Gert-Jan Segers, de nieuwe man van de CU

Gert-Jan Segers volgt Arie Slob op als fractievoorzitter van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie. Segers ging de politiek in omdat hij het christelijk geloof handen en voeten wil geven in de praktijk. Sinds september 2012 is hij lid van de Tweede Kamer; als nieuwe fractievoorzitter maakt hij redelijk snel carrière.

Segers werd in juli 1969 geboren in Lisse. Hij groeide op in Leeuwarden en studeerde politicologie aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij begon in de politiek als fractiemedewerker bij de Tweede Kamerfractie van de RPF (Reformatorische Politieke Federatie), die later opging in de ChristenUnie.

Na een korte periode als radiojournalist bij de Evangelische Omroep koos hij voor een aantal jaren in het buitenland. Door zijn kerkelijke gemeente in Leiden werd Segers namens de Gereformeerde Zendingsbond uitgezonden naar Caïro. Daar was hij van eind 2000 tot medio 2007 coördinator van een christelijk toerustingscentrum. Daarna verhuisde hij naar Washington DC. Aan de School of Advanced International Studies van de Johns Hopkins University haalde hij een master met als specialisatie westers-islamitische betrekkingen en het Midden-Oosten.

Integratie
Aan zijn tijd in Egypte heeft hij zijn bijzondere belangstelling voor de verhouding tussen het Midden-Oosten en het Westen en voor de integratie van islamitische nieuwkomers overgehouden. Na zijn terugkeer in Nederland werd Segers directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie, de Mr. G. Groen van Prinsterer Stichting.

De vader van drie dochters kwam in de 2012 op de verkiezingslijst bij de Tweede Kamerverkiezingen. Hij stond op de vierde plek en kreeg een van de vijf zetels die de partij binnenhaalde. Hij had voor de ChristenUnie de onderwerpen Veiligheid en Justitie, Koninkrijksrelaties, Defensie, Europa, Media, Binnenlandse Zaken, Integratie en Grondrechten in zijn portefeuille. Segers zet zich onder andere in op het gebied van prostitutiebeleid en de bestrijding van mensenhandel.

Gert-Jan Segers, de nieuwe man van de CU
Gert-Jan Segers, de nieuwe man van de CU (Foto: ANP)