FOK!toen: Neil Young & Crazy Horse - Zuma

dekatophetspek

Voor de FOK!toen van vandaag gaan we precies veertig jaar terug in de tijd. Het was namelijk op 10 november 1975 dat het album Zuma van Neil Young & Crazy Horse in de platenwinkels verscheen. Een goeie reden om weer eens terug te kijken op dit epische album van Neil Young, dat door veel fans van de Canadees nog steeds als één van zijn beste albums wordt gezien.

Neil Young & Crazy Horse - Zuma

Voor de totstandkoming van het album Zuma moeten we terug naar 1972. Het was namelijk in dat jaar dat Neil Young zonder zijn vaste begeleidingsband Crazy Horse aan de slag moest. Bandleider en tekstschrijver Danny Whitten, die zwaar verslaafd was aan heroine, was op 18 november door Neil Young uit de band gezet wegens wanprestaties en had 50 dollar gekregen om zo terug naar Los Angeles te kunnen vliegen. Whitten zou later die nacht overlijden aan een overdosis valium en alcohol.

Now I think about you all day long.
Because you've been with another man.
Here you are and here I am.
That's the moment.
That he cracked.
(uit 'Danger Bird')

Neil Young & Crazy Horse - Zuma 3

Na een korte tournee in 1973 met the Santa Monica Flyers (Billy Talbot, Ralph Molina en Nils Lofgren) zou Neil Young in het daaropvolgende jaar een stadiontour doen, samen met zijn oude bandmaten David Crosby, Stephen Stills en Graham Nash. Na de tournee door Noord-Amerika en Canada werkten de mannen aan een opvolger van hun meesterlijke album Deja Vu, maar vanwege muzikale meningsverschillen zou die plaat nooit worden voltooid. Van de sessies van Crosby, Stills, Nash & Young uit 1974 zou alleen het nummer 'Sailboat Song' worden gebruikt, dat als 'Through My Sails' op het album Zuma terug te vinden zou zijn.

Well I wonder.
Who's with her tonight?
And I wonder.
Who's holding her tight?
But there's nothing I can say.
To make him go away.
(uit 'Don't Cry No Tears')

Neil Young & Crazy Horse - Zuma 4

Begin 1975 vormt Young samen met Talbot, Molina en nieuwkomende gitarist Frank Sampedro een nieuwe versie van de band Crazy Horse. Met deze line-up dook Young in juni 1974 de Broken Arrow Ranch Studios in Redwood City in om daar tot augustus 1975 te werken aan de opnames voor het album Zuma. Zuma zou het eerste album van Young worden na zijn beruchte Ditch-trilogie, bestaande uit de sombere albums Time Fades Away, On the Beach en Tonight's the Night.

In their clothes of many colors.
For the angry gods to see.
And the women all were beautiful.
And the men stood.
Straight and strong.
They offered life in sacrifice.
So that others could go on.
(uit 'Cortez the Killer')

Voor de teksten van Zuma liet Young zich grotendeels inspireren door de beëindigde relatie met actrice Carrie Snodgress. Daarnaast treffen we op het album ook een tweetal nummers aan, die Young al grotendeels schreef toen hij nog op highschool zat. Hoogtepunt op de plaat is het dik 7 minuten durende 'Cortez the Killer', een heerlijk jammende gitaarsong waar helaas een fade-out moest worden gebruikt vanwege een stroomstoring in de studio, waardoor de oorspronkelijke opname nogal abrupt eindigde.

Neil Young & Crazy Horse - Zuma 2

Het album

Neil Young & Crazy Horse - Zuma A

Kant A:
Don't Cry No Tears
Danger Bird
Pardon My Heart
Lookin' For A Love
Barstool Blues

Neil Young & Crazy Horse - Zuma B

Kant B:
Stupid Girl
Drive Back
Cortez The Killer
Through My Sails