Rhythm-and-bluesartiest Toussaint overleden

Redactie

De Amerikaanse rhythm-and-bluesartiest Allen Toussaint is maandag in Spanje overleden. De 77-jarige liedjesschrijver, componist, muziekproducent en artiest was op tournee door Europa en trad zondag nog op in de Noord-Spaanse stad Bilbao. De Amerikaan zou later deze week in Antwerpen optreden.

Toussaint geldt als een van de voornaamste muziekmakers uit de staat Louisiana. De liedjesschrijver en musicus heeft volgens Amerikaanse media de oude traditie van rhythm-and-blues uit de streek levend gehouden. Hij trad niet graag op de voorgrond. Hij ging eigenlijk pas uit liefdadigheid optreden nadat de orkaan Katrina in 2005 de kust van onder meer Louisiana had verwoest.

Veel werk van Toussaint werd bekend door zijn klanten- en vriendenkring waartoe onder anderen Irma Thomas, Aaron Neville, Paul McCartney, Joe Cocker, Glen Campbell en Ernie K-Doe behoorden. Ook The Rolling Stones, The Who, The Doors en de The Pointer Sisters putten uit Toussaints werk. Bekende songs zijn onder meer Ruler of My Haert, Working in the Coal Mine, Fortune Teller, Southern Nights, Mother-in-Law en Sneaking Sally Through the Alley.

In 2012 kreeg Toussaint een National Medal of Arts uitgereikt door de Amerikaanse president Barack Obama. De medaille is de hoogste onderscheiding die een kunstenaar uit de Verenigde Staten kan krijgen.

Rhythm-and-bluesartiest Toussaint overleden
Rhythm-and-bluesartiest Toussaint overleden (Foto: ANP)