FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 14 juni 2015

Al-Shabab valt militaire basis Kenia aan

Bij een aanval door leden van de Somalische terreurgroep al-Shabab op een militaire basis in Kenia zijn elf extremisten en twee Keniaanse militairen omgekomen. De gevechten vonden plaats bij de plaats Baure, in de buurt van de grens met Somalië.

De extremisten bestormden ook een dorpje in de buurt waar ze de mannen hun huizen uit dwongen en naar een lokale moskee brachten. Daar moesten ze een uur lang bidden.

De afgelopen jaren heeft al-Shabab met grote regelmaat doelen in Kenia aangevallen. In april nog doodden al-Shabaab-strijders 150 studenten van een universiteit in Garissa in het noorden van Kenia.

Smeets: Pinkpop succes, Pharrell: hello Amsterdam

"Een echte nachtmerrie. Niet meer en niet minder dan dat." Pinkpopbaas Jan Smeets schrok enorm toen de gedroomde afsluiter van het festival in Landgraaf ineens niet doorging. Eerst hoopte hij nog dat frontman Dave Grohl ondanks zijn beenbreuk wel kon komen met Foo Fighters.

"Maar toen bleek dat hij zaterdagochtend geopereerd zou worden, wist ik dat het gedaan was voor ons. Ik weet ook wel dat geen enkele arts toestemming geeft om de dag daarna weer op te treden."'

Volgens Pinkpopbaas Jan Smeets zijn er niet minder mensen naar zijn festival gekomen omdat topact Foo Fighters er niet was. Wel werden er massaal kaarten te koop aangeboden na de bekendmaking van het uitvallen van de band.

De festivalorganisatie zette vervolgens alles op alles om een vervangende afsluiter voor de 46e Pinkpop-editie te vinden. Dat lukte uiteindelijk niet. De toch al geboekte Pharrell Williams sloot het festival zondag met een extra ingelaste show af. Foo Fighters zou overigens wel meteen voor volgend jaar hebben getekend.

Update 23.50 uur
Pharell maakte niet zo'n beste beurt door aan het begin van zijn show het publiek in Landgraaf te adresseren met: "Pinkpop, Amsterdam!"

Het gemor dat uit het publiek opsteeg leek hem te ontgaan, want hij bleef refereren aan de hoofdstad. Maar onder de stortvloed aan dansbare knallers, recent hitlijstwerk en gouwe ouwe uit zijn tijd met The Neptunes en N.E.R.D. kwam het schijnbaar toch nog goed tussen de zanger en Pinkpop.

Hoewel... Het werd bij lange na niet zo druk voor het hoofdpodium als bij de headliner van zaterdag, Robbie Williams.

De rapper nam nog even een moment om zijn waardering uit te spreken voor de Nederlandse fans en radio-dj's. "Omdat elke Neptunes-hit als eerste in Nederland doorbrak en daarna pas in de rest van de wereld. Dankzij jullie sta ik hier nu." Ondanks dat hij dus niet precies wist waar hij nu eigenlijk stond.

Zijn muzikale partner in crime Chad Hugo was meegekomen naar Landgraaf voor wat oud N.E.R.D.-werk. Vooral die ruigere aanpak sloeg aan bij het publiek en na een herhaalde oproep kreeg Williams zelfs een handjevol Pinkpoppers aan het crowdsurfen.

Lewis en Taylor winnen World Cup of Darts

Engeland heeft voor de derde keer de World Cup of Darts gewonnen. In de finale in de Eissporthalle te Frankfurt versloegen Adrian Lewis en Phil Taylor Schotland met 3-2. Gary Anderson en Peter Wright namen deel namens de Schotten. Engeland was als eerste geplaatst en Schotland als tweede. Schotland was in de halve finale te sterk voor Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen. 

Engeland nam de leiding na een 4-0 zege van Taylor op Wright. Anderson trok de stand gelijk door Lewis met 1-4 te verslaan. De derde partij was een koppelwedstrijd. 

In de koppelwedstrijd werd het 3-3. In de beslissende leg gooide Wright 134 en Anderson 140, maar de Engelse darters gooiden beiden 140. Taylor gooide 101 uit om de koppelwedstrijd te winnen en 2-1 voor te komen. Met 108 gemiddeld wist Anderson Taylor met 4-1 te verslaan om de stand gelijk te trekken. Lewis en Wright speelden de beslissende wedstrijd. 

In de beslissende wedstrijd had Lewis geen kind aan Wright, de enige deelnemer aan de finale zonder tv-titel. Lewis trok de beslissende wedstrijd naar toe en Engeland won voor de derde keer de World Cup of Darts. Lewis en Taylor mogen beiden 25.000 Britse pond bijschrijven, (34.700 euro). Anderson en Wright moeten genoegen nemen met 13.000 pond (18.000 euro). 

Volgende week is de PDC opnieuw in Duitsland actief. In Riesa is het vijfde toernooi van de European Tour, de German Darts Trophy. Vincent van der Voort en Michael van Gerwen zijn al geplaatst voor het hoofdtoernooi. Overige Nederlanders moeten zich zien te plaatsten via het kwalificatietoernooi. 

Verrassende nederlaag Colombia in Copa

Venezuela heeft voor een verrassende overwinning gezorgd tegen Colombia. Spits Samuel Rondon scoorde de enige goal voor de Venezolanen. De Colombianen kregen wel veel kansen maar kwamen niet tot een goal.

In de eerste helft gebeurde er weinig voor de doelen. De Colombianen, met onder andere Radamel Falcao, Carlos Bacca en Juan Cuadrado hadden een licht veldoverwicht, maar ook de Venezolanen kregen wel wat mogelijkheden. Echt gevaarlijk werd het echter nooit. In de tweede helft werd het een stuk spannender. De Venezolanen raakten de lat en beide ploegen zagen een grote kans afgefloten voor buitenspel. Net na het uur scoorde Venezuela de enige goal van de wedstrijd. In het vervlog moest Venezuela de verdediging in en ondanks dat Colombia vele kansen kreeg gingen ze hier bepaald niet zuinig mee om. Hierdoor verliezen zij dure punten. Later deze avond zal de andere wedstrijd in groep C, tussen Brazilie en Peru, beginnen.

Boonen spurt naar zege Rund um Köln

Tom Boonen heeft zondag de 99e editie van de Duitse semiklassieker Rund um Köln gewonnen. De Belg van Etixx-QuickStep was na 197 kilometer in de straten van Keulen de snelste van een kopgroep van vijf. Zijn landgenoot Edward Theuns drukte zijn wiel als tweede over de meet, de Duitser Andreas Schillinger eindigde als derde.

Voor Boonen was het zijn tweede zege van het seizoen. Hij wist dit jaar ook de openingsetappe van de Ronde van België te winnen. Door een blessure miste hij de Vlaamse voorjaarsklassiekers.

De Duitser Marcel Kittel won de sprint van het achtervolgende peloton en werd zesde. De vedette van Giant-Alpecin begint langzaamaan weer in vorm te komen en hoopt op tijd klaar te zijn voor de Tour de France. Hij beleefde tot dusver een matig fietsjaar, mede door een virusinfectie.

Handballers kansloos in Noorwegen en missen EK

De Nederlandse handballers hebben zondag in en tegen Noorwegen niets te vertellen gehad. Oranje verloor het slotduel in de EK-kwalificatie kansloos met 38-24 en moet de eindronde via internet volgen. Halverwege keek de ploeg van bondscoach Joop Fiege in Trondheim al tegen een nadelige marge van acht doelpunten aan: 19-11.

Arjan Haenen was de enige echt trefzekere speler. De uitblinker gooide zevenmaal raak en had tevens een hoog scoringspercentage (78 procent). Joris Baart, Jorn Smits en Jasper Adams hadden ieder drie keer succes. Kent Tönnesen was de Noorse topscorer met elf doelpunten. Hij miste niet een keer.

Nederland eindigde door twee zeges op Turkije als derde in groep 1 achter Kroatië en Noorwegen. Deze toplanden plaatsten zich volgens verwachting voor het EK 2016 (15-31 januari).

Uitslagen EK-kwalificatie 14/06/2015

Op zondag was de zesde speelronde in de kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal voor de groepen C, E en G. In dit bericht de uitslagen van de gespeelde wedstrijden, doelpuntenmakers, rode kaarten en eventuele andere bijzonderheden. Om 22.45 uur zal dit duel worden aangevuld met de gespeelde wedstrijden van 20.45 uur en de standen in de groep. 

Groep C
Oekraïne - Luxemburg 3-0 (0-0)
 49' Kravets 1-0
 57' Garnash 2-0
 87' Konoplyanka 3-0

Wit-Rusland - Spanje 0-1 (0-1)
 45' Silva 0-1

Slowakije - Macedonië 2-1 (1-1)
 8' Saláta 1-0
 38' Hamšík 1-1
 69' Ademi 2-1
 84' Hasani (Macedonië/2g)

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Slowakije 6 6 0 0 18 13 - 3
2 Spanje 6 5 0 1 15 15 - 3
3 Oekraïne 6 4 0 2 12 9 - 2
4 Wit-Rusland 6 1 1 4 4 4 - 11
5 Macedonië 6 1 0 5 3 6 - 14
6 Luxemburg 6 0 1 5 1 3 - 17

Groep E
Slovenië - Engeland 2-3 (1-0)
 37' Novakovic 1-0
 57' Wilshere 1-1
 73' Wilshere 1-2
 84' Pecnik 2-2
 86' Rooney 2-3

Estland - San Marino 2-0 (1-0) 
 35' Senjov 1-0
 63' Senjov 2-0

Litouwen - Zwitserland 1-2 (0-0)
 64' Cernych 1-0
 69' Drmic 1-1
 80' Shaqiri 1-2

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Engeland 6 6 0 0 18 18 - 3
2 Zwitserland 6 4 0 2 12 13 - 4
3 Slovenië 6 3 0 3 9 12 - 7
4 Estland 6 2 1 3 7 3 - 5
5 Litouwen 6 2 0 4 6 4 - 12
6 San Marino 6 0 1 5 1 0 - 19

Groep G
Rusland - Oostenrijk 0-1 (0-1)
 33' Janko 0-1

Liechtenstein - Moldavië 1-1 (1-1)
 21' Wieser 1-0
 43' Boghiu 1-1

Zweden - Montenegro 3-1 (3-0)
 38' Berg 1-0
 40' Ibrahimovic 2-0
 44' Ibrahimovic 3-0
 64' Damjanovic 3-1 (pen)

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Oostenrijk 6 5 1 0 16 11 - 2
2 Zweden 6 3 3 0 12 10 - 4
3 Rusland 6 2 2 2 8 9 - 4
4 Montenegro 6 1 2 3 5 4 - 8
5 Liechtenstein 6 1 2 3 5 2 - 12
6 Moldavië 6 0 2 4 2 3 - 9

'Duitsland laat zich niet chanteren door Grieken'

Duitsland laat zich niet door de Griekse regering chanteren in de onderhandelingen over de schuldencrisis van Griekenland. Dat heeft de Duitse minister van economie Sigmar Gabriel zondag gezegd.

Gabriel zei dat het geduld van Europa met Athene op begint te raken. Volgens de minister 'zijn er een paar mensen in de Griekse regering die op basis van de speltheorie denken dat Europa Griekenland zo graag in de euro wil houden dat een faillissement koste wat kost zal worden voorkomen'. "Dat is niet het geval", aldus Gabriel.

Griekenland heeft deze maand nog een nieuwe reeks noodleningen nodig om een faillissement af te wenden. De Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds eisen verdere hervormingen van de Grieken in ruil voor de noodsteun, maar de Griekse premier Alexis Tsipras had voor zijn verkiezing aan zijn aanhangers juist een einde aan het harde bezuinigingsbeleid beloofd.

Een bron in Griekenland zei zondag dat de regering nooit verdere bezuinigingen op de pensioenen of lonen zal accepteren. Ook extra belastingen op basisbenodigdheden zoals elektriciteit zijn uitgesloten, aldus de bron, die anonimiteit bedong. Het IMF zou blijven eisen dat Athene voor 1,8 miljard euro snijdt in de pensioenen en lonen. Eenzelfde bedrag moet wat het IMF betreft worden opgehaald door een verhoging van de btw, zei de bron, die eraan toevoegde dat de Griekse regering haar eigen voorstel heeft ingediend om aan de begrotingseisen te voldoen.

Griekenland ging zaterdag weer met zijn schuldeisers om tafel, maar de partijen gingen zondag zonder overeenkomst uit elkaar.

'Duitsland laat zich niet chanteren door Grieken'
'Duitsland laat zich niet chanteren door Grieken' (foto: ANP)

Judoka Verkerk pakt brons in Boedapest

Marhinde Verkerk is zondag derde geworden bij de grand prix judo in Boedapest. Ze versloeg in de strijd om brons in de klasse tot 78 kilogram Assunta Galeone uit Italië. Verkerk besliste de partij met een yuko in haar voordeel.

Verkerk had in de eerste ronde en bye. Daarna versloeg de Duitse Kerstin Thiele en de Britse Natalie Powell op straffen. In de halve finales bleek ze echter niet opgewassen tegen Kayla Harrison. De Amerikaanse gooide Verkerk vlak voor het verstrijken van de tijd op haar rug: ippon.

Esther Stam, die uitkomt voor Georgië, verloor in de klasse tot 70 kilogram de strijd om brons. Sanne van Dijke werd in diezelfde categorie in de tweede ronde uitgeschakeld. Voor Frank de Wit (-81 kg) zat het toernooi er na de eerste ronde al op.

Volleyballers verslaan Finland opnieuw in World League

Met iets meer moeite dan zaterdag hebben de Nederlandse volleyballers zondag in de World League weer gewonnen van Finland. In een matig gevuld Topsportcentrum in Almere had Oranje vier sets nodig (22-25, 25-20, 25-13 en 25-19).

Bondscoach Gido Vermeulen begon met dezelfde zeven als zaterdag: Nimir Abdelaziz, Kay van Dijk, Thomas Koelewijn, Jasper Diefenbach, Jeroen Rauwerdink, Dick Kooy en libero Gijs Jorna. De eerste set begon goed maar een voorsprong van drie punten werd weggegeven. Met hulp van een sterke opslagbeurt van Kay van Dijk won Oranje de laatste vier punten van de tweede set om de stand weer gelijk te trekken.

De tegenstand van de Finnen was gebroken en in de derde en vierde set kwam Nederland niet meer in de problemen. Het was voor Nederland de vijfde overwinning in zes duels in de World League. Vorige week werd verloren van de grote concurrent België.

Hockeyers zeker van Rio na grote zege op Canada

De hockeymannen hebben zich geplaatst voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Op de HWL3 in Buenos Aires eindigde Nederland als derde door Canada in de troostfinale op te rollen: 6-0. 

Canada bewees dit toernooi meerdere malen dat het boven zichzelf uit kan stijgen. Zo wonnen de verrassende Noord-Amerikanen van Spanje en Nieuw-Zeeland en werd nipt verloren van Argentinië. Maar zondag had de nummer vijftien van de wereld niets in te brengen. Al na 92 seconden zorgde Constantijn Jonker ervoor dat keeper David Carter moest vissen.

Die marge werd in het tweede kwart verdubbeld door Billy Bakker, die zichzelf mooi vrijspeelde in de cirkel en hard uithaalde. Oranje speelde zonder Bob de Voogd, die eerder deze week rugklachten opliep. De Helmonder zag vanaf de perstribune dat Mink van der Weerden de 3-0 op het bord bracht. Ondertussen had Canada nog geen bal op het doel van Jaap Stockmann afgevuurd.

Na de lange pauze zette Oranje door. Robbert Kemperman zorgde voor een fraaie treffer door de bal achter zich langs in het doel te tikken. Ook Robert van der Horst pikte zijn eerste goaltje van het toernooi mee. In de slotfase, waarin Canada zijn eerste schot op doel loste, bepaalde Jonker de eindstand op 6-0.

Het is voor Nederland de achttiende keer dat deelname aan de Spelen een feit is. Sinds 1948 stonden alleen twee boycots een afvaardiging van de Oranjemannen in de weg. De Oranjevrouwen kunnen zich begin volgende maand plaatsen voor Rio de Janeiro, in hun HWL3 in het Belgische Brasschaat. 

Koerden omsingelen IS-stad, Turkije 'bedreigd'

Duizenden Syriërs zijn zondag bij de grens met Turkije op de vlucht geslagen voor gevechten tussen Syrische Koerden en strijders van terreurbeweging Islamitische Staat. De Syriërs knipten een hek open en stroomden de grens over.

De Turkse militairen die op wacht stonden bij de grens werden overrompeld door de enorme groep vluchtelingen. Volgens het Turkse ministerie van buitenlandse zaken zijn de afgelopen tien dagen al zo'n dertienduizend vluchtelingen de grens overgestoken.

De Syrische Koerden hebben hun pijlen gericht op de grensstad Tal Abyad, die in handen is van IS, en bevonden zich zondag aan de rand van de stad. Tal Abyad ligt slechts tachtig kilometer ten noorden van Raqqa, de officieuze hoofdstad van het door IS uitgeroepen kalifaat. Als de Koerden erin slagen Tal Abyad te veroveren wordt IS een directe route naar de Turkse grens, en daarmee naar strijders en middelen uit het buitenland, ontzegd.

De Koerden namen eerder zondag het plaatsje Suluk in, dat op een paar kilometer van Tal Abyad ligt. Ook andere dorpen rondom Tal Abyad vielen in handen van de Koerden. IS-strijders bliezen een aantal bruggen bij Tal Abyad op om de opmars van de Koerden te staken.

Update 21.55 uur
De Koerdische strijders zouden Tal-Abyad inmiddels hebben omsingeld. De bevolking van de nabij de Turkse grens gelegen stad dreigt volgens de Turkse president Erdogan nu te worden vervangen door aan de verboden PKK gelieerde Koerdische strijders. Dat vormt volgens hem een bedreiging voor Turkije, schrijft de Daily Sabah.

De Koerden lijken de bevoorradingsroute naar Raqqa, de de-facto hoofdstad van het zogenoemde kalifaat, te hebben afgesneden.

Duizenden Syriërs vluchten voor strijd Koerden en IS
Koerden omsingelen IS-stad, Turkije 'bedreigd' (foto: ANP)

Schotland in halve finale te sterk voor Nederland op World Cup of Darts

Nederland is in de halve finale van de World Cup of Darts uitgeschakeld. De titelverdedigers werden in de halve finale verslagen door Schotland. Michael van Gerwen won nog wel zijn partij, maar Raymond van Barneveld en de koppelwedstrijd gingen verloren. De Schotten spelen in de finale tegen Engeland. 

De eerste halve finale ging tussen België en Engeland. Phil Taylor trad als eerste aan tegen Ronny Huchbrechts. Het werd 4-3 voor Taylor, er vielen geen breaks in de wedstrijd. Huybrechts kon steeds bijblijven, maar gooide matig in de laatste leg waardoor Taylor kon winnnen. Adrian Lewis maakte er 2-0 van door Kim Huybrechts met 4-2 te verslaan. 

Schotland - Nederland werd begonnen door Wright en Van Gerwen. Een heerlijk gelijkopgaand potje darts. Het werd 3-3 en een beslissing was nodig. In de laatste leg schakelde Van Gerwen een tandje bij en via bullseye en dubbel zestien trok hij de partij met 4-3 naar zich toe. 

Anderson wil Schotland op gelijke hoogte brengen en brak Van Barneveld direct in de openingsleg. Barney liet het er niet bij zitten en trok de stand met een 91-finish gelijk. De derde leg ging weer naar Anderson, nadat hij acht pijlen op de dubbel had gemist. Van Barneveld gooide niet goed meer en Anderson trok de partij met 4-1 naar zich toe. Een koppelwedstrijd was nodig om een beslissing te forceren. 

In de koppelwedstrijd zijn het de Schotten die het betere van het spel hebben. Van Gerwen produceert er nog wel een 100+-finish uit, Meet het bleek niet genoeg. Schotland trok het dubbelspel met 4-1 naar zich toe. 

De finale tussen Engeland en Schotland zal na een korte pauze beginnen. In de finale worden er vier singlepartijen gespeeld en mocht het nodig zijn volgt er een beslissende dubbel. 

Uitslagen halve finales World Cup of Darts

Land/Speler Land/Speler Uitslag
België Engeland 0-2 
Ronny Huybrechts Phil Taylor 3-4 
Kim Huybrechts Adrian Lewis 2-4 
Schotland Nederland 2-1 
Peter Wright Michael van Gerwen 3-4 
Gary Anderson Raymond van Barneveld 4-1 
koppel koppel 4-1 

Explosie gebouw aan Gulikstraat in Venlo

In een gebouw aan de Gulikstraat in Venlo hebben zich zondagavond twee explosies voorgedaan. Mogelijk zijn daardoor slachtoffers gevallen, maakte de brandweer bekend.

Volgens getuigen zijn tot in de verre omtrek zwarte rookwolken te zien. Van een woning in het gebouw zijn de voor- en achtergevel verdwenen. De hulpdiensten hebben groot alarm geslagen.

De hulpdiensten werden vlak voor half negen zondagavond gealarmeerd, dat er sprake zou zijn van een ongeval met gas. Meer is nog niet bekend.

FOK! sportfoto-onderschrift week 24

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was alpeko met het volgende onderschrift: "Superbieren!"

Tijdens de finale van de Champions League waren Clarence Seedorf en Ronaldo aandachtige toeschouwers bij de wedstrijd tussen Barcelona en Juventus. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Witters)
Tijdens de finale van de Champions League waren Clarence Seedorf en Ronaldo aandachtige toeschouwers bij de wedstrijd tussen Barcelona en Juventus. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Witters)

Dave Grohl (Foo Fighters) was niet altijd een rockgod

Zaterdagavond na een biertje vond ik het nodig om de Foo Fighters-zanger met het geknakte geraamte Dave Grohl een rockgod te noemen. Dat werd me niet door iedereen in dank afgenomen, want de beste man moet ongetwijfeld in een aantal meerdere goden en inspiratiebronnen zijn meerdere erkennen.

Maar Grohl heeft collega's die in zijn bijzijn geen woord meer uit kunnen brengen. Dan doe je toch iets goed, of dat nu iets met een schot uit een jachtgeweer heeft te maken of niet. En tja, als ik goed naar Monkey Wrench luister, is het met enige moeite best mogelijk om er een veredeld soort college rock in te herkennen. En college rock, dat is geen rock.

Maar Foo Fighters wel. Dus blijf ik erbij dat Grohl een rockgod is. Dat heeft-ie echter ook moeten leren. Neem bijvoorbeeld het liedje Big Me uit de weg omhoog. Dat neemt (niet onverdienstelijk) een stokoude reclame in de zeik van een bekend pepermuntmerk. Al doende leert men.

Blaren topongemak op warm Pinkpop

Niet het ontbreken van de Foo Fighters, maar voetblaren vormen het grootste ongemak op het driedaagse popfestival Pinkpop. Zo'n drieduizend onfortuinlijke festivalgangers meldden zich de afgelopen drie dagen bij een van de EHBO-posten op het festivalterrein in Landgraaf. Daarmee is het wat het Rode Kruis betreft 'een rustig weekend'.

Verreweg de meeste mensen kwamen met pijnlijke blaren naar de medische dienst. "Dat merk je meteen zodra het lekker weer is", vertelt inzetleider van het Rode Kruis op Pinkpop Joep Smeets. "Mensen dragen geen goed schoeisel. Iedereen loopt op slippertjes, maar met al die kilometers die je hier maakt levert dat snel problemen op."

Op twee staat de bekende hoofdpijn. "Naar mate het festival langer duurt, krijgen bezoekers meer last van de alcohol, het weinige eten en gebrek aan slaap. Op de laatste dag melden zich traditiegetrouw de meeste mensen voor een paracetamolletje. Het publiek wordt krakkemikkiger. Ze zouden eigenlijk naar huis moeten gaan, maar willen de laatste acts niet missen."

De tropische warmte in Landgraaf dit weekend eiste ook zijn slachtoffers. Smeets en zijn collega's kregen behoorlijk wat mensen met een zonnesteek aan hun mobiele hulpkeet en ook het aantal flauwvallers stijgt als de temperatuur oploopt.

Er hebben zich volgens de EHBO-leider tot zondag aan het begin van de avond geen grote incidenten voorgedaan op het festival. "Bij de ingang wordt heel streng gecontroleerd op bijvoorbeeld drugs. Dat soort problemen hebben we hier niet."

Na het noodweer dat het popfestival vorig jaar trof, zijn dit jaar alle hulpdiensten en instanties gezamenlijk bijeen op het terrein in het zogenoemde Pinkpop Control Centre. "Dat werkt perfect", aldus Smeets, die ook onderdeel uitmaakt van het reguliere overleg in het PCC. Zo kunnen onder meer GGD, politie, gemeente en festivalorganisatie snel schakelen in geval van calamiteiten. Er is de afgelopen dagen op geen enkel moment sprake geweest van paniek binnen het overleg, stelt Smeets. "We hebben echt een heel rustig festival." Ook de regenbuien die het terrein vrijdagmiddag korte tijd blank zetten, veroorzaakten geen stress. "Dat was vooral veel water en gelukkig weinig onweer."

EU: gesprekken met Griekenland weer mislukt

De gesprekken tussen Griekenland en zijn schuldeisers zijn zondagavond zonder resultaat afgebroken. Dat heeft de Europese Commissie in een verklaring laten weten. Verdere discussie zal plaats moeten vinden in de eurogroep, aldus de commissie.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker probeerde afgelopen weekeinde alsnog tot een vergelijk te komen met de Griekse regering over de voorwaarden voor verdere steun aan het Zuid-Europese land, dat nog altijd zucht onder een veel te hoge schuld. Dat is evenwel niet gelukt.

Volgens de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung heeft het IMF een stokje gestoken voor een mogelijk compromis.

"Hoewel enige voortgang is geboekt, zijn de gesprekken niet geslaagd aangezien er een aanzienlijk gat overblijft tussen de plannen van de Griekse overheid en de gezamenlijke eisen van de commissie, de ECB en het IMF", aldus de verklaring. Het gaat om een verschil van 2 miljard euro aan bezuinigingen.

Protest van Oostenrijks bordeel: gratis seks

De eigenaar van een bordeel in Oostenrijk protesteert op een aparte manier tegen de in zijn ogen te hoge belastingen: klanten kunnen deze zomer bij bordeel Pascha terecht voor gratis seks. Zelfs de drankjes worden weggegeven.

Herman Müller, die ook bordelen heeft elders in Oostenrijk en in Duitsland, vindt dat hij met zijn bedrijf te veel belasting moet betalen. Hij heeft naar eigen zeggen in de afgelopen tien jaar vier miljoen euro afgedragen.

Müller is van plan zijn werkneemsters gedurende de zomer uit eigen zak te betalen om de gederfde inkomsten goed te maken.

Man uit auto geslingerd en overleden bij ongeval Roermond

Een inzittende van een personenauto is zondag om het leven gekomen door een verkeersongeval op de A73 in Roermond. Dat maakte de politie bekend.

Als gevolg van een botsing tussen drie auto's vlak voor 18.30 uur werd een inzittende uit een auto geslingerd. Het slachtoffer overleed ter plaatse. De inzet van een op de snelweg gelande traumahelikopter bleek vergeefs.

De A73 in zuidelijke richting is ter hoogte van de afslag Beesel afgesloten. Het verkeer wordt door Swalmen en Roermond omgeleid.

'Grote Saudische order voor Airbus'

Airbus is dichtbij een order van zo'n vijftig vliegtuigen van Saudi Arabian Airlines. De bestelling wordt mogelijk maandag wereldkundig gemaakt op de luchtvaartshow in Parijs, meldde persbureau Reuters zondag op gezag van ingewijden.

De Arabische luchtvaartmaatschappij zou dertig toestellen willen hebben uit de A320-neo-reeks, geschikt voor korte tot middellange afstanden. Daarnaast zou gesproken worden over de aankoop van maximaal twintig A330-toestellen, die vooral voor lange vluchten worden gebruikt.

De totale waarde van de toestellen zou op basis van de officiële prijslijst van Airbus zo'n 7,7 miljard dollar (6,8 miljard euro) bedragen. Doorgaans bedingen klanten evenwel een flinke korting, zeker bij zulke grote orders.

'Grote Saudische order voor Airbus'
'Grote Saudische order voor Airbus' (Foto: ANP)

Over een jaar gechipte kentekenplaten tegen fraude

Met een op afstand uit te lezen chip in kentekenplaten moet fraude worden tegengegaan. Dat wil het ministerie van Veiligheid en Justitie. Die worden momenteel getest, schrijft de NOS.

Chipfabrikant NXP voert de tests uit van de chips, die in een sleufje aan de onderzijde van de nummerplaten zitten. Justitie wil ze inzetten om een einde te maken aan het gebruik van de naar schatting 40.000 valse kentekenplaten die volgens het ministerie in omloop zijn.

"Straks komen er portalen boven de weg met readers waarin ook een antenne zit. Die communiceert met de kentekenplaat op de auto beneden. De reader is verbonden met computers van de RDW en die geeft door of de kentekenplaat correct is", aldus NXP-baas Maurice Geraets.

Volgens NXP zijn de chips bij snelheden van 160 kilometer per uur nog uit te lezen. Als de proef succesvol is wordt de gechipte kentekenplaat over een jaar ingevoerd.

Auto's op snelweg
Auto's op snelweg (foto: Novum)

'MvG' en Barney na koppelwedstrijd langs Noord-Ierland op World Cup of Darts

Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld staan in de halve finale van de World Cup of Darts. Pas na een beslissende koppelwedstrijd wist het koppel af te rekenen met het duo uit Noord-Ierland. 

Van Gerwen speelde eerst tegen Brendan Dolan. Van Gerwen mocht beginnen en Dolan ging goed mee. Tot en met de vijfde legs ging alles met de pijlen mee (3-2). In leg zes begon Dolan met 60, waarna Mighty Mike opende met 140 en pakte het initiatief in de leg. Hij had meerdere pijlen voor de wedstrijd nodig, maar trok de partij wel met 4-2 naar zich toe. Het was niet de beste partij van Van Gerwen, maar het was genoeg om te winnen. 

Van Barneveld trad vervolgens aan tegen Mickey Mansell. Barney kreeg direct vier kansen om Mansell te breaken, maar verzuimde dat om te doen, waarna de Noord-Ier toch op 1-0 kwam. Van Barneveld kon vervolgens ook zijn eigen leg niet houden, maar brak direct terug met een 122-finish via 2x triple 18 en dubbel 7. Hij hield daarna zijn eigen leg om op 2-2 te komen.

Met een twaalfdarter komt Mansell weer op voorsprong en Van Barneveld sleepte er daarna een beslissende leg uit. Na negen pijlen stond Mensell op 161 en Barney op 140. Mansell gooide uiteindelijk 64 uit om de partij naar zich toe te trekken. Een beslissende koppelwedstrijd moest gespeeld gaan worden. 

In de koppelwedstrijd lieten Van Gerwen en Van Barneveld even wie er de beste zijn. Met 107 gemiddeld werd er met 4-0 gewonnen. 

Vanavond worden de halve finales en finale gespeeld van de World Cup of Darts. Engeland, dat geen kind had aan Duitsland, speelt tegen België. Onze Zuiderburen versloegen Australië moeizaam met 2-1. Oranje zal aantreden tegen Schotland. 

Uitslagen kwartfinales World Cup of Darts

Land/Speler Land/Speler Uitslag
België Australië 2-1
Ronny Huybrechts Simon Whitlock 2-4
Kim Huybrechts Paul Nicholson 4-3
Koppel Koppel 4-2
Schotland Hong Kong 2-0
Gary Anderson Ting Chi Royden Lam 4-2
Peter Wright Scott MacKenzie 4-2
Engeland Duitsland 2-0 
Phil Taylor Jyhan Artut 4-1 
Adrian Lewis Max Hopp 4-0 
Noord-Ierland Nederland 1-2 
Brendan Dolan Michael van Gerwen 2-4 
Mickey Mansell Raymond van Barneveld 4-3 
Koppel Koppel 0-4 

Halve finales - zondagavond

Engeland - België
Schotland - Nederland

Dumoulin houdt geel in Ronde van Zwitserland

Tom Dumoulin heeft zondag met succes zijn leiderstrui verdedigd in de eerste etappe van de Ronde van Zwitserland. De Kroaat Kristijan Durasek won de eerste rit in lijn.

De 24-jarige Nederlandse klassementsleider maakte deel uit van een kopgroep en verrichtte veel werk om vooruit te blijven. Durasek sprong in de slotfase weg en soleerde naar de zege op de twee omlopen rond Risch-Rotkreuz.

Dumoulin heeft de leiding in het klassement te danken aan zijn knappe overwinning in de proloog op zaterdag.

Eindzege voor Froome in Dauphiné

Met zijn tweede ritzege op rij heeft de Brit Chris Froome zich zondag ook verzekerd van de eindzege in de 67e editie van het Critérium du Dauphiné. In een prachtig gevecht op de slotklim naar Modane Valfréjus versloeg hij de Amerikaanse klassementsleider Tejay van Garderen.

Froome begon na zijn zege op zaterdag met een achterstand van achttien seconden op Van Garderen aan de slotrit en moest dus iets forceren voor de eindzege. Op 2,5 kilometer van de finish opende hij de aanval. Zijn voorsprong aan de eindstreep was met achttien seconden net voldoende voor de eindoverwinning. In het eindklassement kwam zijn voorsprong op Van Garderen door bonificatie uit op tien seconden.

Voor Froome was het de tweede eindzege in de Dauphiné. Eerder was hij al in 2013 de beste in de rittenkoers, later dat jaar won hij ook de Ronde van Frankrijk.

In de slotetappe zondag was Wout Poels zaterdag weer goed. De ploeggenoot van Froome eindigde op 44 seconden als achtste. Beste Nederlander in het eindklassement werd Wilco Kelderman. De kopman van LottoNL-Jumbo eindigde met ruim 25 minuten achterstand op de 23e plaats. 

Boetes voor ouders van zieke kinderen

Een flinke hoeveelheid ouders hebben afgelopen zaterdag, tijdens het evenement PK's voor Kids in Dordrecht, een minder prettige verrassing gehad. Parkeertoezichthouders hadden er namelijk zin in die dag en hebben massaal bekeuringen uitgedeeld.

Het evenement is bedoeld voor zieke kinderen die in behandeling zijn in het Albert Schweitzer Ziekenhuis. Afgelopen zaterdag mochten zij vanaf het FC Dordrechtstadion meerijden met allerlei leuke sportauto's, die in een lange stoet door de stad reden. 'Kinderen' is overigens een ouderwets woord voor 'kids'.

Tijdens het droppen van de ernstig zieke kinderen ging het echter mis. FC Dordrecht had zijn parkeerterrein beschikbaar gesteld, maar voor sommige kinderen was dit echter te ver lopen. Een aantal ouders besloten daarop hun bolide in een doodlopende straat in de berm te parkeren. Dit was een stuk dichterbij.

De helden van de toezicht hadden dit blijkbaar gezien en stonden in no time bij de auto's om alvast hun weekquota te halen. Geen punt natuurlijk met een boete van 127 euro per misdadig geparkeerde auto De organisator van PK's voor Kids zag dit en ging even naar de dienstkloppers toe om te vertellen waarom de ouders daar geparkeerd hadden. Zoals gebruikelijk vertoonden de toezichthouders opnieuw dat ze over het inlevingsvermogen van een baksteen beschikken en gingen vrolijk verder met de aan hun toebedeelde taak.

De organisator heeft nu de ouders gevraagd om hem te laten weten of ze een boete hebben gekregen. Hij wil kijken of de boetes ongeldig verklaard kunnen worden. In het uiterste geval gaat zijn organisatie wellicht de boetes betalen.

De teamleider van Toezicht Dordrecht kon naar eigen zeggen nog niet reageren op het voorval. "We zijn op de hoogte en gaan intern bespreken en uitzoeken wat er precies is gebeurd", sprak hij.

De kinderen zelf hebben niets gemerkt van het hele voorval en hebben een geweldige dag gehad.

 

parkeerbon
Rendementsdenken. Nu ook bij het rijk.

Team Alvimedica wint havenrace in Lorient

Team Alvimedica heeft zondag de havenrace van de Volvo Ocean Race in Lorient gewonnen. Het jeugdige team van de Amerikaanse schipper Charlie Enright kwam met een voorsprong van circa 500 meter als eerste over de finish in het Franse kustgebied. Mapfre eindigde als tweede, gevolgd door Dongfeng Race Team.

De Nederlandse boot van Team Brunel eindigde in Lorient op de zesde plaats. In het klassement van de inportraces neemt de ploeg van schipper Bouwe Bekking nog altijd de tweede plaats in, op zes punten van leider Abu Dhabi Ocean Racing. In Göteborg volgt de laatste havenrace.

De negende en laatste laatste etappe gaat dinsdag in Lorient van start. Op weg naar Zweden maakt de vloot eind van de week een tussenstop in Scheveningen. Abu Dhabi is al zeker van de eindzege in de Volvo Ocean race, een zeilwedstrijd rond de wereld over ongeveer 70.000 kilometer, die in oktober in Spanje van start ging. Team Brunel verdedigt in de afsluitende etappe de tweede plaats.

Top of Flop: Walk of the Earth - Sing It All Away

Kennen jullie ze nog? 3 jaar terug hadden we het volgende blogje: Vijf mensen, één gitaar. In dat filmpje coverde de band Walk of the Earth het populaire nummer, Somebody that I Used to Know van Gotye. Inmiddels zijn we al weer een tijdje verder en heeft Walk of the Earth (bijna) een nieuw album. Sing It All Away. Nu ben ik wel benieuwd wat jullie er nou van vinden. Klinkt het een beetje lekker? 

Porsche troeft Audi af op Le Mans

Aan de hegemonie van Audi in de 24 Uur van Le Mans is zondag een einde gekomen. Porsche bleek over een superieure snelheid te beschikken in de befaamde Franse autorace. Een van de bestuurders van de winnende Porsche was de Duitser Nico Hülkenberg, de Formule 1-coureur van Force India. De Brit Nick Tandy en de Nieuw-Zeelander Earl Bamber waren zijn teamgenoten.

Audi won dertien van de laatste vijftien edities, maar het Duitse automerk legde het in deze editie van Le Mans af tegen twee bolides van Porsche. De kampioenen van vorig jaar - de Duitser André Lotterer, de Zwitser Marcel Fässler en de Fransman Benoit Tréluyer - moesten genoegen nemen met de derde plaats.

De Porsche met voormalig Formule 1-coureur Mark Webber werd tweede. Porsche keerde vorig jaar na lange afwezigheid terug in de 24-uursrace met hypermoderne fabrieksauto's. De vorige zege van het Duitse sportwagenmerk was in 1998.


Het podium na afloop van de 24 uur van Le Mans 2015 (Foto: PRO SHOTS/Dppi)

Uitslag:

# Team Coureurs Rondes
1 Porsche Team Earl Bamber, Nick Tandy, Nico Hülkenberg 395
2 Porsche Team Timo Bernhard, Brendon Hartley, Mark Webber 394
3 Audi Sport Team Joest André Lotterer, Marcel Fässler, Benoît Tréluyer 393
4 Audi Sport Team Joest Loïc Duval, Lucas di Grassi, Oliver Jarvis 392
5 Porsche Team Marc Lieb, Romain Dumas, Neel Jani 391
6 Toyota Racing Alexander Wurz, Stéphane Sarrazin, Mike Conway 387
7 Audi Sport Team Joest Marco Bonanomi, Filipe Albuquerque, René Rast 387
8 Toyota Racing Anthony Davidson, Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima 386
9 KCMG Matthew Howson, Richard Bradley, Nicholas Lapierre 358
10 Jota Sport Simon Dolan, Oliver Turvey, Mitch Evans 358

Roy en Ryu gaan vechten in Super Smash Bros en amiibo vorm

De speciale Nintendo Direct uitzending die volledig in het teken stond van Super Smash Bros. is zojuist afgelopen. Wat iedereen verwachte kwam uit, je kunt straks Mario kapotbeuken met Roy en Ruy. Hieronder staan de hoogtepunten uit de 20 minuten durende special.

Zowel Roy uit Fire Emblem, Lucas uit EarthBound en Ryu uit Street Fighter II komen als DLC naar Super Smash Bros. Daarnaast kun je straks ook verschillende outfits voor je Mii Fighters downloaden. Als je Ryu koopt, krijg je ook zijn fighting stage erbij die uit Street Fighter II komt.

 

Ook komen er straks meer miibo’s op de markt. R.O.B, Duck Hunt-duo, Mr. Game & Watch, Mii Fighters en Falco kunnen straks bij jouw in de kast staan. Deze zijn te koop vanaf augustus. Die van Ryu komt wat later. Helaas is er nog nets verklapt over een verschijningsdatum.

 

De DLC is vanaf nu te downloaden.

Italië waarschuwt EU over migranten

Italië zegt de onwil van andere Europese landen waar het de opvang van migranten betreft zat te zijn. De regering in Rome dreigt met vergelding als andere EU-lidstaten niet meer doen om Italië te helpen bij de opvang van migranten uit Afrika en het Midden-Oosten.

De meeste migranten die de oversteek naar Europa wagen komen aan in Italië. Sommigen proberen door te reizen, maar bij bijvoorbeeld de Franse grens werden migranten de afgelopen week tegengehouden.

De EU praat komende week over een plan om de vluchtelingen te verdelen over het continent. Als dat overleg echter niets oplevert heeft Italië een 'plan B', zo dreigde de Italiaanse premier Matteo Renzi. Zijn minister van binnenlandse zaken Angelino Alfano waarschuwde zondag dat de EU 'een ander Italië' zal leren kennen als er geen oplossing wordt gevonden.

Alle Pinkpopbezoekers op één groepsfoto

Alle bezoekers van Pinkpop vereeuwigd op een grote groepsfoto. Althans, wie niet nog in z'n tentje lag te meuren. De foto van de 55.000 toeschouwers is vrijdag gemaakt op het popfestival in het Limburgse Landgraaf en zondag gepubliceerd op internet.

VPRO 3voor12 liet Roelof de Vries de foto de 'grootste 360-graden festivalfoto ooit in Nederland' maken tijdens het concert van George Ezra. De festivalgangers op de voorste rij tot de mensen helemaal achteraan op het veld zijn herkenbaar in beeld gebracht, tenzij ze toevallig achter iemand verscholen staan of op de wc zitten.

Ook zaterdag is zo'n foto gemaakt van de 70.000 aanwezigen tijdens het concert van Dotan. En zondag worden de bezoekers van het optreden van Triggerfinger eveneens vastgelegd. Deze foto's van zaterdag en zondag zijn naar verwachting maandag ook te zien op de site van 3voor12.

Zeilster Bouwmeester zegeviert in Weymouth

Marit Bouwmeester heeft zondag de wereldbekerwedstrijd zeilen in het Engelse Weymouth gewonnen. De 26-jarige Friezin eindigde in de medalrace van de Laser Radial-klasse als vierde. Daarmee hield ze genoeg over om de Belgische Evi Van Acker, die de medalrace won, achter zich te houden.

Bouwmeester zeilde de hele week al goed voor de kust van Engeland. Ze won de eerste vijf races en eindigde in de resterende twee als tweede. Ze hoefde daardoor in de afsluitende medalrace niet vol voor de winst te gaan om de eindzege te pakken. Bouwmeester kwam uit op vijftien punten, negen minder van Van Acker. Brons was er op gepaste afstand voor de Deense Anne-Marie Rindom.

Qualifier Mahut voor de tweede keer de beste in Rosmalen

Nicolas Mahut (ATP-97) heeft na 2013 nu ook in 2015 het ATP-toernooi van Rosmalen op zijn naam weten te schrijven. De Fransman won in de finale op het Brabantse gras in twee sets van de Belg David Goffin (ATP-15): 7-6(1) en 6-1. Het bijzondere is dat Mahut opnieuw dit toernooi als qualifier wist te winnen, in 2013 begon hij ook in het kwalificatietoernooi.

In de eerste set kregen beide spelers wel breakkansen, maar zowel Goffin als Mahut wisten de break niet te plaatsen. Een tiebreak moest de uitkomst bieden. Mahut startte de tiebreak met een backhandwinner na een lange rally van maar liefst 35 slagen, wat tot veel waardering leidde bij het publiek. De Fransman maakte ook een snelle minibreak bij 1-1 en zag vervolgens zijn tegenstander een paar slordigheden produceren waardoor hij tiebreak met 7-1 naar zich toe kon trekken.

De tweede set leek Goffin er niet mer in te geloven. Mahut kwam snel een dubbele break voor en liep hij snel uit naar de winst. De Fransman speelde deze week twaalf wedstrijden in Rosmalen, want hij haalde met Pierre-Hugues Herbert ook de finale van het dubbelspel. Het Franse koppel verloor echter de eindstrijd van Ivo Karlovic en Lukasz Kubot. Het werd 6-2 en 7-6 (9).

Nicolas Mahut wint voor de derde keer een ATP-toernooi, waarvan twee in Rosmalen. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Nicolas Mahut wint voor de derde keer een ATP-toernooi, waarvan twee in Rosmalen. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Europese komeetlander Philae is weer wakker

Philae, de komeetlander van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, is ontwaakt. De sonde die in november landde op een ijzige komeet was zaterdag in staat ruim een minuut data naar de aarde te sturen, zei ESA zondag.

Het Duitse agentschap voor de ruimtevaart DLR liet weten zaterdag om 22:28 weer data te hebben ontvangen. Het ging om zo'n driehonderd pakketjes. "Het gaat erg goed met Philae", zei Stephan Ulamec van DLR. "De lander is klaar om aan de slag te gaan." Philae heeft nog ruim achtduizend datapakketjes in zijn geheugen opgeslagen en de hoop is dat die in de toekomst kunnen worden doorgestuurd.

De landing op komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko was de eerste succesvolle ooit. Na de landing verzamelde Philae zestig uur lang gegevens over de komeet die werden doorgestuurd naar de aarde via het ruimtevaartuig Rosetta, dat rond de komeet draait. Daarna waren de batterijen leeg en zette de lander zichzelf uit. Met behulp van zonnepanelen had Philae de batterijen weer moeten opladen, maar omdat de sonde niet op de juiste plek was geland ving hij minder zonnestralen op dan verwacht. Daardoor was het nog maar de vraag of de kleine lander ooit nog wakker zou worden.

Europese komeetlander Philae is weer wakker
Europese komeetlander Philae is weer wakker (foto: ANP)

Gestolen kunst uit kerk teruggevonden

De politie heeft in een loods in Beverwijk de schilderijen teruggevonden die waren gestolen uit een kerkgebouw in de Noord-Hollandse plaats.

De politie vond de kunstwerken zaterdag in een loods aan de Creutzberglaan na een tip. Een 37-jarige man uit Heemskerk die in de loods was, is aangehouden. Gekeken wordt wat hij met de diefstal te maken heeft. De werken zijn voor onderzoek in beslag genomen, meldde de politie zondag.

De kunst werd vorige week uit de voormalige Goede Raadkerk ontvreemd. Volgens regionale media ging het om veertien schilderijen die de kruisweg van Jezus verbeelden.

'IMF stak stokje voor compromis Griekse pensioenen'

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een compromis getorpedeerd tussen Griekenland en zijn schuldeisers, waar de afgelopen dagen aan werd gewerkt. De spanningen in het overleg over de Griekse schuldencrisis zijn daardoor opgelopen.

Dat schrijft de gezaghebbende Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung zondag op gezag van bronnen rond de onderhandelingen. Zelf spreekt het IMF tegen dat het een mogelijke overeenkomst in de weg zat.

In het compromisvoorstel zou Griekenland de fel omstreden korting van 400 miljoen euro op de pensioenen niet hoeven door te voeren. In plaats daarvan zou het de uitgaven aan defensie met datzelfde bedrag verlagen.

'IMF stak stokje voor compromis met Griekenland'
'IMF stak stokje voor compromis Griekse pensioenen' (Foto: ANP)

Polen bevestigt plan VS voor opslag wapens

Het Poolse ministerie van Defensie heeft zondag laten weten dat met Washington wordt onderhandeld over het plaatsen van depots met militair materieel op Pools grondgebied. Minister Tomasz Siemoniak zei dat de Amerikaanse regering snel een besluit wil nemen.

,,Dit is een nieuwe stap op weg naar een grotere aanwezigheid van de VS in Polen en de rest van de regio, zei de bewindsman. The New York Times meldde zaterdag dat de Verenigde Staten bezig zijn zware wapens te stationeren in de Baltische staten en Oost-Europa. Dat zou Rusland af moeten schrikken in de agressieve houding ten aanzien van Europa, zo schrijft de krant zaterdag op basis van bronnen binnen het Pentagon.

Het zou gaan om tanks, voertuigen voor grondtroepen en andere zware wapens voor zo'n 5000 soldaten.

Polen bevestigt plan VS voor opslag wapens
Polen bevestigt plan VS voor opslag wapens (foto: ANP)

Uitslag MotoGP Grand Prix van Catalonië

Jorge Lorenzo heeft op het Circuit de Barcelona-Catalunya voor de vierde keer in zijn loopbaan de Grand Prix van Catalonië gewonnen in de MotoGP. De Spanjaard kon alleen door teamgenoot Valentino Rossi enigszins bijgehouden worden, maar de beide Yamaha's waren ongenaakbaar. 

Tijdens de kwalificaties zorgden Aleix Espargaro en Maverick Viñales nog voor en grote stunt door met hun Suzuki's de eerste twee plekken op te eisen. Bij de start vielen ze echter gelijk al ver terug tot rond de tiende plaats. Lorenzo pakte de leiding, gevolgd door Andrea Dovizioso en Marc Marquez. Wereldkampioen Marquez ging al snel voorbij Dovizioso naar plek twee, maar een ronde later ging het fout. Hij probeerde Lorenzo in te halen, verremde zich compleet en kwam in het grind terecht waarna hij het voor gezien hield.

Niet veel later zag Dovizioso zijn landgenoot Rossi langszij komen, waarna Il Dottore de aanval kon openen op zijn teamgenoot Lorenzo. Marquez zou niet de enige topper zijn die onderuit ging, want al snel was het ook gedaan voor Pol Espargaro - die rondreed op plek zeven. Nog eens twee ronden later moest Dovizioso er de brui aan geven nadat hij onderuit gleed, waardoor Dani Pedrosa op kon schuiven naar de derde plek in de race.

Vanaf halwerwege de race viel er een beeld te zien dat dit seizoen al regelmatig te zien was geweest: Rossi leek opnieuw in te gaan lopen op de leider, in dit geval Lorenzo. Met drie ronden te rijden zat de Italiaan met zijn Yamaha nog maar op een ruime seconde van zijn teamgenoot. Uiteindelijk lukte het Rossi toch niet om de definitieve aansluiting te maken, waardoor Lorenzo als winnaar over de finish raasde. Rossi werd tweede, ver voor Pedrosa en Andrea Iannone. Aleix Espargaro was lang op weg naar plek vier, maar ging kort voor de finish onderuit.

Jorge Lorenzo boekt zijn vierde zege op rij in de MotoGP (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Jorge Lorenzo boekt zijn vierde zege op rij in de MotoGP (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Call of Duty: Black Ops III ook naar Xbox 360 en PlayStation 3, niet naar Wii U

Toen Call of Duty: Black Ops III vorig jaar werd aangekondigd door Activision, werd vermeld dat de shooter naar de pc, PlayStation 4 en Xbox One komt. Nu heeft Activision daar ook nog de last-gen consoles aan toegevoegd, de Xbox 360 en de PlayStation 3.

"We weten dat sommige fans nog steeds niet de overstap naar een nieuwe console hebben gemaakt", schrijft Activision. Wel zal de PlayStation 3 en de Xbox 360-versie niet alle features bevatten die Black Ops III op de pc, PlayStation 4 en de Xbox One heeft. Zo zal de co-op alleen gespeeld kunnen worden met twee personen in plaats van de gebruikelijke vier, en de multiplayer beta zal alleen beschikbaar zijn voor current-gen en de pc. Activision heeft ook gezegd dat er nog andere features niet aanwezig zijn, maar wil daarover nog niks kwijt.

Het komt ook als een lichte verassing dat er geen Wii U-versie van Black Ops III komt. Reden voor dit gerucht was dat op de Call of Duty-website je sinds kort je Nintendo-account kan linken. Activision heeft vandaag dat gerucht echter de grond in geboord door te zeggen dat er geen Wii U-versie op het programma staat.

Call of Duty: Black Ops III komt uit op 6 November.

Callofdutyblops3
Call of Duty: Black Ops III ook naar Xbox 360 en PlayStation 3, niet naar Wii U

Drs. P: goedgeluimd taalvirtuoos met sigaar

Hij maakte van lichte poëzie een serieus genre, vond nieuwe versvormen uit en schreef veel boeken. Maar de meeste bekendheid verkreeg Heinz Hermann Polzer, ofwel Drs. P, met zijn liederen. De Dodenrit (Troika hier, troika daar) en Heen en weer zijn klassiekers. Hij overleed zaterdag op 95-jarige leeftijd.

Taal was zijn grootste passie. Toen hij als jongen de boeken van Jules Verne te lezen kreeg, ontdekte hij hoeveel mogelijkheden het Nederlands biedt. "Ik beschouwde het Nederlands als een luisterrijk en onafzienbaar feestterrein."

De taalvirtuoos is nooit genaturaliseerd tot Nederlander. Sinds hij in Zwitserland (Thun) geboren was uit een Nederlandse moeder en een Oostenrijkse vader, had hij de Zwitserse nationaliteit. Op zijn derde jaar trok hij met zijn inmiddels gescheiden moeder naar Nederland. Heinz werd in het Nederlands opgevoed.

Oorlog
Tijdens de Duitse bezetting kwam het Zwitserse paspoort van pas. Polzer, student economie in Rotterdam, schreef een verhaaltje waarin de belhamels Dolf en Ben (Adolf Hitler en Benito Mussolini) een pak slaag van oom Sam (Amerika) kregen. Hij kreeg er vier maanden cel plus twee maanden verlenging omdat hij in de gevangenis een kaartspel had getekend waarin Dolf en Ben opnieuw figureerden: als jokers. Eenmaal vrij nam Polzer de wijk naar Zwitserland.

Na de oorlog trad hij op als pianist voor Amerikaanse militairen voor hij zijn studie hervatte. In de jaren vijftig werkte hij als reclameschrijver en woonde enkele jaren in Indonesië. De liedjes die hij in zijn vrije tijd schreef, haalden af en toe een grammofoonplaat.

Bekendheid bij het grote publiek kreeg Polzer dankzij Willem Duys, die hem in 1965 voor de televisie haalde. Zijn studentikoze liederen kenmerkten zich door originele rijmwoorden, plechtstatige taalgebruik en droge humor. Polzer schreef ook voor andere artiesten zoals Ivo de Wijs en Adèle Bloemendaal. In de jaren zeventig en jaren tachtig bereikte zijn roem een hoogtepunt. Halverwege de jaren negentig stopte hij met optreden.

Zuiver taalgebruik
Als drs. P zette hij zich in voor zorgvuldig taalgebruik. Hij ontwikkelde nieuwe versvormen zoals de ollekebolleke, de balladette en het triolet. Niet alleen op papier woog hij elk woord. Ook in gesprekken was hij uit op zuiver taalgebruik.

Zijn verschijning was een weerspiegeling van zijn taalgebruik: altijd goedgeluimd, sigaar en borreltje bij de hand. De immer in pak met das gestoken schrijver zat graag in het Pulitzerhotel, waar hij een eigen stoel had met de plaquette 'Zitplaats privé voor Drs. P'

Nog op zeer hoge leeftijd bleef hij voorlezen uit eigen werk. In 2012 zorgde hij voor paniek in de Kleine Komedie door tijdens de presentatie van zijn verzamelbox Drs. P Complé Compilé een vreugdesprongetje te maken waardoor hij viel. Polzer krabbelde ongedeerd overeind. In 2013 werd hij in een zorgcentrum opgenomen.

BN'ers
Verschillende bekende Nederlanders hebben het overlijden van zanger, dichter en tekstschrijver Drs. P betreurd op Twitter. Zo noemt Jochem Myjer het "een zwarte dag voor de kleinkunst." "Drs P is niet meer. Gelukkig laat hij een oeuvre na waar je 95 jaren over doet om alles te lezen", aldus de komiek. "Diepe buiging voor Drs.P!" twittert cabaretier Youp van 't Hek.

Ook dj Jeroen Kijk in de Vegte maakt een diepe buiging voor de overleden taalvirtuoos "en alle vlijmscherpe en vooral grappige teksten die hij maakte." Presentator Jeroen Pauw plaatste de video Het land is moe van Drs. P op het sociale medium en nieuwslezer Jan de Hoop schrijft dat hij Drs. P zal missen: "Slee te koop in de buurt van Omsk. Parcours niet zonder gevaar. 95 is mooi maar ik zal Drs.P missen!"

BN'ers treuren om dood Drs. P
BN'ers treuren om dood Drs. P (foto: ANP)

Giorgi pakt eerste WTA-titel in Rosmalen

Camila Giorgi heeft zondag op het Topshelf Open haar eerste WTA-titel veroverd. De Italiaanse tennisster was in de finale op het gras van Rosmalen in twee sets te sterk voor Belinda Bencic. Giorgi versloeg de Zwitserse met 7-5 en 6-3.

In de eerste set ontliepen beide dmaes niet veel. Giorgi was gevaarlijk met ferme groundstrokes vanaf de baseline, terwijl Bencic zich vooral onderscheidde met fraaie lobs en dropshots. Giorgi sloeg op 6-5 direct toe toen ze op de service van Bencic haar eerste break- en setpoint kreeg. De Zwitserse leverde de set in na een wild geslagen forehand die buiten de lijnen belandde.

In de tweede set behield Giorgi een goed niveau, Bencic wat minder ging spelen. Op 4-3 leverde Bencic haar service op love in, waarna Giorgi de klus op een eenvoudige manier klaarde. Giorgi stond drie keer eerder in een finale van een WTA-toernooi, maar wist toen steeds niet te winnen. Dat lukte haar zondag tegen de als vierde geplaatste Bencic wel.

Giorgi bereikte de finale door onder anderen de twee Nederlandse vrouwen in het enkelspel te verslaan. In de tweede ronde was ze Michaëlla Krajicek de baas. Zaterdag moest Kiki Bertens er in de halve finales aan geloven.

Camila Giorgi en Belinda Bencic met de bijbehorende prijzen. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Camila Giorgi en Belinda Bencic met de bijbehorende prijzen. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Politie beëindigt illegale houseparty

De politie heeft zondagochtend rond 5.00 uur een illegale houseparty in Maasbracht beëindigd. Er waren meerdere klachten over geluidsoverlast binnengekomen, wat voor de politie reden was om naar de loods aan de Brouwersstraat te gaan. Daar bleek een feest met ongeveer 800 mensen aan de gang te zijn. Er zijn vier personen aangehouden, aldus de politie.

Omdat niemand wilde meewerken, besloot de politie een einde te maken aan het feest. Daarbij zijn agenten en hondengeleiders uit de hele provincie Limburg ingezet. Zij zetten de stroom af en haalden de loods leeg. De geluidsapparatuur is in beslag genomen.

De vier aangehouden personen zijn twee 24-jarige mannen uit Delft, een man van 27 uit Dordrecht en een man van 28 uit Veldhoven. Zij zijn volgens de politie bij de organisatie van de houseparty betrokken.

Man met boog, pijlen en messen aangehouden

Een 34-jarige man uit Voorthuizen is zaterdagavond aan de Heetweg in Kootwijk aangehouden omdat hij een handboog, pijlen en fileermessen bij zich in de auto had. De politie meldde zondag dat een getuige had gezien dat de man met een boog in zijn hand langs de bosrand liep, terwijl verderop een ree stond. De man is gearresteerd voor het overtreden van de Wapenwet en de Flora en faunawet.

De getuige heeft volgens de politie getoeterd om de ree te waarschuwen. Ook waarschuwde de getuige de boswachter, die de auto staande hield waarin een tweede man zat. Toen ook de politie erbij kwam, bleken er ook pijlen en fileermessen in de auto te liggen. Naar de rol van de tweede man doet de politie nog onderzoek.

Karateka Sheppard uitgeschakeld op Spelen

De Europese Spelen zitten erop voor karateka Moreno Sheppard. Hij kwam zondag in Baku niet door de voorronde in de klasse kumité boven 84 kilogram. Sheppard was de enige sporter uit de Nederlandse equipe die meedeed aan een niet-olympisch onderdeel.

De 27-jarige Rotterdammer verloor in zijn groep van de Duitse wereldtopper Jonathan Horne en de Serviër Slobodan Bitevic. Sheppard won vervolgens wel van de Portugees Filipe Reis, maar zijn derde plaats in de poule betekende uitschakeling.

Glazen Huis in actie voor oorlogsjongeren

De opbrengst uit de komende editie van 3FM Serious Request wordt gestoken in de toekomst van jongeren in oorlogsgebieden. Dit maakte 3FM-dj Paul Rabbering zondag bekend vanuit de studio op het festival Pinkpop in Landgraaf.

De geldinzamelingsactie van 3FM en het Rode Kruis is eind dit jaar in Heerlen. Daar sluiten dj's zich weer op in het Glazen Huis.

Het geld is bestemd voor miljoenen kinderen en jongeren in Syrië, Zuid-Soedan, Jemen, de Centraal Afrikaanse Republiek en Gaza/Westelijke Jordaanoever. Zij leven in deze crisisgebieden onder extreme omstandigheden en via onder andere opleiding, lesmaterialen, microkredieten en traumabegeleiding kan deze 'next generation' weer toekomstperspectief worden geboden, aldus de organisatie.

Drie kwartfinales WK onder 20 beslist na strafschoppen, Mali verslaat Duitsland

Zondag werden de kwartfinales gespeeld van het wereldkampioenschap voetbal voor spelers onder 20 jaar in Nieuw-Zeeland. Het opvallende van deze kwartfinales was dat drie van de vier wedstrijden beslist werden na strafschoppen. Alleen Senegal wist Uzbekistan in negentig minuten te verslaan.

Senegal won met 1-0 door een treffer van Mamadou Thiam. Het duel tussen Brazilië en Portugal eindigde in 0-0, waarna de Zuid-Amerikanen sterker waren vanaf de stip: 3-1.

Mali zorgde voor een stunt door de strafschoppen beter te nemen dan Duitsland. Na 90 en 120 minuten stond het 1-1, maar Mali wist de strafschoppenserie met 4-3 te winnen. De Verenigde Staten en Servië hadden de meeste strafschoppen nodig. Achttien keer werd er aangelegd vanaf elf meter. De Serven waren beter en wonnen met 6-5. In de reguliere speeltijd kwamen beide ploegen niet tot scoren.

Woensdag staan de halve finales op het programma. Brazilië speelt dan tegen Senegal en Servië treedt aan tegen Mali. Zaterdag is de finale van het toernooi in Nieuw-Zeeland.

Eerste World League-medaille ooit waterpolosters

De Nederlandse waterpolosters hebben de bronzen medaille veroverd in de World League. De ploeg van bondscoach Arno Havenga zette in Shanghai in de troostfinale China opzij met 10-5. Het is de eerste keer in de historie van het sinds 2004 gespeelde toernooi dat Nederland een medaille pakt.

Het gastland wist met fysiek spel twee periodes gelijk op te gaan met Oranje, halverwege was de stand 4-4. In de laatste twee periodes namen de Nederlandse vrouwen afstand van China.

De olympisch kampioen van 2008 gebruikte het sterk bezette toernooi als voorbereiding op het WK in Kazan, dat eind volgende maand begint.

Uitslag Moto2 Grand Prix van Catalonië

De Grand Prix van Catalonië in de Moto2 is gewonnen door de Fransman Johann Zarco. De kampioenschapsleider was op het Circuit de Barcelona-Catalunya met name in de slotronden erg sterk en versloeg zo de lokale favorieten. Voor Zarco is het de tweede overwinning van het seizoen.

Polesitter Johann Zarco kende een matige start en viel terug naar plek zes, terwijl Esteve Rabat de leiding overnam. Hij werd gevolgd door Sam Lowes en Jonas Folger, terwijl Alex Rins en Dominique Aegerter zich erbij voegden. Folger viel snel terug, terwijl Zarco, Luis Salom en Tom Lühti zich bij de kopgroep probeerden te voegen.

Halverwege de race was duidelijk dat de strijd om de podiumplaatsen zou gaan tussen Rabat, Rins, Zarco en Lowes, want de rest zat te ver weg. Met name de Spanjaarden Rabat en Rins reden sterk en sloegen zelfs een gat naar hun twee medekoplopers. Zarco bracht daar weer verandering in, door kort voor het einde aan te sluiten. In de slotronde plaatste hij gelijk een aanval en dat bleek genoeg te zijn voor de zege. Rabat vergooide een bijna zekere tweede plek nog en zag Rins langszij komen en tweede worden.

Rugbysters verliezen kwartfinale EK

De Nederlandse rugbysters hebben de kwartfinale tegen Spanje op het EK sevens in Kazan verloren met 21-14. De ploeg van bondscoach Chris Lane strijdt nu verder om maximaal de vijfde plaats.

Het duel met Spanje was spannend. Oranje moest twee minuten voor tijd een beslissende score van Spanje incasseren. "Het is een zeer teleurstellend resultaat, hiervoor zijn we niet gekomen. We moeten ons nu opladen voor nog twee belangrijke wedstrijden", reageerde Lane na afloop.

Wales is de volgende tegenstander. Het Nederlands team won in de groepsfase nog met ruime cijfers van deze ploeg.

Het sevensrugby staat volgend jaar in Rio voor het eerst op het programma van de Olympische Spelen. De Nederlandse vrouwen hebben nog een minimale kans om aan dat toernooi mee te mogen doen. De komende weken worden er nog twee soortgelijke toernooien gehouden in Lyon en Exeter. Het land dat na drie toernooien de meeste punten heeft gehaald kwalificeert zich rechtstreeks voor de Spelen. De landen op de posities twee, drie en vier kwalificeren zich voor het olympisch kwalificatietoernooi, waar volgend jaar zestien landen zullen strijden voor het laaste olympische ticket. De teams Engeland, Schotland en Wales hebben zich al geplaatst als Groot-Britannië en hoeven dus niet meegerekend te worden in de strijd om tickets voor het olympisch kwalificatietoernooi.

Buma: 'Bedenkelijke opvatting democratie bij Rutte'

Premier Mark Rutte spreidt een ,,bedenkelijke opvatting over de democratie'' ten toon als hij het belastingplan niet openbaar wil maken in de Kamer omdat het dan door de oppositie verscheurd zou worden. CDA-leider Sybrand Buma zei dat zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

"De openbaarheid verscheurt niet, maar toetst'', zei Buma. Hij wil niet in achterkamertjes onderhandelen met het kabinet over de hervorming van het belastingstelsel.

Buma zei dat hij niet in de oppositie zit om kabinetsplannen "af te fakkelen'' maar er serieus naar wil kijken. Lastenverlichting voor burgers is voor de CDA-leider een van de belangrijkste punten waarop hij de kabinetsplannen wil toetsen. "Dat is een normale gang van zaken in een democratie en daar zal het CDA zich bij het belastingplan aan houden.''

'Bedenkelijke opvatting democratie bij Rutte'
Buma: 'Bedenkelijke opvatting democratie bij Rutte' (Foto: ANP)

Braziliaanse voetbalsters verder op WK

In navolging van titelverdediger Japan hebben ook de Braziliaanse voetbalsters zich geplaatst voor de achtste finales van het WK. De Zuid-Amerikaanse vrouwen, die in Canada jagen op hun eerste wereldtitel, zetten zaterdag ook hun tweede groepswedstrijd in winst om. Andressa Alves maakte in Montreal kort voor rust het enige doelpunt tegen Spanje: 1-0.

De Braziliaanse ploeg van aanvoerster Marta had de eerste wedstrijd tegen Zuid-Korea met 2-0 gewonnen. De gelouterde spits maakte toen uit een strafschop haar vijftiende WK-doelpunt, waarmee Marta topscorer aller tijden van het toernooi werd. Tegen Spanje bleef ze droog staan, maar Alves bezorgde Brazilië de tweede winst. Met zes punten zijn de voetbalsters uit Zuid-Amerika verzekerd van een plek bij de eerste twee in de groep.

Uitslag Moto3 Grand Prix van Catalonië

Moto3-coureur Danny Kent heeft op het Circuit de Barcelona-Catalunya de Grand Prix van Catalonië gewonnen. De Brit was in een voor de Moto3 typerende hectische slotfase de sterkste en boekte zo zijn vierde overwinning van 2015.

Miguel Oliveira kende vanaf plek vijf de beste start en nam de leiding over, voor Jorge Navarro, Efren Vazquez, polesitter Enea Bastianini en Kent. Dat vijftal vormde al snel een kopgroep, aangevuld met onder meer Brad Binder, Niccolo Antonelli en Hiroki Ono. De Japanner Ono viel daar na enkele ronden letterlijk weg, waarna langzaam maar zeker coureurs af moesten haken.

Met twee ronden te gaan was duidelijk dat het gevecht om de zege ging tussen de zes overgebleven rijders: Oliveira, Bastianini, Vazquez, Kent, Antonelli en Navarro. Zoals gewoonlijk in de Moto3 werd er in de slotronde weer volop van positie gewisseld, met uiteindelijk als gevolg dat Kent en Bastianini samen het laatste rechte stuk op draaiden. Kent bleef de Italiaan voor, terwijl Vazquez de rest achter zich hield en derde werd.

Gilbert haalt uit naar ploegleiding BMC

Philippe Gilbert vindt het vreemd dat hij nog altijd niet weet of hij op 4 juli aan de start mag staan van de Ronde van Frankrijk. De Belgische wielrenner reed onlangs al de Ronde van Italië, waarin hij twee ritten won, en startte zaterdag in de Ronde van Zwitserland. "Met welke motivatie ik aan de start sta? Eigenlijk geen. Het is moeilijk om jezelf te motiveren als je geen zicht hebt op je programma", aldus de renner van BMC na zijn proloog tegen de Belgische krant Het Nieuwsblad.

Gilbert vindt dat hij gezien zijn staat van dienst niet meer hoeft te bewijzen dat het wel goed zit met zijn vorm. "Ik ben geen neoprof meer. Ik heb hier niets te bewijzen", aldus de Waal. "Ik vind dit een bizarre situatie en ik begrijp de aanpak van BMC niet. Ik ben fris uit de Giro gekomen, bovendien liggen er in de eerste week van de Tour heel wat mogelijkheden voor mij."

Gouden Spike voor Eritrese hardloper

De Eritrese atleet Abrar Osman Adem heeft zaterdag de Gouden Spike gekregen. Hij won de hoofdprijs van het jaarlijkse atletiekgala in Leiden voor zijn tijd van 27.41,69 op de 10.000 meter. Oud-schaatser Jeroen Straathof overhandigde het kleinood aan de hardloper, die zich met zijn tijd plaatste voor de WK in augustus in Beijing.

Ook vorig jaar viel de prijs ten deel aan een buitenlandse atleet, namelijk de Oegandees Joshua Cheptegei. Hij nam de vergulde hardloopschoen over van polsstokhoogspringer Rutger Koppelaar, die hem vanwege zijn dopinggebruik moest inleveren.

De Nederlandse ploeg voor Beijing kreeg in Leiden geen aanvulling. Discuswerper Erik Cadée kwam wel dicht bij de WK-limiet van 65,00 meter met zijn worp van 64,57.

Erdogan overlegt deze week over verkiezingen

De Turkse president Tayyip Recep Erdogan wil deze week met de leiders van de vier grootste politieke partijen overleggen over de uitkomst van de parlementsverkiezingen van vorige week zondag. Erdogan zei dat zondag in de krant Milliyet.

De president liet weten dat nieuwe verkiezingen "onvermijdbaar" zijn als uiterlijk 45 dagen na het beëdigen van het nieuwe parlement nog geen regering is gevormd. Volgens de Turkse grondwet heeft het staatshoofd dan de macht om tot een vervroegde stembusgang te besluiten.

De regerende AK-partij van Erdogan behaalde bij de verkiezingen te weinig stemmen voor een absolute meerderheid in het parlement. De AK-partij kan daardoor niet alleen regeren. De mogelijkheden om een coalitie te vormen, zijn niet groot. De nationalistische partij MHP en de pro-Koerdische HDP hebben al laten weten ze een coalitie met de AK-partij niet zien zitten.

Roemeen zonder rijbewijs bezopen in auto

Een Roemeense automobilist bleek zaterdagavond in Zundert (Brabant) op meerdere vlakken lak te hebben aan de regels. Hij had meer dan vier keer te veel gedronken, had geen rijbewijs, zijn auto was niet verzekerd en hij gaf een valse naam op, toen hij door de politie werd gecontroleerd.

De agenten kregen al snel in de smiezen dat zijn naam niet klopte omdat vrienden bij hem in de auto hem met een andere voornaam aanspraken. Bij het verhoor door een tolk zei hij met een andere naam op de proppen te zijn gekomen omdat zijn rijbewijs in Roemenië door de politie is afgepakt.

De 25-jarige man zal een forse boete moeten betalen, aldus de politie. Hij blijft nog vast zitten zolang er geen zekerheid is over zijn identiteit.

Dode bokser elfde op wereldranglijst

Op de afgelopen vrijdag uitgebrachte wereldranglijst van wereldboksbond World Boxing Association (WBA) is de Jemeniet Ali Raymi gedaald van de zesde naar de elfde plek in het lichtvlieggewicht (-49 kilogram). Op zichzelf weinig opmerkelijk, ware het niet dat Raymi enkele weken geleden op 41-jarige leeftijd bij een bombardement om het leven kwam.

Raymi kende gedurende zijn leven een opmerkelijke boksloopbaan, waaraan hij pas op zijn dertigste begon. Als lid van het Jemenietische leger won hij als amateur 117 van zijn 119 gevechten, waarna hij als professional verder ging in Jemen en omstreken. Dat ging zeker niet onverdienstelijk, want hij zorgde voor een knap wereldrecord: zijn eerste 21 gevechten eindigden allemaal in een knock-out in de eerste ronde. Op 29 april vocht hij zijn laatste gevecht, waarin hij na 44 seconden de Somaliër Omar Moxamad tegen het canvas sloeg.

Wanneer de WBA Raymi definitief uit de ranglijst haalt is niet bekend, op het moment van schrijven hebben ze het tragische nieuws van diens dood nog niet verwerkt.

Helft kiezers verwacht VVD-plan belastingen

Bijna de helft (49 procent) van de kiezers verwacht dat het nieuwe belastingplan van het kabinet vooral een VVD-plan wordt. Volgens de peiling van Maurice de Hond denkt maar 14 procent van de kiezers dat de plannen vooral een PvdA-signatuur krijgen. Van de PvdA-stemmers denkt maar liefst 59 procent dat er een VVD-plan uit zal komen.

Van de VVD'ers denkt 28 procent dat er uiteindelijk een VVD-belastingplan zal komen en een kwart van deze kiezers denkt dat de belastingplannen vooral uit de PvdA-koker zullen komen. SP-stemmers denken het vaakst dat de VVD de boventoon zal voeren: 74 procent. Van alle kiezers samen denkt een kwart dat het om een 'evenwichtig compromis' zal gaan.

Dishonored 2-lek is gelekt

Bethesda geeft morgen een persconferentie en tijdens een discussie over hoe ze iets willen presenteren bleek een microfoon met een Twitch-stream open te staan. De discussie ging erover hoe ze ‘per ongeluk’ het woord Dishonored kunnen laten vallen.

Dishonored

Dit jaar wordt er wel erg veel gelekt en niet alleen rond de E3. Maar goed, het opgenomen fragment bevat alleen audio dus het beeld blijft zwart. Er is een overleg gaande tussen Harvey Smith en Raphael Colantonio over hoe ze iets willen brengen. Smith en Colantonio zijn de regisseurs van Dishonored en Colantonio is daarnaast directeur van Arkane Studios.

De discussie eindigt ermee dat ze besluiten dat Colantonio snel moet beginnen te praten in het Frans, bruusk onderbroken wordt en gewoon snel door moet praten over iets anders. Vervolgens meldt iemand dat de microfoon openstaat.

Bethesda doet aan damage control en belooft meer verrassingen bij de persconferentie.

Hond bijt zwanen dood

Een hond heeft zaterdag bij de Melkwegbrug in Purmerend twee volwassen zwanen doodgebeten. De politie meldt zondag dat de eigenaar van de hond snel gevonden was en dat deze 23-jarige Amsterdammer de hond direct aan de lijn moest doen.

De gemeente bekijkt verder welke maatregelen nog meer genomen moeten worden. De zwanen, een mannetje en vrouwtje, hadden vijf jongen. De dierenambulance heeft zich over de zwanenjongen ontfermd.

Politie vindt man met schotwond

De politie heeft zaterdagavond in Amsterdam Utrecht een man met een schotwond gevonden die op het Maasplein op een bankje zat. Hij had inwendig letsel en is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie. Agenten hebben onder andere op de Waalstraat gezocht naar een verdachte waarmee de beschoten man mogelijk eerder ruzie had, maar er is niemand gevonden.

De politie kwam naar het Maasplein nadat er een melding was binnengekomen dat iemand was neergeschoten. Ze vraagt getuigen van het incident zich te melden.

Tafeltennissters naar halve finales Europese Spelen

De Nederlandse tafeltennisdames hebben zich op de Europese Spelen in Baku geplaatst voor de halve finales van de teamcompetitie. Polen werd in de kwartfinale met de nodige moeite aan de kant gezet: 3-2.

Li Jiao beet het spits af voor Nederland en kende tegen Katarzyna Grzybowska gelijk flink wat moeite in de eerste game. Dat kon ze nog omdraaien en ruim twintig minuten later was de eerste zege binnen: 13-11, 11-7, 7-11, 11-3. In de tweede partij speelde Li Jie tegen de Poolse Li Qian, met wie ze op het WK in China onlangs nog verrassend brons pakte in het vrouwendubbel. Dit keer was er uiteraard geen samenwerking en enigszins onverwacht was de Poolse veel te sterk: 5-11, 7-11, 8-11.

Britt Eerland nam het samen met Jiao op tegen Grzybowska en Natalia Partyka, wat binnen twintig minuten gespeeld was in het voordeel van Nederland: 11-9, 11-8, 12-10. Het was echter wederom Qian die Nederland dwarszat, door met 3-1 te winnen van Eerland. In het beslissende duel herpakte Jie zich toch weer. Tegen drievoudig paralympisch kampioene Partyka moest ze één game afstaan, maar kon ze het duel toch in het voordeel van Nederland beslissen: 11-6, 11-6, 4-11, 11-8.

Partyka slaagde er niet in om Nederland echt dwars te zitten (Foto: Getty)

Dancefestival Defqon 1 wordt live gestreamd

Delen van het dancefestival Defqon.1 in Biddinghuizen worden dit jaar live gestreamd via internet. Dat heeft een woordvoerder van het festival gemeld. Het grootste harddance-event ter wereld vindt volgend weekend plaats in Biddinghuizen.

De beelden worden live uitgezonden op Beatport Live, de nieuwe streaming service van het danceplatform. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat Defqon.1 op deze manier te volgen is.

De sets die worden gestreamd zijn die van Brennan Hart op 19 juni, Ran-D en Minus Militia op 20 juni en Angerfist op 21 juni. Ook worden er op het digitale kanaal interviews met artiesten en backstagebeelden getoond, net als ander exclusief materiaal.

'Strippende toerist' terug in Nederland

De 23-jarige Nederlander die samen met andere toeristen naaktfoto's maakte op de heilige berg Mount Kinabalu in Maleisië is zondagochtend aangekomen in Nederland. Dylan Snel werd in Maleisië veroordeeld tot drie dagen cel en een boete van bijna 1.200 euro. Snel werd op Schiphol opgewacht door onder anderen zijn ouders.

Hij zei opnieuw dat hij spijt had van zijn gedrag en dat hij het heel vervelend vindt dat mensen zo boos op hem waren. De toeristen zijn veroordeeld voor het vertonen van obsceen gedrag.

Hij en de drie andere toeristen hebben enkele dagen in de cel gezeten. Ze werden vrijgelaten nadat hun advocaat de boetes had betaald. De politie in de regio Sabah is nog op zoek naar zes andere buitenlanders die op de heilige berg uit de kleren gingen.

De 'strippende toeristen' haalden zich met hun actie de woede van de lokale bevolking op de hals, omdat die gelooft dat de ziel van haar voorvaders in de berg huist. Ook werden de buitenlanders verantwoordelijk gehouden voor een dodelijke aardbeving in het gebied.

De 23-jarige Nederlander en drie andere toeristen die naaktfoto's maakten op de heilige berg Mount Kinabalu in Maleisië, zijn vrijdag veroordeeld tot drie dagen cel en een boete van 5.000 Maleisische ringgit (bijna 1.200 euro). De vier waren eerder op de dag aangeklaagd en bekenden schuld.

'Strippende toerist' terug in Nederland
'Strippende toerist' terug in Nederland (Foto: ANP)

Valse start Argentinië op Copa América

Voor Argentinië leek er tijdens het duel met Paraguay geen vuiltje aan de lucht, maar Lionel Messi en co keken toch raar op toen de tegenstander in de slotfase langszij kwam.

Zoals verwacht kwam Argentinië al snel op voorsprong. Al voor rust stond het 2-0 in het voordeel van de Argentijnen. Sergio Aguëro bracht de topfavoriet voor de eindzege op een 1-0 voorsprong. De aanvaller van Manchester City kon aanleggen en faalde niet.

Messi was vervolgens verantwoordelijk voor een verdubbeling van de voorsprong. Messi mocht aanleggen vanaf de strafschopstip en dat buitenkansje liet de FC Barcelona-aanvlaler niet onbenut. In de tweede helft ging het mis: Nelson Valdez maakte op fraaie wijze de aansluitingstreffer.

Dat gaf de Paraguayanen hoop. In de ultieme slotfase kreeg Argentinië daardoor de deksel op de neus: spits Lucas Barrios tekende op slag van tijd voor de 2-2.

Argentinië - Paraguay 2-2. (Bron: YouTube)

Gitarist 5SOS vliegt in brand bij optreden

Hadden we eerder deze week Dave Grohl die zijn been brak tijdens een optreden van de Foo Fighters, nu is daar Michael Clifford. De gitarist van de Australische popband 5 Seconds of Summer vloog zaterdagavond in brand tijdens een optreden in Londen, meldt CNN.

Het incident vond plaats in de Londense Wembley Arena. Het optreden van de band was al een eind gevorderd toen het haar van de 19-jarige gitarist in brand vloog. Dat gebeurde nadat hij in de richting van een vlammenwerper was gelopen. Het omhoog 'spuwende' vuurwerk kwam in zijn haar terecht.

Clifford sprong onmiddellijk opzij en verliet het podium. De band zag zich genoodzaakt om het optreden vroegtijdig te beëindigen. Bandgenoot Ashton Irwin nam even later het woord. 'Michael heeft zichzelf bezeerd. Daarom gaan we nu niet verder met het optreden. Hij is in orde.'

De onfortuinlijke muzikant plaatste niet veel later een foto op Twitter, met zijn hoofd voor de helft in het verband. 'Sorry dat ik de toegift niet kon afmaken, maar ik lijk tenminste wel op Two-Face. Iedereen bedankt voor de bezorgdheid.' De hashtag #GetWellSoonMichael werd al snel trending topic op Twitter.

Oerlelijke tattoo krijgt fraaie make-over

Een lelijke tatoeage van Pikachu is door een professioneel artieste omgezet in wat fraais. De Amerikaanse Lindsay Baker was twee uur met het werkje bezig.

Vier jaar geleden stapte de cliënt in kwestie voor het eerst naar een tattooshop bij hem in de buurt. Hij koos voor een tatoeage van Pikachu, een bekende Pokemon uit de gelijknamige serie. Helaas mislukte de tekening nogal; alsof de tatoeëerder te veel had gedronken...

Toch weerhield dat de man er niet van om meer tatoeages te laten zetten; deze keer bij betere tattoo-artiesten. Zo werd hij klant van Lindsay Baker in Northampton, een plaats in de Amerikaanse staat Massachusetts.

Na verloop van tijd kwam de lelijke Pokemon ter sprake. 'Ik heb deze klant al een paar keer getatoeëerd. Hij liet me de tatoeage zien', vertelt Baker. 'Ik werd enthousiast en stelde voor om Pikachu zichzelf te laten tekenen. Mijn cliënt had hetzelfde idee.'

Na twee uur tekenen was de fraaie facelift een feit. Subtiel detail: Pikachu drinkt een flesje Heineken en schildert zichzelf dus terwijl hij aangeschoten is. Een subtiele sneer naar de maakster van de originele tattoo. De klant is erg tevreden met het resultaat.

Nederlandse Syriëstrijders hebben heimwee

Nederlandse Syriëstrijders hebben last van heimwee. Ze willen het liefst terugkomen naar Nederland, maar dat kan niet; bijvoorbeeld omdat hun paspoorten zijn ingenomen. Met hulp vanuit Nederland proberen ze alsnog uit het kalifaat te ontsnappen, schrijft het AD.

Diverse advocaten bevestigen tegenover het AD dat zij verzoeken krijgen van familieleden, vrienden én Syriëgangers zelf. Zij vragen hulp bij een terugkeer naar Nederland, maar proberen ook informatie in te winnen over strafvervolging hier. Bart Nooitgedacht is zo'n advocaat die voor dit soort verzoeken wordt benaderd. 'Het blijkt toch geen Utopia te zijn. Maar je kunt daar niet zomaar weg. Terugkeer wordt steeds moeilijker.'

IS pakt paspoorten van buitenlandse strijders af. Het oefent een schrikbewind uit om afvalligheid tegen te gaan en desertie wordt bestreden met gruwelijke straffen. 'Inmiddels is het zeer moeilijk tot vrijwel onmogelijk om daar weg te komen', bevestigt een woordvoorder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Tot dusver zijn 35 Syriëgangers teruggekeerd, waaronder een gezin uit Hilversum. De vader, moeder en hun vier kinderen vertrokken in september vorig jaar naar het kalifaat, maar het verblijf viel toch flink tegen. De interne strijd tussen verschillende islamitische groepen is iets dat de vertrokken strijders tegenstaat.

Strafhof: pak president Soedan op

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft Zuid-Afrika opgeroepen president Omar al-Bashir van Soedan op te pakken. Bashir vertrekt mogelijk naar Zuid-Afrika voor een top van de Afrikaanse Unie. Het ICC heeft twee aanhoudingsbevelen uitstaan en ziet nu de kans om Bashir voor het gerecht te krijgen.

Bashir wordt door het ICC gezocht voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Hij wordt door de aanklager verantwoordelijk gehouden voor genocide in de regio Darfur. Omdat Zuid-Afrika het Strafhof erkent, zou het land Bashir kunnen arresteren en uitleveren.

Het Soedanese staatshoofd won de verkiezingen in april met 94 procent van de stemmen, mede dankzij een boycot door de oppositie. Zij hadden er geen vertrouwen in dat de verkiezingen eerlijk zouden verlopen.

Fondsbeheerders bereiden zich voor op Brexit

Enkele grote fondsbeheerders in Londen, die het geld van beleggingsfondsen beheren, maken plannen voor het geval het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt. Ze treffen voorbereidingen voor het weghalen van duizenden miljarden ponden aan vermogen en duizenden banen uit Groot-Brittannië. Daarover bericht The Sunday Times.

De Britse regering wil voor het eind van 2017 een referendum houden over het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk van de Europese Unie. Een Brits uittreden, ook wel Brexit genoemd, kan grote gevolgen hebben voor de zakenwereld.

Volgens The Sunday Times zijn er bij beleggingsfondsen commissies aangesteld die plannen moeten maken voor een Brexit. Die zien een verhuizing naar Luxemburg als een van de mogelijkheden. Volgens de krant voelen de fondsbeheerders zich bij uittreding genoodzaakt te vertrekken, omdat volgens EU-regels beleggingsproducten niet binnen de EU mogen worden verkocht als de beheerder geen hoofdkantoor heeft in een EU-lidstaat.

Europese Spelen 2015 - Dag 3

Het was een geslaagde eerste echte dag van de Europese Spelen, gisteren in Baku. Zeventien landen hebben hun eerste medaille al binnen, waaronder Nederland. Rachel Klamer pakte erg knap zilver op de triatlon. Zwitserland, met goud in de eerste drie evenementen, gaat aan de leiding van de medaillespiegel met ook nog twee keer zilver en één keer brons, op de voet gevolgd door het thuisland Azerbeidzjan.

Vijf hoogtepunten van de eerste volledige sportdag in Baku (Bron: YouTube)

Vandaag staan er negen sporten op het programma in Baku, waarvan er zes Nederlandse deelname kennen. Dat begint al lekker vroeg, om 06.00 uur Nederlandse tijd. Dan vinden de zogenaamde "figuren" plaats bij het synchroonzwemmen. Hierbij laten alle 150 zwemsters één voor één een figuur, of beweging, zien. In plaats van de doorgaans kleurige pakken wordt dit gezwommen met een zwart badpak en witte badmuts, om er allemaal zo veel mogelijk hetzelfde uit te zien. 

Een half uurtje later spelen tafeltennissters Li Jiao, Li Jie en Britt Eerland in de kwartfinale van de teamcompetitie tegen Polen. Li Jie komt daar Li Qian tegen, met wie ze onlangs op het WK in China nog verrassend brons haalde in het vrouwendubbel. De meest opvallende speelster van Polen is echter Natalia Partyka, die slechts anderhalve arm heeft. Ze won goud op de Paralympische Spelen van 2004, 2008 en 2012, maar komt tevens uit bij de valide sporters. Daar staat ze al jaren in de top-100 van de wereldranglijst, waar ze op dit moment de 66e plek bezet. 

Li Jie in de achtste finale tegen de Servische Anamaria Erdelji (Foto: Getty)

Even na half tien begint de enige in Baku aanwezige Nederlandse karateka aan zijn toernooi: Moreno Sheppard begint de groepsfase van de kumité voor mannen boven 84 kilogram met een duel tegen Jonathan Horne uit Duitsland. De 27-jarige Sheppard is met zijn vijfde plek op de mondiale ranglijst een heuse wereldtopper, maar dat mag van zijn tegenstanders absoluut ook gezegd worden. Horne staat zelfs tweede op de wereldranglijst en won op de vorige zeven EK's achtereenvolgens drie keer brons en vier keer goud. De Serviër Slobodan Bitevic is de regerend Europees kampioen, terwijl Filipe Reis uit Portugal de groep completeert. De beste twee van de groep gaan naar de halve finales.

Om ongeveer 10.00 uur mag kayakster Eef Haaze zich proberen te plaatsen voor de halve finales van de K1 over 500 meter, haar eerste van twee onderdelen in Baku. In haar heat krijgt ze onder meer te maken met de Azerbeidzjaanse - en geboren Oekraïense - Inna Osipenko-Rodomska, winnares van olympisch goud in 2008 en dubbel zilver in 2012. Haaze heeft in de loting de Hongaarse wereldkampioene Danuta Kozak ontlopen, zij start in heat 3, Haaze in heat 2.

Casimir Schmidt en de overige Nederlandse turners beginnen vandaag om 11.30 uur aan de kwalificaties (Foto: Getty)

De waterpolodames worden na hun nederlaag tegen Griekenland geacht om vandaag weer een simpele zege te boeken. Groot-Brittannië is de tegenstander, een zeer onervaren team. De 29-1 van Nederland tegen Israël lijkt wat vergezocht voor vandaag, maar toch mag Oranje weinig moeite hebben met de Britten. Verder worden er ook vandaag weer medailles verdeeld bij het Grieks-Romeins worstelen, wat weer een Azerbeidzjaans/Russisch feest lijkt te gaan worden.

Overigens is het het melden waard dat de organisatie zeer veel wedstrijden live uitzendt via YouTube. De livestreams kunnen hier bekeken worden. Een vast programma lijkt er niet te zijn, dus geïnteresseerden moeten zelf even in de gaten houden wat er precies uitgezonden wordt. Verder kunnen de echte diehard fans ook via de officiële online stream van de Azerbeidzjaanse tv kijken, die hier te vinden is. Zij hebben daarnaast een gratis app voor Android (AZTV), waar ook gekeken kan worden. Deze is te vinden in de Google Play Store.

Tijdschema Nederlandse deelnemers en medaille-evenementen 

Tijd (NL) Sport Wedstrijd Medailles
06.00 uur Synchroonzwemmen Figuren individueel: Alle Nederlandse zwemsters Nee
06.30 uur Tafeltennis Teams vrouwen kwartfinale: Nederland - Polen Nee
09.30 uur Triatlon  Mannen  Ja 
09.42 uur  Karate  Kumité mannen +84kg groep A: Moreno Sheppard - Jonathan Horne Nee 
10.00 uur  Kanovaren  Kayak K1 vrouwen, 500 meter heats: Eef Haaze  Nee 
10.00 uur Karate  Kumité mannen +84kg groep A: Moreno Sheppard - Slobodan Bitevic Nee 
10.00 uur  Karate  Kumité mannen +84kg groep A: Moreno Sheppard - Filipe Reis  Nee 
11.30 uur  Turnen  Kwalificatie mannen, dag 1: Frank Rijken, Bram Verhofstad, Casimir Schmidt  Nee 
12.30 uur  Kanovaren  Kayak K1 vrouwen, 500 meter halve finales: Eef Haaze* Nee 
13.30 uur  Tafeltennis  Teams vrouwen halve finale: Nederland*  Nee 
13.40 uur  Karate  Kumité mannen +84kg halve finale: Moreno Sheppard* Nee 
14.00 uur  Karate  Finales kata mannen  Ja 
14.14 uur  Karate  Finales kata vrouwen  Ja 
14.15 uur  Waterpolo Vrouwen groep A: Nederland - Groot-Brittannië  Nee 
14.47 uur  Karate  Finales kumité vrouwen -68kg Ja 
15.01 uur  Karate  Finales kumité vrouwen +68kg  Ja 
15.34 uur Karate  Finales kumité mannen -84kg  Ja 
15.48 uur  Karate Finales kumité mannen +84kg: Moreno Sheppard*  Ja 
16.00 uur  Worstelen  Finales Grieks-Romeins mannen -66kg  Ja 
16.21 uur  Worstelen  Finales Grieks-Romeins mannen -75kg  Ja 
16.42 uur  Worstelen  Finales Grieks-Romeins mannen -85kg  Ja 
17.03 uur  Worstelen  Finales Grieks-Romeins mannen -130kg  Ja 

* Of de genoemde Nederlanders in actie komen hangt ervan af of ze zich eerder op de dag gekwalificeerd hebben voor de betreffende wedstrijd


Medaillespiegel na dag 2

Positie Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Zwitserland 3 2 1 6
2 Azerbeidzjan 3 1 3 7
3 Rusland 3 0 0 3
4 Frankrijk 2 1 3 6
5 Turkije 2 1 2 5
6 Italië 0 2 0 2
7 Kroatië 0 1 2 3
8 Wit-Rusland 0 1 1 2
9 Oostenrijk 0 1 0 1
9 Hongarije 0 1 0 1
9 Nederland 0 1 0 1
9 Oekraïne 0 1 0 1
13 Bulgarije 0 0 1 1
13 Duitsland 0 0 1 1
13 Macedonië 0 0 1 1
13 Polen 0 0 1 1
13 Zweden 0 0 1 1

Blatter blijft misschien toch baas FIFA

Sepp Baltter sluit niet uit dat hij aanblijft als baas van de wereldvoetbalbond FIFA. Dat meldde de Zwitserse krant Schweiz am Sonntag op basis van anonieme bronnen dichtbij Blatter. Het is de bedoeling dat op een congres in december een opvolger voor de 79-jarige Zwitser wordt gekozen.

Bonden uit Afrika en Azië proberen te voorkomen dat Blatter terugtreedt als president van de FIFA, schrijft de krant. Zij zouden de topman hebben aangeschreven zijn beslissing te heroverwegen. Blatter werd twee weken geleden herkozen voor zijn functie, maar zei terug te treden omdat hij zich niet genoeg gesteund voelde.

FIFA-kenners lieten tegenover de krant weten dat er geen andere kandidaat is voor het presidentschap die een meerderheid van de stemmen kan halen.

'Virus gevonden op computer Merkel'

Een computer in het kantoor van bondskanselier Angela Merkel in de Bondsdag is besmet geweest met een virus dat tijdens een cyberaanval is geïnstalleerd. De computer was een van de eersten waarop het virus werd gevonden, meldde de Duitse krant Bild am Sonntag. Het hele computersysteem in het Duitse parlement is getroffen door de cyberaanval.

Een woordvoerder van Merkels partij CDU wilde niets kwijt over het virus en of er bestanden van Merkel's computer zijn buitgemaakt. De hackers hebben volgens de krant e-mails verzonden vanaf het e-mailaccount van de bondskanselier. In die e-mails stond een snelkoppeling met de naam 'telefonisch overleg', dat in werkelijkheid ervoor zorgde dat het virus werd geïnstalleerd op de computer van de ontvanger. Parlementariërs zijn gewaarschuwd niet op de link te klikken.

'Virus gevonden op computer Merkel'
'Virus gevonden op computer Merkel' (Foto: ANP)

'Maradona van het karate' wint goud voor eigen publiek

Tijdens de Europese Spelen in Baku heeft ook gastland Azerbeidzjan de eerste medailles binnen. In de Crystal Hall bezorgden de karateploeg van Azerbeidzjan hun land vier medailles op de eerste dag van het toernooi voor de karateka's. De aandacht was groter dan normaal, want karate probeert uit alle macht om op het olympisch programma te komen vanaf 2020.

Het karate bestaat uit twee verschillende disciplines, kumité en kata. De eerste discipline is de vechtvorm, waar in verschillende gewichtsklasses wordt gestreden. De kata kent geen gewichtsklasses en is gericht op het uitvoeren van bepaalde stijlfiguren. De eerste finales in de Crystal Hall vonden plaats in de klasse tot 50 kilogram bij de dames. De complete wereldtop was aanwezig, maar wereldkampioene Serap Özcelik uit Turkije maakte haar status als mondiale nummer één waar. In de finale rekende ze af met de Oostenrijkse Bettina Plank, terwijl Alexandria Recchia namens Frankrijk het brons pakte. Daarmee stond de volledige top-3 van de wereld op het podium.

Bij de vrouwen tot 55 kilogram ontbrak de Italiaanse wereldkampioene Sara Cardin, waardoor Emilie Thouy uit Frankrijk de favoriete was. Tot groot verdriet van het thuispubliek maakte ze in de halve finale een einde aan het sprookje van Ilaha Gasimova, die later toch nog kon juichen met het brons. Thouy rekende in de finale vervolgens af met Jelena Kovacevic uit Kroatië. Ook één klasse zwaarder, tot 61 kilogram, ging het goud naar een Française. Europees- en voormalig wereldkampioene Lucie Ignace won in de finale nipt van de Turkse Merve Coban. Ana Lenard uit Kroatië versloeg de Sloveense Tjasa Ristic eenvoudig in de strijd om het brons.

Farzaliyev op weg naar het eerste Azerbeidzjaanse goud tijdens de Spelen in Baku (Bron: YouTube)

Bij de mannen tot 60 kilo kon het Azerbeidzjaanse publiek voor het eerst echt los gaan. De 21-jarige Firdovsi Farzaliyev maakte nog nooit veel indruk op een groot toernooi, tot zaterdag. Hij won al zijn groepswedstrijden, maakte in de halve finale gehakt van de Macedoniër Emil Pavlov - die wel brons zou winnen - en versloeg in de finale Europees kampioen Luca Maresca uit Italië. De klasse tot 67 kilo leverde Turks goud op dankzij Burak Uygur. Hij versloeg in de finale de pas achttienjarige Fransman Steven da Costa. Niyazi Aliyev pakte tot vreugde van het publiek het brons voor Azerbeidzjan.

Het grote moment voor Azerbeidzjan kwam in de laatste karatefinale van de dag, in de klasse tot 75 kilogram. De Maradona van het karate, viervoudig wereldkampioen Rafael Aghayev, moest in de groepsfase nog verrassend een nederlaag slikken, maar plaatste zich toch voor de finale. Daarin rekende hij af met vice-wereldkampioen Luigi Busa uit Italië, terwijl Erman Eltemur uit Turkije het brons voor zich op kon eisen. 

De gouden finale van Aghayev (Bron: YouTube)

Britse spionnen naar huis om lek Snowden

De Britse inlichtingendienst MI6 heeft noodgedwongen spionnen op missie in het buitenland teruggehaald, omdat Rusland en China gevoelige documenten over de dienst hebben bemachtigd. Moskou heeft ruim 1 miljoen geheime documenten van klokkenluider Edward Snowden ontcijferd, meldde de krant The Sunday Times op basis van Britse regeringsbronnen.

De spionnen zijn met reddingsoperaties uit vijandige landen gehaald. In de documenten staan namelijk technieken die de Britten gebruiken voor het verzamelen van inlichtingen. Ook is er informatie in te vinden waarmee Britse en Amerikaanse spionnen in het buitenland kunnen worden herkend.

Snowden heeft volgens de krant 1,7 miljoen documenten van westerse inlichtingendiensten in zijn bezit. Het is niet duidelijk hoe de regeringen in Moskou en Peking een deel van die documenten hebben bemachtigd en ontcijferd.

Britse spionnen naar huis om lek Snowden
Britse spionnen naar huis om lek Snowden (Foto: ANP)

Mediwiet update

Een poosje geleden schreef ik een tweetal columns over onze ervaringen met CBD, een cannabinoïde die volgens velen pijn stilt. Met THC, een andere cannabinoïde die wel psycho-actief is houden we ons niet bezig. CBD-olie is volstrekt legaal, dus je kunt er geen problemen mee krijgen. Alleen als je het meeneemt naar het buitenland kun je soms beter een bezoekje aan je huisarts brengen voor een attest. Olie met THC erin wordt voornamelijk gebruikt door mensen met kanker; de resultaten zijn soms verbijsterend, maar dat is een ander verhaal.

Benauwde overwinning Uruguay op Jamaica in Copa América

Titelverdediger Uruguay is het toernooi om de Copa América zaterdag begonnen met een benauwde overwinning. De ploeg van bondscoach Oscar Tabárez versloeg Jamaica in de Chileense stad Antofagasta met 1-0, door een doelpunt kort na rust van Cristian Rodriguez. Jamaica doet net als Mexico op uitnodiging mee aan het Zuid-Amerikaanse landentoernooi.

Uruguay moet het op de Copa América stellen zonder zijn vedette Luis Suárez, die een schorsing uitzit vanwege zijn beet in de schouder van Giorgio Chiellini op het WK. Bij afwezigheid van Suárez zijn alle ogen gericht op Edinson Cavani. De spits van Paris Saint-Germain kon tegen Jamaica echter ook het verschil niet maken. De Zuid-Amerikaanse grootmacht had een doelpunt van middenvelder Rodriguez nodig om de dappere Jamaicanen op de knieën te krijgen.

Uruguay - Jamaica 1-0. (Bron: YouTube)

Hockeyers verliezen van Duitsland en moeten naar herkansing om OS-ticket

Nederland heeft het olympisch ticket nog niet in de knip. Oranje had zich bij winst op Duitsland in de halve finale van de HWL 3 kunnen plaatsen voor Rio, maar verloor van de aartsrivaal: 2-1. Morgen krijgt de ploeg van bondscoach Max Caldas nog een kans om zich te kwalificeren, in de troostfinale tegen Canada.

De Oranjemannen hadden het in het begin zwaar tegen Duitsland, dat de eerste grote kans van de wedstrijd kreeg. Christopher Rühr miste echter voor Pirmin Blaak, die vandaag weer de plek van Jaap Stockmann over nam in het Nederlandse doel. Oranje, waarbij Valentin Verga zijn honderdste interland speelde, creëerde in het eerste kwart weinig, maar dat veranderde in de periode daarna.

Want in de tweede speelperiode was het duidelijk Nederland dat de lakens uitdeelde. Seve van Ass en Robert van der Horst vuurden gevaarlijke schoten op het Duitse doel af, maar Jeroen Hertzberger was het dichtst bij succes. Zijn inzet werd echter vlak voor de lijn gekeerd door een Duitse verdediger.

Na de lange pauze ontbrandde het duel. Floris van der Linden ontstak het vuur door tegen de paal te flatsen. Een paar minuten later zoefde Jeroen Hertzberger door de Duitse defensie en haalde prachtig uit met zijn backhand, waardoor de openingsgoal een feit was. Duitsland sloeg echter binnen een minuut terug: Florian Fuchs tipte van dichtbij de 1-1 op het bord.

In de slotfase versierde Duitsland de eerste strafcorner van de wedstrijd. De inzet van Moritz Fürste werd geblokt, maar nog geen minuut later sloeg de olympisch kampioen alsnog toe. Oskar Deecke speelde zichzelf vrij en beukte de 2-1 binnen. Nederland, waarbij Floris van der Linden geblesseerd uitviel, was niet bij machte om nog verandering te brengen in deze score. Duitsland is daardoor al zeker van deelname van de Spelen van Rio, Oranje is dat morgen bij winst op toernooiverrassing Canada ook.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.