Russische atletiekbond gaat zichzelf niet schorsen

heywoodu

De Russische atletiekbond ARAF gaat zichzelf niet vrijwillig terugtrekken uit internationale wedstrijden. Dat liet de bond dinsdag weten naar aanleiding van het WADA-rapport naar systematische doping in Rusland. De onderzoekscommissie die het rapport schreef stelt voor dat wereldatletiekbond IAAF de Russische bond schorst, tenzij de Russen zich uit zichzelf voorlopig terugtrekken.

IAAF-president Sebastian Coe liet maandag al weten de procedure voor de mogelijke schorsing in gang gezet te hebben, iets waar ARAF-baas Vadim Zelichenok verbaasd over is. "Dat wij ons zelf zouden moeten terugtrekken verbaasde ons en dat gaan we natuurlijk niet doen", liet hij tegen Interfax weten. "Een volledige schorsing van de Russische atletiek voor internationale wedstrijden zou bovendien een schending van de rechten van onze schone atleten betekenen."

Wel zei Zelichenok een brief van Coe te hebben ontvangen, waarin gevraagd wordt om de situatie uit te leggen. "Er staan wat dingen over atletiek in het rapport en we bereiden ons voor op een antwoord, maar dat komt wel goed", klinkt het zelfverzekerd. Als de schorsing doorgezet wordt zou het goed mogelijk zijn dat er geen Russische atleten mee mogen doen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro volgend jaar. Het gaat daarbij dus alleen om atletiek, niet om de algehele sport. Ook het WK voor junioren van volgend jaar zou afgepakt kunnen worden van het Russische Kazan.