DVD: The Following (Seizoen 3)

dekatophetspek

Nadat we eerder dit jaar al te horen kregen dat er geen vierde seizoen van de reeks The Following zou gaan verschijnen is nu het derde en dus eveneens laatste seizoen van de indrukwekkende thrillerserie verschenen op blu-ray en dvd. The Following is een uiterst spannende tv-serie waarin de voormalige FBI-agent Ryan Hardy (Kevin Bacon) de strijd aan moet gaan met de sluwe sekteleider Joe Carroll (James Purefoy) en zijn op zijn zachtst gezegd zwaar gestoorde volgelingen. Alsof dat al niet genoeg ellende was, kregen Hardy en zijn team in het tweede seizoen van The Following het ook nog eens aan de stok met een bende psychopaten, onder leiding van de mysterieuze Lily Gray (Connie Nielsen), die hun uiterste best doen om de gruweldaden van Carroll en zijn sekteleden te evenaren.

The Following

Het derde seizoen van The Following begint een jaar na afloop van het explosieve tweede seizoen. Ryan Hardy doet zijn uiterste best om zijn oude leven weer op te pakken en lijkt eindelijk wat rust te hebben gevonden. Nichtje Max Hardy (Jessica Stroup) heeft inmiddels een vaste baan gekregen bij de FBI en jaagt samen met agent Mike Weston (Shawn Ashmore) op de volgelingen van Mark Gray (Sam Underwood), de enige nog levende zoon van de al eerder genoemde Lily Gray. Als er een reeks gruwelijke moorden wordt gepleegd, waarbij boodschappen achtergelaten worden voor Hardy en zijn team, is het snel gedaan met de rust. Er is een levensgevaarlijke vijand opgedoken die voor niets terugdeinst om het leven van Hardy zo zuur mogelijk te maken. Het is het begin van een ijzingwekkend en bloedstollend kat-en-muisspel op leven en dood.

The Following is de zoveelste serie die het slachtoffer is geworden van tegenvallende kijkcijfers. Waar de reeks in haar eerste seizoen nog een gemiddelde had van meer dan 10 miljoen kijkers was dat aantal begin dit jaar drastisch gezakt naar een gemiddelde van zo'n 3,5 miljoen kijkers. Waar deze daling aan te danken was is ons een beetje een raadsel. Wellicht stond er een andere populaire tv-serie op dezelfde avond bij een concurrent op het programma of was men gewoon een beetje uitgekeken op de gewelddadige gebeurtenissen in The Following. Fox was in elk geval niet tevreden over het aantal kijkers en besloot om na 45 afleveringen de stekker uit de show te trekken.

The Following 1

Wat wel meteen opvalt bij het bekijken van het derde seizoen van The Following is het wat rommelige verloop van het verhaal. Waar we in de eerste twee seizoenen van de serie een verhaal te zien kregen met een duidelijke rode draad kent het derde seizoen een verhaallijn die nogal eens van de hak op de tak springt. Het derde seizoen kent dan ook een hoger tempo dan de eerste twee en ademt zelfs een beetje de sfeer uit van de serie 24, waarin eveneens een voormalige agent met veel fysiek geweld zijn doel probeert te bereiken en daarbij in een wereld terechtkomt waarin hij bijna niemand meer kan vertrouwen.

The Following 2

Kevin Bacon is goed op dreef als de geteisterde ex-FBI agent Ryan Hardy, die in dit seizoen de strijd aan moet gaan met meerdere gestoorde gekken van een niveau waarvan zelfs de grootste psychopaat nachtmerries zou hebben. Zo nu en dan lijkt het verhaal wat voorspelbaar te worden maar dan volgt er weer een wending uit onverwachte hoek waardoor de ellende in gestaag tempo weer verder gaat. Wat dat betreft is The Following ook een serie die uitermate geschikt om vanaf dvd of blu-ray te bekijken, aangezien elke episode met een enorme cliffhanger weet te eindigen waardoor je als het ware gedwongen wordt om verder te kijken. De dvd-uitgave bestaat uit een viertal schijfjes met in totaal 15 afleveringen, waarbij je als bonusmateriaal bij een beperkt aantal episodes wat ongebruikte fragmenten kunt bekijken.