FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 13 juni 2015

Afzeggen Foo Fighters leidt tot uitverkoop Pinkpop-tickets

Festivalgangers zetten zaterdag massaal hun kaarten voor Pinkpop te koop op websites als Marktplaats en TicketSwap. De uitverkoop ontstond nadat de Foo Fighters hun optreden voor zondag noodgedwongen moesten afzeggen.

''Ik ging maar voor 1 band. Die komt helaas niet. Hopelijk kan ik er iemand anders een plezier mee doen. Tickets gaan weg voor dumpprijs!'', schrijft een verkoper op Marktplaats die zijn kaarten aanbiedt voor slechts twintig euro. De oorspronkelijke prijs is 95 euro per kaart.

De Foo Fighters moesten het optreden afzeggen omdat frontman Dave Grohl vrijdag tijdens een optreden in Zweden zijn been brak en niet op tijd is hersteld voor de geplande show in Landgraaf. In plaats van de Amerikaanse rockers sluit Pharrell Williams de 46e editie van Pinkpop zondagavond af.

Foo Fighters (Foto: Novum)
Foo Fighters (Foto: Novum)

Van Gerwen/Van Barneveld ook te sterk voor Zuid-Afrika op World Cup of Darts

Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld staan in de kwartfinale van de World Cup of Darts. De titelverdedigers versloegen in Frankfurt het koppel uit Zuid-Afrika met 2-0. 

Van Gerwen ging niet in de fout tegen Graham Filby en won met 4-0, mede door een 148-finish in de derde leg. Van Barneveld nam het daarna op tegen Devon Petersen, dit kon wel eens een kraker worden. Barney wilde direct tot zaken komen en brak met een 96-finish en een elfdarter de Zuid-Afrikaan. 

In de derde leg kreeg Petersen een kans op een leg en benutte dat ook. Van Barneveld trok de wedstrijd vervolgens zakelijk naar zich toe en won met 4-1 van Petersen. Het Nederlandse koppel treft zondag in de kwartfinales Noord-Ierland (Brendan Dolan & Rob Szabo). 

Schotland had geen moeite met Hongarije. Wereldkampioen Gary Anderson versloeg Nandor Bezzeg met 4-2 en Peter Wright versloeg Gabor Takacs met 4-0. In de volgende ronde treffen ze Royden Lam en Scott MacKenzie uit Hong Kong. Engeland heeft met 2-0 gewonnen van Japan. Alleen Adrian Lewis gaf een leg weg. 

Duitsland won met 2-0 van Oostenrijk. Jyhan Artut versloeg Rowby-John Rodriguez met 4-3 en Max Hopp was met 4-2 te sterk voor Mensur Suljovic. 

Uitslagen tweede ronde World Cup of Darts - avondsessie 

Land/Speler Land/Speler Uitslag
Schotland Hongarije 2-0 
Gary Anderson Nandor Bezzeg 4-2 
Peter Wright Gabor Takacs 4-0 
Nederland Zuid-Afrika 2-0 
Michael van Gerwen Graham Filby 4-0 
Raymond van Barneveld Devon Pedersen 4-1 
Engeland Japan 2-0
Phil Taylor Hakuri Muramatsu 4-0 
Adrian Lewis Morihiro Hashimoto 4-1 
Oostenrijk Duitsland 0-2 
Rowby-John Rodriguez Jyhan Artut 3-4 
Mensur Suljovic Max Hopp 2-4 

Kwartfinales - zondag

België v Australië
Schotland v Hong Kong
Engeland v Duitsland
Noord-Ierland v Nederland

Hockeymannen Argentinië naar finale HWL en plaatsen zich voor Rio

De hockeymannen van Argentinië zien we volgend jaar zomer terug op de Olympische Spelen. Los Leones wonnen zaterdag hun halve finale van de HWL3, waardoor zij zich plaatsten voor de Olympische Spelen. Canada werd met 3-0 geklopt.

Argentinië opende de score na veertien minuten, toen cornerschutter Gonzalo Peillat de trekker overhaalde. Negen minuten later verdubbelde Juan Gilardi de stand door een strafbal te benutten. Het slotakkoord was voor Ignacio Ortiz, die in het derde kwart voor de 3-0 eindstand tekende.

Toernooiverrassing Canada kan zondag zich nog plaatsen voor de Spelen. Makkelijk wordt dat niet: in de troostfinale treffen de Noord-Amerikanen Duitsland of Nederland. Deze halve finale begint om 23.00 uur Nederlandse tijd. 

VS denkt aan inzet zware wapens Oost-Europa

De Verenigde Staten zouden bereid zijn om zware wapens te stationeren in de Baltische staten en Oost-Europa. Dat zou Rusland af moeten schrikken in hun agressieve houding ten aanzien van Europa, zo schrijft de New York Times zaterdag op basis van bronnen binnen het Pentagon.

Het plan van het Pentagon om de wapens naar Oost-Europa te brengen is nog behoorlijk prematuur. Eerst moet de Amerikaanse regering het voorstel goedkeuren. Daarna moet ook de Navo nog akkoord gaan. Het zou de eerste keer sinds het einde van de Koude Oorlog zijn dat de VS wapens in zouden zetten in regio's die destijds tot de Sovjet-Unie behoorden.

Sinds de Russische annexatie van de Krim kijkt West-Europa met argusogen naar de houding van Rusland. Onder meer Estland, Letland en Litouwen vrezen eenzelfde scenario in hun land.

VS denkt aan inzet zware wapens Oost-Europa
VS denkt aan inzet zware wapens Oost-Europa (Foto: ANP)

Tabletop simulator voor Gwent uit The Witcher 3 nu beschikbaar

Met dank aan de Tabletop Simulator van Steam en een creatieve Steam-user is het nu mogelijk om het populaire ingame-kaartspel Gwent uit The Witcher 3: Wild Hunt te spelen vanuit een tabletop-interface.

Het gaat dus, voor de goede orde, niet om een Witcher 3-mod. Tabletop Simulator is een physics sandbox waarin je je eigen bordspellen kunt maken. Steam-user [MeoW] »Mr.RiZZaH« heeft de simulator gemod om Gwent te kunnen spelen. De game vereist wel twee spelers, je kunt dus niet tegen een A.I. spelen.

Klik hier om de mod te bekijken. Tabletop Simulator kun je op Steam kopen voor €13,39, dankzij de zomeruitverkoop die nog loopt tot 22 juni. Voor wat algemene aanwijzingen ten aanzien van Gwent, check nog even onze Witcher 3-special.

Busje met drugsafval of -grondstof knalt tegen brug

Een busje dat zaterdagmiddag op de Rijnbrug in Rhenen (Utrecht) in botsing kwam met een andere auto, vervoerde chemicaliën die gebruikt worden bij het maken van drugs. Dat zei de bestuurder van het busje tegenover de politie, aldus de Veiligheidsregio Utrecht. Maar volgens lokale media gaat het om xtc-afvalstoffen.

De brandweer heeft een proefmonster genomen van de chemicaliën, en zegt dat nog niet kan worden uitgesloten dat het om grondstof gaat.

Een van de vaten belandde door het ongeval op de weg en lekte zaterdagavond nog steeds vloeistof op het wegdek. Uit voorzorg is de brug afgesloten, zei een woordvoerder. Hij zei te verwachten dat de brug nog zeker anderhalf uur afgesloten is voor autoverkeer. Volgens de veiligheidsregio is er geen gevaar voor de omgeving en de scheepvaart.

De politie heeft de bestuurder van het busje aangehouden. Ook wordt hij verdacht verantwoordelijk te zijn voor de kop-staart-botsing.

Ook een van de vaten in het busje lekte. Brandweerlieden, gekleed in gele chemicaliënpakken, hebben de stof uit het lekkende vat in het voertuig inmiddels overgeheveld in een ander vat. "De vaten zijn gestabiliseerd, zodat er geen vloeistof meer uit kan", aldus de zegsman.

Kevin Spacey geridderd door Britse koningin

Kevin Spacey mag zich voortaan Ridder-commandeur in de Orde van het Britse Rijk noemen. De 55-jarige Amerikaanse acteur kreeg de eretitel van de Britse koningin Elizabeth voor zijn verdiensten voor het Britse theater en de internationale cultuur.

Spacey is sinds 2004 artistiek directeur van het Old Vic-theater in Londen. De eretitel betekent veel voor de acteur. "Ik ben vereerd dat ik een dergelijke erkenning krijg van de koningin. Ik moet het Britse publiek namens de Old Vic danken voor hun steun", tekende The Telegraph op uit de mond van Spacey.

De ster van de hitserie House of Cards zei ook dat hij zich als een 'geadopteerde zoon' voelde. Spacey mag overigens niet de titel 'Sir' voeren, ondanks dat hij geridderd is. Deze eer blijft voorbehouden aan onderdanen van de koningin.

Spacey is een van de 40 mensen die dit jaar ter ere van de verjaardag van de koningin tot ridder werd benoemd. Onder anderen zanger Van Morrison, acteur Benedict Cumberbatch en komiek Lenny Henry kregen de eretitel ook.

Uitslagen EK-kwalificatie 13/06/2015

Op zaterdag was de zesde speelronde in de kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal voor de groepen D, F en I. In dit bericht de uitslagen van de gespeelde wedstrijden, doelpuntenmakers, rode kaarten en eventuele andere bijzonderheden. Om 22.45 uur zal dit duel worden aangevuld met de gespeelde wedstrijden van 20.45 uur en de standen in de groep. 

Groep D
Polen - Georgië 4-0 (0-0)
 62' Milik 1-0
 89' Lewandowski 2-0
 90+2' Lewandowski 3-0
 90+3' Lewandowski 4-0

Bijz: De hattrick van Lewandowski is de op één na snelste hattrick in de EK-kwalificatie ooit. Arif Erdem scoorde in 1999, kwalificatie voor EK 2000, drie keer in drie minuten namens Turkije tegen Noord-Ierland.

Ierland - Schotland 1-1 (1-0)
 38' Walters 1-0
 47' O'Shea 1-1 (e.d.)

Gibraltar - Duitsland 0-7 (0-1)
 28' Schürrle 0-1
 47' Kruse 0-2
 51' Gündogan 0-3
 57' Bellarabi 0-4
 65' Schürrle 0-5
 71' Schürrle 0-6
 81' Kruse 0-7
Bijz: Bastian Schweinsteiger (Duitsland) mist strafschop ('10) 

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Polen 6 4 2 0 14 20 - 3
2 Duitsland 6 4 1 1 13 16 - 4
3 Schotland 6 3 2 1 11 12 - 6
4 Ierland 6 2 3 1 9 12 - 5
5 Georgië 6 1 0 5 3 4 - 13
6 Gibraltar 6 0 0 6 0 1 - 34

Groep F
Finland - Hongarije 0-1 (0-0)
 82' Stieber 0-1

Noord-Ierland - Roemenië 0-0 (0-0)

Faeröer - Griekenland 2-1 (1-0)
 32'  Hansson 1-0
 70' Olsen 2-0 
 84' Papastathopoulos 2-1 

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Roemenië 6 4 2 0 14 7 - 1
2 Noord-Ierland 6 4 1 1 13 8 - 4
3 Hongarije 6 3 2 1 11 5 - 3
4 Faeröer 6 2 0 4 6 4 - 8
5 Finland 6 1 1 4 4 5 - 8
6 Griekenland 6 0 2 4 2 2 - 7

Groep I
Armenië Portugal 2-3 (1-1)
 14' Pizzelli 1-0
 29' Ronaldo 1-1
 55' Ronaldo 1-2
 58' Ronaldo 1-3
 62' Tiago (Portugal/2g)
 71' Mkoyan

Denemarken - Servië 2-0 (1-0)
 13' Y. Poulsen 1-0
 87' J. Poulsen 2-0
Bijz: Daniel Agger (Denemarken) mist strafschop ('33)

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Portugal 5 4 0 1 12 7 - 4
2 Denemarken 5 3 1 1 10 8 - 4
3 Albanië 4 2 1 1 7 4 - 5
4 Servië 5 1 1 3 1 6 - 8
5 Armenië 5 0 1 4 1 5 - 9

Handbalsters plaatsen zich voor WK ondanks nederlaag

De Nederlandse handbalsters hebben zich definitief geplaatst voor het wereldkampioenschap in december in Denemarken. De ploeg van bondscoach Henk Groener verloor zaterdag weliswaar de uitwedstrijd tegen Tsjechië met 25-23, maar die nipte nederlaag bracht de kwalificatie geenszins in gevaar. De thuiszege van Oranje met 33-23 een week eerder in Arnhem was ruim voldoende om de beslissende play-off te winnen.

In Most kwam het Nederlands team geen moment echt in gevaar. Tsjechië mocht een aantal keren uitlopen, maar verder dan vier doelpunten verschil kwam het gastland niet. Oranje pareerde vrij solide de aanvalsgolven van de tegenstander en was zelf in aanvallend opzicht effectief genoeg. Mede dankzij Lois Abbingh en Yvette Broch, die respectievelijk zes en vijf keer scoorden.

Oranje moest er even inkomen, want Tsjechië was de ploeg die in de beginfase scoorde en een voorsprong van 3-0 nam. Na acht minuten wist Debbie Bont pas de eerste Nederlandsw treffer te maken. De thuisploeg liep uit naar 9-5, maar toen besloot Abbingh dat het genoeg was. Met drie rake worpen bracht ze de stand terug naar 10-9. De ruststand was 11-10 voor Tsjechië.

In de tweede helft zette Tsjechië weer aan en liep uit naar 20-15, maar verder lieten de Nederlandse handbalsters het niet komen. Mede door drie treffers van Broch kwam Oranje in de slotfase nog op gelijke hoogte (22-22), maar Tsjechië voelde weinig voor een afgang voor eigen publiek en perste er nog een succesvol offensief uit.

Het WK in Denemarken is de eerste gelegenheid voor Oranje om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Het WK heeft plaats in december. 

Clinton zet met campagne in op middenklasse

Hillary Clinton heeft zaterdag op Roosevelt Island in New York haar eerste grote speech gehouden voor haar campagne om president van de Verenigde Staten te worden. De voormalig minister van Buitenlandse Zaken en 'First Lady' speelde bij die toespraak vooral in op de middenklasse en de hardwerkende Amerikaan.

"De VS kunnen niet succesvol zijn wanneer de Amerikanen niet succesvol zijn", aldus Clinton. "Daarom wil ik president worden."

Clinton betoogde voor de duizenden aanhangers die zich op Roosevelt Island hadden verzameld dat de verbetering van de economie er niet voor moet zorgen dat de portemonnees van de rijken worden gevuld. Iedereen moet profiteren van de welvaart.

Clinton wil in 2016 voor de tweede keer in haar carrière een gooi doen naar het presidentschap van de VS.

Clinton zet met campagne in op middenklasse
Clinton zet met campagne in op middenklasse (Foto: ANP)

Nvidia pronkt met GameWorks in Batman

Nvidia heeft software ontwikkeld waarmee het programmeren van grafische hoogstandjes makkelijker wordt gemaakt: GameWorks. Om te laten zien hoe goed dat werkt laten ze steeds een nieuwe video zien met Batman in de hoofdrol.

In dit promo-filmpje kun je zien welke problemen Nvidia wil aanpakken met GameWorks.

En hier kunnen we kwijlen op Batman en zijn Batmobile.

 

Batman: Arkham Knight komt 23 juni uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Massale vlucht door strijd Koerden en IS

Honderden Syrische vluchtelingen zijn zaterdag de grens met Turkije overgestoken om te ontkomen aan de hevige gevechten tussen Syrische Koerden en strijders van Islamitische Staat. De Koerden stomen op richting Tal Abyad, een bolwerk van de terreurgroep in de buurt van de Turkse grens.

De afgelopen tien dagen zijn al dertienduizend vluchtelingen de grens overgestoken, zei het Turkse ministerie van buitenlandse zaken. Nog eens honderden wachtten zaterdag bij de grensovergang Akcakale tot ook zij Turkije zouden worden binnengelaten.

De Koerdische strijders van de YPG zeggen het stadje Suluk, enkele kilometers ten zuidwesten van Tal Abyad, te belegeren. Volgens de strijdmacht heeft IS de controle over Suluk verloren, wat een doorstoot naar Tal Abyad mogelijk maakt. Het verlies van die plaats zou een grote klap zijn voor IS, omdat het een belangrijke plek is voor (zwarte) handel en de smokkel van strijders en olie. Daarnaast ligt het op de weg naar Raqqa, de hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat van IS.

Massale vlucht door strijd Koerden en IS
Massale vlucht door strijd Koerden en IS (foto: ANP)

Duitse geneeskundestudenten knokken met asielzoekers

Het begin van een groot festival voor studenten geneeskunde in Duitsland is uitgelopen op vechtpartijen met asielzoekers. Daarbij konden de studenten meteen het geleerde in praktijk brengen, want er vielen diverse gewonden.

De vijandigheden ontstonden vrijdagavond doordat de asielzoekers uit een nabijgelegen centrum geen toegang tot het terrein kregen. Dat was vreemd omdat ze wel hadden meegeholpen bij de opbouw van het festivalterrein op een vliegveld bij Obermehler in de deelstaat Thüringen.

De vluchtelingen pikten de weigering niet en blokkeerden de ingang door er voor te gaan zitten. Toen de studenten hen wilden weghalen, kwam het tot diverse gevechten, aldus de politie zaterdag.

Geneeskundestudenten knokken met asielzoekers
Geneeskundestudenten knokken met asielzoekers (Foto: ANP)

15.000 mensen op bezoek in asielzoekerscentra

Bijna 15.000 mensen hebben zaterdag een bezoek gebracht aan een asielzoekerscentrum (azc). 38 asielzoekerscentra in Nederland hielden open dag, zodat het publiek kennis kon nemen van de dagelijkse gang van zaken op een azc en om bewoners te ontmoeten. Dat maakten VluchtelingenWerk Nederland en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) bekend.

Deze organisaties hadden het initiatief genomen voor de open dag. Wereldwijd zijn nog nooit zoveel mensen op de vlucht geweest. De organisaties vinden het daarom belangrijk om Nederlanders de mogelijkheid te bieden een indruk te krijgen van wat er allemaal op een azc gebeurt. Er waren er activiteiten voor jong en oud, zoals workshops, informatiekramen, muziekoptredens en interviews met bewoners.

Rekenfoutje 3FM: geen recordopbrengst Serious Request

De inzamelingsactie Serious Request heeft eind vorig jaar toch geen recordbedrag opgeleverd. Dat blijkt zaterdag uit het jaarverslag van het Rode Kruis. De opbrengst bedroeg in 2014 in totaal twaalf miljoen euro. Dat is minder dan het recordbedrag van 12,38 miljoen dat na de actie afgelopen december bekend werd gemaakt.

"We gaan daarom 380.000 euro uit onze reserves halen'', aldus een woordvoerder zaterdag. Bij de actie zetten de dj's van radiozender 3FM zich eind vorig jaar in voor meisjes en vrouwen die tijdens oorlogen en conflicten slachtoffer worden van seksueel geweld. "Op grond van andere jaren hebben we een schatting gemaakt van geld dat we nog zouden krijgen via cheques en acties die doorliepen. Maar het is allemaal wat lager uitgevallen dan in andere jaren'', aldus de woordvoerder.

Een verklaring zou volgens hem kunnen zijn dat er voor een moeilijker onderwerp van de actie is gekozen. "We hebben bijvoorbeeld geen lespakketten op scholen kunnen aanbieden want voor bepaalde leeftijdsgroepen was dit onderwerp toch niet zo geschikt. Maar we zullen in de toekomst zeker voor deze moeilijke stille rampen blijven kiezen.''

In 2013 bracht de jaarlijkse goededoelenactie 12.302.747 euro op voor de bestrijding van kindersterfte door diarree. Het jaar daarvoor kwam het uit op 12.251.667 euro.

Update 20.30 uur
Volgens het NOS Journaal wordt de eindopbrengst ieder jaar geschat, maar zaten de rekenmeesters van 3FM er dit keer domweg naast. Het was dus zoals in de eerdere titel geen kwestie van een leugen, ook niet van een verdomde leugen, maar van statistiek. Volgens de 19e eeuwse Britse premier Disraeli overigens ook een soort leugen. Foutje, bedankt!

Ook Bertens haalt finale Rosmalen niet

Na Robin Haase is ook Kiki Bertens uitgeschakeld op het Topshelf Open. Op het gras van Rosmalen verloor de Nederlandse tennisster zaterdag in de halve finale van de Italiaanse Camila Giorgi met 6-2 en 6-4.

In de eerste set leken de speelsters gelijk op te gaan, totdat Giorgi de service van de Wateringse brak en uitliep naar 5-2. Met twee dubbele fouten gaf Bertens de set uit handen. Gefrustreerd bleef ze in de tweede set op de been tegen de Italiaanse, maar bij het eerste matchpoint tegen op eigen service sloeg ze opnieuw een dubbele fout.

John Stamos opgepakt in Beverly Hills

Acteur John Stamos is vrijdagavond gearresteerd op verdenking van rijden onder invloed. Dat bevestigt de politie van Beverly Hills aan persbureau Reuters.

Stamos, vooral bekend van de serie Full House en de aankomende spin-off Fuller House, zou met drank of drugs op achter het stuur zijn gekropen. Hij werd rond kwart voor acht 's avonds aangehouden nadat ongeruste burgers de politie hadden gebeld over een dronken automobilist.

De 51-jarige Amerikaan werd naar het ziekenhuis gebracht voor een niet nader genoemde medische behandeling. Daar is hij nog steeds, weet Reuters.

Nieuwe Suezkanaal in augustus open

De ingebruikneming van het nieuwe Suezkanaal vindt begin augustus plaats. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de parallelle waterweg die tweerichtingsverkeer op de belangrijke vaarroute mogelijk maakt. Dat heeft de uitvoerder van het project zaterdag gezegd.

Het werk is voor 85 procent voltooid. Meer dan 43 baggerschepen werken onafgebroken door om het baggerwerk op 15 juli af te ronden. Er zijn elektronische navigatiesystemen geïnstalleerd en loodsen trainen op de simulator om het nieuwe kanaal van buiten te leren kennen.

President Abdel-Fattah el-Sissi gaf opdracht het nieuwe kanaal in een jaar tijd aan te leggen. De huidige economische situatie van Egypte maakte het volgens hem noodzakelijk dat niet langer met het project gewacht werd.

Automobilist rijdt jongen aan na vernieling

Een 33-jarige automobilist uit Ede is aangehouden omdat hij tegen een 14-jarige jongen aanreed en hem verwondde. De man was boos, aldus de politie, omdat kort daarvoor een spiegel van zijn auto was geslagen. De automobilist hield vol dat het een ongeluk was, maar hij wordt nu verdacht van zware mishandeling.

Volgens de politie fietste de 14-jarige met een groepje in Ede toen hij werd aangereden en viel. Hij moest naar het ziekenhuis, met kneuzingen. De automobilist zei achter het groepje te zijn aangereden omdat een van de jongens zijn autospiegel had vernield. Hij wilde ze inhalen en laten stoppen toen hij per ongeluk de jongen aanreed.

Tariq Aziz begraven in Jordanië

Tariq Aziz, de Iraakse minister van buitenlandse zaken onder Saddam Hussein, is zaterdag in een kerk in Jordanië begraven. De uitvaart in de Heilige Maria van Nazareth-kerk in Amman werd bijgewoond door honderden Irakezen en Jordaniërs.

Aanhangers van Aziz riepen buiten de deuren leuzen voor de Iraakse Baathpartij en tegen Iran. Zij droegen portretten bij zich van Saddam.

Aziz overleed 5 juni in Nasiriyah in de gevangenis, waar hij in de dodencel zat wegens zijn rol in een regering die schuld had aan honderdduizenden doden. Autopsie heeft uitgewezen dat hij stierf na een hartaanval. Hij was 79 jaar.

Na de uitvaart werd het stoffelijk overschot ter aarde besteld in het christelijke stadje Madaba. Jordanië had ingestemd met een verzoek van de familie van Aziz om hem in dat land te begraven.

Square Enix teaset gedeeltelijke E3-lineup

Square Enix heeft een teaser uitgebracht waarin hun E3-lineup deels bekendgemaakt wordt. Enkele verrassingen worden door middel van irritante censuurpiepjes geteaset, maar sommige hints laten weinig aan de fantasie over.

In ieder geval bevestigd zijn: 

- Final Fantasy XIV
- Heavensward
- Just Cause 3
- Deus Ex: Mankind Divided
- Dragon Quest Heroes: The World Tree's Woe
- The Blight Below
- Life is Strange

Het volledige programma van Square Enix gaat live op dinsdag 16 juni om 20:30 Nederlandse tijd. FOK!-collega's Pheno, StefanW en SolidDS zullen er in levende lijve bij zijn, dus houd onze speciale E3-pagina goed in de gaten.

Volleyballers verslaan Finland in World League

De Nederlandse volleyballers hebben zaterdag in de World League gewonnen van Finland. In het Topsportcentrum in Almere stond al na drie sets de eindstand op het scorebord: 25-20, 25-14 en 25-18. Zondag staan de twee ploegen opnieuw tegenover elkaar.

Het was voor de Lange Mannen dit seizoen de vierde overwinning in vijf World League-duels. Nederland won eerder twee keer van Portugal en één keer van België. Van de Belgische volleyballers verloor de ploeg ook eenmaal. Nederland bekleedt achter België de tweede plaats in de poule. Na twaalf wedstrijden gaat de nummer één in de poule door naar het beslissingstoernooi van de tweede divisie in Bulgarije, waar een plaats voor de grote finale in Rio de Janeiro op het spel staat.

YouTube komt met platform specifiek voor games

Google kondigde gister aan met een nieuw YouTube-platform te komen, specifiek voor gaming. Het platform gaat dan ook YouTube Gaming heten.

YouTube Gaming kan gezien worden als antwoord op Twitch, de populaire game streaming-hub. Vorig jaar trachtte Google Twitch te kopen voor 1 miljard dollar, maar uiteindelijk was het Amazon dat een succesvolle deal afsloot en Twitch voor 970 miljoen dollar overkocht. Schijnbaar heeft Google sindsdien nog altijd brood gezien in het idee en komt nu met zijn eigen variant.

"YouTube Gaming is gemaakt om alles met betrekking tot je favoriete games en gamers aan te bieden, met meer video's dan waar dan ook. Van Asteroids tot Zelda, meer dan 25.000 games krijgen hun eigen pagina, een plaats waar je alle beste video's en livestreams van die titel kunt bekijken".

De nieuwe dienst is te gebruiken via zowel de browser (gaming.youtube.com) als via een app. Op die manier kunnen gebruikers zich abonneren op kanalen en registreren om notificaties te ontvangen wanneer livestreams beginnen of zodra nieuwe content online komt.

YouTube Gaming lanceert deze zomer eerst in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. YouTube zal ook te vinden zijn met meen booth op E3 komende week.


YouTube krijgt specifiek gaming-platform

Foo Fighters niet op Pinkpop

Foo Fighters staan niet op Pinkpop zondag. De band heeft het optreden moeten afzeggen omdat frontman Dave Grohl vrijdag tijdens een optreden in Zweden zijn been brak en niet op tijd is hersteld voor de geplande show in Landgraaf.

Dat maakte festivalbaas Jan Smeets zaterdag aan het einde van de middag op het festival bekend.

In plaats van de Amerikaanse rockers sluit Pharrell Williams de 46e editie van Pinkpop zondagavond af. Hij stond al op het programma die dag, maar dan een uurtje eerder. De organisatie kreeg de Belgische rockers van Triggerfinger zover last minute naar Landgraaf af te reizen om de lege plek in te nemen.

Lang bleef onduidelijk of de blessure van Grohl roet in het eten zou gooien in Landgraaf. Zaterdag aan het einde van de middag kreeg Smeets het definitieve telefoontje. Foo Fighters zijn genoodzaakt hun festivaltournee voor onbepaalde tijd te cancellen.

Pharrell mag daarmee extra uitpakken op de laatste Pinkpopdag. Zou hij eerst een uur op het festival spelen, nu heeft hij ruim twee uur lang het hoofdpodium tot zijn beschikking.

Foo Fighters (Foto: Novum)
Foo Fighters (Foto: Novum)

Regen en 'oude' haring op Vlaggetjesdag

Ondanks regen en harde wind trok het jaarlijkse haringfeest Vlaggetjesdag in Scheveningen zaterdag 180.000 mensen. "Het is toch nog boven verwachting. Vooral aan het eind van de middag werd het weer beter en trok het aan'', zei organisator Peter Boelhouwer.

De bezoekers moesten het op deze 68e editie van het festijn zonder de traditionele Hollandse Nieuwe stellen, omdat de veiling van het eerste vaatje haring dit jaar is verzet naar 17 juni.

Vorig jaar lag het aantal bezoekers op ongeveer 250.000. Volgens Boelhouwer is het lagere bezoekersaantal dit jaar te wijten aan het slechte weer en niet aan het feit dat er geen Hollandse Nieuwe is. "Dat zal bij een enkeling misschien een rol hebben gespeeld, maar de meeste mensen komen om de gezelligheid en de folklore. En mensen kunnen altijd nog een haring eten''.

Tom Dumoulin wint proloog Ronde van Zwitserland

Tom Dumoulin is de eerste leider in de Ronde van Zwitserland. De Nederlands kampioen tijdrijden was in de 5,1 kilometer lange proloog de snelste renner met een tijd van 5 minuten en 41 seconden. Hij bleef voormalig wereldkampioen en thuisrijder Fabian Cancellara twee seconden voor.

Dumoulin pakte zijn winst in een klein klimmetje aan het begin van het parcours en hield op het eind genoeg over om Cancellara voor te blijven. Vlak achter Cancellara eindigde de Oostenrijker Matthias Brändle als derde. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) reed een redelijke tijd en eindigde als 77e midden tussen de andere klassementsrenners.  

De Ronde van Zwitserland geldt als voorbereidingskoers op de Tour de France die op 4 juli van start gaat in Utrecht. Daar hoopt Dumoulin, net als vandaag, de eerste gele trui te pakken. Daar zal hij in de openingstijdrit ook concurrentie gaan krijgen van bijvoorbeeld Tony Martin. 

België zonder problemen naar kwartfinales World Cup of Darts

De gebroeders Huybrechts hebben zich namens België zonder problemen geplaast voor de kwartfinales van de World Cup of Darts. Ronny en Kim Huybrechts waren met 2-0 te sterk voor het koppel uit Spanje. 

Ronny Huybrechts won met 4-1 van Cristo Reyes en Kim won met dezelfde cijfers van Antonio Alcinas. Het Belgische koppel speelt zondag in de kwartfinales tegen Australië, dat met 2-0 won van Gibraltar. 

De grootste verrassing zaterdagmiddag was de overwinning van Hong Kong op Ierland. Royden Lam won met 4-1 van William O'Connor, waarna Connie Finnan met 4-3 te sterk was voor Scott MacKenzie. Een koppelwedstrijd was nodig om de beslissing te brengen. Deze koppelwedstrijd werd met 4-3 gewonnen door de darters uit Hong Kong. 

Vanavond komen Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen in actie namens Nederland. De Oranjedarters spelen tegen Devon Petersen en Graham Filby uit Zuid-Afrika. Wie tegen wie speelt wordt later vanavond bekend. 

Uitslagen World Cup of Darts - tweede ronde - middagsessie

Land/Speler Land/Speler Uitslag
België Spanje 2-0
Ronny Huybrechts Cristo Reyes 4-1
Kim Huybrechts Antonio Alcinas 4-1
Australië Gibraltar 2-0
Simon Whitlock Dyson Parody 4-0
Paul Nicholson Manuel Vilerio 4-3
Noord-Ierland Nieuw-Zeeland 2-0
Brendan Dolan Rob Szabo 4-1
Mickey Mansell Warren Parry 4-0
Hong Kong Ierland 2-1
Ting Chi Royden Lam William O'Connor 4-1
Scott MacKenzie Connie Finnan 3-4
Koppel Koppel 4-3

Avondsessie
Schotland v Hongarije
Nederland v Zuid-Afrika
Engleand v Japan
Oostenrijk v Duitsland

'VS hinderen Pools onderzoek CIA-gevangenissen'

De Verenigde Staten hinderen het onderzoek naar geheime CIA-gevangenissen door niet op verzoeken om informatie in te gaan. Dat hebben Poolse aanklagers zaterdag gezegd.

Polen heeft de VS verzocht om een rapport van de Senaat dat in december verscheen en waarin feiten worden genoemd die wijzen op een geheime gevangenis in Polen in 2002 en 2003. Tot dusverre is niet op het verzoek gereageerd, zei justitiewoordvoerder Piotr Kosmaty.

Het Poolse onderzoek werd in 2008 in gang gezet. Inmiddels is één voormalige Poolse functionaris in staat van beschuldiging gesteld.

Na het Senaatsrapport traden voormalige Poolse leiders naar buiten met de bekentenis - na jaren ontkenning - dat ze inderdaad hadden ingestemd met een gevangenis. Ze ontkenden echter dat daar gemarteld werd.

'Rutte leidt Titanic-orkest'

Premier Mark Rutte is het gevoel met de realiteit kwijt aan het raken. Iets meer realiteitsbesef zou hem sieren, zei ChristenUnie-leider Arie Slob zaterdag tijdens een congres van zijn partij in Zwolle.

Slob wees er op dat Ruttes kabinet in de Tweede Kamer nog maar een nipte meerderheid van 76 zetels heeft, maar in de Senaat met maar 21 van de 75 zetels nog veel wankeler staat. En dus steun van nog meer oppositiepartijen nodig heeft, voor bijvoorbeeld het belastingplan.

"Het bijzondere is dat de coalitie nu net doet alsof er niets aan de hand is. Onze minister-president, we kennen zijn overdosis aan optimisme, oogt in de weken na de Statenverkiezingen als de leider van het orkest op de Titanic, dat ondanks het zinkende schip maar bleef doorspelen met zijn orkest. Iets meer realiteitsbesef zou hem wel sieren", aldus Slob.

Arie Slob (Foto: Novum)
Arie Slob (Foto: Novum)

Froome pakt ritzege, geel voor Van Garderen

Tejay van Garderen gaat de slotetappe van het Critérium du Dauphiné in als leider. De Amerikaan van BMC nam zaterdag in de zevende etappe, met aankomst bergop in Saint-Gervais Mont Blanc, de gele trui over van Vincenzo Nibali. Die Italiaan moest vroeg op de slotklim lossen en verloor bijna vier minuten.

Van Garderen eindigde in de zware bergrit als tweede achter Chris Froome. De Brit van Sky werd op de slotklim lang geholpen door zijn ploeggenoot Wout Poels, waarna hij er samen met Van Garderen vandoor ging. De Amerikaan moest vervolgens lossen na een tempoversnelling van Froome.

Varoufakis denkt niet dat het tot Grexit komt

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis denkt niet de Europese leiders het zover zullen laten komen dat Griekenland uit de eurozone moet. Dat zei hij zaterdag tegen de Britse radiozender BBC Four. Toen hem vervolgens werd gevraagd of de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de afgelopen dagen dan aan het bluffen waren, zei hij: "Ik hoop het."

De onderhandelingen tussen Griekenland en zijn schuldeisers verkeren in een uiterst kritische fase. Het huidige steunprogramma voor de Grieken loopt nog tot eind juni. Dan moet Athene ook circa 1,6 miljard euro aan leningen hebben afgelost bij het IMF.

Griekenland heeft laten weten, opnieuw, met tegenvoorstellen te komen voor hervormingsmaatregelen in ruil voor financiële steun. De Griekse premier Alexis Tsipras weet dat het nu menens is, zei de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zaterdag in het Luxemburgse Schengen.

Varoufakis denkt niet dat het tot Grexit komt (Foto: Novum)
Varoufakis denkt niet dat het tot Grexit komt (Foto: Novum)

Haase strandt in halve finale Rosmalen

Robin Haase is er niet in geslaagd de finale van het Topshelf Open te bereiken. Op het gras van Rosmalen verloor de Nederlandse tennisser zijn partij in de halve finale van de Fransman Nicolas Mahut. Het werd 5-7, 6-3 en 6-4.

Haase pakte nog de eerste set door een late break, maar moest de tweede set aan de Fransman laten. Na een break in de openingsgame van de derde set kon de Fransman onbedreigd naar de zege. Haase behield de eigen service, maar kon weinig inbrengen tegen de service en het solide spel van de Franse grasspecialist.

Robin Haase uitgeschakeld door Nicolas Mahut in Rosmalen (Pro Shots/Joep Leenen)
Robin Haase uitgeschakeld door Nicolas Mahut in Rosmalen (Pro Shots/Joep Leenen)

Street Fighter V-wallpapers en meer gameplay

De promotiemachine voor Street Fighter V draait op volle toeren. We weten nu hoe de nieuwe moves heten en hoe ze eruit zien. Nu kun je genieten van complete gevechten en wallpapers. De V in V-trigger, V-Gauge, V-reversal en V-skill staat trouwens voor Victory.

Het laadscherm van Street Fighter V ziet er als volgt uit.

Laadscherm

PS3 Brasil toont vier complete gevechten van Street Fighter V met bekende grote namen.

Hier kun je wallpapers downloaden en genieten van kunst.

Street Fighter V Wallpaper

Street Fighter V Wallpaper

Street Fighter V Wallpaper

Street Fighter V Wallpaper

Twee mannen opgepakt na wilde achtervolging

Na een wilde achtervolging op en rond de A28 bij Harderwijk, zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag twee mannen opgepakt. Het gaat om een 26-jarige Nijmegenaar en een 28-jarige man uit Lelystad. Dat liet de politie zaterdag weten.

De achtervolging begon rond 3.00 uur 's nachts nadat de politie een auto zonder licht voorbij zag rijden. Een stopteken werd genegeerd. De auto ramde een politieauto, reed een stuk tegen het verkeer in op de A28 en keerde voorbij knooppunt Hoevelaken. Daarna werd de auto in de berm geparkeerd en renden drie personen uit de auto. Twee van hen werden door de politie opgepakt, een derde is nog voortvluchtig.

Het is nog de vraag waarom de inzittenden zo graag uit handen van de politie wilden blijven, in de auto is niets verdachts aangetroffen.

VVD: schaf ouwelullendag af

De VVD wil 'ingrijpen om de arbeidsmarkt los te trekken'. Die zit nu muurvast, zei VVD-Kamerlid Anne Mulder zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

Wat hem betreft verdwijnen de seniorendagen, vervalt de bovenwettelijke doorbetaling bij ziekte en worden cao's niet meer automatisch verplicht gesteld voor de hele sector. Dat gebeurt nu nog vaak, als de minister van Economische Zaken de cao 'algemeen verbindend' verklaart.

Volgens Mulder zijn de vaste contracten veel te vast en leidt dat er toe dat werkgevers geen mensen meer durven aan te nemen en steeds meer kiezen voor payroll-organisaties of zzp'ers. Vakbond FNV maakt het met zijn eisen voor de arbeidsmarkt alleen maar erger, zei hij.

Vier doden bij explosie Göteborg

De explosie van een auto in de Zweedse stad Göteborg vrijdag heeft aan zeker vier mensen, onder wie een jong meisje, het leven gekost. De oorzaak van de ontploffing is nog onbekend, maar de politie liet weten een strafrechtelijk onderzoek te hebben geopend.

De auto explodeerde op een rotonde in het district Torslanda. Drie mensen vonden ter plekke de dood, het meisje overleed later in het ziekenhuis, zei de politie.

Göteborg is de tweede stad van Zweden. De stad wordt de laatste tijd vaker getroffen door geweld. In maart kwamen bij een schietpartij in een restaurant twee mensen om het leven. Een conflict tussen rivaliserende criminele bendes was de aanleiding.

'Hypotheeklimiet moet wel verder omlaag'

Hans Hoogervorst, VVD-prominent en oud-minister van Financiën, vindt het 'onbegrijpelijk' dat in Nederland zo negatief is gereageerd op een voorstel om het maximale bedrag dat mensen kunnen lenen voor een huis verder omlaag te schroeven. "Dit laat zien dat de politiek niets heeft geleerd van de crisis", zei hij zaterdag in De Telegraaf.

Momenteel kunnen huizenkopers in Nederland 103 procent van de koopsom lenen. In 2018 moet dat verlaagd zijn tot 100 procent. Als het aan onder meer Klaas Knot, de president van de De Nederlandsche Bank (DNB), ligt gaat het kabinet nog een stap verder en wordt de hypotheeklimiet ieder jaar met 1 procentpunt verlaagd tot het maximum op 90 procent ligt.

Hoogervorst is het volledig eens met Knot en de andere toezichthouders die met het voorstel kwamen. "Als we teruggaan naar 90 procent, zitten we nog steeds op een norm die internationaal gezien hoog is."

'Hypotheeklimiet moet wel verder omlaag' (Foto: Novum)
'Hypotheeklimiet moet wel verder omlaag' (Foto: Novum)

'Woordvoerster Afro-Amerikanen liegt, is blank'

Ze vertegenwoordigt een burgerrechtenbeweging die opkomt voor de belangen van Afro-Amerikanen. Ze heeft donker kroeshaar en voerde een zwarte man op als haar vader. Nu trekken de blanke ouders van Rachel Dolezal aan de bel: 'Ze is onze dochter en wij zijn beiden van Europese afkomst.'

De 37-jarige Rachel Dolezal is afdelingsvoorzitter van de National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) in Spokane, een stad in de noordwestelijke staat Washington. Ze leidt ook een commissie die toezicht houdt op de politie en ze geeft les in 'Africana studies' aan een universiteit.

Verdrietig
Er bestonden al langer twijfels over haar precieze afkomst, maar nu blijkt dat ze zich jarenlang ten onrechte voordeed als vrouw met zwarte roots. Haar blanke ouders zoeken nu de publiciteit. Ze vinden dat hun dochter mensen heeft opgelicht. 'We begrijpen er niks van we vinden dit erg verdrietig', zeggen ze tegen de website Buzzfeed.

Op de Facebook-pagina van NAACP-afdeling Spokane staat een foto van Dolezal met een donkere man, die volgens de toelichting haar vader zou zijn. Ook verwijst ze in interviews regelmatig naar haar twee zwarte zoons. De oudste jongen is in werkelijkheid een adoptiebroer van Rachel. De ouders van Rachel hebben nauwelijks nog contact met hun adoptiezoon, maar zijn juridisch gezien nog steeds zijn ouders.

Leugens
Rachel heeft zich opgewerkt in de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Ze heeft het contact met haar ouders verbroken, zegt haar vader. 'Ze wil niet dat wij zichtbaar zijn in Spokane en in haar kringen, omdat we blank zijn.' Haar ouders melden ook nog dat Rachel leugens vertelt over haar levensloop. Ze verkondigt onder meer dat ze als kind is mishandeld en dat ze in Zuid-Afrika heeft gewoond.

Tot slot profileert Rachel zich ook nog graag als slachtoffer van racistische hate-crimes. Volgens haar biografie was haar dat al acht keer overkomen, maar nog nooit is er ook maar één verdachte gevonden. Recent kwam daar het negende voorval bij: in de postbus van de NAACP in Spokane dook een brief op vol racistische teksten en doodsbedreigingen aan Rachels adres. Er stonden echter geen poststempels op de envelop. De brief kan alleen in de postbus zijn beland doordat deze er is neergelegd door een postmedewerker of iemand met de sleutel van de postbus...

Update 16.15 uur:
Inmiddels heeft zich een universiteitsstudente gemeld die ook nog een duit in het zakje doet. De studente kreeg van docent Rachel Dolezal te horen dat ze niet 'Hispanic' genoeg was. Hispanic verwijst naar de Spaanstalige landen in Midden- en Zuid-Amerika. Het voorval vond plaats tijdens een introductiecursus over ras en cultuur. Docent Dolezal zocht een vrijwilliger met een 'Hispanic' achtergrond die door klasgenoten zou worden ondervraagd. De studente bood zich aan, maar kreeg toen te horen: 'Ik denk niet dat je ervaringen over discriminatie kunt delen, omdat je er niet uitziet als Hispanic.'

 

President Dolezal's father announced today that he will be coming to town for the January 19th ribbon-cutting ceremony...

Posted by Spokane NAACP on Tuesday, January 13, 2015

Gewonden in lijnbus na botsing verkeersbord

Een lijnbus is zaterdag op de A7 bij de afrit Frieschepalen tegen een verkeersbord gebotst. Er vielen volgens de politie diverse licht gewonden. Een inzittende moest voor onderzoek naar het ziekenhuis.

De vooruit en een aantal zijruiten van de bus raakten beschadigd. De ambulance heeft alle inzittenden onderzocht omdat er veel glasschade was. De politie kon nog niet zeggen hoeveel mensen er in de bus zaten. Ook de oorzaak is nog onduidelijk.

De bus was onderweg van Groningen naar Drachten. Een rijstrook op de A7 moest worden afgesloten.

'Strippende toeristen' op vrije voeten

De Nederlander en drie andere toeristen die naaktfoto's maakten op de heilige berg Mount Kinabalu in Maleisië, zijn zaterdag per vliegtuig vertrokken naar Kuala Lumpur. Dat berichtte de Maleisische krant The Star.

De vier toeristen hebben enkele dagen in de cel gezeten. Ze werden werden volgens The Star vrijgelaten nadat hun advocaat de boetes had betaald. De politie in de regio Sabah is nog op zoek naar zes andere buitenlanders die op de heilige berg uit de kleren gingen.

De 'strippende toeristen' haalden zich met hun actie de woede van de lokale bevolking op de hals, omdat die gelooft dat de ziel van haar voorvaders in de berg huist. Ook werden de buitenlanders verantwoordelijk gehouden voor een dodelijke aardbeving in het gebied.

'Beveiliging EBI Vught zo lek als een mandje'

De beveiliging van de strengst bewaakte gevangenis van Nederland, de EBI in Vught, is lek. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag op basis van twee incidenten in de gevangenis.

Dit voorjaar was er volgens de krant een ontsnappingspoging van een 'levensgevaarlijke crimineel'. Die was vanuit Curaçao naar Nederland overgeplaatst omdat hij daar probeerde te ontsnappen. Vanuit Curacao slaagde hij erin twee kleine ijzerzagen in zijn schoenzolen mee te smokkelen. Een van de zaagjes droeg hij over aan een medegedetineerde. Deze gevangene was al bezig met het doorzagen van de tralies, toen de directie er lucht van kreeg.

Het tweede incident draait om de tot levenslang veroordeelde Lau G. Een nog niet afgerond onderzoek toont volgens De Telegraaf aan dat G. kans zag grote hoeveelheden pillen op te sparen en in de televisie in zijn cel te verstoppen. Hij pleegde daarmee zelfmoord.

Olifant doodt man in Duitsland

Een uit het circus ontsnapte olifant heeft zaterdagochtend in het zuidwesten van Duitsland een man gedood. Dat heeft de politie in Heilbronn gezegd.

Het 65-jarige slachtoffer maakte zijn dagelijkse ochtendwandeling in het bos toen de 34-jarige vrouwtjesolifant Baby hem aanviel. Het dier kon worden gevangen en is teruggebracht naar het circus.

De politie onderzoekt of iemand het dier uit zijn kooi heeft gelaten en waarom de olifant zich zo agressief opstelde.

Wilders vergelijkt islam met opkomst Naziregime

Westerse leiders maken nu dezelfde fouten als de Europese leiders in de jaren dertig van de vorige eeuw. PVV-leider Geert Wilders zei dat zaterdag tijdens een speech in het Deense Bornholm.

Volgens Wilders is het Westen veel te tolerant ten opzichte van de islam en moeten we niet dezelfde fouten maken als in de jaren dertig toen de 'appeasementpolitiek' een afwachtende en conflictmijdende houding opleverde tegen het steeds agressievere nazi-Duitsland. De huidige leiders verzoenen zich volgens Wilders met de islam "en weigeren te zien wat het echt is: gevaarlijk en het kwaad.''

Hij verwees naar aanslagen in Parijs, Kopenhagen en België "Al deze wreedheden hebben één ding gemeen. Ze zijn gepleegd in naam van de islam. Niemand kan zeggen dat we niet gewaarschuwd zijn. Laten we stoppen te buigen voor de islam.''

Steun The Bard's Tale IV en krijg 1, 2 en 3 gratis

InXile entertainment, de ontwikkelaar van  Wasteland 2, is hard bezig met een Kickstarter voor The Bards Tale IV en het ziet ernaar uit dat ze hun doel van $1.250.000,- (€1.110.124,33) makkelijk gaan halen. Als extra motivatie voor fans krijgt iedereen die hen steunt met $20,- of meer de complete trilogie cadeau, naast hun exemplaar van The Bards Tale IV.

InXile heeft veel moeite gedaan om dit voor elkaar te krijgen. The Bard’s Tale stamt uit 1985 en draait op moderne pc’s alleen via emulators. Daarnaast zijn de rechten van The Bard’s Tale, The Bard’s Tale II: The Destiny Knight en The Bard’s Tale III: Thief of Fate in handen van Electronic Arts. Wonderen zijn de wereld nog niet uit en EA stemde in met het weggeven van de games. De oude versies worden door de programmeur van The Bard’s Tale III, Rebecca Heineman, bewerkt zodat ze zonder emulator op hedendaagse apparatuur kunnen draaien. Als dat gelukt is, worden de games gratis naar alle backers gestuurd. Heineman pimpt vervolgens de games en deze vernieuwde versies worden wederom gratis aan de fans gegeven.

InXile entertainment heeft nog 27 dagen de tijd om iets meer dan €30.000,- op te halen om hun doel te halen. Naast The Bards Tale IV werken ze ook aan de Kickstarter-knaller Torment: Tides of Numenera.

Kickstarter

'Sweep' Zwitserse mountainbikers, pech Van der Heijden

De Zwitserse mountainbikers hebben hard uitgehaald tijdens de Europese Spelen in Baku. Nino Schurter won het goud, voor zijn landgenoten Lukas Fluckiger en Fabian Giger. Eerder wonnen Jolanda Neff en Kathrin Stirnemann namens Zwitserland al goud en zilver bij de vrouwen.

Schurter was vanaf de start duidelijk de sterkste en reed al snel weg. Na enkele ronden werd hij bijgehaald doordat hij voor een fietswissel even stil moest staan, maar dat veranderde niks aan zijn dominantie. Alleen Fluckiger en Giger konden enigszins in de buurt blijven, maar onderling leverden ze weinig strijd meer. Na een uur en ruim veertig minuten kwam de 29-jarige Schurter, drievoudig wereldkampioen, als eerste over de finish. Ruim tien seconden later volgde Fluckiger, nog eens twintig seconden later gevolgd door Giger. Gerhard Kerschbaumer uit Italië werd op meer dan anderhalve minuut de beste niet-Zwitser op plek vier.

De Nederlander Michiel van der Heijden kende geen goede dag. De wereldkampioen bij de beloften brak de ketting van zijn fiets en kon de wedstrijd niet afmaken. Eerder reed hij al lek in de openingsronde van de wedstrijd. De Belgische crossgrootheid Sven Nys werd 23e.

Tafeltennissters naar kwartfinale Spelen

De Nederlandse tafeltennisdames hebben bij de Europese Spelen in Baku overtuigend de kwartfinales gehaald van de teamcompetitie. In de achtste finales, tevens de eerste ronde, werd relatief simpel afgerekend met Servië: 3-0. 

In de eerste wedstrijd nam kopvrouw Li Jiao het op tegen Gabriela Feher, die het Li knap moeilijk maakte in de eerste game. De Nederlandse kon het tij echter keren en won de wedstrijd uiteindelijk met 3-0: 11-9, 11-5, 12-10. Li Jie, onlangs op het WK nog in topvorm, liet zien nog altijd de goede vorm te hebben. Met 12-10, 11-6 en 11-8 rekende ze soepel af met Anamarija Erdelji. Vervolgens nam Li Jiao het samen met Britt Eerland op tegen Feher en Andrea Todorovic. De eerste drie games waren spannend, maar de vierde game stelde weinig meer voor: 12-10, 7-11, 12-10, 11-2.

Zondagochtend om 06.30 uur Nederlandse tijd nemen de dames het in de kwartfinales op tegen Polen, dat Luxemburg met 3-1 uitschakelde. 

Parkeerplaats verkocht voor AU$120.000

Dat het in grote steden soms erg lastig kan zijn je eigen parkeerplek te bemachtigen zal voor niemand een verrassing zijn. In het Australische Sydney wilde iemand een parkeervak zo graag hebben dat hij tijdens een veiling er liefst 120.000 Australische dollar (ruim 82.000 euro) voor neertelde.

Voor dit bedrag zou je een luxe parkeerplaats verwachten, het is echter slechts een stukje omlijnd cement van een luttele twaalf vierkante meter. De vraag is in de wijk Kirribilli schijnbaar zo hoog dat een klein stukje grond al in goud kan veranderen. De parkeerplaats had voor de veiling tevens al een minimumprijs mee gekregen van 50.000 dollar.

De veilingmeester grapte voor aanvang nog met; "Of je nu een Ferarri, Peugeot, Porsche of Ford hebt, je auto heeft een fantastisch uitzicht". En voegde daar aan toe dat de waarde al zou stijgen als de blaadjes worden weggeveegd en het vak wordt voorzien van een vers likje verf.

Het is niet de eerste keer dat er enorme bedragen worden neergelegd voor een parkeerplaats in Sydney. Twee weken geleden verruilde er nog een voor 264.000 dollar van eigenaar. Dit betrof wel een overdekte plek in een parkeergarage.

De betreffende parkeerplaats (Foto: Domain.com.au)
De betreffende parkeerplaats (Foto: Domain.com.au)

Sprinter Petacchi (41) stopt

De Italiaanse wielrenner Alessandro Petacchi zet een punt achter zijn lange loopbaan. "De Ronde van Italië was mijn afscheid. Het is mooi geweest. Ik heb veel gewonnen maar wil niet zonder doelen rondrijden", zei de 41-jarige sprinter zaterdag tegen de Italiaanse website Tuttobiciweb. Petacchi wil meer tijd besteden aan zijn gezin. Hij wil zijn zoon zien opgroeien, zegt hij.

De wielrenner was in de late herfst van zijn carrière beland bij de pro-continentale ploeg Southeast. Hij ging nog als kopman naar de Giro maar moest daar in de voorlaatste etappe opgeven vanwege een virusinfectie.

Petacchi reed in totaal 48 ritzeges bij elkaar in de drie grote ronden: 22 in de Giro, twintig in de Vuelta en zes in de Tour. Hij was ook niet onomstreden. Zijn vijf ritzeges in de Giro van 2007 werden geschrapt vanwege doping en hij werd een jaar geschorst.

'Ryu uit Street Fighter naar Super Smash Bros.'

Een interessant filmpje is verschenen op youtube. Hierin is Ryu uit Street Fighter te zien, maar dan als personage in Super Smash Bros. Ook een filmpje van Roy uit Fire Emblem is te zien, waardoor het lijkt alsof deze twee als DLC beschikbaar komen.

Update: Het lijkt er toch echt op dat Roy en Ryu eraan komen. FOK!ker kaworukun stuurde ons een aantal plaatjes, waarin een nieuwe level uit Street Fighter te zien is en de alternatieve kostuums voor de beide vechtersbazen. Bedankt kaworukun!

Street Fighter level Smash Bros

Alternatieve kostuums Ryu en Roy

Origineel: Morgen zendt Nintendo een speciale uitzending uit over Super Smash Bros., waar deze twee personages ongetwijfeld aangekondigd (kunnen) worden. Of dat zo is zien we morgen om 16:40.

Rugbysters beginnen weg naar Rio 2016 met zege

Het Nederlandse dames rugby sevensteam is de weg naar de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio goed begonnen. Tijdens het eerste toernooi van de European Sevens Grand Prix Series werd in het Russische Kazan simpel gewonnen van Wales: 27-7. 

Dankzij onder meer tries van de achttienjarige Marsha Volker, Pien Selbeck en de ook pas achttienjarige Pleuni Kievit kwam Nederland al snel op een ruime voorsprong. Annemarije van Rossum maakte er vlak voor de rust nog 22-0 van, waardoor de wedstrijd al zo goed als gespeeld was. Wales kon in het begin van de tweede helft nog wel wat terugdoen, maar Tessa Veldhuis bracht de eindstand van 27-7 op het bord.

Nederland speelt zaterdag in Kazan ook nog tegen Duitsland en Engeland, waarna bij succes zondag de knock-outfase volgt. In de komende weken worden er ook eenzelfde soort toernooien gespeeld in Lyon en het Engelse Exeter. Het land dat over die drie toernooien de meeste punten haalt plaatst zich voor de Spelen van Rio. De nummers twee, drie en vier gaan naar het laatste olympische kwalificatietoernooi, waarvan de datum en locatie nog niet bekend is. Daar valt nog één olympisch ticket te verdienen. In de eindstand van de Grand Prix Series tellen Engeland, Schotland en Wales overigens niet mee. Zij hebben zich als Groot-Brittannië al geplaatst voor de Spelen.

Moszkowicz haalt uit naar 'Geert Wil-niks'

VNL-leider Bram Moszkowicz heeft op het eerste ledencongres van zijn partij uitgehaald naar de PVV en diens leider Geert Wilders. De PVV wil niet regeren, VNL wil dat wel, aldus Moszkowicz. "De PVV wil niets. Hun leider heet: Geert Wil-niks.''

Volgens Moszkowicz, die in het verleden Wilders als advocaat verdedigde in diens rechtszaak, is de PVV een linkse partij, waar VNL een klassiek-liberale, rechtse partij is. "We zijn rechtser dan de VVD en realistischer dan de PVV. We staan in de traditie van Frits Bolkestein en Pim Fortuyn.''

Moszkowicz richt zijn pijlen ook op de VVD. Die afkorting staat volgens de VNL-leider voor Vrienden van Diederik. "Rutte en Zijlstra hebben liberaal Nederland volledig in de steek gelaten en in de kou gezet. Rutte en Zijlstra zijn de loopjongens van de Partij van de Arbeid, de trekpoppen van het socialisme.''

Klamer pakt eerste Nederlandse medaille op Spelen Baku

Triatlete Rachel Klamer heeft tijdens de Europese Spelen in Baku zeer knap zilver gepakt. Achter olympisch kampioene Nicola Spirig uit Zwitserland greep de 24-jarige Klamer zo de eerste Nederlandse medaille ooit op de Europese Spelen. Het brons was voor de Zweedse Lisa Nordén, die zich tegen Klamer gewonnen moest geven in de slotfase.

Klamer begon uitstekend aan de triatlon, door bij het zwemmen al vroeg de leiding te pakken. De Russische Anastasia Abrosimova was de enige die mee kon in het tempo van de Nederlandse, waarna ze na 1500 meter samen met ruim twintig seconden voorsprong uit het water kwamen. Ondertussen lag Maaike Caelers er minder florissant voor, want zij had op dat moment al bijna twee minuten achterstand op de leiders.

Aan het begin van de 40 kilometer wielrennen sloot de Zweedse Nordén - in Londen drie jaar terug goed voor olympisch zilver - bij het leidende duo aan. Abrosimova liet zich gelijk terugvallen, maar Klamer bleef aanhaken bij de Zweedse. Samen reden ze weg van de achtervolgende groep, tot regerend olympisch kampioene Spirig de oversteek maakte. Klamer leek het vervolgens het moeilijkst te hebben van het trio, maar slaagde er toch in bij te blijven.

Bij de wissel naar de 10 kilometer hardlopen ging het niet helemaal soepel voor Klamer, die daar enkele seconden verloor. Ze wist snel weer aan te sluiten bij Nordén, maar ondertussen was Spirig ontsnapt. De Zwitserse zou geen moment meer bedreigd worden en kwam uiteindelijk solo over de finish. Een ruime minuut later schudde Klamer haar Zweedse rivale van zich af in de eindsprint, waarmee ze zich verzekerde van het zilver en de eerste Nederlandse medaille. Maaike Caelers kwam als twaalfde over de finish, nadat ze halverwege het hardlopen nog op plek vijf lag.

Eerste goud ooit op Europese Spelen naar Zwitserland

De eerste gouden medaille ooit op de Europese Spelen is ten prooi gevallen aan Zwitserland. Mountainbikester Jolanda Neff was in en rond Baku oppermachtig en maakte haar favorietenrol meer dan waar.

Het duurde even voor er een duidelijk beeld in de wedstrijd kwam, maar halverwege was er dan een kopgroep van acht dames overgebleven. Die groep werd al heel snel uitgedund tot alleen topfavoriete Neff, haar landgenote Kathrin Stirnemann en de Poolse voormalig wereldkampioene Maja Wloszczowska. 

Ook die groep was echter geen lang leven beschoren, want na een aanval van de 22-jarige Neff halverwege de 28 kilometer lange wedstrijd was het gedaan met de spanning. Stirnemann en Wloszczowska waren volledig kansloos en werden in de loop van de race op meer dan twee minuten gereden. Tot grote vreugde van Neff ging het zilver dankzij Stirnemann eveneens naar Zwitserland, Wloszczowska pakte het brons.

De mountainbikewedstrijd werd verreden in de heuvels rond Baku (Foto: Getty)

Japan als eerste naar laatste 16 op WK, monsterscore Zwitserland

De Japanse voetbalsters hebben vrijdagavond (plaatselijke tijd) als eerste de achtste finales van het WK in Canada bereikt. Ze wonnen ook hun tweede groepswedstrijd. In Vancouver werd Kameroen met 2-1 verslagen.

In dezelfde poule boekte Zwitserland een monsterzege tegen Ecuador. De Zwitserse voetbalsters haalden uit met 10-1 na een 2-0 ruststand. Aanvalster Fabienne Humm vierde een hattrick binnen vijf minuten, kort na rust. Ook Ramona Bachmann scoorde drie keer. Ecuador mikte twee keer in eigen doel.

Zwitserland en Kameroen vechten dinsdag in een onderling duel uit wie zich rechtstreeks plaatst bij de laatste zestien. Japan speelt dan tegen het zwakke Ecuador.

De vernedering van Ecuador door de Zwitserse dames, die in de tweede helft helemaal los gingen (Bron: YouTube)

Mexico start Copa América met remise tegen Bolivia

Mexico heeft in zijn eerste wedstrijd op de Copa América niet kunnen winnen van Bolivia. In Viña del Mar werd niet gescoord. De Mexicanen waren de betere ploeg, maar ze slaagden er niet in om de verdediging van de opponent opzij te zetten. Invaller Raul Jimenez had in de tweede helft de beste mogelijkheid namens Mexico. Zijn kopbal verdween net langs het Boliviaanse doel.

In de eerste drie kwartier was ook Bolivia echter dichtbij een treffer. Marcelo Martins Moreno trof de paal. Mexico was in die eerste fase de betere ploeg en met name FC Twente-speler Jesus Corona viel in positieve zin op. Vlak voor rust moest de Mexicaanse keeper Jose de Jesus Corona ingrijpen bij een poging vanJhasmani Campos.

Na rust was de beste mogelijkheid dus voor Raul Jimenez, na prima voorbereidend werk van Corona. Tien minuten voor tijd dacht Mexico een strafschop te krijgen, maar Javier Aquino ging in een duel met Leonel Morales veel te makkelijk naar de grond. Het bleef daardoor bij 0-0.

Beide landen komen in poule A op 15 juni weer in actie. Bolivia speelt dan tegen Ecuador, Mexico staat tegenover gastland Chili.

Asa Butterfield uit de Spider-Man race

Asa Butterfield is niet meer in de running zich om volgende maand in het Spider-Man pak te steken. Dat meldt Heroic Hollywood op basis van bronnen bij Sony en Marvel.

De twee studio's, die in februari bekend maakten het personage samen te zullen overzien, lijken het niet eens te kunnen worden over wie er wél in het pak moet kruipen: namen die nog niet zijn afgestreept zijn Tom Holland, Charlie Plummer, Matthew Lintz en Charlie Rowe, met verschillende bronnen die hieruit twee verschillende namen kiezen als de finalisten in de race.

Butterfield zou zijn kansen mede hebben verspeeld door op Reddit te reageren op posts over hem en de casting van Spider-Man. Nu hij is afgevallen neemt de kans dat Peter Parker opnieuw zal worden gespeeld door een Brit toe: zowel Rowe als Holland zijn afkomstig van deze kant van de plas.

Welke acteur er ook gecast wordt: volgende maand worden de Spider-Man-scènes voor Captain America: Civil War opgenomen, en dus moet de beslissing tegen die tijd genomen zijn.

Spider-Man

'MH370 verticaal in de oceaanbodem geboord'

Een Amerikaanse wiskundige heeft een verklaring gevonden waarom er nooit brokstukken gevonden zijn van rampvlucht MH370. Het vliegtuig zou zich namelijk loodrecht in de zeebodem geboord hebben.

Hierdoor zou het toestel volledig intact gebleven zijn. Goong Chen heeft nog eens goed gekeken naar de beschikbare data en trekt hieruit zijn conclusies. Dit zou de reden zijn dat er nooit brokstukken gevonden zijn.

Chen heeft geen idee waarom of hoe het toestel in een verticale stand terecht zou zijn gekomen, daarvoor heeft men de oranjekleurige zwarte doos nodig.

Goong Chen is verbonden aan de Texas A&M University en deed zijn opmerkelijke uitspraak in de Austalische media.

'Eilandbewoners zagen vliegtuig MH370' (Foto: ANP)
'

Hakenkruis zichtbaar tijdens Kroatië-Italië

Kroatië kan opnieuw een straf van de UEFA tegemoet zien. Tijdens het duel tegen Italië in Split was op het veld een hakenkruis te zien.

Een overijverige medewerker op een grasmaaier had de swastika in het veld gemaaid. Helaas werd dit nare symbool pas ontdekt toen de wedstrijd op punt van beginnen stond en was het te laat om hier nog iets aan te doen. Tijdens de rust deden UEFA-bobo's nog moeite om het kruis te verwijderen, maar dit werd helemaal niets.

De wedstrijd werd zonder publiek afgewerkt, omdat Kroatische 'voetbalfans' zich eerder in het thuisduel tegen Noorwegen racistische spreekkoren hadden laten horen.

De Italiaanse voetbalbond heeft een klacht ingediend bij de UEFA.

Swastika, hakenkruis, anti-nazi

Europese Spelen 2015 - Dag 2

Na de openingsceremonie en de eerste wedstrijden in het water kunnen we vandaag dan écht los in Baku. We beginnen om 06.00 uur Nederlandse tijd met het volleybaltoernooi van de vrouwen, waar om 08.00 uur de Belgische dames hun eerste groepswedstrijd spelen tegen Italië. De Nederlandse volleybalsters krijgen om 17.00 uur gelijk een op papier pittige opgave voor de kiezen: met Rusland wacht dan in de eerste van vijf groepswedstrijden direct een van de toplanden in het volleybal. Ze zijn in Baku echter met een B-team aanwezig, waardoor Nederland bij de bookmakers de favoriet is in deze wedstrijd.

Vroeg in de ochtend, om 07.00 uur, beginnen ook de karate- en worsteltoernooien, maar nog zonder Nederlandse inbreng. Om dezelfde tijd mag synchroonzwemster Shelby Kasse uit Hoofddorp haar kunsten laten zien in de kwalificatie voor de solowedstrijd. Acht uur later komt ze nog een keer in actie, dit keer met het hele team in de kwalificaties van de vrije combinatie. 

Bregje en Noortje de Brouwer deden gisteren al erg goede zaken tijdens de kwalificaties voor de duetten en de teamwedstrijd (Foto: Getty)

Tafeltennisters Li Jiao, Li Jie en Britt Eerland lijken een goede kans te maken om het damesteam aan een medaille te helpen. Hun jacht op eremetaal begint vandaag om 06.30 uur Nederlandse tijd, wanneer de eerste ronde van het landentoernooi begint. Ook triatletes Rachel Klamer en Maaike Caelers hebben hun vizier gericht op de medailles. Zij duiken om 09.30 uur Nederlandse tijd het water in om een tijdje later hardlopend - en hopelijk eerder dan de rest - over de finish te komen.

Aan het begin van de middag meldt mountainbiker Michiel van der Heijden zich aan de start van zijn wedstrijd. De 23-jarige sporter uit Drunen is regerend wereldkampioen bij de beloften en eindigde in die leeftijdscategorie vorig jaar als tweede in de World Cup. In Baku mag hij vandaag laten zien of hij zich ook bij de senioren bij de top van Europa kan voegen. Hij zal het niet makkelijk krijgen, want onder meer drievoudig wereldkampioen en World Cup-winnaar Nino Schurter uit Zwitserland is eveneens van de partij. Overigens is de wedstrijd bij de vrouwen, die om 09.00 uur start, de wedstrijd waarop de allereerste medailles ooit vergeven zullen worden tijdens de Europese Spelen.

De laatste Nederlanders die vandaag in actie komen zijn de waterpolodames. Gisteren werd er nog met 29-1 gehakt gemaakt van Israël, vandaag zal het tegen de Griekse wereldtoppers een stuk lastiger worden. Griekenland won hun eerste wedstrijd met 20-2 van Groot-Brittannië en om de halve finales te bereiken zou een zege voor de Oranjedames bijzonder welkom zijn.

Keepster Sarah Buis en haar positiegenote Michelle Boone zullen het vandaag knap lastig krijgen tegen de Griekse aanval (Foto: Getty)

Opmerkelijk

Vandaag gaat onder meer het Grieks-Romeins worstelen van start en daarin kan gelijk een bijzonder explosief gevecht plaats gaan vinden. De Armeniër Roman Amoyan en de Azeri Elman Mukhtarov zijn beiden automatisch geplaatst voor de achtste finales en kunnen elkaar in de halve finale tegenkomen. Tijdens de openingsceremonie werd de Armeense delegatie door het thuispubliek nog 'getrakteerd' op een striemend fluitconcert: de landen zijn niet al te beste vrienden vanwege het conflict rond de regio Nagorno-Karabakh. 

In de triatlon bij de vrouwen staat er een rematch op het programma van de zeer spannende finale tijdens de Olympische Spelen in Londen, drie jaar geleden. De Zwitserse Nicola Spirig versloeg de Zweedse Lisa Nordén daar in een ziedende eindsprint, waarbij de winnares pas na het bestuderen van de finishfoto aangewezen kon worden. De vraag is of we vandaag weer een dergelijk duel krijgen of dat de Ierse Aileen Reid - of het Nederlandse duo Klamer en Caelers - voor een verrassing gaat zorgen.

Tijdschema Nederlandse deelnemers en medaille-evenementen

Tijd (NL) Sport Wedstrijd Medailles
07.00 uur  Synchroonzwemmen  Solo kwalificatie vrije routine: Shelby Kasse Nee
09.00 uur  Mountainbiken Vrouwen cross-country Ja
09.30 uur Triatlon Vrouwen: Rachel Klamer, Maaike Caelers Ja
09.30 uur Tafeltennis Teams vrouwen eerste ronde: Nederland - Servië  Nee
12.30 uur Mountainbiken  Mannen cross-country: Michiel van der Heijden  Ja
14.00 uur  Karate Finales kumité vrouwen -50kg  Ja 
14.14 uur  Karate  Finales kumité vrouwen -55kg  Ja 
14.47 uur  Karate  Finales kumité mannen -60kg  Ja 
15.00 uur  Synchroonzwemmen  Vrije combinatie kwalificatie: Nederland  Nee 
15.01 uur  Karate  Finales kumité mannen -67kg  Ja 
15.34 uur  Karate  Finales kumité vrouwen -61kg  Ja 
15.48 uur  Karate  Finales kumité mannen -75kg  Ja 
16.00 uur  Worstelen  Finales Grieks-Romeins mannen -59kg  Ja 
16.21 uur  Worstelen  Finales Grieks-Romeins mannen -71kg  Ja 
16.42 uur  Worstelen  Finales Grieks-Romeins mannen -80kg  Ja 
17.00 uur  Volleybal  Vrouwen groep B: Nederland - Rusland  Nee 
17.03 uur  Worstelen  Finales Grieks-Romeins mannen -98kg  Ja 
17.30 uur  Waterpolo  Vrouwen groep A: Nederland - Griekenland  Nee 

Canadees snelt naar wereldtijden op 100 en 200 meter

De Canadese sprinter Andre de Grasse heeft tijdens de Amerikaanse collegekampioenschappen atletiek in Eugene voor een absolute sensatie gezorgd. Op de 100 meter snelde hij als eerste over de finish en wel in een tijd van 9,75 seconden, een absolute toptijd.

De prestatie van De Grasse werd neergezet met een rugwind van 2,7 meter per seconde, 0,7 meer dan toegestaan. Daardoor zal hij niet in de officiële lijsten opgenomen worden, maar als gekeken wordt naar alle tijden die ooit gelopen zijn - inclusief die met teveel rugwind - werd er slechts door zeven atleten sneller gelopen.

Usain Bolt (9,58), Yohan Blake (9,69), Asafa Powell (9,72) en Justin Gatlin (9,74) zetten met legale rugwind een sneller persoonlijk record neer dan De Grasse. Tyson Gay (9,68), Obadele Thompson (9,69) en Richard Thompson (9,74) zetten hun snelste tijd neer met teveel rugwind. Favoriet Trayvon Bromell, dit seizoen bezig aan zijn definitieve doorbraak, werd met 9,88 tweede. Ook Jarrion Lawson (9,90), Senoj-Jay Givans (9,97) en Kendal Williams (9,98) liepen onder de tien seconden in Eugene.

De twintigjarige De Grasse was al bezig aan een ijzersterk seizoen. Op de 200 meter verbeterde hij zijn persoonlijk record van 20,38 al naar 20,03 seconden, terwijl hij op de 100 meter vorige maand met 9,97 ook met legale rugwind al onder de tien seconden dook.

Update 03.28 uur

Nog geen uur na zijn supertijd op de 100 meter heeft De Grasse de dubbel gepakt in Eugene. Ook op de 200 meter liet hij een ongekende tijd noteren: hij won door na 19,58 seconden over de streep te komen. Naar alle waarschijnlijkheid kreeg De Grasse ook hier hulp van teveel rugwind, maar dat neemt niet weg dat slechts vier mensen ooit sneller waren dan hem. Bolt (19,19), Blake (19,26), Michael Johnson (19,32) en Walter Dix (19,53) liepen sneller, allemaal met legale wind. Tyson Gay liep ooit ook al eens 19,58 maar met legale rugwind.

De prestaties van De Grasse in Eugene zijn overigens om nog een andere reden opmerkelijk: de Canadees knalt de bij atletiekfans door en door gehate Justin Gatlin - meervoudig dopinggebruiker - uit de recordboeken. De Amerikaan liep namelijk ooit 9,77 en 19,71 op de 100 en 200 meter op dezelfde dag, de snelste 'eendagsdubbel' ooit, ongeacht de windomstandigheden. Tot De Grasse, die daar met zijn 9,75 en 19,58 korte metten mee maakt.

Zonnende meisjes overreden in Heemstede

Twee meisjes van zeven en negen jaar zijn vrijdag in Heemstede overreden door de vader van een van hen. De meisjes lagen volgens een politiewoordvoerder op straat te zonnen, op een handdoekje. De vader kwam met zijn auto de hoek om rijden en reed over de meisjes heen. De kinderen waren aanspreekbaar, maar het is niet duidelijk hoe het precies met ze gaat.

De vader is met de kinderen meegegaan in de ambulance. Een van de moeders werd onwel door de gebeurtenis en is ook naar het ziekenhuis gebracht, vertelde de politiewoordvoerder. De politie praat met getuigen die iets hebben gezien. De vader wordt later nog gehoord.

Wikipedia voert per direct HTTPS in

's Werelds bekendste internetencyclopedie Wikipedia is per direct overgegaan op het HTTPS protocol. De volgende keer dat je wilt weten wat de hoogste berg is van Andorra of welke bacterie er verantwoordelijk is voor cholera, zijn je gegevens een stuk beter beschermd.

De Wikimedia Foundation heeft laten weten dat het encrypteprotocol vanaf nu de standaard is op de hun pagina's. Het is voornamelijk gedaan om de veiligheid van gebruikers te beschermen, in tijden waar er steeds meer data wordt afgeluisterd door diverse overheden.

Het gebruik van standaard encryptie zou volgens hen tevens een negatief effect hebben op informatievergaring en voorziening. Ook zou het er voor kunnen zorgen dat mensen geen pagina's meer willen bijwerken of toevoegen uit angst voor represailles. Om te zorgen dat gegevens ook via HTTPS moeilijk te kraken zijn is er besloten er een HSTS beveiliging aan toe te voegen.

Wikipedia heeft besloten het protocol toe te passen slechts daags nadat er in de Verenigde Staten een nieuwe policy (pdf) is doorgevoerd. Hierin staat beschreven dat elke overheidswebsite verplicht een beveiligde website moet hebben voorzien van het HTTPS protocol.

'Dave Grohl breekt been tijdens concert' optreden Pinkpop onzeker

Dave Grohl heeft zijn been gebroken. Dat gebeurde terwijl de zanger van de Foo Fighters op het podium stond in het Zweedse Heden, schrijft TMZ.

Grohl zou tijdens de show van het podium zijn gesprongen, hierbij kwam hij niet goed terecht en zou hij zijn been hebben gebroken. Toch zong de rocker gewoon verder, al zittend op een stoel en terwijl hij hulp kreeg van een arts. Toen het nummer was afgelopen, moest Dave het helaas wel voor gezien houden. "Ik denk dat ik mijn been heb gebroken, dat denk ik echt. Ik beloof jullie dat wij terugkomen om het concert af te maken. Het spijt mij", vertelde Dave het publiek.

De Foo Fighters spelen zondag op Pinkpop. Het is nog niet duidelijk of het gebroken been roet in het eten gooit voor veel Pinkpoppers die zich verheugen op een concert van de Amerikaanse band.

Update 1.00 uur
Festivalbaas Jan Smeets van Pinkpop liet vrijdagavond aan BuzzE weten dat er constant contact is met het management van de Amerikaanse rockers maar dat er nog geen duidelijkheid is over Grohls toestand. 

Een woordvoerder van het festival liet eerder al weten dat het nog onduidelijk is of de band van Grohl zondag naar Landgraaf komt. "Op dit moment weten we nog niets. Er wordt druk gebeld." 

Vos, Traksel en Slappendel in UCI-commissie

De nieuwe atletencommissie van de internationale wielerunie UCI telt drie Nederlanders. Marianne Vos (veldrijden), Bobbie Traksel en Iris Slappendel (beiden wegwielrennen) zijn door hun collega's gekozen in het college van dertien belangenbehartigers afkomstig uit acht verschillende disciplines. Zij zijn tot en met 2017 aangesteld. Tijdens de eerste vergadering na de zomer zullen de commissieleden uit eigen kring hun voorzitter kiezen.

De atletencommissie van de UCI richt zich onder meer op verbeteringen in de omstandigheden voor trainingen en wedstrijden. Ook dient het college zorg te dragen voor een soepelere communicatie tussen de UCI, de rijders en de onlangs gestopte wielrenners.

Van Gerwen en Van Barneveld te sterk voor VS op World Cup of Darts

Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld hebben vrijdag de eerste ronde van de World Cup of Darts weten te winnen, het landentoernooi van de PDC. In de Eissporthalle van Frankfurt wonnen de titelverdedigers van de Verenigde Staten met 5-2. 

Darin Young en Larry Butler deden mee namens de Verenigde Staten. Van Gerwen opende de partij met een 150-finish. De Amerikanen missen twee legdarts, wat afgestraft werd door van Barneveld die Nederland op 2-0 bracht. Young finishde 105 om de Verenigde Staten terug te brengen tot 3-1. Door een 100-finish bracht Butler de Verenigde Staten op 4-2. Van Barneveld besliste daarna de wedstrijd; 5-2.

Nederland treft zaterdag in de tweede ronde Zuid-Afrika. Devon Petersen en Graham Filby wonnen met 5-4 van het koppel uit Finland (Kim Viljanen en Marko Kantele). De tweede ronde zal bestaan uit twee enkelwedstrijden en een koppelwedstrijd zal alleen maar gespeeld worden, wanneer beide landen één solopartij zouden winnen. 

De grootste verrassing in de eerste ronde is de uitschakeling van Wales. De als zevende geplaatste darters Mark Webster en Jamie Lewis verloren met 3-5 van Hong Kong (Scott MacKenzie en Ting Chi Royden Lam). Ook de geplaatste darters uit Canada en Zweden werden uitgeschakeld.

Uitslagen eerste ronde World Cup of Darts - Ronde I 

Land Land Uitslag
Spanje (12) Noorwegen 5-0
Japan (16) China 5-0
Oostenrijk (8) Tsjechië 5-2
Gibraltar (13) Italië 5-2
België (5) Filipijnen 5-1
Engeland (1) Denemarken 5-0
Duitsland (9) India 5-0
Australië (4) Rusland 5-1
Canada (11) Nieuw-Zeeland 4-5
Zweden (15) Hongarije 2-5
Wales (7) Hong Kong 3-5
Ierland (10) Polen 5-0
Noord-Ierland (6) Thailand 5-2
Schotland (2) Singapore 5-1
Nederland (3) Verenigde Saten 5-2
Zuid-Afrika (14) Finland 5-4 

Programma zaterdag - Ronde II
Middagsessie
België -  Spanje
Australië - Gibraltar
Noord-Ierland v Nieuw-Zeeland
Hong Kong v Ierlad

Avondsessie
Schotland v Hongarije
Nederland v Zuid-Afrika
Engleand v Japan
Oostenrijk v Duitsland

Een overzicht van alle deelnemernde darters is te vinden op de site van de PDC.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.