Europese komeetlander Philae is weer wakker

Philae, de komeetlander van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, is ontwaakt. De sonde die in november landde op een ijzige komeet was zaterdag in staat ruim een minuut data naar de aarde te sturen, zei ESA zondag.

Het Duitse agentschap voor de ruimtevaart DLR liet weten zaterdag om 22:28 weer data te hebben ontvangen. Het ging om zo'n driehonderd pakketjes. "Het gaat erg goed met Philae", zei Stephan Ulamec van DLR. "De lander is klaar om aan de slag te gaan." Philae heeft nog ruim achtduizend datapakketjes in zijn geheugen opgeslagen en de hoop is dat die in de toekomst kunnen worden doorgestuurd.

De landing op komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko was de eerste succesvolle ooit. Na de landing verzamelde Philae zestig uur lang gegevens over de komeet die werden doorgestuurd naar de aarde via het ruimtevaartuig Rosetta, dat rond de komeet draait. Daarna waren de batterijen leeg en zette de lander zichzelf uit. Met behulp van zonnepanelen had Philae de batterijen weer moeten opladen, maar omdat de sonde niet op de juiste plek was geland ving hij minder zonnestralen op dan verwacht. Daardoor was het nog maar de vraag of de kleine lander ooit nog wakker zou worden.

Europese komeetlander Philae is weer wakker
Europese komeetlander Philae is weer wakker (foto: ANP)