Cameron eerbiedigt uitkomst EU-referendum

Groot-Brittannië zal de uitkomst van het referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie eerbiedigen. Kiezen de Britten ervoor om de unie te verlaten, dan gebeurt dat ook. Dat zei de Britse premier David Cameron dinsdag in een toespraak. Het referendum vindt in elk geval voor het einde van 2017 plaats.

Er volgt geen tweede raadpleging, waarschuwde Cameron. De andere lidstaten van de EU moeten goed begrijpen dat het draait om dit ene, allesbepalende referendum.

De premier legde nogmaals de Britse eisen voor hervormingen van de EU op tafel. Zo wil Londen onder meer dat Brussel niet nog meer voorschrijft wat de 28 individuele staten op allerlei terreinen moeten doen. Een beetje minder Europese bemoeizucht kan geen kwaad. Zo niet, dan kunnen de Britten niet anders dan hun positie binnen de unie opnieuw bepalen.

Prijskaartje
Groot-Brittannië wil op korte termijn met Brussel om de tafel gaan zitten om zijn eisen te bespreken. Cameron sprak de hoop uit dat er een overeenkomst uit de bus rolt die zowel voor zijn land als de Europese partners aanvaardbaar is.

Cameron hangt nu wel een duidelijk prijskaartje aan het lidmaatschap. Geen benadeling ten opzichte van de eurolanden en minder vluchtelingen naar Groot-Brittannië staan eveneens op het onderhandelingslijstje van de Cameron.

Tusk
De Britse premier stuurde direct na zijn speech een brief met zijn punten naar Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad en naar de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. Zowel Tusk als Juncker liet in een reactie weten de brief als een beginpunt te zien voor onderhandelingen. "Dit is geen eindpunt" zei een woordvoerder van Juncker.

Tusk liet weten vanaf volgende week gesprekken te gaan voeren met alle lidstaten én het Europees Parlement over de onderwerpen die Cameron aansnijdt.

Volgens de commissie zijn een aantal elementen haalbaar en andere lastiger. Een zegsman noemde de eisen die de fundamentele vrijheden van de interne markt raken 'zeer problematisch'. Discriminatie van EU-burgers valt daar duidelijk onder, zei hij.

Cameron eerbiedigt uitkomst EU-referendum
Cameron eerbiedigt uitkomst EU-referendum (Foto: ANP)