Clash Trump en Carson bij vierde tv-debat?

In de Verenigde Staten houden de Republikeinse presidentskandidaten vanavond (lokale tijd) alweer hun vierde tv-debat. Ben Carson, die samen met Donald Trump de peilingen aanvoert, is afgelopen week flink onder vuur genomen; onder meer door Trump. Komt er vanavond een clash tussen beide koplopers? En weet Jeb Bush na drie matige optredens eindelijk eens te overtuigen?

De Republikeinse debatten volgen elkaar in snel tempo op. Het vorige debat, uitgezonden door CNBC, is nog geen twee weken geleden. De Republikeinse partij en de diverse campagneteams waren na afloop woest over de chaotische leiding en de kritische vraagstelling. Bij FOX Business, onderdeel van het conservatieve FOX News, wordt de kandidaten vanavond het vuur minder aan de schenen gelegd. FOX Business organiseert het debat samen met The Wall Street Journal.

Republikeins tv-debat
De opstelling bij het vierde Republikeinse tv-debat (screenshot Fox Business).

Ook is het podium in Milwaukee (Wisconsin) minder vol dan bij eerdere debatten, waar tien of elf presidentskandidaten aan meededen. Chris Christie en Mike Huckabee zijn door FOX Business gedegradeerd naar het kleine debat in de namiddag. Ze missen het grote debat omdat ze in de peilingen gemiddeld niet boven de 2,5 procent uitkomen. Christie en Huckabee krijgen gezelschap van Bobby Jindal en Rick Santorum; twee kandidaten die tot dusver steeds alleen aan de kleine debatten mochten meedoen.

Afvallers
George Pataki en Lindsey Graham waren de vorige keren nog bij het kleine debat, maar mogen van FOX Business niet meer meedoen. Ze scoren gemiddeld onder de 0,5 procent de peilingen. Jim Gilmore wordt zelfs niet eens meer gepeild. Datzelfde lot trof ook de onbekende '18e kandidaat' Mark Everson, die inmiddels zijn presidentsrace heeft gestaakt. Rick Perry en Scott Walker gingen hem voor.

Op naar het hoofdpodium: daar staan nu nog acht kandidaten. In het midden staan Donald Trump en Ben Carson. De zakenman en de ex-neurochirurg gaan vrijwel gelijkop in de peilingen, met gemiddeldes boven de 24 procent. Op gepaste afstand volgen Marco Rubio (bijna 12 procent) en Ted Cruz (bijna 10 procent), die in het vorige tv-debat een uitstekende indruk maakten. Jeb Bush (6 procent), Rand Paul, John Kasich en Carly Fiorina (allen 3 procent) complementeren het podium.

Leugens?
Had Donald Trump lange tijd een ruime voorsprong in de peilingen, Ben Carson heeft het gat gedicht, maar sinds vrijdag ligt hij onder vuur. In zijn biografie is een leugen ontdekt over de toelating van Carson tot de vermaarde militaire academie Westpoint. Trump stak zijn mening niet onder stoelen of banken; hij vindt dat Carson veel uit te leggen heeft. Volgens Carson heeft hij nergens over gelogen. Hij neemt het Trump kwalijk dat hij zo snel de aanval opende, in plaats van de waarheid te achterhalen. 'Ik zou geen president willen die zich op die manier gedraagt', zegt Carson. De vraag is of deze kwestie vanavond nog een staartje krijgt en of Carson en Trump elkaar in de haren vliegen.

Jeb Bush
De campagne van Jeb Bush gaat niet voor de wind.

Waar Marco Rubio en Ted Cruz in het derde tv-debat een uitstekende indruk maakten, geldt dat niet voor Jeb Bush. Bush probeerde Rubio, senator voor Florida, aan te vallen op zijn aanwezigheidspercentage in de senaat. De van tevoren in de media aangekondigde aanval mislukte jammerlijk dankzij een sterk antwoord van Rubio. Bush stond er de rest van het debat uit het veld geslagen bij; veel kijkers vonden hem de grote verliezer van het debat, waar zijn naast concurrenten Rubio en Cruz juist tot winnaars werden bekroond.

Favoriet af?
Een paar maanden geleden was Jeb Bush samen met Scott Walker de grote favoriet voor de Republikeinse presidentsnominatie, maar het lijkt heel anders uit te pakken. Walker staakte na twee slechte debatoptredens zijn campagne, terwijl Bush al drie debatten op rij niet weet te overtuigen. Bush heeft zijn campagne moeten herijken en werd door sommigen na het CNBC-debat zelfs al definitief afgeschreven. En nog meer slecht nieuws voor Bush: hoe meer kiezers over hem weten, des te minder zien ze hem zitten, blijkt uit een peiling. De vraag is Bush in het vierde tv-debat eindelijk boven zichzelf uitstijgt, of definitief door het ijs zakt.

Mocht je je afvragen hoe het met de Democraten zit; die hebben komende zaterdag (pas) hun tweede tv-debat. De drie overgebleven kandidaten - Hillary Clinton, Bernie Sanders en Martin O'Malley - gaan dan voor de camera's van CBS News met elkaar in conclaaf.