Waarom moeten atleten gestraft worden die nooit iets gebruikt hebben? Belachelijk! Er wordt met dubbele maten gemeten..we werken in een geciviliseerde wereld maar we worden behandeld door barbaren", foetert de coach.

Van Chicherova komen vergelijkbare geluiden. "Ik ben geschrokken van de inhoud van het rapport, maar vraag me vooral af waarom wij verantwoordelijk gehouden moeten worden voor de fouten van anderen? Ik begrijp het niet, het is niet eerlijk. Bovendien heeft niet alleen Rusland zo'n probleem en onze atleten van de Spelen weghouden lost niks op. Ik had nooit gedacht dat het mogelijk zou zijn dat mijn carrière op zo'n manier zou eindigen, want Rio moet mijn laatste olympische optreden worden. Hopelijk wint gezond verstand het en worden alleen de schuldigen gestraft..je kunt je niet voorstellen hoeveel voorbereiding er voor ons anders in rook op zou gaan", zegt Chicherova tegenover ITAR-TASS.

Paus vindt dat kerk geobsedeerd is door geld

De Rooms-Katholieke Kerk moet een einde maken aan zijn obsessie voor macht en geld. Dat zei paus Franciscus dinsdag tijdens een toespraak tot de Italiaanse bisschoppen in Toscane. "Ik geef de voorkeur aan een kerk die beschadigd en vuil is omdat hij de straat is opgegaan, boven een kerk die slechts uit is op behoud van zijn eigen veiligheid."

De uitspraken van de 78-jarige kerkvorst komen enkele dagen nadat uit documenten bleek dat de conservatieve krachten binnen zijn kerk zich verzetten tegen de financiële hervormingen die de paus wil doorvoeren. Tot zijn beoogde maatregelen behoort een revisie van de bank van het Vaticaan, een instituut dat door schandalen wordt geplaagd. Ook wil Franciscus kerkbestuurders hun soms extravagante leefwijzen laten opgeven.

Paus vindt dat kerk geobsedeerd is door geld
Paus vindt dat kerk geobsedeerd is door geld (Foto: ANP)

Intocht Sinterklaas wederom onder protest

Over een paar nachtjes zet Sinterklaas voet aan wal in Meppel. De Drentse stad is dit jaar het decor van de landelijke intocht van de goedheiligman en zijn schare pieten. Ook dit keer speelt de discussie over Zwarte Piet een rol bij het evenement en komen tegenstanders van het donkergekleurde hulpje van de sint langs de route demonstreren.

Hoeveel betogers er precies komen, is onduidelijk. Organisator Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wil hierover vooraf geen mededelingen doen. De gemeente houdt rekening met enkele tientallen. Het protest vindt plaats langs de route. KOZP geeft aan een "vreedzaam protest" te willen voeren, al zal dit volgens een woordvoerder niet in stilte zijn. De actie bij de landelijke intocht in Gouda vorig jaar leidde tot negentig arrestaties, zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet.

De demonstranten vinden het hulpje van Sinterklaas een racistische karikatuur. Het uiterlijk van de pieten werd vorig jaar al enigszins aangepast als gevolg van de discussie. Zo waren er in het Sinterklaasjournaal ook pieten te zien met andere kleuren en Gouda kwam zelf met kaas- en stroopwafelpieten. De schoorsteenpiet, voorzien van enkele roetvegen op het gezicht, werd vorig jaar geïntroduceerd in Amsterdam en zal nu volop te zien zijn in Meppel, Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht. Of het Sinterklaasjournaal dit jaar ook weer inspeelt op de discussie is nog niet duidelijk. In de eerste uitzending maandagavond waren de pieten nog donkergekleurd.

Het is voor het eerst dat de landelijke intocht in Drenthe plaatsvindt en Meppel heeft voor het evenement 100.000 euro gekregen van de provincie. De aankomst is ook dit keer weer te zien op televisie, op NPO 3. Net als voorgaande jaren neemt Dieuwertje Blok de presentatie voor haar rekening. Verslaggever Jeroen Kramer staat haar vanaf de kade bij.

De intocht van de goedheiligman is sinds 1952 een jaarlijks evenement dat op televisie is te zien. Vanaf dat moment mogen de kinderen in ons land officieel hun schoen zetten.

Intocht Sinterklaas wederom onder protest
Intocht Sinterklaas wederom onder protest (Foto: BuzzE)

Personeel Lufthansa staakt rest van de week

Het cabinepersoneel van Lufthansa legt voor de rest van de week het werk neer. Dat liet de vakbond UFO dinsdag weten. Eerder op de dag had de Duitse luchtvaartmaatschappij aangekondigd naar de rechter te stappen om een einde aan de staking af te dwingen.

De stewards en stewardessen bij Lufthansa voeren sinds vrijdag actie tegen kostenbesparingen die Lufthansa via een nieuwe cao wil afdwingen. Zij vinden de bezuinigingen overbodig omdat het luchtvaartconcern zelf zegt op koers te liggen voor het meest winstgevende boekjaar ooit.

De acties treffen dinsdag alleen verre vluchten van en naar Frankfurt en München, en kortere routes met Düsseldorf als vertrek- of aankomstluchthaven. Vanaf woensdag wordt het gehele netwerk van de luchtvaartmaatschappij erdoor verstoord.

Rechter
Duizenden vluchten dreigen niet door te kunnen gaan, zowel binnen Europa als naar overzeese bestemmingen. Tot nu toe was maandag de zwaarste stakingsdag. Toen moesten een kleine duizend vluchten worden geannuleerd.

De rechter buigt zich dinsdag nog over een verzoek van Lufthansa om de staking verder te verbieden. Eerder dit jaar lukte het de Duitse luchtvaartmaatschappij op die manier een staking door piloten te beëindigen.

UFO hield de deur dinsdag overigens nog open voor nieuwe onderhandelingen. Als Lufthansa zich wil inspannen om tot een schikking te komen, kan de staking snel voorbij zijn, twitterde voorzitter Nicoley Baublies.

Personeel Lufthansa staakt rest van de week
Personeel Lufthansa staakt rest van de week (Foto: ANP)

'Bergen op Pluto zijn ijsvulkanen'

De enorme bergen op dwergplaneet Pluto zijn mogelijk ijsvulkanen. Dat onthulde het team achter de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons maandag op een bijeenkomst van de Amerikaanse Astronomenvereniging (AAS).

De sonde vloog eerder dit jaar langs Pluto en stuurt nog steeds informatie terug naar de aarde. Daaruit bleek dat op de dwergplaneet grote bergen te vinden zijn met laagtes op de top, zoals vulkanen op de aarde en Mars.

New Horizons-wetenschapper Oliver White noemde het bestaan van vulkanen op Pluto 'het minst gestoorde idee waar we op konden komen' toen werd gezocht naar een verklaring voor het verschijnsel. De vulkanen op Pluto zouden in plaats van lava bijvoorbeeld bevroren water, stikstof of ammoniak kunnen uitspuwen.

'Bergen op Pluto zijn ijsvulkanen'
'Bergen op Pluto zijn ijsvulkanen' (Foto: ANP)

Nog een lasterzaak tegen Bill Cosby

Bill Cosby is wederom aangeklaagd voor laster. In een nieuwe rechtszaak claimt een van zijn vermeende slachtoffers dat hij haar onterecht heeft bestempeld als leugenaar.

Kristina Ruehli deed in 2005 al haar verhaal over Cosby die haar in 1965 gedrogeerd en verkracht zou hebben. Ze deed dat om te getuigen in de zaak van Andrea Constand die Cosby destijds voor de rechter daagde. Toen vorig jaar meer vrouwen naar buiten traden, stapte ze nogmaals in de openbaarheid. Cosby en zijn advocaten deden haar beschuldigingen echter af als leugens. "Er is nooit een tekort geweest aan advocaten die bereid zijn mensen te vertegenwoordigen die rijke, machtige mannen aanklagen", voegden de advocaten destijds toe in hun reactie.

"Dat je stil blijft gedurende het proces waarin je beschuldigd wordt van seksueel misbruik is één ding", zo stellen de advocaten van Ruehli in de nieuwe zaak. "Maar het wordt een ander verhaal als hij woordvoerders laat ontkennen dat hij de vrouwen heeft aangevallen en dergelijke statements overal laat publiceren om ze zo als onbetrouwbare leugenaars weg te zetten."

Vorige maand klaagde Renita Hill de komiek aan met dezelfde beschuldigingen, even eerder deed voormalig topmodel Janice Dickinson dat ook. Daarbij lopen er ook zaken tegen Cosby vanwege het misbruik van de destijds minderjarige Judy Huth en het meer recente misbruik van Chloe Goins. De vele andere vrouwen die naar buiten zijn getreden met soortgelijke verhalen van verkrachting kunnen niet naar de rechter omdat hun zaken verjaard zijn.

Nog een lasterzaak tegen Bill Cosby
Nog een lasterzaak tegen Bill Cosby (Foto: BuzzE)

SeaWorld schrapt omstreden orka-show

Amusementspark SeaWorld maakt op termijn een einde aan de omstreden shows met orka's in het Amerikaanse San Diego. Het bedrijf liet maandag weten dat de dieren in 2017 te zien moeten zijn in een 'meer natuurlijke omgeving'.

Het besluit volgt op een besluit van de autoriteiten in Californië, die SeaWorld vorige maand sommeerden te stoppen met het fokken van orka's in gevangenschap. Het bedrijf kampt al sinds 2013 met teruglopende bezoekersaantallen. In dat jaar kwam de documentaire Blackfish uit, waarin kritiek werd geuit op de wijze waarop orka's leven in gevangenschap.

Het is nog onduidelijk hoe de nieuwe attractie verschilt van eerdere shows. Ook is onbekend of de wijzigingen worden doorgevoerd bij attractieparken van het bedrijf in Orlando en San Antonio.

SeaWorld schrapt omstreden orka-show
SeaWorld schrapt omstreden orka-show (Foto: ANP)

Oprichter coffeeshops krijgt 20 jaar cel

De Nederlander Johan van Laarhoven is in Thailand veroordeeld tot 103 jaar gevangenisstraf vanwege witwassen. Daar moet hij er volgens zijn Nederlandse advocaat Sidney Smeets twintig van uitzitten.

Van Laarhoven stond in Thailand terecht voor het witwassen van geld dat hij in Nederland met de verkoop van hasj en wiet verdiende. Hij was oprichter van de coffeeshopketen The Grass Company.

Smeets noemt de uitspraak onrechtvaardig. "Het is volstrekt onbegrijpelijk hoe het kan dat hij in Nederland op een nette manier zijn geld heeft verdiend en belasting heeft betaald, om vervolgens in Thailand veroordeeld te worden wegens witwassen", aldus de jurist.

Weinig kennis
De Thaise rechters hebben volgens Smeets weinig kennis van het Nederlandse gedoogbeleid. "We hebben het uitgelegd. De Thaise rechters hadden er weinig vragen over", stelt de advocaat. De Nederlandse autoriteiten hebben volgens hem 'onvolledige en onjuiste' informatie gegeven over het softdrugsbeleid in Nederland.

Toch is volgens Smeets nog niet besloten of de Nederlander in hoger beroep gaat. Van Laarhoven kan volgens de advocaat alleen worden uitgeleverd aan Nederland als er geen juridische procedures meer lopen. "Misschien is het te prefereren dat hij zo snel mogelijk naar Nederland wordt overgeplaatst."

Van Laarhoven heeft eerder aangegeven erg te lijden onder de barre omstandigheden waaronder hij in Thailand gevangen zit.. Hij reageerde volgens Smeets 'zeer emotioneel en uit het veld geslagen' op de uitspraak.

Oprichter coffeeshops krijgt 20 jaar cel
Oprichter coffeeshops krijgt 20 jaar cel (Foto: ANP)

Slechtste penalty ooit?

De Schotse voetballer Steven MacKay heeft laten zien dat penalties niet altijd even makkelijk zijn. Tijdens een wedstrijd tegen Deverondale in de Highland Football League - de vijfde divisie in Schotland - mocht de speler van Brora Rangers vanaf elf meter aanleggen. Het leverde weinig succes op, de bal vloog meters naast en was ook nog eens veel te hoog. Regerend kampioen Brora won het duel wel met 0-2 en pakte de tweede plek in de competitie.

Bijna raak (Bron: YouTube)

Khloť: Lamar Odom heeft nog lange weg te gaan

Het gaat elke dag iets beter met Lamar Odom, maar hij heeft nog een lange weg te gaan voordat hij helemaal hersteld is. Dit vertelde zijn ex-vrouw Khloé Kardashian aan Extra.

"Het gaat beter met hem en dat is geweldig. Hij is van alle apparaten af, maar hij heeft nog veel therapie nodig. Hij heeft nog een lange weg te gaan", zegt de 31-jarige realityster. "Het gaat lang duren. Elke dag is anders. Sommige dagen is hij heel sterk en sommige dagen is hij zwakker dan de dag ervoor, omdat het mentaal zwaar voor hem is."

Lamar Odom werd onlangs opgenomen nadat hij bewusteloos was gevonden in een bordeel vlak buiten Las Vegas. Vervolgens lag hij een paar dagen in coma. De voormalig basketballer en ex-partner van Khloé ligt nog in een ziekenhuis in Los Angeles. Afgelopen maand schrapte Khloé haar tournee voor haar boek Stronger Looks Better Naked om zoveel mogelijk bij Lamar te kunnen zijn. Deze week gaf ze wel een signeersessie in een boekhandel in LA.

"Hij moet nu eerst leren om achteruit te lopen. Zodra hij zichzelf beter kan redden met lopen, misschien met een looprek, dan kan hij mogelijk het ziekenhuis verlaten en kan hij verder fysiek en mentaal aansterken." Haar boek gaat over afvallen en relatieproblemen, ook die met Lamar. "De timing van het boek is heel ongunstig, maar ik voel me sterker dan ooit en er was veel vraag naar. Mensen bleven me vragen hoe ik met de scheiding omging of met het overlijden van mijn vader en toch altijd positief blijf. Ik voel me mentaal en spiritueel zoveel sterker. Dat gaf me de kracht om te lijnen en op streefgewicht te blijven."

Khloé: Lamar Odom heeft nog lange weg te gaan
Khloé: Lamar Odom heeft nog lange weg te gaan (Foto: BuzzE)

AF-KLM doet onderhoud aan vliegtuigen Etihad

De technische divisie van Air France-KLM gaat tien jaar lang onderdelen en onderhoudsdiensten leveren voor de 33 Boeing 777's van branchegenoot Etihad. Met de overeenkomst is een bedrag van 'enkele honderden miljoenen dollars' gemoeid, liet de Arabische luchtvaartmaatschappij dinsdag weten.

Etihad spreekt van een 'verdieping' van de bestaande band met Air France-KLM. De twee luchtvaartbedrijven werken sinds najaar 2012 samen op sommige vluchten tussen steden in Europa, het Midden-Oosten, Azië en Australië.

AF-KLM doet onderhoud aan vliegtuigen Etihad
AF-KLM doet onderhoud aan vliegtuigen Etihad (Foto: ANP)

Peking verwacht 3 miljoen extra baby's

Het loslaten van de eenkindpolitiek zal ertoe leiden dat jaarlijks 3 miljoen baby's meer worden geboren in China. Al die extra kinderen zorgen ervoor dat in 2050 de beroepsbevolking dertig miljoen werknemers groter is dan onder de oude regels. Ook zorgt de toename van het aantal kinderen voor een half procent meer economische groei per jaar doordat de vraag naar zaken als huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg meestijgt.

Dat zijn in een notendop de effecten die de Chinese overheid verwacht van het toestaan van twee kinderen per gezin. Sinds eind jaren zeventig mochten Chinezen slechts één kind ter wereld brengen om overbevolking tegen te gaan, maar twee weken geleden kondigde Peking aan dat de regels worden versoepeld. Op die manier hoopt het leiderschap de vergrijzing te kunnen tegengaan.

Peking verwacht 3 miljoen extra baby's
Peking verwacht 3 miljoen extra baby's (Foto: ANP)

Dark Souls III Limited Editions gelekt

Iemand bij Bandai Namco is vergeten een wachtwoord op een zip-bestand te zetten of iets dergelijks, want de Limited Editions van Dark Souls III zijn al op internet verschenen.

Allereerst is er de Collector Edition in een speciale box, waarin het spel, een metal case, strijkpatches, een cd met de soundtrack, een map van het spel, een hardcover artbook en een 25 cm lange figurine zit.

De tweede uitgelekte editie is de Prestige Edition. Daarin zit alles van de Collector Edition, op de figurine na. Want je krijgt een andere langere, namelijk 40 cm. Prijzen waren ze vergeten in een tekstbestandje te zetten, dus die blijven we je schuldig.

Dark Souls III komt 12 april uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Dark Souls III Collectors Edition

Dark Souls III Prestige Edition

Grote Uggs in Senran Kagura Estival

Het zou je bijna niet opvallen tussen al het bijna naakte hack & slash-geweld, maar Katsuragi heeft wel erg grote Uggs aan in onderstaande trailer van Senran Kagura Estival Versus.

Marvelous Entertainment heeft daarnaast nog een extra nieuwtje op hun blog gezet: mocht je willen slapen met drie van deze dames, dan kun je dat met het overgrote kussen in de Limited Edition met de pakkende naam Bahonkas Edition.

Senran Kagura Estival Versus komt in de lente van 2016 uit op PlayStation Vita en PlayStation 4.

Senran Kagura Estival Bahonkas Edition-dekbedovertrek

Senran Kagura Estival Bahonkas Edition

Franse ex-toptriatleet (31) overleden

De Franse ex-toptriatleet Laurent Vidal is plotseling overleden. De voormalig wereldtopper werd volgens berichten getroffen door een hartstilstand in zijn slaap in het Franse Gigean. De Nieuw-Zeelandse toptriatlete Andrea Hewitt, de verloofde van Vidal, was bij hem toen het noodlot toesloeg. Vidal werd slechts 31 jaar.

Voormalig triatleet James Elvery uit Nieuw-Zeeland: "De triatlonwereld is hier echt kapot van, dit is verschrikkelijk. Ik heb Andrea aan de telefoon gehad en ze is volledig in shock. Ze probeert samen met Laurent's familie elkaar te ondersteunen en op een of andere manier positief te blijven, zoals Laurent dat zelf ook altijd deed."

Vidal werd vorig jaar al getroffen door een hartaanval, waarna hij anderhalve dag in coma lag. Hij pakte de sport daarna wel weer op, maar besloot er al snel mee te stoppen. Sindsdien was hij naast de verloofde ook de coach van Hewitt, die onder meer dit jaar nog WK-zilver won. Daarnaast kreeg ze anderhalve week geleden te horen dat ze als eerste Nieuw-Zeelandse sporter zeker was van deelname aan de Spelen van volgend jaar. Vidal zelf maakte jarenlang deel uit van de wereldtop en werd vijfde op de Olympische Spelen van Londen. 

Vidal wint de World Cup in het Australische Mooloolaba in 2012 (Foto: Getty)

Ajax: "Overmars deed niets fout"

Ajax-directeur Marc Overmars heeft voor zover Ajax weet niets gedaan wat niet door de beugel kon. Dat liet de club dinsdag weten naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant. Daarin staat dat Overmars zich mogelijk schuldig heeft gemaakt aan onethisch handelen.

Uit e-mails in handen van de krant zou blijken dat Overmars bij een verbouwproject druk heeft uitgeoefend om een bouwbedrijf waar hij ook privé zaken mee doet, in te huren. Ook zou hij de inrichting van een nieuwe school op jeugdcomplex De Toekomst aan het bedrijf van zijn zwager hebben gegund.

Volgens Ajax heeft Overmars inderdaad een bouwbedrijf aangedragen waarmee hij goede ervaringen heeft. Hij was echter niet betrokken bij het besluit over de gunning van de opdracht. Bij het project op De Toekomst meldde Overmars het belang dat hij had bij de raad van commissarissen en speelde hij evenmin een rol in het definitieve besluit.

Of naar aanleiding van de publicatie nader onderzoek wordt gedaan bij Ajax, is volgens een woordvoerder nog onduidelijk.

Ajax: Overmars deed niets fout
Ajax: Overmars deed niets fout (Foto: ANP)

Infantino wil WK voetbal met veertig landen

Als Gianni Infantino wordt gekozen tot de nieuwe voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, dan gaat hij werk maken van verdere uitbreiding van het WK. De Zwitser denkt aan een eindronde met veertig landen, acht meer dan nu het geval is. Hij liet dat dinsdag weten aan The Guardian.

Infantino is een van de zeven kandidaten voor de opvolging van Sepp Blatter. Hij is sinds 2009 secretaris-generaal van de Europese bond UEFA en de rechterhand van de Franse preses Michel Platini.

"Ik geloof in uitbreiding van het WK", zegt hij. "Kijk eens wat er is gebeurd tijdens de kwalificaties voor het EK van 2016. Sommige landen die nooit eerder meededen hebben nu de eindronde gehaald. Andere landen die er altijd bij waren, ontbreken. Er is een hele nieuwe dimensie en nieuw enthousiasme gecreëerd. Voor de ontwikkeling van het voetbal is het noodzakelijk dat meer landen kunnen acteren op het mooiste evenement van de wereld; het WK voetbal."

De verkiezing van de nieuwe voorzitter van de FIFA is op 26 februari.

Infantino wil WK voetbal met veertig landen
Infantino wil WK voetbal met veertig landen (Foto: ANP)

Heren, dit is Miss Kont '15!

Groot feest bij Suzy Cortez! De bloedmooie Braziliaanse heeft namelijk dit jaar de lekkerste kont ter wereld. Gisteravond is zij uitgeroepen tot Miss BumBum 2015.

Het lekkere mokkel is dolblij met de titel. "Hier heb ik vier maanden keihard voor getraind", vertelt ze. "Ik heb er altijd van gedroomd deze verkiezing te winnen. Zo heb ik maandenlang gedieet."

De Miss BumBum-verkiezing ligt al jaren onder vuur van feministen. Vrouwen zouden worden weggezet als een stuk vlees. Ja dus?

Hieronder wat filmpjes en wat pics van de kontverkiezing. Ter leering ende vermaeck.

Nertsenfokkers stappen naar Hoge Raad

De nertsenfokkers leggen zich niet neer bij de uitspraak van het gerechtshof. Ze gaan bij de Hoge Raad in cassatie tegen het verbod op het fokken van nertsen. "We leggen ons hier niet bij neer. We hebben al eerder gezegd dat we deze strijd tot het einde gaan voeren", aldus de woordvoerder van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE). "We gaan in cassatie. We zijn heel erg benieuwd waarom de rechtbank ons vorig jaar in het gelijk heeft gesteld en dat dit nu weer helemaal wordt veranderd."

Het hof bepaalde dinsdag dat het verbod rechtsgeldig is. "Dit is zeer verrassend en teleurstellend voor ons, want dit hadden we totaal niet verwacht. Het is een zware tegenvaller, maar we geven niet op", zei de zegsman van de NFE.

Nertsenfokkers stappen naar Hoge Raad
Nertsenfokkers stappen naar Hoge Raad (Foto: ANP)

EU gealarmeerd over schendingen in Turkije

Turkije moet de mediavrijheid beter beschermen, de vredesbesprekingen met de Koerden weer oppakken en de spiraal van geweld en de schendingen van mensenrechten stoppen. De Europese Commissie luidde dinsdag de noodklok in een rapport over de voortgang die Turkije maakt in de toetreding tot de EU. Brussel roept de nieuwe regering in Ankara op direct hiervan werk te maken.

Brussel maakt zich ook zorgen over de onafhankelijkheid van het rechtssysteem. Turkije heeft in het afgelopen jaar wetten aangenomen die in strijd zijn met de Europese standaards op het gebied van de rechtsstaat en fundamentele rechten zoals de vrijheid van meningsuiting, schrijft Brussel. Bovendien is het tempo van hervormingen omlaaggegaan.

Behalve kritiek waren er ook lovende woorden voor het kandidaat-lid van de EU. Turkije wordt geroemd om het feit dat het miljoenen Syrische vluchtelingen heeft opgevangen en ook economisch staat het land er goed voor.

Uitgesteld

De publicatie van het rapport was uitgesteld tot na de Turkse verkiezingen. De Europese Commissie onderhandelt al een paar weken met Turkije over een gezamenlijke aanpak van de vluchtelingencrisis. In ruil voor visumliberalisatie en geld zou Turkije de grenzen beter moeten bewaken en vluchtelingen in dat land meer toekomstperspectief bieden. Vicevoorzitter Frans Timmermans reist dinsdag opnieuw af naar Turkije om de gesprekken hierover voort te zetten.

De EU onderhandelt al jaren met Turkije over toetreding maar het proces gaat zeer langzaam. Tot nu toe zijn veertien van de 33 zogenoemde hoofdstukken geopend. Slechts één hoofdstuk is afgerond.

EU gealarmeerd over schendingen in Turkije
EU gealarmeerd over schendingen in Turkije (Foto: ANP)

100.000 bezoekers voor Club van Sinterklaas

Een maand na de première van De Club van Sinterklaas & De Verdwenen Schoentjes heeft de sinterklaasfilm een Gouden Film in de wacht gesleept voor 100.000 bioscoopbezoekers. Het Nederlands Film Festival reikte de Gouden Film dinsdag uit aan Evi van der Laken, die in de film de rol van de tienjarige YouTube-ster in de dop Daantje speelt.

In de vierde bioscoopfilm in de reeks van De Club van Sinterklaas is te zien dat het een druk jaar is voor Sinterklaas en de Clubpieten. Nog nooit werden er zoveel schoentjes gezet. Maar slechterik Kornee (Tom Audenaert) wil het sinterklaasfeest verpesten. Door een foutje kreeg hij vroeger nooit een cadeautje van Sinterklaas. Om wraak te nemen heeft hij Moepies gemaakt, een nieuw soort speelgoedknuffel.

De vorige sinterklaasfilm De Club van Sinterklaas & Het Pratende Paard trok zo'n 250.000 bezoekers naar de bioscopen. Distributeur Dutch Filmworks meldt dat de opvolger momenteel in 121 bioscoopzalen draait. De Club van Sinterklaas & De Verdwenen Schoentjes is de dertiende Nederlandse film die dit jaar de grens van 100.000 bezoekers passeert.

100.000 bezoekers voor Club van Sinterklaas
100.000 bezoekers voor Club van Sinterklaas (Foto: BuzzE)

Nike de fout in met hardloop-app

Sportartikelenfabrikant Nike heeft de wet overtreden door gebruikers van zijn hardloop-app onvoldoende te informeren over de verwerking van gevoelige gezondheidsgegevens. Volgens het College bescherming persoonsgegevens (CBP) gaat het om data zoals gewicht, lengte en hoe vaak en intensief mensen sporten.

Voor de verwerking van deze gegevens, die iets zeggen over de gezondheid en levensverwachting, had Nike "uitdrukkelijke toestemming" moeten vragen aan de gebruiker.

"Gebruik je de app, dan weet Nike dus bijvoorbeeld wat je weegt, hoeveel calorieën je ongeveer verbrandt, hoeveel, hoe vaak en hoe intensief je sport. Nike bewaart de sportieve prestaties van de app-gebruikers over langere tijd. Nike kan hieruit bijvoorbeeld opmaken of je conditie vooruit- of achteruitgaat", aldus het CBP.

Het gaat om de 'Nike+ Running app', die wereldwijd tot 50 miljoen keer is gedownload. Nike heeft inmiddels maatregelen getroffen om gebruikers beter te informeren.

Nike de fout in met hardloop-app
Nike de fout in met hardloop-app (Foto: ANP)

FrieslandCampina in zee met chocolademaker

FrieslandCampina heeft zich verzekerd van een gegarandeerde afname van zijn producten die worden gemaakt door dochterbedrijf Kievit in de fabriek in het Duitse Lippstadt. Het gaat om onder meer melkpoeders voor koffie- en chocoladeautomaten.

Het Nederlandse zuivelconcern sloot daartoe een deal met de Zwitserse chocolademaker Barry Callebaut. Die neemt van FrieslandCampina de verkoopactiviteiten van de in Lippstadt gemaakte producten over en garandeert op zijn beurt de producten in elk geval de komende tien jaar te zullen afnemen.

De transactie moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. Hoeveel geld er met de overeenkomst is gemoeid, wordt niet bekendgemaakt, maar naar eigen zeggen levert de deal Barry Callebout een extra omzet van 50 miljoen euro per jaar op.

FrieslandCampina in zee met chocolademaker
FrieslandCampina in zee met chocolademaker (Foto: ANP)

Toekomstige gratis updates voor Rainbow Six Siege

Rainbow Six Siege is over een paar weken uit, maar Ubisoft heeft nu al aangegeven wat we kunnen verwachten van de updates. De updates bevatten balans- en andere aanpassingen, events, competities en vier grote contentupdates zonder paywall.

Ubisoft heeft hiervoor een ontwikkelteam vrijgemaakt om deze updates te maken. Het eerste jaar wordt opgedeeld in vier seizoenen, waarin in elk seizoen er een nieuw land en twee operators toegevoegd worden. Daarnaast komen er nieuwe wapens, gamemodi en gametools tot onze beschikking. Elk seizoen krijgt een thema, waarvan het eerste de naam "Black Ice" heeft gekregen. De makers verzekeren ons dat dit gratis is, om zo geen spelers tekort te doen. Wat wel betaald moet worden zijn cosmetische veranderingen, maar de gameplay wordt niet pay-to-win.

Rainbow Six Siege komt 1 december uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

IMF: pak Nederlandse belastingen aan

De Nederlandse regering moet het belastingstelsel aanpakken, omdat de huidige regels de opbouw van schulden te sterk stimuleren. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een dinsdag gepubliceerd rapport over de Nederlandse economie.

Belastingen moeten minder worden gericht op arbeid, maar meer op consumptie en kapitaalinkomsten. Ook het huizenbezit kan volgens het IMF zwaarder worden belast. De inperking van de hypotheekrenteaftrek is een goede stap, maar gaat volgens het fonds nog niet ver genoeg.

Op de Nederlandse huizenmarkt ligt de nadruk nog altijd te veel op koophuizen, vindt het IMF. Mede daardoor zijn de schulden van huishoudens hoog. Om tot een gezondere situatie te komen moet de hoogte van hypotheken ten opzichte van de waarde van huizen volgens het fonds snel verder worden beperkt en moet de hypotheekrenteaftrek sneller worden ingeperkt.

IMF: pak Nederlandse belastingen aan
IMF: pak Nederlandse belastingen aan (Foto: ANP)

Binnenhof zwijgt over onderzoek naar lekken

Fracties in de Tweede Kamer willen vooralsnog niets zeggen over een onderzoek door de Rijksrecherche naar degene die mogelijk geheime informatie heeft gelekt naar de pers. Het gaat om informatie uit de zogeheten commissie-Stiekem. De Telegraaf schreef dinsdag dat er meerdere fractievoorzitters zijn gehoord.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zou als voorzitter van de Kamercommissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD) aangifte hebben gedaan van het lekken. Een woordvoerder van Zijlstra wil er echter niets over zeggen.

PvdA-leider Diederik Samsom is niet verhoord, laat zijn woordvoerder weten. Daarom weet hij ook niets over een onderzoek.

Het draait om de affaire met de 1,8 miljoen belgegevens die Nederland aan de Amerikanen had verstrekt. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) zou daarover onjuiste informatie hebben gegeven. Later bleek dat Plasterk de Kamer wel had ingelicht, via de commissie-Stiekem. Maar ook dat gegeven valt onder de geheimhoudingsplicht.

Binnenhof zwijgt over onderzoek naar lekken
Binnenhof zwijgt over onderzoek naar lekken (Foto: ANP)

'Schaduwdopinglab' in Moskou, Oost-Duitse tijden herleven

De onderzoekscommissie van wereldantidopingbond WADA heeft tijdens het onderzoek naar systematische doping in Rusland een heus schaduwlab ontdenkt in Moskou. Dat bestaat naast het officiële, door WADA geaccrediteerde laboratorium waar op doping getest kan worden. 

Het 'schaduwlab' heeft ogenschijnlijk dezelfde testmogelijkheden als het officiële lab in de Russische hoofdstad, maar het exacte gebruik is - officieel - niet bekend. Wel is bekend dat het lab vreemd genoeg gerund wordt door het stadsbestuur van Moskou, in elk geval op papier. Het lab bevind zich zo'n tien kilometer van het centrum, in een buitenwijk van Moskou. Het bestaan ervan kwam aan het licht tijdens gesprekken tussen de commissie en medewerkers van het officiële lab. Er zou officieel geen contact zijn tussen de twee laboratoria, maar Grigoriy Rodchenkov - directeur van het officiële lab - zegt wel bekend te zijn met de Georgiër Giorgi Bezhanishvili, een forensisch toxicoloog die het 'schaduwlab' runt.

Wat de ongeveer zes medewerkers in het lab precies uitvoeren heeft de commissie niet kunnen achterhalen, maar het lijkt er sterk op dat het mogelijk de kant van de Oost-Duitse staatsdoping op is gegaan. In dat geval zouden urine- en bloedmonsters van Russische sporters eerst in het schaduwlab getest worden, waarna alleen de 'schone' monsters door mochten gaan naar het door WADA geaccrediteerde lab. Zo konden sporters die nog sporen van doping bij zich droegen uit de internationale competities gehouden worden tot ze weer schoon waren. Zo ging het in vroeger tijden ook in Oost-Duitsland, waar alle sporters altijd getest werden voor vertrek naar het buitenland, om te voorkomen dat men in het buitenland een positieve plas in zou leveren en dus geschorst zou worden.

De commissie zegt niet genoeg bewijs te hebben om een directe link te leggen tussen het schaduwlab in de Russische atletiek- en antidopingbonden, maar zegt dat het onwaarschijnlijk is dat beiden geen weet hadden van het bestaan van het 'geheime' lab.

'Werk en mantelzorg moeten goed samengaan'

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) roept alle partijen op om het mogelijk te maken dat mantelzorgers hun zorgtaken goed combineren met hun werk. "Werk en mantelzorg moeten naast elkaar kunnen bestaan. Het is niet het een of het ander", zegt Van Rijn dinsdag op de 'Dag van de Mantelzorg'.

De staatssecretaris pleit ervoor dat zowel werkgevers als de politiek het combineren van werk en zorg "zo gemakkelijk en vanzelfsprekend mogelijk" maken.

Het kabinet verruimde het zorgverlof afgelopen juli al. Daardoor is het nu ook mogelijk om vrij te nemen om voor broers, zussen, grootouders, kleinkinderen, huisgenoten of bekenden te zorgen. Tijdens dat verlof krijgt de werknemer minstens 70 procent van het salaris betaald. Daarnaast komen sinds januari meer mensen in aanmerking voor kort- en langdurend zorgverlof, zoals bijvoorbeeld tweedegraads familie en huisgenoten.

Financieel krap
Nederland telt ongeveer 3,5 miljoen mensen die hulp geven aan een hulpbehoevende of zieke partner, kind, ander familielid, vriend of buur. Zo'n 2,6 miljoen mensen doen dat intensief of langdurig. Veel mantelzorgers vinden hun taak zwaar en belastend.

Volgens Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg, komen veel mantelzorgers ook financieel krap te zitten door hun extra zorgtaken. De belangenclub pleit ervoor dat de mantelzorg belastingtechnisch aantrekkelijk wordt gemaakt. Ook wil Mezzo dat gemeenten mantelzorgers beter helpen, door bijvoorbeeld een parkeerkaart te geven of tegemoet te komen in de telefoonkosten.

'Werk en mantelzorg moeten goed samengaan'
'Werk en mantelzorg moeten goed samengaan' (Foto: ANP)

'Zwarte Piet op veel scholen welkom'

Veel scholen passen het uiterlijk van Zwarte Piet bij de komende sinterklaasviering gelukkig niet aan. Dat concludeert de Algemene Onderwijs Bond (AOb) na een enquête onder 4000 leden. In totaal 65 procent van de ondervraagden geeft aan de pieten niet aan te passen.

Vooral Rooms-Katholieke scholen blijven volgens de enquête vasthouden aan Zwarte Piet. 74 procent van de AOb-leden die op deze scholen werken, zegt niets te veranderen. Een derde geeft aan dat er niets verandert omdat de discussie niet speelt op die school. Scholen die het uiterlijk van Piet helaas wel veranderen of al hebben veranderd, doen dat vooral door zwarte vegen aan te brengen (24 procent) of een mix te maken van kleuren (23 procent).

Ook de type school speelt een rol. Op 70 procent van de 'witte scholen' wil men geen verandering aanbrengen. Bij de 'zwarte' scholen is dit percentage 40 procent.

'Zwarte Piet op veel scholen welkom'
'Zwarte Piet op veel scholen welkom' (Foto: ANP)

Anna Kendrick knokt mee in Battlefront-commercial

Er is een nieuw reclamespotje opgedoken van de opkomende DICE-game Star Wars Battlefront, waarin mensen in hun dagelijkse leven opeens volledig lijken te verdwijnen. Deze spontane verdwijning is niets anders dan de overdracht van hun lichaam naar het digitale slagveld van Battlefront.

Actrice Anna Kendrick doet lekker mee. Ondanks dat ook Anna's kleren spontaan van haar lichaam af vallen, is ze helaas niet zonder te zien. Wel volgen er enkele hectische gameplaybeelden van de verschillende locaties uit de nieuwe Star Wars-game die op 17 november uitkomt voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

'Verstappen ziet af van Limburgse sportprijs'

Formule 1-sensatie Max Verstappen heeft zijn nominatie voor beste sporter van Limburg ingetrokken. Dat meldt vader en zaakwaarnemer Jos Verstappen van de autocoureur dinsdag op de website van 1Limburg.

"In 2013 werd Max Europees en wereldkampioen karten, maar toen hebben we helemaal niets gehoord van de organisatie. Vreemd, want elke Limburgse sporter die zo'n prestatie levert zou voor de sportprijs in aanmerking moeten komen. Nu Max wereldnieuws is, kan het ineens wel. Dat is onterecht en daarom trekken we de nominatie in", verklaart Jos.

De jaarlijkse Sportprijs Limburg wordt op 14 december uitgereikt in de Maaspoort in Venlo.

'Verstappen ziet af van Limburgse sportprijs'
'Verstappen ziet af van Limburgse sportprijs' (Foto: ANP)

Rise of the Tomb Raider-muziekvideo van Karen O

Om de release van Rise of the Tomb Raider in te luiden, is er een videoclip uitgebracht van Karen O, de frontvrouw van de New Yorkse indierockband Yeah Yeah Yeahs. Het nummer heet treffend 'I shall rise'.

In de clip is Lara te zien in talloze benarde situaties. De track is vanaf vandaag verkrijgbaar, onder andere via iTunes en Spotify. Karen O ontving eerder al eens een Academy Award voor Moon Song, een nummer dat zij schreef voor de film Her. Ook schreef ze muziek voor Where the Wild Things are en The Girl with the Dragon Tattoo.

Rise of the Tomb Raider ligt vanaf vandaag in de schappen voor Xbox One en Xbox 360. De pc-versie en de PlayStation 4-versie volgen in 2016. Vandaag is Fallout 4 ook uitgekomen, maar Microsoft heeft er vertrouwen in dat Rise of the Tomb Raider kan overleven zonder ondergesneeuwd te worden.

Sony stopt met verkoop Betamax-cassettes

Mocht jij nog een van de relikwieën van de vorige eeuw bezitten, namelijk een Betamax-recorder, dan moet je opschieten als je nog een voorraadje tapes wilt aanleggen. Sony kondigt namelijk aan te stoppen met de verkoop van Betamax-tapes.

Naast de Betamax tapes verdwijnen ook de MicroMV (de watte?) tapes uit het assortiment.

De laatst Betamax-recorders werden in 2002 geproduceerd, maar nu valt dan toch eindelijk het doek. Wil je dus nog tapes, dan zul je redelijk snel moeten zijn. 

Een betamax-tape
Een betamax-tape

Rusland: "Volledig toegewijd aan strijd tegen doping!"

Rusland werkt al zes jaar aan een beter antidopingbeleid, waarbij zero tolerance het uitgangspunt is. Dat zegt het ministerie van Sport van de Russische Federatie in een officiële reactie op het dopingrapport van het mondiale antidopingbureau WADA. Een speciale onderzoekscommissie legde systematisch en door de staat gestuurd dopegebruik in de Russische atletiek bloot. Het WADA wil een schorsing van de atletiekbond.

"We zijn niet bijzonder verrast door de bevindingen en ons volkomen bewust van de problemen bij de Russische atletiekbond. We hebben ook al maatregelen genomen om de problemen op te lossen: er is een nieuwe voorzitter van de atletiekbond, een nieuwe hoofdcoach en we verjongen momenteel de trainersstaf. Het beleid is zero tolerance voor doping", luidt de verklaring van het ministerie.

Al die maatregelen zijn volgens Rusland genomen is samenwerking met WADA en het Internationaal Olympisch Comité. "Rusland heeft in korte tijd een stevige basis gelegd in de strijd tegen doping. We hebben onze grenzen geopend voor controles en zijn serieuze voorlichting gaan geven om een schone sport te promoten. Ons antidopingbureau Rusada werkt onafhankelijk en volgens de richtlijnen van WADA", vervolgt het ministerie van Sport.

Het ministerie van Sport meldde verder dat het volledige medewerking wil geven aan het WADA, als blijkt dat er toch nog overtredingen zijn gemaakt door Rusada of het laboratorium waar de dopingmonsters worden gecontroleerd. Sportminister Vitaly Mutko zei maandag dat er geen bewijzen zijn voor de beschuldigingen in het rapport.

Het statement van het ministerie eindigt met een gezien de recente ontwikkelingen opvallende zin: "Rusland is en zal altijd volledig toegewijd zijn aan de strijd tegen doping in sport!"

Rusland: zero tolerance bij doping
Rusland: "Volledig toegewijd aan strijd tegen doping!" (Foto: ANP)

Hak voelt zich bestolen van goud door Russische

Atlete Yvonne Hak voelt zich bestolen van goud na de onthutsende onthullingen over systematisch dopinggebruik in de Russische atletiek. De Nederlandse hardloopster behaalde in 2010 zilver op de 800 meter op de EK in Barcelona achter de Russische winnares Marya Savinova. Het mondiale antidopingbureau WADA heeft maandag in haar rapportage juist voor deze atlete levenslange schorsing verzocht wegens doping.

"Nu realiseer ik me pas echt in wat voor oneerlijke wereld ik actief ben geweest. Wat voor smerige bende het is", aldus Hak dinsdag in AD Sportwereld. "Als je nu hoort wat voor beerpunt het daar is en dat die Savinova dan blijkbaar bij de slechtste vijf van Rusland behoort, dan zijn al mijn twijfels direct weg. Er is me door haar behoorlijk wat door mijn neus geboord. Ik heb gewoon recht op die gouden medaille en alles wat daarbij hoort."

Hak voelt zich bestolen van goud
Hak voelt zich bestolen van goud (Foto: ANP)

'Minder baby's door warmer klimaat'

De klimaatverandering draagt bij aan een dalend geboortecijfer in de Verenigde Staten. Volgens onderzoekers van het Nationaal Bureau voor Economisch Onderzoek worden aan het eind van deze eeuw elk jaar 100.000 baby's minder geboren.

Uit het onderzoek blijkt dat acht tot tien maanden na een warme periode met meer dan 26,6 graden duidelijk minder baby's worden geboren. Tussen 1931 en 2010 had elke warme dag tot gevolg dat er zo'n negen maanden later gemiddeld 1165 kinderen minder ter wereld kwamen.

Waarom dat is, is nog niet duidelijk. Mogelijk zijn mensen bij warm weer minder seksueel actief of heeft de warmte effect op de voortplantingsorganen. Extreme warmte heeft bij mannen gevolgen voor de productie van sperma en testosteron, terwijl bij vrouwen de menstruatie, ovulatie en het nestelen van bevruchte eitjes wordt beïnvloed.

'Minder baby's door warmer klimaat'
'Minder baby's door warmer klimaat' (Foto: ANP)

Oude en nieuwe gezichten in cast 'John Wick 2'

Het vervolg op John Wick uit 2014 is in productie en gisteren werd bekend dat naast een aantal bekende gezichten, nu ook de nodige nieuwkomers toegevoegd zijn aan de cast voor de sequel van regisseur en stuntman Chad Stahelski.

Deadline meldde dat Ruby Rose (Resident Evil: The Final Chapter), Riccardo Samarcio (Burnt) en Peter Stormare (Fargo) te zien gaan zijn in John Wick’s tweede avontuur. Eerder werd bekend dat rapper Common (Street Kings) tevens deel uitmaakt van de cast. Naast deze nieuwe namen zien we Keanu Reeves natuurlijk terug als John Wick en keren ook Ian McShane, John Leguizamo en Bridget Moynahan terug voor de tweede film.

De opnames zijn al begonnen en bevinden zich momenteel in New York, en verplaatsen zich volgend jaar naar Rome. Over het verhaal is tot nu toe niets bekend, het script is geschreven door Derek Kolstad die ook het script voor het eerste deel voor zijn rekening nam.

Keanu Reeves heeft hoofdrol in Daughter of God (Foto: Novum)
Keanu Reeves (John Wick)

Ricciardo gebruikt nieuwe Renault-motor in BraziliŽ

Red Bull Racing-coureur Daniel Ricciardo zal tijdens het komende Formule 1-weekend in Brazilië gebruik gaan maken van de verbeterde Renault-motor. Het Franse bedrijf spendeerde onlangs elf van de twaalf beschikbare tokens in een verbeterde krachtbron, maar tot nu toe is er nog niet mee geracet.

Volgens Renault-circuitdirecteur Remi Taffin levert de verbeterde motor ongeveer twee tiende van een seconde per ronde op. Het Franse bedrijf wil graag met het oog op 2016 data verzamelen, zodat deze winter de krachtbron verder onder handen kan worden genomen. Bij deze update zijn de verbandingsmotor en de turbo aangepakt.

Ricciardo zal de nieuwe motor vanaf de eerste vrije training gaan gebruiken. Hij zal tien plaatsen straf op de grid gaan krijgen. Een beslissing over het inzetten van de krachtbron in de auto van Kvyat zal op zaterdag worden genomen. Zusterteam Toro Rosso zal geen gebruik maken van de nieuwe Renault-motor. Dat team gaat volgend jaar waarschijnlijk 2015-motoren van Ferrari gebruiken. Over wat Red Bull Racing achterin de bolides gaat monteren bestaat nog geen duidelijkheid, maar mogelijk gaat het om een aangepaste 2016-motor van Renault.

Anno 2205

De Anno-serie valt onder mijn favoriete spellen. Anno 1404 en Anno 2070 heb ik helemaal grijs gespeeld en toen Ubisoft met de aankondiging kwam dat Anno 2205 er aan kwam ging mijn hart sneller kloppen. Het is een serie die nog niet kapot gemaakt is zoals met veel van dit soort games in het verleden gebeurd is. De strategische city-builder is altijd een verslavende game geweest met veel mogelijkheden.

Hoofd jeugdopleiding Jonk weg bij Ajax

Wim Jonk moet weg bij Ajax als hoofd jeugdopleiding. De Amsterdamse club is gesprekken begonnen met de oud-speler die moeten leiden tot een vertrekregeling. Ajax meldde dinsdag in een persbericht dat er een onoverbrugbaar meningsverschil is met Jonk over de invulling en de werkwijze van het technisch hart.

Jonk is een aanhanger van de visie van Johan Cruijff en meent dat de plannen van de beroemde nummer 14 onvoldoende worden doorgevoerd bij de club. Hij verschilde hierover van mening met de andere leden van het technisch hart, te weten directeur spelersbeleid Marc Overmars, trainer Frank de Boer en assistent-trainer Dennis Bergkamp. Jonk was het niet eens met het aankoopbeleid en snapte niet waarom het eerste elftal en de jeugdteams niet in hetzelfde systeem voetbalden.

Jonk nam al een tijdje niet meer deel aan vergaderingen van het technisch hart omdat zijn stem naar eigen zeggen niet werd gehoord. Edwin van der Sar, de beoogd algemeen directeur van de Amsterdamse club, probeerde de Volendammer de laatste weken weer aan de tafel met Overmars, De Boer en Bergkamp te krijgen. De inspanningen van de oud-doelman leverden niet het gewenste resultaat op. Daarop besloot de leiding van Ajax afscheid van Jonk te nemen. Vorige maand vertrok adviseur Tscheu La Ling, eveneens een volgeling van Cruijff, al bij de huidige koploper van de eredivisie.

Dezelfde koers

Dolf Collee, algemeen directeur van Ajax, benadrukt dat de jeugdopleiding na het vertrek van Jonk dezelfde koers blijft varen. "De strategie blijft hetzelfde, de individuele ontwikkeling van onze talenten blijft centraal staan. "

Hij betreurt het vertrek van het hoofd jeugdopleiding. "De problemen in en rondom het technisch hart bleven bestaan, ook na veel pogingen om de leden nader tot elkaar te krijgen. Uiteindelijk zijn wij tot de conclusie gekomen dat het niet mogelijk bleek om alle leden aan boord te houden."Ajax gaat op zoek naar een vervanger voor Jonk.

Hoofd jeugdopleiding Jonk weg bij Ajax
Hoofd jeugdopleiding Jonk weg bij Ajax (Foto: ANP)

Voetbal Inside krijgt eigen tijdschrift

Johan Derksen, Wilfred Genee, Rene van der Gijp, Hans Kraay jr., Johan Boskamp en Wim Kieft krijgen hun eigen magazine. Medio december ligt Voetbal Inside als blad in de winkels. Pijper Media brengt het nieuwe voetbalblad uit in samenwerking met RTL.

Voetbal Inside bevat volgens een aankondiging van de uitgeverij interviews en fotoreportages met de zes hoofdpersonen, maar ook verhalen met de toppers uit de voetbalwereld. "Waarbij de glimlach, net als op tv, uiteraard niet ontbreekt."

In september brak Derksen met WPG Uitgevers. Pijper Media kocht vorig jaar van Sanoma de mannenbladen Panorama, Nieuwe Revu en Playboy. Sanoma verkocht eerder al Wieler Revue en de restaurantgids Lekker 500 aan Pijper Media, uitgever van onder meer Lonely Planet en Surfmagazine.

Maandag begonnen de mannen van Voetbal Inside met de Derde Helft, een verlenging van hun eigen praatprogramma die online te volgen is op de website van het RTL-programma en via de nieuwe app.

Voetbal Inside krijgt eigen tijdschrift
Voetbal Inside krijgt eigen tijdschrift (Foto: BuzzE)

Gert-Jan Segers, de nieuwe man van de CU

Gert-Jan Segers volgt Arie Slob op als fractievoorzitter van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie. Segers ging de politiek in omdat hij het christelijk geloof handen en voeten wil geven in de praktijk. Sinds september 2012 is hij lid van de Tweede Kamer; als nieuwe fractievoorzitter maakt hij redelijk snel carrière.

Segers werd in juli 1969 geboren in Lisse. Hij groeide op in Leeuwarden en studeerde politicologie aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij begon in de politiek als fractiemedewerker bij de Tweede Kamerfractie van de RPF (Reformatorische Politieke Federatie), die later opging in de ChristenUnie.

Na een korte periode als radiojournalist bij de Evangelische Omroep koos hij voor een aantal jaren in het buitenland. Door zijn kerkelijke gemeente in Leiden werd Segers namens de Gereformeerde Zendingsbond uitgezonden naar Caïro. Daar was hij van eind 2000 tot medio 2007 coördinator van een christelijk toerustingscentrum. Daarna verhuisde hij naar Washington DC. Aan de School of Advanced International Studies van de Johns Hopkins University haalde hij een master met als specialisatie westers-islamitische betrekkingen en het Midden-Oosten.

Integratie
Aan zijn tijd in Egypte heeft hij zijn bijzondere belangstelling voor de verhouding tussen het Midden-Oosten en het Westen en voor de integratie van islamitische nieuwkomers overgehouden. Na zijn terugkeer in Nederland werd Segers directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie, de Mr. G. Groen van Prinsterer Stichting.

De vader van drie dochters kwam in de 2012 op de verkiezingslijst bij de Tweede Kamerverkiezingen. Hij stond op de vierde plek en kreeg een van de vijf zetels die de partij binnenhaalde. Hij had voor de ChristenUnie de onderwerpen Veiligheid en Justitie, Koninkrijksrelaties, Defensie, Europa, Media, Binnenlandse Zaken, Integratie en Grondrechten in zijn portefeuille. Segers zet zich onder andere in op het gebied van prostitutiebeleid en de bestrijding van mensenhandel.

Gert-Jan Segers, de nieuwe man van de CU
Gert-Jan Segers, de nieuwe man van de CU (Foto: ANP)

CU-leider Arie Slob vertrekt uit de politiek

Arie Slob stopt als partijleider van de ChristenUnie (CU). Dat zegt hij in een interview met het Nederlands Dagblad dat dinsdag is gepubliceerd. Slob vindt het 'na veertien jaar topsport' tijd voor iets anders.

'Ik denk dat de partij er klaar voor is; ik heb er hard aan gewerkt dat er mensen zijn die het over kunnen nemen', vertelt de vertrekkend partijleider aan het ND. Slob zou per 1 december willen vertrekken uit de Tweede Kamer, maar legt volgens de krant dinsdag het fractievoorzitterschap al neer. Zijn functie wordt overgenomen door Gert-Jan Segers.

Emotie
Volgens Slob leidde het nieuws over zijn vertrek tot de nodige emotie in de fractie. 'Als je jarenlang zo intensief samenwerkt, ga je je aan elkaar verbonden voelen. Iedereen heeft nagedacht over mijn opvolging, en daarin zijn mensen naar elkaar toegegroeid', aldus de politicus.

Slob is al lang actief in de politiek. Hij was van september 1993 tot maart 2001 lid van de gemeenteraad in Zwolle voor het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV), een van de twee partijen die opgingen in de ChristenUnie. Slob kwam in 2001 in de Tweede Kamer als opvolger van Gert Schutte.

Nieuwe baan
Uiteindelijk mocht Slob twee keer aantreden als fractievoorzitter van de CU. Zo nam hij in 2007 het stokje over van André Rouvoet, die minister werd in het kabinet Balkenende-IV, waaraan de ChristenUnie deelnam. Rouvoet keerde na de verkiezingen van 2010 terug als partijleider en werd een jaar later bij zijn vertrek opnieuw vervangen door Slob.

Slob heeft volgens de krant een nieuwe baan in zijn woonplaats Zwolle. Hij gaat in 2016 aan de slag als directeur van het Historisch Centrum Overijssel (HCO). De vrijgekomen zetel van Slob in de Tweede Kamer wordt ingenomen door Eppo Bruins.

CU-leider Arie Slob vertrekt uit de politiek
CU-leider Arie Slob vertrekt uit de politiek (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: tijd voor een regenjas

Afgelopen nacht heeft het flink gewaaid en viel er af en toe wat regen. Dit weer blijft het ook overdag. Uit het zuidwesten waait er een stevige wind, de maximumtemperatuur ligt rond de 16 graden. Af en toe kan er lokaal een buitje vallen. De zon zul je nauwelijks zien, een dik pak wolken heeft de overhand vandaag. 

Onderstaande foto maakte ik op 31 oktober in Daalmeer (Alkmaar'. Vanaf de derde verdieping heb je een prachtig uitzicht, en de zonsondergang was qua kleurenpracht werkelijk spectaculair te noemen. Jammer genoeg krijg je zo´n lucht met een simpele telefoon toch niet zo mooi op de foto als je het in werkelijkheid ziet. 

Zonsondergang in Daalmeer (Alkmaar)  (Foto: DJMO)
Zonsondergang in Daalmeer (Alkmaar) (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1965 wordt Manneke Pis van zijn sokkel gejat in Belgiè.

* In 1918 wordt de Duitse Keizer Wilhelm II toegelaten als vluchteling in Nederland.

* In 1619 krijgt René Descartes zijn drie visioenen. 

* In 1885 showt Gottlieb Daimler de eerste motorfiets

Duizenden demonstreren tegen Pegida

Duizenden mensen hebben maandagavond in Dresden en München deelgenomen aan protestmanifestaties tegen anti-islambeweging Pegida. In Dresden volgden zo'n 5000 mensen de oproep van de beweging 'Hart in plaats van haat', in München gingen rond 3000 Pegida-tegenstanders de straat op.

Pegida zelf had zich gemobiliseerd in Dresden met minstens 6000 demonstranten, iets minder dan een week eerder toen er 8000 kwamen. Pegida-voorman Lutz Bachmann had er bij de deelnemers op aangedrongen in stilte te marcheren, verwijzend naar de verjaardag van de Kristallnacht in 1938.

In beide steden was met een beroep op de verjaardag van Kristallnacht een verbod op Pegida-demonstraties geëist. Maar de burgemeester van Dresden zag hier geen rechtsgronden voor. In München wees de rechtbank een gevraagd verbod af.

In de zogenaamde Kristallnacht van 9 op 10 november 1938 verbrandden de nazi's synagogen, mishandelden en vermoordden joden en sloopten hun winkels en woningen.

Duizenden demonstreren tegen Pegida
Duizenden demonstreren tegen Pegida (Foto: ANP)

Positief plasje afkopen mislukt, atlete boos

Een van de vele opmerkelijke verhalen uit het vernietigende rapport van wereldantidopingorganisatie WADA over de Russische atletiekwereld gaat over Darya Pishchalnikova. De Russische discuswerpster werd Europees kampioene in 2006 en pakte WK-zilver in 2007, maar werd vlak voor de Olympische Spelen van 2008 betrapt en voor twee jaar geschorst.

In 2011 kwam ze weer terug, maar twee jaar later bleek ze voor de Spelen van 2012 opnieuw in de fout te zijn gegaan. Pishchalnikova won in Londen olympisch zilver, maar nadat ze voor tien jaar geschorst werd is de koers ingezet om haar medaille officieel af te nemen. 

Achter de positieve test zit echter een kort, maar opvallend verhaal, aan de commissie verteld door voormalig werpcoach Oleg Popov. Voor de Spelen van Londen zouden positieve urinestalen vervangen zijn door 'schone' stalen, een grote wisseltruc die vooral geregeld werd door Grigoriy Rodchenkov - directeur van het WADA-lab in Moskou - en Vitaliy Melnikov, hoofdcoach van de Russische atleten. 

Melnikov gaf Rodchenkov in mei 2012 een lijst van 67 atleten die hij schoon wilde hebben en zorgde eveneens voor 67 schone urinemonsters. Rodchenkov zou elk positief plasje omwisselen met een schoon exemplaar en per stuk zou hij dertigduizend roebels ontvangen. Dit moest uiteraard niet door Melnikov, maar door de betreffende atleten betaald worden. 

In oktober 2012 stapte Popov met deze beschuldigingen naar WADA, dat direct vroeg om zowel de A- als de B-stalen van alle 67 atleten. Rodchenkov en Melnikov waren verrast door het opvragen van niet alleen de A, maar ook de B-stalen en hadden volgens Popov geen tijd om ook die om te wisselen. De werpcoach gaf daarom aan dat vooral de B-stalen aan extra testen onderworpen moesten worden in het lab in Lausanne, want die zouden wel eens positief kunnen zijn.

Hier komt Pishchalnikova weer om de hoek kijken. Van Rodchenkov kreeg ze te horen dat haar in Moskou geteste urinestaal schoon was, maar bij de hertesten in Lausanne bleek dat er toch sporen van de steroïde oxandrolon gevonden waren. De discuswerpster klaagde bij hoofdcoach Melnikov, want ze had flink geld betaald maar toch was haar staal positief. Melnikov deed het af met een foutje van Rodchenkov, jammer voor de atlete, maar shit happens

Een woedende Pishchalnikova schreef vervolgens een brief naar WADA en atletiekbond IAAF om hen op de hoogte te stellen van de uiterst illegale wisseltruc. Wie hier ook lucht van kreeg was Valentin Balakhnichev, penningmeester van IAAF en toevallig ook president van de Russische atletiekbond. Naar verluidt zou hij de sporter gedwongen hebben om de uitspraak uit haar brief terug te trekken, onder meer geholpen door dreigementen van Melnikov om al haar olympische prijzengeld in te nemen. Pishchalnikova gaf toe en trok zich terug, maar ziet de waarheid nu toch naar buiten komen.

Laatste reviews en specials
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
©FOK.nl e.a.