Nederlandse SyriŽstrijders hebben heimwee

Nederlandse Syriëstrijders hebben last van heimwee. Ze willen het liefst terugkomen naar Nederland, maar dat kan niet; bijvoorbeeld omdat hun paspoorten zijn ingenomen. Met hulp vanuit Nederland proberen ze alsnog uit het kalifaat te ontsnappen, schrijft het AD.

Diverse advocaten bevestigen tegenover het AD dat zij verzoeken krijgen van familieleden, vrienden én Syriëgangers zelf. Zij vragen hulp bij een terugkeer naar Nederland, maar proberen ook informatie in te winnen over strafvervolging hier. Bart Nooitgedacht is zo'n advocaat die voor dit soort verzoeken wordt benaderd. 'Het blijkt toch geen Utopia te zijn. Maar je kunt daar niet zomaar weg. Terugkeer wordt steeds moeilijker.'

IS pakt paspoorten van buitenlandse strijders af. Het oefent een schrikbewind uit om afvalligheid tegen te gaan en desertie wordt bestreden met gruwelijke straffen. 'Inmiddels is het zeer moeilijk tot vrijwel onmogelijk om daar weg te komen', bevestigt een woordvoorder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Tot dusver zijn 35 Syriëgangers teruggekeerd, waaronder een gezin uit Hilversum. De vader, moeder en hun vier kinderen vertrokken in september vorig jaar naar het kalifaat, maar het verblijf viel toch flink tegen. De interne strijd tussen verschillende islamitische groepen is iets dat de vertrokken strijders tegenstaat.