CD: Monster Magnet - Cobras and Fire (The Mastermind Redux)

Toen Monster Magnet vorig jaar met Milking The Stars: A Re-Imagining Of Last Patrol een verbeterde uitvoering van hun voorgaande album Last Patrol (2013) uitbracht werden veel fans van de band aangenaam verrast door het opvallend rauwe geluid dat deed terugdenken aan de beginjaren van de band. Ook over het geluid en samenstelling van het album Mastermind uit 2010 was de band rondom de charismatische Dave Wyndorf niet te spreken en zo kon het dat er onlangs een nieuwe versie van deze plaat verscheen onder de titel Cobras and Fire (The Mastermind Redux).

Monster Magnet - Cobras and Fire (The Mastermind Redux)
Monster Magnet - Cobras and Fire (The Mastermind Redux)

Naast een zevental tracks van het album Mastermind, die op Cobras and Fire (The Mastermind Redux) in een meer psychedelisch jasje werden gehezen, treffen we op dit album ook een aantal nummers aan die destijds de plaat niet hadden gehaald. Alleen voor die tracks is deze plaat de aanschaf al meer dan waard. Maar ook de opnieuw opgenomen tracks van Mastermind, die op deze plaat werden voorzien van een nieuwe titel en positie op het album, knallen als vanouds uit de speakers.

De meest verrassende tracks op deze schijf zijn wel de spetterende cover van 'Ball Of Confusion' van The Temptations, die in de uitvoering van Monster Magnet trouwens meer aan het vroegere Hawkwind doet denken, en een duistere psychedelische nachtmerrie getiteld 'I Live Behind The Paradise Machine', waarbij niemand minder dan de legendarische stonerrock-producer Joe Barresi (Melvins, Kyuss, Queens of the Stone Age) uit allerlei losse elementen een geheel nieuwe Monster Magnet-track wist te brouwen.

Monster Magnet

Net als bij het vorige album klinkt ook Cobras and Fire (The Mastermind Redux) alsof deze al aan het einde van de jaren zestig met analoge apparatuur op de gevoelige band werd vastgelegd en heeft Monster Magnet wederom een pareltje afgeleverd die bij fans van het oudere werk van de band zeker in de smaak zal vallen. Voor de ware melomaan is de plaat dan ook nog eens uitgebracht als dubbel-elpee, die via de mailorder van Napalm Records ook nog eens zeer gelimiteerd verkrijgbaar is op wit, rood en geel vinyl.