Hockeyers zeker van Rio na grote zege op Canada

De hockeymannen hebben zich geplaatst voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Op de HWL3 in Buenos Aires eindigde Nederland als derde door Canada in de troostfinale op te rollen: 6-0. 

Canada bewees dit toernooi meerdere malen dat het boven zichzelf uit kan stijgen. Zo wonnen de verrassende Noord-Amerikanen van Spanje en Nieuw-Zeeland en werd nipt verloren van Argentinië. Maar zondag had de nummer vijftien van de wereld niets in te brengen. Al na 92 seconden zorgde Constantijn Jonker ervoor dat keeper David Carter moest vissen.

Die marge werd in het tweede kwart verdubbeld door Billy Bakker, die zichzelf mooi vrijspeelde in de cirkel en hard uithaalde. Oranje speelde zonder Bob de Voogd, die eerder deze week rugklachten opliep. De Helmonder zag vanaf de perstribune dat Mink van der Weerden de 3-0 op het bord bracht. Ondertussen had Canada nog geen bal op het doel van Jaap Stockmann afgevuurd.

Na de lange pauze zette Oranje door. Robbert Kemperman zorgde voor een fraaie treffer door de bal achter zich langs in het doel te tikken. Ook Robert van der Horst pikte zijn eerste goaltje van het toernooi mee. In de slotfase, waarin Canada zijn eerste schot op doel loste, bepaalde Jonker de eindstand op 6-0.

Het is voor Nederland de achttiende keer dat deelname aan de Spelen een feit is. Sinds 1948 stonden alleen twee boycots een afvaardiging van de Oranjemannen in de weg. De Oranjevrouwen kunnen zich begin volgende maand plaatsen voor Rio de Janeiro, in hun HWL3 in het Belgische Brasschaat.