Enge allochtonen

Afgelopen maandag bracht de NCTV het nieuwe Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland uit. Daarin werden twee bijzondere zaken naar voren geschoven. Als eerste neemt de terroristische dreiging van jihadisten in Nederland toe en als tweede is er ook meer dreiging vanaf de rechts-extremistische kant.

Het eerste is een direct gevolg van onze slappe houding tegenover de toestroom van vluchtelingen. Er wordt onvoldoende gecontroleerd en zelfs als er vanuit Syrië bevestigd wordt dat er een hoge IS-pief hier zit met terroristische plannen, zeggen onze veiligheidsdiensten ‘niks aan de hand mensen, gewoon doorlopen’. Zo’n antwoord wekt niet echt vertrouwen bij mij. Zeker als veiligheidsdiensten in andere landen gewoon mensen die ze in het vizier hebben aanslagen laten plegen.

Maar dat is natuurlijk niet het enige. Nog elke maand trekken Nederlandse moslims naar het Midden-Oosten om zich daar te laten trainen tot jihadist. Om daar geweld te plegen en moord en verderf te verspreiden onder de vlag van IS. Om daar in naam van Allah zichzelf op te blazen. Dat probleem zou helemaal niet zo heel erg zijn als ze daar gewoon doodgaan. Maar een gedeelte daarvan komt ook gewoon terug naar Nederland en Nederland neemt ze gewoon weer op. Er zijn hier 40 Nederlands jihadisten die gewoon los rondlopen. In plaats van detentie krijgen ze hulp om ‘hun leven weer op de rit te krijgen’. Alles behalve veilig dus.

Aan de andere kant van het spectrum hebben we de rechts-extremisten. De mensen die geweld zouden gebruiken om iedereen die anders denkt dan zij het leven zuur te maken. Volgens de NCTV proberen organisaties als de NVU en Identitair Verzet ‘munt te slaan uit de grotere voedingsbodem’ en ‘spelen ze daarmee in op sentimenten tegen moslims en asielzoekers’. De groeiende dreiging vanaf extreemrechts is een indirect gevolg van de slappe houding van onze overheid. Door de toestroom van asielzoekers komen er meer mensen die protesteren tegen buitenlandse invloeden. Extreemrechtse organisaties beweren daar de mond van te zijn en schreeuwen dus het hardst.

Echter, niet alleen rechts-extremistische groeperingen zijn kritisch over de toestroom van vluchtelingen. Ook de gewone burgerman is bezorgd. Maar al laat hij dat vreedzaam merken, dan is hij ineens ‘extreemrechts’ of ‘xenofoob’. Dat de tolerantie jegens moslims minder wordt is alleen maar logisch. Niet iedereen vindt de moslims van toegevoegde waarde aan onze cultuur. Niet iedereen kijkt blij op als een moslim ineens een kleedje pakt en midden op straat gaat bidden richting Mekka. Niet iedereen is blij als er een moskee in hun wijk staat.

Scholen en de overheid proberen, in het kader van tolerantie, mensen bij te leren over het geloof van moslims. Zo kreeg mijn broertje gisteren een filmpje voor zijn kiezen over evangeliserende moslims op Urk. Het filmpje is al even oud en is hier te zien. Het gevolg van dat filmpje liet zich raden. In plaats van een goed gesprek in de klas over moslims, werd het gezien als ongewenst en belachelijk. Dat is nog geen extreemrechts, maar als er niets vanuit de overheid wordt georganiseerd om zulke mensen tegen te houden, dan gaan sommigen wel het heft in eigen hand nemen en krijgen de extreemrechtse organisaties wel een enorme groei.

Zowel de groei van de dreiging van jihadisten als van extreemrechtse organisaties kan door de overheid gestopt worden door harde maatregelen te nemen. Het is al heel lang tijd om asielzoekers fatsoenlijk te screenen en alle illegalen en gevaarlijke allochtonen het land uit te zetten. Dan neemt de dreiging af, ook uit de rechts-extremistische hoek.