Positief plasje afkopen mislukt, atlete boos

Een van de vele opmerkelijke verhalen uit het vernietigende rapport van wereldantidopingorganisatie WADA over de Russische atletiekwereld gaat over Darya Pishchalnikova. De Russische discuswerpster werd Europees kampioene in 2006 en pakte WK-zilver in 2007, maar werd vlak voor de Olympische Spelen van 2008 betrapt en voor twee jaar geschorst.

In 2011 kwam ze weer terug, maar twee jaar later bleek ze voor de Spelen van 2012 opnieuw in de fout te zijn gegaan. Pishchalnikova won in Londen olympisch zilver, maar nadat ze voor tien jaar geschorst werd is de koers ingezet om haar medaille officieel af te nemen. 

Achter de positieve test zit echter een kort, maar opvallend verhaal, aan de commissie verteld door voormalig werpcoach Oleg Popov. Voor de Spelen van Londen zouden positieve urinestalen vervangen zijn door 'schone' stalen, een grote wisseltruc die vooral geregeld werd door Grigoriy Rodchenkov - directeur van het WADA-lab in Moskou - en Vitaliy Melnikov, hoofdcoach van de Russische atleten. 

Melnikov gaf Rodchenkov in mei 2012 een lijst van 67 atleten die hij schoon wilde hebben en zorgde eveneens voor 67 schone urinemonsters. Rodchenkov zou elk positief plasje omwisselen met een schoon exemplaar en per stuk zou hij dertigduizend roebels ontvangen. Dit moest uiteraard niet door Melnikov, maar door de betreffende atleten betaald worden. 

In oktober 2012 stapte Popov met deze beschuldigingen naar WADA, dat direct vroeg om zowel de A- als de B-stalen van alle 67 atleten. Rodchenkov en Melnikov waren verrast door het opvragen van niet alleen de A, maar ook de B-stalen en hadden volgens Popov geen tijd om ook die om te wisselen. De werpcoach gaf daarom aan dat vooral de B-stalen aan extra testen onderworpen moesten worden in het lab in Lausanne, want die zouden wel eens positief kunnen zijn.

Hier komt Pishchalnikova weer om de hoek kijken. Van Rodchenkov kreeg ze te horen dat haar in Moskou geteste urinestaal schoon was, maar bij de hertesten in Lausanne bleek dat er toch sporen van de steroïde oxandrolon gevonden waren. De discuswerpster klaagde bij hoofdcoach Melnikov, want ze had flink geld betaald maar toch was haar staal positief. Melnikov deed het af met een foutje van Rodchenkov, jammer voor de atlete, maar shit happens

Een woedende Pishchalnikova schreef vervolgens een brief naar WADA en atletiekbond IAAF om hen op de hoogte te stellen van de uiterst illegale wisseltruc. Wie hier ook lucht van kreeg was Valentin Balakhnichev, penningmeester van IAAF en toevallig ook president van de Russische atletiekbond. Naar verluidt zou hij de sporter gedwongen hebben om de uitspraak uit haar brief terug te trekken, onder meer geholpen door dreigementen van Melnikov om al haar olympische prijzengeld in te nemen. Pishchalnikova gaf toe en trok zich terug, maar ziet de waarheid nu toch naar buiten komen.