FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 8 mei 2015

Barcelona tot 2019 op Formule 1-kalender

De Grand Prix van Spanje staat in ieder geval tot en met 2019 op de Formule 1-kalender. De directie van het Catalaanse circuit heeft bekendgemaakt dat het in 2016 aflopende contract met drie seizoenen is verlengd.

Barcelona is al sinds 1991 vaste prik op de F1-kalender, daarvoor werd de Spaanse Grand Prix verreden op Jerez. Circuitbaas Vicenç Aguilera is in zijn nopjes met de nieuwe deal. "We zijn extreem trots dat we deze contractverlenging bekend kunnen maken. We organiseren nu al 25 jaar onafgebroken een Formule 1-race en kijken uit naar nog eens 25 jaar."

Geen tweede seizoen voor Constantine

De DC-serie Constantine, gebaseerd op de Hellblazer-comics, krijgt geen tweede seizoen. Dat maakte showrunner Daniel Cerone vandaag bekend via Twitter.

De serie, die een eerste seizoen beleefde bij het Amerikaanse tv-netwerk NBC, kreeg in dat eerste seizoen dertien afleveringen en had al problemen voordat de serie van start ging. Een hoofdrolspeler, Lucy Griffiths, werd uit de serie geschreven na een hoofdrol te hebben gehad in de pilot en haar plaats werd ingenomen door Angélica Celaya. De serie wist in het eerste seizoen een reeks verhalen te vertellen met de comics als basis en het occulte als achtergrond, maar trok blijkbaar toch te weinig kijkers voor NBC, één van de vier grote zenders in de Verenigde Staten, om succesvol te zijn.

De tweet van Cerone duidt er echter op dat voor Constantine-fans het einde nog niet in zicht is. Hij geeft aan hard aan de slag te zijn een nieuw thuis te vinden voor de serie en roept fans op actief te blijven. Mogelijk weten Cerone en David S. Goyer, de andere roerganger van de serie, een andere partij zover te krijgen om de serie een nieuw leven te gunnen.

Constantine was afgelopen zomer één van de vier nieuwe series uit de stal van DC Comics. Naast het al lopende Arrow introduceerde Warner Bros. de spin-off The Flash en werden Gotham, iZombie en Constantine gepresenteerd als uitbreidingen in het DC-aanbod op televisie. Mocht Constantine geen nieuw thuis vinden, dan is het het eerste slachtoffer van de in totaal vijf series. Volgend seizoen wordt het aantal DC-series echter alweer uitgebreid met Supergirl en de Arrow/The Flash spin-off Legends of Tomorrow.

Constantine: Matt Ryan als John Constantine
Matt Ryan als John Constantine

F1-team Manor schrapt Barcelonatest

Het Formule 1-team Manor zal volgende week niet deel gaan nemen aan de collectieve tweedaagse test in Barcelona. De renstal vindt dat er niets zinnigs voor hen te testen is, zo meldde directeur Graeme Lowdon aan Autosport.

Manor werd benaderd door onder meer een GP2-coureur om voor een zak geld toch in actie te komen, maar Lowdon legde het aanbod naast zich neer. "We hebben niets te testen en voor ons heeft het geen zin om in actie te komen. Wij kunnen onze middelen op dit moment beter elders inzetten. We kennen de huidige auto goed en we weten van vorig jaar waar de bolide toe in staat kan zijn. Vanuit technisch oogpunt hebben we dit jaar niets meer te winnen."

Lowdon erkent dat een zak met geld welkom is, maar dat het team na de lastige winter andere prioriteiten heeft. Zo werkt de renstal aan een nieuwe bolide, maar wanneer deze zal debuteren is nog niet bekend.

HSV met de schrik vrij tegen Freiburg

Hamburger SV is vrijdag met de schrik vrijgekomen tegen SC Freiburg. De ploeg van aanvoerder Rafael van der Vaart leek tegen de directe concurrent in de strijd tegen degradatie tegen een nederlaag aan te lopen, maar Gojko Kacar redde in de slotminuut alsnog een punt voor de thuisploeg: 1-1. Admir Mehmedi had halverwege de eerste helft voor de 0-1 gezorgd.

Door de remise behield HSV een punt voorsprong op Freiburg. De Hamburgers staan twee wedstrijden voor het einde van de competitie nog steeds veertiende, maar kunnen in het weekend wel voorbij worden gestoken door SC Paderborn en Hannover 96. Paderborn speelt zondag tegen nummer twee VfL Wolfsburg, Hannover treft zaterdag subtopper Werder Bremen.

VVV pakt laatste ticket voor play-offs, RKC op 1 doelpunt laatste

VVV-Venlo heeft vrijdagavond het laatste ticket voor de play-offs voor promotie naar de eredivisie veroverd. De Limburgers zegevierden op eigen veld knap met 3-1 over kampioen N.E.C. Nijmegen. VVV profiteerde van het gelijkspel dat Sparta Rotterdam thuis boekte tegen De Graafschap: 1-1. De Rotterdammers zouden bij een overwinning de play-offs in zijn gegaan.

VVV en Sparta gingen de laatste speelronde beide in met 57 punten en streden om de zevende plek in de Jupiler League. Het doelsaldo was flink in het voordeel van de Rotterdammers. VVV moest dus zelf winnen en hopen dat Sparta punten zou verspelen. Melvin Platje zorgde er na ruim een half uur voor dat VVV in ieder geval op voorsprong kwam: 1-0. Sjoerd Ars trok de stand gelijk, maar Randy Wolters en Dylan Donkers schoten VVV alsnog naar de zege: 3-1.

RKC Waalwijk heeft vrijdagavond het belabberd verlopen voetbalseizoen afgesloten als hekkensluiter van de Jupiler League. RKC had een zege met drie doelpunten verschil nodig tegen Fortuna Sittard om dat te voorkomen, maar dat lukte net niet. RKC won wel, maar de score bleef steken bij 0-2. De ploeg uit Waalwijk degradeerde vorig seizoen uit de eredivisie.

RKC had voorafgaand aan het duel in Sittard drie punten minder dan Fortuna. Ook het doelsaldo was licht in het voordeel van de thuisploeg. RKC moest met drie doelpunten verschil winnen om dat gat te overbruggen en daar leek de ploeg van trainer Peter van den Berg aanvankelijk aan te gaan voldoen. Sandro Calabro zorgde na vijf minuten al voor de 0-1 en een kwartier later verdubbelde Gianluca Maria de marge. Daarna stokte de productie echter, waardoor de Waalwijkers als laatste eindigden.

De resterende uitslagen van vanavond:

Roda JC - FC Emmen 1 - 3
FC Den Bosch - Almere City FC 3 - 3
FC Eindhoven - MVV Maastricht 5 - 1
Telstar - Helmond Sport 4 - 0
Achilles'29 - Jong FC Twente 0 - 1
Jong Ajax - FC Oss 1 - 1
Jong PSV - FC Volendam 2 - 0

Automobilist komt om door botsing in Bergeijk

In Bergeijk (Brabant) is vrijdagavond een dodelijk verkeersongeluk gebeurd. Een auto botste tegen een boom en de automobilist is daarbij om het leven gekomen, meldde de politie. Het ongeluk gebeurde op de Barrier, niet ver van de Belgische grens.

Hoe de auto van de weg is geraakt is niet bekend. De hulpdiensten kwamen in grote getale naar het ongeluk toe, hulp mocht helaas niet meer baten.

De plek van het ongeluk is afgezet met een groot scherm.

Hongarije heeft steeds grotere obsessieve angst voor vreemdelingen

De xenofobie in Hongarije neemt toe, mede doordat de regering vluchtelingen wegzet als gevaar voor het land. Dat heeft de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) vrijdag gezegd.

De Hongaarse premier Viktor Orban voert een rigide immigratiebeleid en voedt onder Hongaren de gedachte dat migranten banden hebben met terrorisme en bovendien uit zijn op de banen van hardwerkende Hongaren, stelt de vluchtelingenorganisatie.

Volgens de UNHCR doet Orban er verkeerd aan migranten en asielzoekers gelijk te stellen met economische vluchtelingen.

Ars bezorgt N.E.C. honderdste seizoenstreffer

Dankzij een treffer van Sjoerd Ars heeft N.E.C. Nijmegen vrijdagavond in de laatste wedstrijd van het seizoen de magische grens van honderd doelpunten in de Jupiler League bereikt. De aanvaller van de Nijmegenaren zorgde tegen VVV-Venlo na 50 minuten voor de 1-1. Het betekent voor Ars zijn 28e doelpunt in dit seizoen.

N.E.C. werd op 3 april al kampioen van de Jupiler League. De ploeg van trainer Ruud Brood passeerde bovendien vorige week de magische grens van 100 punten door de overwinning op Jong Ajax (2-1). Mocht er vrijdagavond ook in Venlo worden gewonnen, dan komt N.E.C. uit op 104 punten. Tot dit seizoen had RKC het Nederlandse puntenrecord in handen. Omgerekend naar het huidige driepuntensysteem behaalde de ploeg uit Waalwijk in het seizoen 1987-1988 uit 36 wedstrijden 96 punten.

Doelpunt nummer honderd van N.E.C van dit seizoen, van de voet van Ars (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Doelpunt nummer honderd van N.E.C van dit seizoen, van de voet van Ars (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Go Ahead bekijkt mogelijkheid Europa League

Go Ahead Eagles bekijkt de mogelijkheid om Europees voetbal te kunnen spelen nu de club kans maakt om dankzij de positie in het Fair Play-klassement komend seizoen in te stromen in de eerste voorronde van de Europa League. De club uit Deventer staat met mededegradatiekandidaat Excelsior gelijk op de nationale ranglijst.

Om Europees voetbal te spelen moet de club een Europese licentie aanvragen. Belangrijk vraagstuk is het speelstadion, want thuisbasis De Adelaarshorst is uitgesloten. Het stadion wordt deze zomer verbouwd, terwijl de eerste voorronde al gespeeld wordt op 2 en 9 juli. De club oriënteert zich momenteel op andere locaties.

"Mocht Go Ahead Eagles uiteindelijk wel een licentie krijgen, dan zal de club, hoewel het veel voeten in aarde heeft, honderd procent gaan voor het Europese avontuur", schrijft de club op de website. "Vanzelfsprekend beïnvloedt bovenstaande op geen enkele manier het behalen van de échte sportieve doelstelling, namelijk handhaving in de eredivisie."

UEFA bestraft Monaco, Roma en Inter om Financial Fair Play

De Europese voetbalbond UEFA heeft vrijdag definitieve straffen uitgedeeld aan tien voetbalclubs, waarvan AS Monaco, AS Roma en Internazionale de voornaamste zijn. De clubs hebben zich niet aan de regels voor Financial Fair Play gehouden. Voor Monaco, Roma en Inter houdt dit onder meer in dat ze volgend seizoen minder spelers mogen inschrijven voor de Champions League en de Europa League.

De UEFA heeft het Financial Fair Play-reglement ingesteld om ervoor te zorgen dat clubs niet meer geld uitgeven dan ze binnen krijgen. Dat zou moeten voorkomen dat ze in financieel zwaar weer komen. Bovendien hoopt de UEFA te verhinderen dat de Europese competities door steeds minder ploegen worden gedomineerd.

Naast Monaco, Roma en Inter zijn ook Sporting Portugal, Lokomotiv Moskou, FK Krasnodar, Besiktas, CSKA Sofia, Kardemir Karabükspor en FK Rostov bestraft.

Schaatser Morrison breekt dijbeen bij ongeluk

De Canadese schaatser Denny Morrison heeft zijn dijbeen gebroken bij een motorongeluk in Calgary. De 29-jarige sprinter, die vorig jaar bij de Olympische Spelen van Sochi zilver (1000 meter) en brons (1500 meter) veroverde, moet voorlopig in het ziekenhuis blijven. "Het is nog te vroeg om iets te zeggen over de hersteltermijn", zei directeur Brian Rahill van de Canadese schaatsbond vrijdag. "Gezien de wilskracht van Denny zal hij zo snel mogelijk weer willen lopen."

Morrison brak zijn dijbeen donderdagavond toen hij met zijn motor op een auto botste. Het gaat volgens de artsen om een 'nette' breuk, die met een pin wordt vastgezet. De Canadees won eerder dit jaar het wereldbekerklassement van de 1500 meter. Bij de WK afstanden in Heerenveen pakte hij twee zilveren plakken, op de 1500 meter en de ploegachtervolging.

Denny Morrison in betere tijden (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Denny Morrison in betere tijden (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Contador gaat aanvallen in Giro

De plannen van Alberto Contador voor de Ronde van Italië zijn duidelijk. De Spaanse topfavoriet voor de eindzege gaat in de bergen aanvallen, zo kondigde El Pistolero vrijdag aan in San Lorenzo al Mare. "Het hangt een beetje af van het verloop van de koers, maar mijn tactiek is om agressief te gaan rijden", zei Contador. "Het is aan mij om de aanval te zoeken."

De 32-jarige kopman van Tinkoff-Saxo wil de eerste renner sinds Marco Pantani in 1998 worden die in één jaar zowel de Giro als de Tour wint. Terwijl toprenners als Chris Froome, Vincenzo Nibali en Nairo Quintana zich volledig richten op de Ronde van Frankrijk, gaat Contador eerst in Italië op jacht naar het roze. "De Giro en de Tour zijn voor mij gelijk, ik wil ze allebei winnen Het is voor mij nieuw om ze allebei te rijden en dat motiveert me extra."

Contador ziet Richie Porte, Rigoberto Urán en Fabio Aru als zijn voornaamste concurrenten. "Ze zijn allemaal gevaarlijk. Porte is het hele jaar al goed, Urán en Aru focussen zich volledig op de Giro. Ik ga er alles aan doen hen te verslaan."

Zwemmers kunnen via wereldbekers naar Spelen

De zwemmers kunnen zich in de tweede helft van dit jaar bij de wereldbekerwedstrijden kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Om dat mogelijk te maken, heeft de internationale zwemfederatie FINA besloten de evenementen uit het wereldbekercircuit voortaan in het 50 meterbad (langebaan) te houden in plaats van het gebruikelijke 25 meterbad (kortebaan). "We willen hiermee de waarde en uitstraling van de wereldbeker vergroten", zei voorzitter Julio Maglione van de FINA vrijdag.

De start van het wereldbekercircuit is op 11 en 12 augustus in Moskou, kort na de WK in de Russische stad Kazan. De FINA stelt 2 miljoen dollar (1,8 miljoen euro) aan prijzengeld beschikbaar. Als extraatje zijn ook olympische tickets te verdienen in alle wedstrijden. "Dat zal een extra motivatie zijn voor onze zwemmers", zegt Maglione.

CDA verdwijnt uit provinciebestuur Brabant

Voor het eerst krijgt Noord-Brabant een dagelijks bestuur zonder het CDA erin. VVD, SP, D66 en PvdA vormen een 'liberaal-sociale' coalitie. Ze maakten vrijdagavond de namen bekend van de kandidaat-gedeputeerden. Hun bestuursakkoord presenteren ze dinsdag.

De christendemocraten belanden dus in de oppositie. Die rol zijn ze niet gewend: zowel het CDA als voorloper KVP hebben zolang de partij bestaat altijd deel uitgemaakt van Gedeputeerde Staten in Brabant.

In eerste instantie zag het ernaar uit dat de zittende coalitie van CDA, VVD en SP de komende vier jaar door zou gaan. De onderhandelingen klapten echter door onenigheid over de aanleg van het laatste stuk van de rondweg Eindhoven, de zogenoemde 'Ruit'. Voor de SP was het bouwen van een snelweg door het groene Dommeldal onacceptabel, het CDA was juist groot voorstander.

Vervolgens werd de SP bij de onderhandelingen 'ingeruild' voor D66, maar uiteindelijk was het dus het CDA dat buiten de boot viel.

'Lindsay Lohan deed deel taakstraf thuis'

Lindsay Lohan heeft bijna tien uur taakstraf gewoon thuis achter de computer vervuld. Dit ontdekte TMZ in rechtbankstukken.

Zoals bekend kreeg de actrice deze week een waarschuwing van de rechter, omdat ze tot nu toe nog geen tien van de opgelegde 125 uur vrijwilligerswerk heeft gedaan. Maar ook die tien uur die ze wel gewerkt zou hebben, zijn discutabel. Deze uren heeft ze besteed aan het posten van foto's op de Facebookpagina van een in Londen gevestigde organisatie.

Nadat de directrice van de organisatie had ontdekt dat Lindsay vanuit huis had gewerkt, heeft ze een brief geschreven aan de rechter waarin ze haar excuus aanbood voor de blunder. Lindsay heeft nog tot 28 mei de tijd haar taakstraf te completeren, anders riskeert ze een celstraf.

De taakstraf is onderdeel van de voorwaardelijke straf die Lindsay kreeg na roekeloos rijgedrag in 2013. In januari keurde de rechter al veel van Lindsays gedeclareerde uren af, zoals tijd die ze met fans doorbracht of de dagen waarvan bekend is dat ze in het ziekenhuis lag.

'Mierenneukers' Armin en Probz vinden elkaar

Mr. Probz komt er ronduit voor uit. "Als het om mijn muziek gaat, ben ik een onwijze mierenneuker." Het was dan ook een verademing om te werken met Armin van Buuren, die er precies dezelfde standaarden op na blijkt te houden. "Ik zei tegen Mr. Probz: Jij gaat de studio niet uit voordat je 100 procent tevreden bent."

En als je twee perfectionisten met elkaar een track laat maken, kan dat wel even duren, verklappen ze aan BuzzE. Armin lachend: "Ik heb nog nooit zoveel tijd en geld in een nummer van drie minuten gestoken." Mr. Probz verzucht: "Dankzij Armin weet ik dat ik niet gek ben. Eerder werkte ik wel eens met producers waarbij ik dacht 'ben ik nou de enige die wil dat dit echt goed wordt?!'."

Het resultaat van hun samenwerking, de single Another You, is sinds vrijdag officieel uit, maar werd in de pre-release via Spotify in een week tijd al meer dan zeven miljoen keer beluisterd. "Dat komt omdat Mr. Probz nu heel hot is", zegt de wereldberoemde dj. Waarop Mr. Probz heel hard moet lachen. "Nou, volgens mij komt het vooral omdat jij heel hot bent."

Bij de uitreiking van de Buma Awards 2014 liepen de twee artiesten elkaar tegen het lijf en ontstond het idee de krachten te bundelen. Van Buuren: "Ik vond Waves een supervet nummer en was meteen geboeid door zijn zangstem, want ik kende hem alleen als rapper. Met die enorme hit heeft hij zichzelf opnieuw uitgevonden. Net als ik net had gedaan met This is What it Feels Like." Mr. Probz: "Ik stuurde een ideetje op dat ik had liggen, Armin stuurde iets terug en het was meteen raak. We hebben dezelfde feel voor details."

Zowel voor de dj als voor de succesvolle zanger hing er nogal wat van de samenwerking af. Armin: "Twee artiesten met een Grammy-nominatie op zak die samen de studio induiken voor die beruchte 'opvolger'. Maar de sleutel is juist om niet op zoek te gaan naar de opvolger, maar iets heel nieuws te maken."

En dat lijkt gelukt. "Ik ben heel blij dat ik met Another You onder het juk van mijn vorige hit uit ben. Dit is een nieuw hoofdstuk." Mr. Probz is vooral heel trots. "Armin van Buuren weet je wel. Dat is niet zomaar iemand."

Van Buuren: "Samen spelen we Champions League. Mr. Probz heeft weet ik hoelang over de hele wereld in de charts gestaan. Dan kun je niet komen aanzetten met een snel in elkaar gedraaide dancetrack." Dus pakten de muziekgrootheden het serieus aan. Maandenlang werd er gesleuteld aan Another You en uiteindelijk belandde het duo zelfs met een heus strijkorkest in de befaamde Wisseloord Studio's. Armin: "Ik heb me wel eens achter mijn oren gekrabd en me afgevraagd of dat het wel allemaal waard was voor die drie minuten. Maar we gingen het gewoon niet voor minder doen. Die details maken het verschil tussen een hamburger van de McDonalds en een echte burger."

Mr. Probz moest zich door Armin wel een paar keer over de streep laten trekken. "Ik heb zo vaak gehoord dat het wel goed zou komen, en dan kwam het niet goed. Maar Armin heeft bewezen hoe het ook kan. We zijn allebei perfectionisten. En zo kwam het dat ik op kerstavond nog bij hem in de studio zat om de laatste puntjes op de i te zetten."

De zanger belooft dat hij na zijn eerste samenwerking met Van Buuren niet definitief is overgelopen naar de dance. "Het is een leuk uitstapje. Ik doe graag dingen buiten mijn comfortzone. Maar mijn eigen plaat, waar ik nu aan werk, heeft helemaal niets met elektronische muziek te maken."

Ook Van Buuren ontkent dat hij Mr. Probz naar de 'dark side' heeft gelokt. "Juist andersom. Binnen de dance wordt popmuziek vaak gezien als de dark side. Maar dit nummer is ook weer niet echt een popliedje. Het is het beste van twee werelden."

Brussel reikt eurokritische Cameron de hand

De Europese Commissie in Brussel feliciteert de Britse premier David Cameron met zijn verkiezingsoverwinning. De voorzitter van de commissie, Jean-Claude Juncker, zal binnenkort een ontmoeting met hem hebben.

Dat zei een woordvoerder van de commissie vrijdag. De eurokritische Cameron wil in 2017 een referendum houden over het lidmaatschap van Groot-Brittannië in de Europese Unie. Cameron wil eerst dat de Europese verdragen over bijvoorbeeld de bewegingsvrijheid in de EU worden aangepast. Het resultaat van de onderhandelingen daarover wil hij aan de Britten voorleggen.

Juncker liet eerder al weten elk Brits voorstel 'beleefd, vriendelijk en objectief' te bekijken.

David Cameron (Foto: Novum)
David Cameron (Foto: Novum)

Topbestuurders niet schorsen bij verdenking

Alleen een verdenking van ongeschiktheid of onbetrouwbaarheid van topmensen van grote financiële instellingen mag niet leiden tot hun schorsing. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) wilde dat De Nederlandsche Bank (DNB) en de financiële waakhond AFM een bevoegdheid hiervoor kregen, maar trekt dat onderdeel uit een wetsvoorstel terug.

Aanleiding daarvoor is een negatief advies van de Raad van State op dit punt. Die vond zo'n aanwijzing door de toezichthouders aan banken, verzekeraars of pensioenfondsen te ingrijpend voor de betrokkene. Dijsselbloem schrapt nu dit onderdeel uit een wetsvoorstel over de financiële markten dat hij deze week heeft ingediend bij de Tweede Kamer.

Console op eBay verkopen met P.T. geïnstalleerd mag niet

Vorig jaar op Gamescom werd een nieuwe game genaamd P.T. onthuld, maar snel daarna werd duidelijk dat P.T. eigenlijk een speelbare teaser voor een nieuwe Silent Hills is.

Helaas is Silent Hills officieel geannuleerd en is P.T. uit de PlayStation Store verwijderd. Al snel nadat Sony aankondigde dat P.T. verwijderd zou worden probeerden mensen hun console met P.T. te verkopen op eBay. De prijzen lopen zelfs op tot meer dan 1000 dollar, eBay maakt er echter snel een einde aan. Als je je console met geïnstalleerde P.T. probeert te verkopen kan je een waarschuwing van eBay verwachten. De waarschuwing zegt je dat je probeert winst te maken door de verkoop van copyright-materiaal. In eBay's officiële beleid wordt sterk aanbevolen om je console terug te zetten naar fabrieksinstellingen voordat je het probeert te verkopen, maar volgens e-mails die worden verzonden naar de mensen die een PlayStation 4 willen verkopen met P.T. geïnstalleerd is het een vereiste. Het schenden van deze richtlijn kan leiden tot actie tegen je account.

Er worden nog steeds consoles aangeboden op eBay met de demo, maar het zal niet lang duren totdat die ook verdwijnen.

Jongeren sneller in beeld voor garantiebaan

Jongeren die na de praktijkschool of het speciaal onderwijs aan het werk willen, kunnen zich voortaan direct bij het UWV melden om te horen of ze in aanmerking komen voor een zogeheten garantiebaan.

Tot nu toe moesten de gemeenten daarvoor een verzoek indienen bij het UWV. Maar dat kan volgens staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) sneller en beter. De financiering van de beoordeling of jongeren met een beperking in aanmerking komen voor een van de 125.000 extra banen waarvoor bedrijfsleven en overheid de komende jaren moeten gaan zorgen, gebeurt daarom nu centraal. Klijnsma maakte dat vrijdag bekend. Gemeenten moeten geld dat al was overgemaakt voor dit werk, 18 miljoen euro, daardoor terugboeken.

File na kantelen vrachtwagen A67

Op de A67 bij Venlo is vrijdag een vrachtwagen gekanteld. De truck kwam in de greppel terecht, de chauffeur bleef ongedeerd. Dat meldden de ANWB en de politie. Het verkeer kan langs de vrachtwagen rijden, de snelweg is gewoon open, maar er staat inmiddels wel een kilometerslange file. Wie naar het westen wil rijden, kan daarom het beste omrijden via Nijmegen.

De gestrande vrachtwagen wordt na de avondspits weggehaald. Het is nog niet bekend hoe het ongeluk bij knooppunt Zaarderheiken is gebeurd.

Sinds het begin van het jaar zijn al tientallen ongelukken geweest op de snelweg tussen de Belgische grens bij Eindhoven en de Duitse grens bij Venlo. De ANWB wil dat de snelweg wordt verbreed van twee naar drie rijstroken.

Bertens, Burger en Kerkhove naar laatste vier in Cagnes-sur-Mer en Tunis

Kiki Bertens is vrijdag doorgedrongen tot de halve finales van het ITF-toernooi in Cagnes-sur-Mer. De 23-jarige tennisster was in de kwartfinales in twee sets te sterk voor de Wit-Russische Aliaksandra Sasnovich. Bertens won de partij met 7-6 (5) en 6-4.

Beide speelsters hadden op het Zuid-Franse gravel de nodige moeite om hun opslag te behouden. Sasnovich kreeg zeven breakkansen, waarvan ze er zes verzilverde. Bertens kreeg veertien keer die mogelijkheid. Hoewel ze 'slechts' de helft van die kansen benutte, was dat toch voldoende voor de winst.

Om zich te plaatsen voor de eindstrijd moet Bertens afrekenen met Carina Witthöft. Deze Duitse is als eerste geplaatst, Bertens als zesde.

Tennisster Cindy Burger heeft vrijdag gemakkelijk de halve finale bereikt van het ITF-toernooi in Tunis. De 22-jarige tennisster uit Volendam was in de Tunesische hoofdstad in twee sets veel te sterk voor de Zweedse Rebecca Peterson: 6-3 6-0. Burger speelt in de halve finale tegen de Griekse Maria Sakkari.

Lesley Kerkhove had het in haar strijd om de halve finale een stuk lastiger met de als zesde geplaatste Elitsa Kostova (WTA-181). De Bulgaarse pakte de eerste set met 6-4, en leek in het tweede bedrijf op een eenvoudige zege af te stevenen. Kerkhove vocht zich echter terug in de partij, overleefde twee matchpoints en draaide een 5-2 achterstand om in setwinst: 7-5. Kostova bleek vervolgens fysiek niet meer in staat tot het spelen van een derde set, en gaf de partij gewonnen. In de halve finale speelt ze tegen de Argentijnse Maria Irigoyen (WTA-199). 

Duikers vinden 'piratenschat' voor kust Madagascar

Duikers hebben voor de kust van Madagascar een deel van de schat van zeeroverkapitein Kidd gevonden. Ze boden de gevonden zilverstaaf van ongeveer vijftig kilo donderdag aan president Hery Rajaonarimampianina aan.

De zilverstaaf was opgedoken in een baai van Île Sainte Marie, een eiland voor de noordoostkust van Madagascar. De duikploeg denkt dat de staaf, die veertig centimeter lang is en waarin twee symbolen zijn gegraveerd, aan het einde van de zeventiende eeuw is vervaardigd in Bolivia. Die Spaanse kolonie was destijds een belangrijke zilverleverancier.

Barry Clifford, de leider van de duikploeg, vermoedt op de zeebodem nog meer kostbaarheden te vinden. Het wrakhout dat hij daar aantrof zou afkomstig zijn van een van de schepen van de vermaarde kapitein Kidd.

Kapitein William Kidd schuimde in de zeventiende eeuw de wereldzeeën af. Bij terugkeer in Engeland in 1701 werd hij veroordeeld, opgehangen en tentoongesteld in een ijzeren kooi boven de Theems. Kidd en de schat die hij zou hebben nagelaten hebben een prominente plaats in onder meer Robert Louis Stevensons roman Schateiland.

Île Sainte Marie was in de hoogtijdagen van Kidd een toevluchtsoord voor piraten. Het eiland bood tal van veilige ankerplaatsen en lag dicht bij handelsroutes over de Indische Oceaan.

Unieke hole-in-one op Mauritius

De Spaanse golfer Javier Colomo heeft vrijdag historie geschreven in Mauritius. De 31-jarige Colomo sloeg bij het toernooi van de Europese Tour in Domaine de Bel Ombre een hole-in-one op de negende hole, een zogeheten par-vier. Nog nooit slaagde een golfer op de Europese Tour erin de bal op een dergelijke hole in één keer in het putje te slaan.

De negende hole van de Heritage-golfbaan op het Afrikaanse eiland Mauritius is ruim 305 meter lang. Gemiddeld hebben de golfers vier slagen nodig voor deze hole, maar Colomo sloeg de bal met zijn driver in één keer raak. "Het was een ongelooflijk goede slag, heel hoog en met een mooi boogje", vertelde de Spanjaard, die op de bewuste hole een birdie (-1) nodig had om de 'cut' te halen. Colomo kon de bal na het afslaan niet meer zien, maar hoorde plotseling geschreeuw vanuit de verte. "Ik wist wel dat de bal heel dichtbij was gekomen, maar kon niet precies zien waar. Toen hoorde ik dat de bal erin lag. Ongelooflijk, dit was een perfecte slag."

Zeiler Tienpont sluit aan bij Vestas in Ocean Race

De Nederlandse zeiler Simeon Tienpont sluit zich aan bij de bemanning van Team Vestas in de laatste twee etappes van de Volvo Ocean Race. Vestas voegt zich naar verwachting op 7 juni weer bij de vloot om in Lissabon te starten voor de achtste etappe. De boot raakte zwaar beschadigd toen de catamaran eind november in de tweede etappe van Kaapstad naar Abu Dhabi op een rif liep in de buurt van Mauritius. Als alles volgens de planning verloopt is de boot begin juni herbouwd.

Tienpont (33) won twee keer de America's Cup en deed in 2006 met Team ABN Amro al mee aan de Ocean Race. Ook de Australische navigator Tom Addis voegt zich in Lissabon bij de crew.

De achtste etappe is veruit de kortste van de race en voert van Lissabon naar het Bretonse Lorient. De slotetappe gaat daarna naar het Zweedse Göteborg.

Schaatster Van den Brandt verlengt bij AfterPay

Floor van den Brandt schaatst ook komend seizoen voor team AfterPay, één van de ploegen die valt onder de overkoepelende organisatie iSkate. De 24-jarige sprintster werd afgelopen seizoen vijfde op de NK sprint en eindigde op de WK afstanden als negende op de 500 meter.

Komend seizoen wordt het derde jaar van Van den Brandt bij de ploeg van trainer Dennis van der Gun. "Ik heb een heel goed jaar gehad en daar wil ik graag op doorbouwen", zei ze vrijdag. "Dat we deze groep bij elkaar kunnen houden, geeft veel vertrouwen en ik denk dat ik daardoor nog harder kan schaatsen."

Bo van der Werff tekende eerder al bij tot na de Winterspelen van 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

Feyenoord op maandag tegen Vitesse

Feyenoord en Vitesse treffen elkaar maandagavond vanaf 20.00 uur in de Rotterdamse Kuip. Dat hebben beide clubs vrijdagochtend laten weten. Feyenoord en Vitesse zouden zondagmiddag tegen elkaar uitkomen.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam verbood die wedstrijd vanwege werkonderbrekingen van de politie. Deze actie maakt deel uit van het cao-conflict dat de politievakbonden met minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) hebben.

Landelijke lijst langdurig vermisten

De politie werkt sinds vrijdag met een landelijke lijst met mensen die langer dan een jaar vermist zijn. De lijst moet helpen bij het oplossen van de langdurige vermissingszaken. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

"Stap voor stap willen we die zaken opnieuw gaan bekijken. Soms zijn er nog aanknopingspunten voor nieuw onderzoek. Zoals de plek waar iemand het laatst verbleef of het laatst werd gezien", aldus Ruud Bik, plaatsvervangend korpschef bij de politie.

Het gaat om vermiste mannen, vrouwen en kinderen die mogelijk zijn omgebracht, zelfmoord pleegden of een ongeluk kregen en niet zijn teruggevonden. Verder is er een categorie die bewust verdween en bijvoorbeeld met een andere identiteit naar het buitenland vertrok.

Hamelen-ster Loeki Knol terug in het theater

Actrice Loeki Knol is komend seizoen weer op de planken te zien. Zij zal de rol van theepot Mevrouw Tuit gaan spelen in de nieuwe Nederlandse versie van de musical Beauty and the Beast. Dat heeft Stage Entertainment Nederland vrijdag bekendgemaakt.

De 67-jarige Knol brak in de jaren zeventig door met haar hoofdrol in de hitserie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen mijnheer? Zij speelde hierin de rol van Lidwientje Walg. Zij keerde in 2004 terug als hetzelfde personage in een theaterversie van oude serie. Daarna was Knol nog te zien in de musicals Annie en Assepoester van Albert Verlinde.

Eerder werd al bekendgemaakt dat Anouk Maas en Freek Bartels rollen in de nieuwe Beauty and the Beast gaan spelen. De musical is gebaseerd op de gelijknamige Disney-film uit 1991. Het verhaal is gebaseerd op een oud Frans sprookje en vertelt over een arrogante prins die door een heks in een beest wordt veranderd. Pas als hij echte liefde vindt, zal hij weer in een mens veranderen. The Beauty and the Beast was de eerste animatiefilm die werd genomineerd voor een Oscar voor beste speelfilm.

Het stuk beleefde zijn wereldpremière in 1994. De voorstelling, met liedjes van Tim Rice en Alan Menken, werd in 2005 voor het eerst in Nederland opgevoerd. Toen speelden Chantal Janzen, Carlo Boszhard, Stanley Burleson en Renée van Kooten de hoofdrollen.

Nederlandse Apaches gaan weer vliegen

De Nederlandse Apache-gevechtshelikopters kunnen snel weer de lucht in. Alle 28 toestellen werden aan de grond gehouden nadat in in maart een helikopter was neergestort in Mali. Bij de crash kwamen twee Nederlandse militairen om het leven.

Voorlopig onderzoek wees uit dat het ongeluk waarschijnlijk is veroorzaakt door een falend onderdeel in het besturingssysteem. Dat onderdeel wordt vervangen heeft Boeing, de fabrikant van de Apaches, het ministerie van Defensie vrijdag laten weten.

De Apache-helikopters in Mali hebben het nieuwe onderdeel al en die toestellen kunnen dus zo snel mogelijk weer meedoen aan VN-missie MINUSMA in dat land, aldus Defensie. Nederland doet sinds medio 2014 mee met deze missie. Ook in de andere toestellen wordt het bewuste onderdeel zo snel mogelijk vervangen.

Nederlandse Apaches gaan weer vliegen
Nederlandse Apaches gaan weer vliegen (Foto: ANP)

Confrontatie tussen motorclubs in Sittard

In Sittard is donderdagavond een confrontatie geweest tussen motorclubs de Bandidos en de Red Devils. Dat zei politiechef Paul de Rooij van de basiseenheid Sittard-Geleen vrijdag. Twee leden van de Red Devils zijn gewond geraakt, evenals een aspirant-lid van de Hells Angels. Die club zou banden hebben met de Red Devils.

De confrontatie deed zich voor bij café Dug Out aan de Romeinenstraat. In die kroeg is een afdeling ('chapter') van de Red Devils gevestigd. Volgens de politie waren zo'n tien tot vijftien Bandidos rond 20.20 uur betrokken bij de vechtpartij.

Volgens getuigen is bij de ruzie ook geschoten, maar dat kan de politie nog niet bevestigen.

Groei werkgelegenheid VS trekt aan

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in april een stuk sterker toegenomen dan in de voorgaande maand. Er kwamen per saldo 223.000 banen bij (exclusief de landbouwsector), tegen een herziene 85.000 in maart. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend.

De toename is wel wat minder sterk dan economen hadden voorzien. Zij rekenden gemiddeld op een aanwas van 228.000 arbeidsplaatsen. De toename in maart is bovendien een stuk kleiner dan de eerder gemelde 126.000 banen. De werkloosheid daalde zoals voorzien van 5,5 naar 5,4 procent, het laagste niveau sinds mei 2008.

Brabander te enthousiast met nieuwe auto

Een man uit Uden heeft maar kort van zijn splinternieuwe auto kunnen genieten. Hij reed donderdag bijna 70 kilometer te hard met zijn één dag oude wagen op de Grote Baan in de Noord-Brabantse gemeente Landhorst en moest zijn rijbewijs inleveren. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

Bij een snelheidscontrole werd 147 kilometer gemeten op een weg waar je maximaal 80 mag.

Brabander te enthousiast met nieuwe auto (Foto: Novum)
Brabander te enthousiast met nieuwe auto (Foto: Novum)

Satirisch pamflet over Willem III geveild

De discussie over majesteitsschennis laaide deze week hoog op. Dat het beledigen van het koningshuis van alle tijden is, blijkt uit een satirisch pamflet dat onlineveilinghuis Catawiki onder de hamer brengt. 'Uit het leven van Koning gorilla' uit 1887 duidde op het leven van koning Willem III en veroorzaakte destijds grote beroering, meldde het veilinghuis vrijdag.

De koning was woedend over het pamflet, dat anoniem werd gepubliceerd en daardoor niet tot vervolging leidde. Volgens veilingmeester Job Kwakman stonden in die tijd op majesteitsschennis nog flinke straffen. "Lange gevangenisstraffen waren geen uitzondering. Zelfs het bezitten van het pamflet bracht risico's met zich mee. Daarom zijn er waarschijnlijk veel exemplaren na het lezen meteen weggegooid. Het pamflet in de veiling is dus wel bewaard gebleven en is na bijna 130 jaar ook nog steeds in zeer goede staat."

Saudi-Arabië voert luchtaanvallen Jemen op

Saudi-Arabië heeft de luchtaanvallen op bolwerken van de sjiitische rebellen in Jemen opgevoerd. Dat heeft het koninkrijk vrijdag bekendgemaakt. De intensivering volgt op een reeks aanvallen van de rebellen op Saudische steden.

De luchtaanvallen hadden vooral de noordelijke provincie Saada als doel. Een fabriek waar landmijnen werden geproduceerd werd verwoest evenals een telecommunicatiegebouw en diverse commandocentra. Dinsdag vuurden de Houthi-rebellen mortiergranaten en raketten af op doelwitten in Saudi-Arabië. Zeker drie mensen vonden daarbij de dood. Een woordvoerder van de internationale coalitie waar Saudi-Arabië leiding aan geeft zwoer met een 'stevig antwoord' te komen en zei dat de Houthi's 'een fout hebben gemaakt door Saudische steden aan te vallen'.

De Houthi's hebben de Jemenitische hoofdstad Sanaa veroverd en hebben zich achter de voormalige president Ali Abdullah Saleh geschaard. Op dit moment leveren ze vooral slag in het zuiden van Jemen.

Pakistan: defect veroorzaakte heliongeluk

Het helikopterongeluk waarbij vrijdag de Noorse en Filipijnse ambassadeurs in Pakistan omkwamen is veroorzaakt door een technisch defect. Dat zegt de Pakistaanse luchtmacht.

De Taliban beweren de helikopter uit de lucht te hebben geschoten met een luchtdoelraket, maar de luchtmacht spreekt die lezing tegen. De zeven doden vielen door de brand die na de mislukte noodlanding in het toestel uitbrak, aldus de luchtmacht.

Behalve de twee ambassadeurs vonden ook de echtgenotes van de ambassadeurs van Maleisië en Indonesië, de twee piloten van de heli en een bemanningslid de dood. De Nederlandse en de Poolse ambassadeur raakten gewond.

CDA wil actie Brussel tegen Duits tolplan

Het CDA in het Europees Parlement eist actie van de Europese Commissie tegen het Duitse plan om voor buitenlanders tol te heffen op de autosnelwegen. CDA-Europarlementariër Wim van de Camp is zeer teleurgesteld dat nu ook de Bondsraad (Duitse Eerste Kamer) het 'slechte plan' heeft goedgekeurd.

De Duitse regering wil vooral de niet-Duitsers laten opdraaien voor de kosten, stelt Van de Camp vrijdag in een verklaring. De Duitse automobilisten krijgen lagere wegenbelasting als compensatie voor de heffing. "Dat is pure discriminatie op basis van nationaliteit. En als we in Brussel nu ergens tegen zijn, is het wel onderscheid op basis van nationaliteit."

De Europese Commissie moet nog toetsen of het plan aan de EU-regels voldoet. Zoals het er nu ligt, is het vrijwel zeker niet in orde. Zo nodig kan Duitsland voor het Europees Hof van Justitie worden gesleept, stelt Van de Camp.

VN: vijftigduizend mensen Burundi ontvlucht

Meer dan vijftigduizend inwoners van Burundi zijn in aanloop naar de verkiezingen eind juni op de vlucht geslagen. Zij vrezen een uitbraak van verkiezingsgeweld, zei een woordvoerder van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties vrijdag.

Het leeuwendeel van de vluchtelingen bestaat uit vrouwen en kinderen. De meeste vluchtelingen worden opgevangen in buurland Rwanda, maar ook Tanzania en Congo dragen hun steentje bij. De vluchtelingen zeggen in Burundi slachtoffer te zijn geworden van intimidatie.

In Burundi wordt al bijna twee weken geprotesteerd tegen het besluit van president Pierre Nkurunziza een derde termijn na te streven. Dat ging gepaard met geweld dat aan zeker dertien mensen het leven heeft gekost. Nkuruziza bevestigde zijn kandidatuur vrijdag ondertussen door zich te registreren bij de kiescommissie.

Meisje (10) rijdt woning Barendrecht binnen

Een meisje van tien jaar is vrijdag rond het middaguur in Barendrecht met een auto het huis van de overburen binnengereden. Het huis liep forse schade op, maar niemand raakte gewond.

De moeder van het meisje had boodschappen gedaan met de auto en de sleutel erin laten zitten. Tijdens het uitladen startte het kind de motor en begon de wagen te rijden.

De moeder probeerde de auto tevergeefs tegen te houden, waarbij ze viel. De auto reed door een deel van de voorgevel van het huis, waar niemand thuis was. "Gelukkig is iedereen met de schrik vrijgekomen", zei een woordvoerder van de politie.

Het huis in de De Ruyterstraat staat volgens een eerste inspectie niet op instorten. Het is eigendom van een woningbouwvereniging. Via de verzekering wordt de zaak afgehandeld.

Opnamestop Zuiderzeeziekenhuis wegens MRSA

Op de longafdeling van het Zuiderzeeziekenuis in Lelystad geldt tijdelijk een opnamestop. Het ziekenhuis besloot vrijdag geen nieuwe patiënten meer op de afdeling op te nemen, omdat de MRSA-bacterie is gevonden. Drie patiënten bleken de bacterie bij zich te dragen. Dinsdag bekijkt het MC Zuiderzee of de afdeling weer open kan, zei een woordvoerder.

Er wordt nog onderzocht of ook personeelsleden de bacterie, die resistent is voor de meeste antibiotica, bij zich dragen.

De MRSA-bacterie, een van de zogenoemde ziekenhuisbacteriën, is voor gezonde mensen ongevaarlijk. Zieke en zwakke personen kunnen er infecties van krijgen.

Ben Saunders reageert op geweldsincident

Ben Saunders heeft 'een corrigerende tik' uitgedeeld en daar heeft de zanger geen spijt van. Zo laat de zanger, die eerder deze week in opspraak kwam omdat hij een verkeersregelaar in Hoorn zou hebben geslagen, weten via Instagram.

Ben laat via social media weten dat hij baalt van alle geruchten die nu over hem de ronde doen. "Normaal gesproken zou ik niet op media reageren, maar ik vind dat het nu een beetje te ver gaat", aldus Saunders. In zijn reactie laat Ben weten dat hij iemand een klap heeft gegeven, 'aan iemand die te ver is gegaan in mijn ogen'. "Ze stonden met zes man om hem heen en werd heen en weer getrokken", aldus de zanger over zijn vader.

"Dit is mijn vader en zal dit nooit toelaten. Ik heb mijn principes", vervolgt Ben. Hij benadrukt dat hij geen spijt heeft dat hij niet is weggelopen, 'en zeker niet omdat ik m'n vader alleen liet staan'. "Ik zal er voor moeten boeten, zonder moeite met geheven hoofd", besluit Ben.

Ben Saunders (Foto: Novum)
Ben Saunders (Foto: Novum)

Extra tijd voor speurders Bende van Nijvel

De Bende van Nijvel pleegde begin jaren tachtig in België een reeks uiterst bloedige overvallen, maar het onderzoek leverde tot nu toe niets op. De speurders krijgen echter tien jaar langer de tijd om de daders te vinden.

Minister van Justitie Koen Geens wil de verjaringstermijn voor alle misdrijven waar levenslang op staat, verlengen van dertig naar veertig jaar. Dat meldden Vlaamse media vrijdag.

Door de Bende van Nijvel kwamen 28 mensen om het leven. In november zouden de misdrijven verjaren, dertig jaar na de laatste overval op een supermarkt in Aalst. De verdachten die de afgelopen jaren werden gearresteerd, kwamen allemaal vrij. Ook beschuldigden rechercheurs elkaar over en weer van fouten en onzorgvuldigheid.

Helmond breidt onderzoek diesellucht uit

Met rioolonderzoek en bodemonderzoek hoopt de gemeente Helmond te achterhalen waar de dieselachtige stof vandaan komt die in zes woningen hangt. Dat meldde het gemeentebestuur vrijdag na vragen van de gemeenteraad. Vanwege de gezondheidsrisico's die de dieseldamp mogelijk oplevert als die wordt ingeademd, verblijven de bewoners al sinds dinsdagavond elders.

De meesten brengen de nachten door in een hotel. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) constateerde donderdag dat in de kruipruimtes van de huizen waarschijnlijk diesel zit. Komend weekend blijft de brandweer dagelijks luchtmetingen doen. Het riool- en grondonderzoek wordt mogelijk uitgebreid naar andere huizen in de buurt. Er zijn al eerder meldingen binnengekomen over een vreemde lucht. Dinsdagavond kregen enkele bewoners er hoofdpijn van.

"Zodra uit metingen en nadere onderzoeken blijkt dat de situatie vanuit gezondheidsoogpunt veilig is, kunnen de bewoners terugkeren naar hun woning", schrijven burgemeester en wethouders.

ABN-bestuur geeft deel salaris toch niet aan goed doel

ABN AMRO gaat een deel van het salaris van haar bestuurders doneren aan maatschappelijke organisaties of doelen, zoals sportclubs of projecten op het gebied van onderwijs en innovatie. Dat maakte de bank vrijdag bekend.

Bestuurders van de bank zullen 1,7 procent van hun basissalaris afstaan aan de goede doelen. Als eerste initiatief steunt de bank een tennisproject in Amstelveen waarbij jongeren uit het naburige Amsterdam West de gelegenheid krijgen om gebruik te maken van de expertise en faciliteiten van de Amstelveense vereniging. De eerste honderd jongeren die zich aanmelden bij de club zullen daarnaast een jaar lang gratis lid zijn.

ABN AMRO hoopt met de geste van de bestuurders in te spelen op de verwachtingen die de samenleving heeft van de financiële sector. De bank zag onlangs af van een loonsverhoging van 100.000 euro voor zes bestuurders nadat daarover grote maatschappelijke verontwaardiging ontstond. Ook werd de beoogde beursgang van de bank uitgesteld vanwege de kwestie.

Update 15.55 uur
Bovenstaand bericht blijkt niet te kloppen. Het persbericht is ingetrokken. ABN Amro zegt in een reactie zich absoluut niet te herkennen in het bericht.

ABN AMRO (Foto: Novum)
ABN AMRO (Foto: Novum)

Judoka Mooren strandt in tweede ronde

Judoka Jeroen Mooren is vrijdag in de tweede ronde van de Grand Slam van Baku uitgeschakeld. Hij verloor in de klasse tot 60 kilogram van de Duitser Tobias Englmaier op ippon. Mooren was in de eerste ronde nog wel te sterk voor de Portugees Nuno Carvalho.

Sanne Verhagen strandde al in de eerste ronde van het toernooi in de hoofdstad van Azerbeidzjan. Ze was in de klasse tot 57 kilogram niet opgewassen tegen de Duitse Viola Wächter. Noël van 't End, Guillaume Elmont, Henk Grol, Roy Meyer, Anicka van Emden, Guusje Steenhuis en Marhinde Verkerk komen zaterdag en zondag nog in actie op het sterk bezette evenement in Baku.

Kongolo terug bij Feyenoord

Terence Kongolo is maandagavond op tijd fit voor het thuisduel van Feyenoord met Vitesse. De verdediger is hersteld van een liesblessure.

Trainer Fred Rutten beschouwt de wedstrijd tegen Vitesse als een finale. "En die moet je winnen", blikte hij vrijdag vooruit. Er is Feyenoord veel aan gelegen via een derde eindklassering de play-offs om Europees voetbal te ontlopen. De Rotterdamse nummer drie van de Eredivisie heeft op dit moment drie punten meer dan AZ. Vitesse volgt op vijf punten.

Feyenoord haalde slechts twee punten uit de laatste drie wedstrijden tegen Willem II, Go Ahead Eagles en FC Groningen. Toch blikt trainer Rutten optimistisch vooruit naar de krachtmeting met Vitesse. "Ik zie op de trainingen een groep die wil winnen", laat hij weten. "Helaas bleek de afgelopen weken dat de wedstrijden niet correspondeerden met de trainingen, maar maandag gaat het om een finale. Ik heb er vertrouwen in dat we er dan zullen staan."


Terence Kongolo is fit voor duel tegen Vitesse (PRO SHOTS / Erwin Spek)

Rechter waarschuwt Lindsay Lohan om taakstraf

Lindsay Lohan heeft een waarschuwing gekregen van de rechter in Los Angeles donderdag. Als de actrice haar taakstraf niet voor de afgesproken datum van 28 mei afkrijgt, zal dit gevolgen hebben, zei hij volgens TMZ.

In de rechtbank bleek dat Lindsay tot nu toe nog geen 10 van de opgelegde 125 uur vrijwillig gewerkt heeft. Zelf was de Mean Girls-actrice, die momenteel in Londen woont, niet aanwezig. Haar advocaat liet weten dat de hulporganisatie waar ze zou werken van adres is veranderd, waardoor ze nu in totaal drie uur onderweg is. Lindsay zou de overige uren in Brooklyn willen werken, wat aangeeft dat ze misschien van plan is terug naar de Verenigde Staten te verhuizen.

Lindsays taakstraf maakt onderdeel uit van de voorwaardelijke straf die ze kreeg na roekeloos rijgedrag in 2013. In januari keurde de rechter al veel van Lindsays gedeclareerde uren af, zoals tijd die ze met fans doorbracht of de dagen waarvan bekend is dat ze in het ziekenhuis lag.

Van Gaal: "Depay is uniek"

Louis van Gaal heeft een eerste reactie gegeven op de transfer van Memphis Depay naar Manchester United. De coach is blij met de aanwinst. Van Gaal sprak in aanloop naar het Premier League-duel met Crystal Palace tegen Engelse media en uiteraard ging de vijftienvoudig Nederlands international. Donderdag maakten PSV en United bekend dat Depay voor dertig miljoen euro de overstap maakt.

"Depay is een echte vleugelspeler die doelpunten maakt en daarvan heb je er niet veel in de wereld. Lionel Messi is zo'n speler, maar dan houdt het wel op", aldus de manager van The Mancunians.

Eigenlijk wilde Van Gaal Depay pas in de zomer binnenhalen. "Ik wil spelers wel op tijd vastleggen, maar dat is niet altijd mogelijk. Eigenlijk wil ik spelers liever vastleggen na het seizoen, omdat het de voorbereiding op de wedstrijden verstoort."

United handelde razendsnel in de transfer van de PSV-aanvaller. Woensdag was er een gesprek tussen Depay en Van Gaal en een dag later was de overgang rond. "Ik moest wel, want anders had hij bij Paris Saint-Germain gespeeld."

"Daarom moest ik als manager heel snel handelen en de transfer binnen een dag afronden", verklaart de voormalig bondscoach van Oranje.

Arnhem breekt verzetsmonument af

Arnhem is van plan om volgende week het verzetsmonument in het centrum van de stad af te breken. Het monument moet wijken voor de renovatie van concertgebouw Musis Sacrum. Vijf raadsfracties en veel Arnhemmers voelen zich door de gemeente gekwetst.

Het verzetsmonument op de achtergevel van het concertgebouw is in 2005 onthuld. Het bestaat uit 128 aluminium platen, die een wolkenlucht verbeelden met daarin een tekst. Burgemeester Herman Kaiser heeft beloofd dat hij persoonlijk zoekt naar een nieuwe plek voor het omvangrijke kunstwerk, maar dat is nog niet gelukt. Aangezien de bouwwerkzaamheden bij Musis Sacrum op 1 juni beginnen, wil de gemeente de platen demonteren en voorlopig teruggeven aan de kunstenaar.

PvdA en ChristenUnie verzetten zich vrijdag in een brief aan het college tegen 'een dergelijke onomkeerbare ingreep, terwijl de raad nog moet besluiten over het renovatieplan voor Musis'. "Het doet geen recht aan de raad noch aan de historie." Drie andere fracties vinden dat ook.

Veel Arnhemmers vinden het gesol met het monument respectloos. Arnhem heeft veel te lijden gehad in de Tweede Wereldoorlog.

Milik twijfelgeval laatste thuisduel Ajax

Het is nog onduidelijk of Arkadiusz Milik zondag mee kan spelen in de laatste thuiswedstrijd van Ajax tegen SC Cambuur. De Pool trainde vrijdag mee, maar trainer Frank de Boer bekijkt in overleg met de medische staf nog of de spits zondag fit genoeg is om te spelen.

Niki Zimling is nog niet helemaal fit, terwijl Davy Klaassen herstelt van een operatie. Zimling kwam vrijdag pas halverwege de training het veld op en trainde apart, terwijl Klaassen helemaal binnen bleef.

Ajax is al zeker van de tweede plaats die voorronde Champions League betekent. SC Cambuur heeft op de negende plaats nog slechts een theoretische kans op de play-offs om Europees voetbal. De ploeg staat zes punten achter nummer zeven PEC Zwolle, dat ook nog eens een veel beter doelsaldo heeft (+18). Met 41 punten tot nu toe is de club wel bezig aan het beste seizoen aller tijden.

Uitslag VT2 Grand Prix van Spanje

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Spanje. De Mercedes-coureur bleef in Barcelona Sebastian Vettel en zijn teamgenoot Nico Rosberg voor. Max Verstappen werd op ruim een seconde achterstand van de Brit zesde. Zijn Toro Rosso-teamgenoot Carlos Sainz jr bleef steken op plek negen.

Het meest opmerkelijke moment tijdens deze sessie was te noteren voor Romain Grosjean. De Fransman van Lotus verloor op het rechte stuk een groot deel van zijn bodywork en veroorzaakte daarmee een code rood situatie.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:26.852   26
2 S. Vettel Ferrari 1:27.260 +0:00.408 37
3 N. Rosberg Mercedes 1:27.616 +0:00.764 35
4 K. Räikkönen Ferrari 1:27.780 +0:00.928 36
5 D. Kvyat Red Bull 1:27.943 +0:01.091 25
6 M. Verstappen Toro Rosso 1:28.017 +0:01.165 32
7 J. Button McLaren 1:28.494 +0:01.642 31
8 V. Bottas Williams 1:28.525 +0:01.673 39
9 C. Sainz Toro Rosso 1:28.674 +0:01.822 31
10 F. Massa Williams 1:28.712 +0:01.860 36
11 F. Alonso McLaren 1:28.723 +0:01.871 28
12 R. Grosjean Lotus 1:29.086 +0:02.234 14
13 D. Ricciardo Red Bull 1:29.098 +0:02.246 4
14 P. Maldonado Lotus 1:29.217 +0:02.365 34
15 F. Nasr Sauber 1:29.333 +0:02.481 37
16 M. Ericsson Sauber 1:29.361 +0:02.509 34
17 N. Hülkenberg Force India 1:29.601 +0:02.749 38
18 S. Perez Force India 1:29.707 +0:02.855 35
19 W. Stevens Manor-Marussia 1:31.929 +0:05.077 30
20 R. Merhi Manor-Marussia 1:32.751 +0:05.899 23

VN: landen traag met financiële hulp Nepal

De internationale gemeenschap komt traag met geld over de brug voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal. Dat heeft Jamie McGoldrick, de chef van de Verenigde Naties in Nepal, vrijdag gezegd.

Tot dusver is er volgens McGoldrick slechts 19,4 miljoen euro binnengekomen voor de miljoenen mensen die getroffen zijn door het natuurgeweld. Vorige week zeiden de VN nog dat er 367 miljoen euro nodig is voor de hulpverlening de komende drie maanden.

Bij de aardbeving zijn meer dan 7800 mensen om het leven gekomen en duizenden gewond geraakt. Tienduizenden huizen zijn door de aardbeving verwoest en zo'n 400.000 gezinnen hebben direct hulp nodig. Geschat wordt dat in totaal acht miljoen mensen getroffen zijn.

Haase naar halve finale Pays D'Aix

Tennisser Robin Haase heeft zich geplaatst voor de halve finale van het challengertoernooi in Pays d'Aix. De als vierde geplaatste Nederlander had slechts twee sets nodig tegen de Fransman Jonathan Eysseric: 6-0 en 6-4.

Haase (ATP-90) was tegen de nummer 272 van de wereldranglijst in de eerste set oppermachtig. In het tweede bedrijf brak de Nederlander meteen weer door de service van Eysseric heen, maar de Fransman wist tot tweemaal toe een break ongedaan te maken. Een derde break werd hem te machtig, waardoor de set en de partij naar Haase ging.

In de halve finale zal Haase het op gaan nemen tegen de als tweede geplaatste Malek Jaziri (ATP-80). De Tunesiër won zijn kwartfinale eenvoudig van de Fransman Laurent Rochette: 6-1 en 6-1.

Miljoenen voor onterechte opsluiting

Vorig jaar hebben 6112 verdachten onterecht vastgezeten. Ze ontvingen daarvoor gezamenlijk 11,3 miljoen euro aan schadevergoeding. Dit blijkt uit cijfers die de Volkskrant heeft opgevraagd bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Inclusief de advocaat- en reiskosten en gederfde inkomsten keerde de staat 28,8 miljoen euro uit.

Het aantal mensen dat ten onrechte vastzat en een schadevergoeding kreeg, is in tien jaar tijd ruim verdrievoudigd. In 2004 gingen het om 1874 zaken, waarbij in totaal 5,2 miljoen werd vergoed. Volgens secretaris Geertjan van Oosten van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten is dit aantal de afgelopen jaren zo hard gestegen omdat Nederlandse rechters een verdachte te snel in voorarrest laten nemen. "Nederlandse rechters denken daar te makkelijk over en nemen te weinig tijd voor dit soort beslissingen. Soms worden twintig à dertig zaken op een ochtend behandeld en is er maar een paar minuten per zaak", zegt Van Oosten in de Volkskrant.

Kind wil in koffer Spanje binnenkomen

Douanemedewerkers in Ceuta, een Spaanse enclave in Noord-Afrika, hebben in een reiskoffer een achtjarige jongen uit Ivoorkust gevonden die illegaal Spanje probeerde binnen te komen. Door een scanner was het de douane duidelijk geworden dat er een mens in de koffer zat, aldus de krant El País vrijdag.

Vermoedelijk had zijn vader een 19-jarige vrouw betaald om met de koffer de grens over te gaan. Waarschijnlijk wist de vrouw niet dat er een kind in de koffer zat. De Spaanse kinderbescherming heeft zich over de jongen ontfermd.

Spanje heeft twee enclaves in Marokko: Ceuta en Melilla. Geregeld proberen groepen Afrikanen er binnen te komen in de hoop op een nieuw bestaan in Europa. Ze doen dat meestal zwemmend of door over de rijen hekwerken te klimmen.

Kind wil in koffer Spanje binnenkomen
Kind wil in koffer Spanje binnenkomen (Foto: ANP)

Leemhuis tijdelijk burgemeester Leidschendam

De inwoners van Leidschendam en Voorburg hebben tijdelijk een andere burgemeester. Joan Leemhuis-Stout neemt tot oktober waar in de Zuid-Hollandse gemeente. Dat heeft Leidschendam-Voorburg vrijdag bekendgemaakt. De huidige burgervader, Hans van der Sluijs, neemt een pauze om voor zijn ernstig zieke vrouw te zorgen.

Leemhuis-Stout is tot 1 juni nog voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Eerder was zij commissaris van de Koningin in Zuid-Holland. Ze moest in 1999 vertrekken toen bleek dat de provincie geleend geld aan een noodlijdend bedrijf had gegeven, zonder dat Provinciale Staten daarvan wist. Dat kostte de provincie 4,25 miljoen euro. Van juli 2011 tot december 2012 was Leemhuis-Stout waarnemend burgemeester van Schiedam.

Dubbele zelfmoordaanslag op moskee Irak

Een dubbele zelfmoordaanslag op een sjiitische moskee in het noordoosten van Irak heeft vrijdag aan minstens achttien mensen het leven gekost. De daders sloegen toe op het moment dat gelovigen na afloop van het vrijdaggebed de Al-Zahraa-moskee in Balad Ruz verlieten, zei een politieman.

Er vielen ten minste 41 gewonden. Onder de doden zijn kolonel Mohammed al-Timimi, de leider van de politiecommando's van Balad Ruz, en twee reguliere agenten, zei de politieman, die zijn naam niet vermeld wilde zien. Een ziekenhuismedewerker bevestigde het slachtoffertal dat de politiebron opgaf.

Balad Ruz ligt zeventig kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bagdad en heeft een overwegend sjiitische bevolking. De stad ligt in de religieus gemengde provincie Diyala, waar de afgelopen maanden regeringstroepen fel slag hebben geleverd met soennitische rebellen.

De verantwoordelijkheid voor de dubbele aanslag is nog niet opgeëist. De verdenking gaat uit naar terreurbeweging Islamitische Staat, die al vaak soortgelijke aanslagen heeft gepleegd.

Bonden: jammer dat V&D bij loonoffer blijft

De vakbonden vinden het teleurstellend dat V&D blijft vasthouden aan de salarisverlaging voor het personeel. CNV-bestuurder Martijn den Heijer wijst erop dat het warenhuis bij de bekendmaking van zijn toekomstplannen vrijdag opnieuw benadrukte dat de besparing van 10 miljoen euro in de loonkosten 'echt noodzakelijk' is.

"Die 10 miljoen blijft in beton gegoten. Ik vind dat een verkeerd signaal." De vakbondsman noemt de plannen wel positief. "Ze doen er van alles aan om de keten uit het slop te trekken", constateert Den Heijer. "Maar echte garanties geeft V&D niet. We moeten het maar geloven dat ze dit allemaal gaan doen."

FNV-bestuurder Niels Suijker zegt dat de situatie na de bekendmaking van de plannen, eigenlijk onveranderd is. De bonden onderhandelen al een hele tijd niet meer met V&D omdat de keten weigert af te zien van het loonoffer.

ABP promoot 'pensioen' op Libelle Zomerweek

Ambtenarenpensioenfonds ABP gaat koken op de Libelle Zomerweek om vrouwen meer bewust te maken van hun pensioen. Het grootste pensioenfonds van Nederland deelt op het populaire evenement hapjes uit, omdat veel vrouwen zich maar weinig zouden verdiepen in hun oudedagvoorziening. Op een stand op de beursvloer wil ABP in gesprek met dames die de Zomerweek bezoeken.

Het is volgens een woordvoerster voor het eerst dat het fonds op een dergelijk evenement aanwezig is, zo bevestigde ze vrijdag na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. ABP organiseert wel regelmatig eigen bijeenkomsten om deelnemers te informeren. Maar daar komen maar weinig vrouwen op af. De zegsvrouw wijst erop dat het juist heel belangrijk is om bijvoorbeeld als je gaat trouwen, aan kinderen begint of parttime gaat werken, te kijken wat dit betekent voor je pensioenopbouw.

De Libelle Zomerweek is dit jaar in Almere. Het evenement duurt van 18 tot en met 24 mei.

Omzetstijging supermarkten vlakt af

Supermarkten in Nederland hebben vorige maand een omzet gedraaid van 3,23 miljard euro, een half procent meer dan in april 2014. Dat blijkt uit cijfers die onderzoeksbureau GfK vrijdag heeft gepubliceerd.

De omzetgroei lag daarmee wel een stuk lager dan gemiddeld in het eerste kwartaal. In januari stegen de verkopen nog met 2,6 procent, gevolgd door toenames van achtereenvolgens 1,2 en 1,1 procent in februari en maart.

'Bijna zevenduizend burgerdoden Oost-Oekraïne'

Het geweld in Oost-Oekraïne heeft aan bijna zevenduizend burgers het leven gekost sinds de strijd tussen regeringstroepen en pro-Russische rebellen in april vorig jaar oplaaide. Dat zegt de Oekraïense president Petro Porosjenko. Het lot van meer dan duizend mensen is nog onzeker.

Het dodental dat Porosjenko het parlement vrijdag voorhield ligt een stuk hoger dan het cijfer dat de Verenigde Naties onlangs bekendmaakten. De VN gingen toen uit van ongeveer 6100 burgerdoden.

Volgens Porosjenko zijn er 1657 Oekraïense militairen gesneuveld. De president gaf Rusland in zijn rede voor het parlement de schuld van het bloedvergieten. De Russische regering maakt geen geheim van haar morele en diplomatieke steun voor de separatisten, maar ontkent dat zij hun wapens levert.

Het wankele staakt-het-vuren dat de strijdende partijen medio februari hebben afgekondigd wordt op gezette tijden aan de laars gelapt. Toch heeft het bestand de strijd wel doen luwen.

Mumford & Sons op één in Album Top 10

Het nieuwe album van Mumford & Sons wordt goed onthaald. Wilder Mind komt deze week op de eerste plek binnen in de Album Top 10.

Het nieuwe album van de Britse folkrockband stoot Boudewijn de Groot van de eerste positie. Het nieuwe album van de Nederlandse zanger genaamd Achter glas staat deze week op de tweede plek in de lijst.

Henk Damen stijgt flink in de lijst. De Nederlandse zanger stond vorige week nog op de zestiende plek met zijn album Moederhart, deze week neemt Henk de achtste positie in.

Oefenterreinen leger broeinesten van overlast

Militaire oefenterreinen blijken veel overlast aan te trekken: van loslopende honden die militairen bijten, tot motorcrossers die de rust verstoren. De Koninklijke Marechaussee is het beu en heeft vrijdag strengere controles aangekondigd op de terreinen in West-Brabant, waar de overlast zich concentreert.

De marechaussee zegt dat honden vaak niet aan de lijn lopen, terwijl dat wel verplicht is. Twee oefenende militairen zijn de afgelopen tijd gebeten. Ook wilde dieren worden vaak slachtoffer van honden: soms worden ze doodgebeten, soms rennen ze verschrikt de weg op en worden ze doodgereden.

Verder zijn drugsafval en zwerfvuil een probleem op de oefenterreinen. Ten slotte ziet de marechaussee ook liever geen mountainbikers buiten de paden fietsen, want zij vernielen jonge plantjes. De marechaussee stelt overtreders boetes in het verschiet van 40 tot 500 euro.

Oefenterreinen leger broeinesten van overlast
Oefenterreinen leger broeinesten van overlast (Foto: ANP)

PS4 en Xbox One krijgen GTA V Rockstar Editor

Mensen die de pc-versie al een tijdje spelen hebben de Rockstar Editor al een tijdje. De console-mensen moeten het nog steeds zonder doen, maar Rockstar is nu volop bezig met een versie af te maken voor PlayStation 4 en Xbox One.

De oude generatie zal geen editor krijgen. Dit komt door de beperkte hardware van die generatie. Ook krijgen de consoles de "Self Radio" feature niet, waarbij je eigen MP3's kan laten afspelen in de game, omdat het naar verluidt "technisch niet mogelijk is op consoles, omdat het meer vergt dan wat de consoles momenteel toelaten".

gta

Extra plek Europa League voor Eredivisie via Fair Play-klassement

Nederland mag komend seizoen één eredivisieclub extra afvaardigen voor de Europa League. In het Fair Play-klassement staat Nederland op de eerste plaats, iets wat door de UEFA beloond wordt met een extra plaats voor Europees voetbal. Ook nummer twee Engeland en nummer drie Ierland mogen een extra club inschrijven. De ranglijst is opgesteld op basis van duels van 1 mei 2014 tot 30 april 2015.

Alleen clubs die actief zijn op het hoogste niveau en niet al op een andere manier Europees voetbal hebben afgedwongen komen in aanmerking voor de extra plaats in de eerste voorronde van de Europa League. In de laatste nationale tussenstand was FC Twente de ploeg die voor de plaats in aanmerking zou komen.

De eerste voorronde van de Europa League wordt gespeeld op 2 en 9 juli. De loting is op 22 juni.

Update 13.51 uur

FC Twente zal geen gebruik maken van de extra plek in de Europa League. "Er wordt voor volgend seizoen geen Europese licentie aangevraagd bij de UEFA", stelt de club. "Dit houdt in dat er geen gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid om te starten in de eerste kwalificatieronde voor de Europa League via het fair play-Klassement. We hebben besloten ons terug te trekken uit het UEFA-licentie traject. Een moeilijke maar weloverwogen beslissing. Vorig seizoen kregen we wel een Europese licentie, maar toen was dat al op het randje, met bijvoorbeeld financiële garantstellingen van derden. We zijn nu een jaar verder met een toegenomen aantal financiële tegenvallers en dat maakt de kans dat we een Europese licentie krijgen dit seizoen zeer klein."

Door de weigering van FC Twente schuift de plaats door naar de volgende eredivisieclub in de Fair Play-ranglijst die niet op een andere manier al Europees voetbal heeft afgedwongen. Excelsior en Go Ahead Eagles maken op dit moment de meeste kans op het extra Europese ticket voor Nederland.


Thaise burgemeester opgepakt in mensensmokkelzaak

De Thaise politie heeft de machtige burgemeester van een zuidelijke grensplaats opgepakt op verdenking van mensensmokkel. Ook zeven andere politieagenten en lokale bestuurders zijn aangehouden. Naar een vijftigtal agenten is een onderzoek ingesteld, heeft de Thaise korpschef vrijdag bekendgemaakt. Zij zijn overgeplaatst of geschorst.

Generaal Somyot Poompanmoung gaf het aandeel van agenten in de mensensmokkel, die zich over vier landen uitstrekt, voor het eerst toe. Mensenrechtenorganisaties beschuldigen de Thaise autoriteiten al langer van betrokkenheid, maar de politie ontkende dat categorisch. "Wie nog steeds een oogje toeknijpt, betrokken is bij mensensmokkelnetwerken, die steunt of daarvan profijt trekt - jullie hoofden zullen rollen", zei Somyot vrijdag.

Vorige week vrijdag vond de politie tientallen lijken in ondiepe graven in de bergen van Zuid-Thailand. Het zou gaan om immigranten die zouden zijn gegijzeld en omgebracht door hun smokkelaars. De grensstreek tussen Thailand en Maleisië geldt al jaren als een gebied waardoor veel Bengalezen en Rohingya's, Myanmarese moslims die in eigen land worden vervolgd, naar onder andere het islamitische Maleisië worden geloodst.

Een van de belangrijkste verdachten is volgens de politie de burgemeester van de gemeente Padang Besar, waar de omgekomen migranten vorige week werden gevonden. Banjong Pongphon, die een grote invloed zou hebben genoten in de hele regio, wordt verdacht van mensensmokkel, het verlenen van bijstand aan vreemdelingen, vrijheidsberoving en gijzeling voor losgeld. Donderdag voerde Banjong nog een demonstratie tegen mensensmokkel aan.

A27 richting Almere dicht na ongeval

De A27 tussen Utrecht en Almere is vrijdagmiddag ter hoogte van knooppunt Lunetten afgesloten vanwege een ongeluk. Daarbij waren volgens de politie vier auto's en twee vrachtwagens betrokken en raakte een aantal mensen gewond. Een persoon raakte bekneld. De traumahelikopter werd opgeroepen om assistentie te verlenen.

De VerkeersInformatieDienst raadt automobilisten aan Utrecht te mijden. Ook op de A12 vanuit Den Haag en de A28 bij knooppunt Rijnsweerd loopt het verkeer vast.

KWF Kankerbestrijding geeft recordbedrag uit

KWF Kankerbestrijding heeft vorig jaar ruim 154 miljoen euro besteed aan projecten voor meer genezing, minder kanker en een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten. Volgens de organisatie is dit bedrag een record. In 2014 ontving KWF Kankerbestrijding 135 miljoen euro, waarvan 110 miljoen euro uit de eigen fondsenwerving kwam.

Het meeste geld krijgt KWF uit giften (43,9 miljoen euro) en uit erfenissen (41,6 miljoen). Mensen die acties houden om geld in te zamelen, zoals de sponsoractie Alpe d'Huzes, leverden het fonds vorig jaar 20,4 miljoen euro op. De jaarlijkse huis-aan-huiscollecte was goed voor 6,2 miljoen euro.

KWF heeft 14,3 procent van zijn geld uitgegeven aan kosten voor de fondsenwerving en blijft daarbij onder het maximum dat het Centraal Bureau Fondsenwerving daarvoor heeft gesteld.

Nog steeds basishulp nodig in Nepal

Schoon drinkwater, tenten, zeilen en medische hulp. Naar deze basisbenodigdheden is nog steeds de grootste vraag in Nepal. Dat land werd 25 april getroffen door een zware aardbeving. Duizenden mensen hebben de ramp niet overleefd.

In Nederland wordt momenteel geld ingezameld voor de slachtoffers in Nepal door de samenwerkende hulporganisaties via Giro555. Volgens de laatste tussenstand is ruim 13,6 miljoen euro opgehaald voor de noodhulp. De actie eindigt vrijdagavond. "Alle donaties zijn nog steeds hard nodig, want hulp blijft de komende maanden noodzakelijk", zegt Merlijn Stoffels van het Rode Kruis. Hij was de afgelopen weken in de Nepalese hoofdstad Kathmandu en is donderdag weer teruggekeerd in Nederland.

"In juni begint het regenseizoen in Nepal. Dan wordt de situatie voor mensen die geen dak boven hun hoofd hebben, nog veel zorgwekkender dan deze nu is." Medische hulp is ook een prangend probleem, omdat veel ziekenhuizen zijn ingestort. Ook dreigt een nijpend tekort aan voedsel, omdat de komende oogst pas in augustus is, somt Stoffels de problemen op. "Ik schat in dat er nog zeker een jaar hulp nodig is."

Door de aardbeving in Nepal zijn rond de 256.000 huizen verwoest. 213.000 andere huizen raakten zwaar beschadigd. De aardbeving had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter.

Met het geld dat met de Nederlandse actie wordt opgehaald, wordt onder meer gezorgd voor voedsel, toiletvoorzieningen, drinkwater, noodopvang, tentzeilen, keukengerei en dekens. Om 22.45 uur wordt op Radio 2 de eindstand bekendgemaakt.

Russische ruimtesonde verbrand in atmosfeer

Een onbemand ruimteschip dat met vracht op weg was naar het internationale ruimtestation ISS en niet meer reageerde is boven de Grote Oceaan teruggekeerd in de atmosfeer. De sonde is grotendeels verbrand. Dat heeft de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos vrijdag bekendgemaakt.

In een korte verklaring zegt Roscosmos dat de Progress-sonde de atmosfeer in de vroege ochtend binnenging. De sonde is grotendeels opgebrand en er zijn geen berichten over resten die neergekomen zijn.

De ruimtesonde werd op 28 april gelanceerd, maar kwam in een verkeerde baan om de aarde terecht. Vervolgens begon de sonde ook nog te tollen.

Duitse tolheffing neemt laatste horde

Niets staat de invoering van de tolheffing op Duitse snelwegen meer in de weg. Ook de Bondsraad, het Duitse hogerhuis, heeft vrijdag met het wetsvoorstel van minister Alexander Dobrindt ingestemd.

De tol wordt met ingang van volgend jaar geheven op al het autoverkeer. Duitse automobilisten krijgen de kosten van het tolvignet echter terug door een evenredige korting op de motorrijtuigenbelasting. De heffing drukt daarom vooral op de schouders van buitenlandse weggebruikers. De buurlanden, waaronder ook Nederland, verzetten zich fel tegen de tol.

Dobrindt heeft zijn aanvankelijke voornemen om op alle wegen tol te heffen afgezwakt. Het vignet is straks slechts verplicht op provinciale en snelwegen. De tol moet jaarlijks vijfhonderd miljoen euro opbrengen.

Goat Simulator wil Silent Hills (P.T.) terug

Op hun Facebook-pagina heeft Coffee Stain Studios, de mensen achter Goat Simulator, eer bewezen aan Hideo Kojima.  Ze vermelden hem in de credits van hun spel, omdat zijn naam is weggehaald van de credits van Metal Gear Solid 5. Daarbij smeken ze meteen of hij Silent Hills (P.T.) alsnog wil realiseren. Ook laten ze op hun pagina subtiel merken dat hij altijd welkom is bij hun aan de slag te gaan.

Goat Simulator credits

Tekken 7 heeft een alien-reptiel Yoshimitsu

Yoshimitsu is een ninja met cyborg-trekjes in de Tekken-serie. Met zijn mechanische hand kan hij zijn zwaard zo snel ronddraaien dat hij vliegt als een helikopter. Natuurlijk gaat ook Yoshimitsu met zijn tijd mee. Hier is een impressie van GeorgEnigmA met al zijn kostuums door de jaren heen.

 Yoshimitsu

In het laatste deel van de vechtserie lijkt hij nog het meest op een buitenaards reptiel. Hier zijn wat beelden om je een indruk te geven.

[eSports] Mid Season Invitational dag 1

Afgelopen nacht is de champions league van de League of Legends-competitie, Mid Season Invitational (MSI), van start gegaan. In de MSI strijden de winnaars van de vijf wereldwijde competities, aangevuld met de winnaar van een internationaal wild card-toernooi, om een mooie beker en een goedgevulde prijzenpot.

De eerste dag van de groepsfase bracht ons acht wedstrijden, waarbij één echte verrassing en een flinke teleurstelling voorbij kwamen. Vooraf werden Edward Gaming (EDG) uit de Chinese competitie, SK Telecom T1 (SKT) uit de Koreaanse competitie en Team Solomid uit de Noord-Amerikaanse competitie als de beste drie teams aangemerkt. De strijd om de vierde halve finaleplaats zou volgens velen gaan tussen Europees kampioen Fnatic en AHQ e-Sports Club uit de Taiwanese competitie. 

De grootste verrassing van de eerste dag kwam uit de Westerse derby tussen Team Solomid (TSM) en Fnatic. Met hun kenmerkende snelle en agressieve teamspel wisten de Europeanen TSM te overrompelen en binnen dertig minuten met overmacht te winnen. Favoriet TSM werd sowieso de teleurstelling van de dag. Na het verlies tegen Fnatic wisten zij nog wel van het wildcard-team Besiktas e-Sports Club te winnen, maar gingen vervolgens roemloos ten onder tegen de wereldkampioen van 2013 SK Telecom T1. De grote favoriet voor de eindoverwinning, SK Telecom T1, liet sowieso niets aan het toeval over en won alle drie haar wedstrijden.


(SK Telecom T1)

Alle uitslagen van dag 1 op een rij (dikgedrukt zijn de winnaars):
Fnatic - Team Solomid
Besiktas e-Sports Club - SK Telecom T1
Edward Gaming - AHQ e-Sports Club
Besiktas e-Sports Club - Team Solomid
Fnatic - AHQ e-Sports Club
SK Telecom T1 - Edward Gaming
AHQ e-Sports Club - Besiktas e-Sports Club
SK Telecom T1 - Team Solomid

De tussen stand na dag 1 ziet er als volgt uit.

De beste vier teams na twee dagen groepsfase plaatsen zich voor de halve finales op zaterdag 9 mei. Komende avond en nacht, vanaf 22.00 uur Nederlandse tijd vindt de tweede speeldag uit de groepsfase plaats met wederom acht wedstrijden op het programma.

Conservatieven lijken winnaars Britse verkiezingen

De Conservatieve Partij stevent onverwachts af op een grote overwinning bij de Britse parlementsverkiezingen. De eerste uitslagen die vrijdag bekend werden lijken de exitpolls te bevestigen die aangaven dat premier David Cameron aan kan blijven. Labour, dat oppositie voerde, kreeg flinke klappen te verduren, vooral in Schotland, waar de Schotse nationalistische partij SNP met de winst aan de haal gingen.

Dat de Conservatieven afstevenen op een meerderheid in het 650 zetels tellende Lagerhuis is een veel betere uitslag dan de partij en analisten vooraf hadden gedacht. Cameron straalde vrijdagochtend dan ook. "Dit is duidelijk een erg sterke nacht voor de Conservatieve Partij geweest", aldus de premier, die nog niet de overwinning op wilde eisen. Cameron zei graag weer leiding te willen geven aan het land onder het credo 'een land, een Verenigd Koninkrijk'. Dat wil hij onder meer doen door Schotland en Wales meer macht te geven.

Labour kreeg stevige klappen en werd in Schotland weggevaagd. De SNP krijgt bijna alle 59 Schotse zetels. "Wat we vanavond hebben gezien is dat Schotland de SNP het vertrouwen geeft om de Schotse stem te laten horen; een duidelijke stem voor een einde aan de bezuinigingen, betere voorzieningen en een progressievere politiek in Westminster", zei SNP-leider Nicola Sturgeon donderdagavond. Voormalig SNP-leider Alex Salmond zei vrijdagochtend dat 'de Schotse leeuw heeft gebruld'.

Labourleider Ed Miliband is teleurgesteld. "Dit is natuurlijk een uitermate teleurstellende en moeilijke nacht voor Labour", aldus de partijleider. "In Schotland hebben we gezien dat onze partij ten onder is gegaan aan een golf van nationalisme."

Niet alleen Labour werd de oren gewassen, ook voor de Liberal Democrats, de coalitiepartner van de Tories, verliepen de verkiezingen rampzalig. "Het is nu pijnlijk duidelijk dat dit een wrede en zware nacht is voor de Liberal Democrats", aldus Nick Clegg, partijleider van de LibDems. Hij zei dat hij later vrijdag met zijn collega's over zijn toekomst gaat praten.

Uit de exitpolls blijkt dat de Conservatieven kunnen rekenen op 316 zetels, veel meer dan werd verwacht. Labour komt uit op 239 zetels en raakt dus zeventien zetels kwijt. De Liberal Democrats zakken van 56 zetels naar tien zetels en de Schotse nationalisten zien hun zetelaantal toenemen van 6 tot 58. De anti-Europese UK Independence Party (UKIP) moet het doen met twee zetels.

Gewonden na ruzie in Sittard

Drie mensen zijn donderdagavond gewond geraakt bij een ruzie in Sittard. Dat gebeurde aan de Romeinenstraat in het zuiden van de stad, meldde een politiewoordvoerder.

Volgens de politie was de ruzie aan het begin van de avond. Het is niet duidelijk wat voor verwondingen de personen hebben opgelopen. 1Limburg meldde donderdag dat het om een schietpartij ging waarbij leden van een of meer motorclubs betrokken waren. De politie kon dat niet bevestigen. Er wordt onderzoek gedaan naar het incident.

Uitslag VT1 Grand Prix van Spanje

Nico Rosberg heeft tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Spanje de snelste tijd op de klokken gezet. De Mercedes-coureur was op het circuit van Barcelona zeven honderdsten sneller dan teamgenoot Lewis Hamilton. Sebastian Vettel reed de derde tijd, gevolgd door Kimi Räikkönen en Carlos Sainz, die zijn thuisrace rijdt. Teamgenoot Max Verstappen was vier tienden langzamer dan de Spanjaard en reed daarmee de zesde tijd.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:26.828   28
2 L. Hamilton Mercedes 1:26.898 +0:00.070 27
3 S. Vettel Ferrari 1:27.806 +0:00.978 21
4 K. Räikkönen Ferrari 1:27.832 +0:01.004 16
5 C. Sainz Toro Rosso 1:28.132 +0:01.304 27
6 M. Verstappen Toro Rosso 1:28.529 +0:01.701 23
7 D. Kvyat Red Bull 1:28.785 +0:01.957 7
8 F. Massa Williams 1:28.831 +0:02.003 21
9 D. Ricciardo Red Bull 1:29.075 +0:02.247 9
10 F. Nasr Sauber 1:29.140 +0:02.312 14
11 N. Hülkenberg Force India 1:29.409 +0:02.581 20
12 R. Marciello Sauber 1:29.630 +0:02.802 15
13 J. Palmer Lotus 1:29.676 +0:02.848 21
14 S. Wolff Williams 1:29.708 +0:02.880 22
15 F. Alonso McLaren 1:29.813 +0:02.985 22
16 J. Button McLaren 1:29.817 +0:02.989 22
17 S. Perez Force India 1:30.096 +0:03.268 19
18 P. Maldonado Lotus 1:30.110 +0:03.282 7
19 W. Stevens Manor-Marussia 1:32.471 +0:05.643 22
20 R. Merhi Manor-Marussia 1:32.647 +0:05.819 20

Europa herdenkt einde Tweede Wereldoorlog

Met een moment stilte of juist met militair machtsvertoon herdenken regeringsleiders en burgers deze week dat het zeventig jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. De Oost-West-alliantie die ooit Adolf Hitler en zijn nazi-Duitsland versloeg is heden ten dage echter diep verdeeld.

Rusland herdenkt het einde van de oorlog zaterdag met een grote militair getinte ceremonie. Die herdenking heeft echter tot diplomatieke spanningen geleid, vanwege de betrokkenheid van Rusland bij het conflict in het oosten van Oekraïne. In Parijs wordt vrijdag bij de Arc de Triomphe, waar het Graf van de Onbekende Soldaat ligt, een herdenking gehouden. Naast de Franse president François Hollande zijn daarbij ook de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry en de Amerikaanse ambassadeur in Frankrijk aanwezig.

Polen heeft donderdag een ceremonie gehouden die als alternatief moest dienen voor de herdenking in Moskou. De Poolse president Bronislaw Komorowski werd vergezeld door secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties en de president van de Europese Raad, de Pool Donald Tusk. Ook de presidenten van Oekraïne en diverse andere Centraal-Europese landen waren naar Polen afgereisd voor de herdenking.

Mensen te snel 'ziek' verklaard

Mensen worden te snel 'ziek' verklaard, waardoor het aantal aanvragen voor arbeidsongeschiktheidsuitkeringen alleen maar toeneemt. Daarvoor waarschuwt voorzitter Jim Faas van de Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde vrijdag in dagblad Trouw.

"Iedereen in Nederland mankeert wel wat volgens de huidige definities van ziekte en gezondheid", zei Faas. "We lopen echt vast. Zelfs bij jonge mensen zie je al dat ze uitvallen door stress of een of andere ontwikkelingsstoornis. We moeten het ziektebegrip afbakenen, anders komen veel te veel mensen in een arbeidsongeschiktheidsuitkering terecht."

Volgens Faas is er ook een verband met de economische crisis. Veel mensen raakten of raken daardoor werkloos. "Er is ook grote druk vanuit de samenleving: iedereen behoort te werken voor zijn geld. Als je werkloos bent, word je daarop aangekeken. Depressies liggen vervolgens op de loer", aldus Faas.

Witcher heeft sex op een eenhoorn

The Witcher is een RPG voor volwassenen, dat is wel bekend. Vanaf deel één heb je al de mogelijkheid om met vrouwen naar bed te gaan. In The Witcher 3: Wild Hunt kun je met Yennefer de liefde bedrijven op een opgezette eenhoorn.

The Witcher is gebaseerd op de boekenreeks van de Poolse schrijver Andrzej Sapkowski. Daar komen ook bizarre scenes in voor. Deze specifieke scene komt dan ook uit een van de boeken. Geralt moet een missie doen en daarna beleeft hij een intiem moment met Yennefer.

Dit stukje grafische poëzie werd getoond in de Late Night Show van Conan O'Brien. Dat is die drukke gast die door alles heen praat. Voor de haastigen onder jullie, skip naar 9:18 voor het romantische onderonsje.

The Witcher 3: Wild Hunt komt 19 mei uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Drie gewonden na explosie bij bedrijf Wijchen

Bij een explosie en de daaropvolgende brand bij een bedrijf aan de Nieuweweg in Wijchen (Gelderland) zijn vrijdag drie mensen gewond geraakt. Zij liggen in het ziekenhuis. Een van hen is er volgens de politie ernstig aan toe.

Vier andere mensen hadden rook ingeademd, maar konden na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis.

De zwaargewonde is met een traumahelikopter in Wijchen opgehaald en gaat vermoedelijk naar een brandwondencentrum.

Het blussen van de brand gaat volgens politie en brandweer zeker nog enkele uren duren. De rookwolken zijn op de snelweg A50 goed te zien.

De dikke rook veroorzaakt veel stank in de omgeving. Volgens de politie komt dat doordat bitumen op het dak van het bedrijf is verbrand. Er zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen, zo is uit de eerste metingen gebleken. Brandweer en politie adviseren wel om ramen en deuren gesloten te houden, want rook van brand is nooit gezond. Een deel van het Wijchense industrieterrein is afgesloten.

De explosie deed zich voor in een spuitcabine van het bedrijf, dat vooral vrachtwagentrailers voor bijzonder vervoer maakt. De zwaargewonde zou in de spuitcabine aan het werk zijn geweest. Over de oorzaak van de explosie is nog niets bekend zegt de politie.

Eindexamens voor ruim 200.000 leerlingen

Met Natuur- en Scheikunde (Nask2), Economie en Nederlands beginnen voor de leerlingen op het vmbo (GL en TL), havo en vwo maandag de eindexamens.

In totaal 206.300 leerlingen doen dit jaar hun eindexamens. Onder hen 110.270 vmbo'ers, 57.580 havoleerlingen en 38.450 vwo'ers. De examens beginnen maandag. Begin juni zijn de herexamens voor leerlingen die dat nodig hebben. Vorig jaar waren er met 198.000 scholieren iets minder eindexamenkandidaten dan dit jaar.

Twee jaar geleden was er een groot incident rondom de eindexamens, toen er tientallen eindexamens uit een Rotterdamse school waren gestolen. Veel leerlingen van die school hadden daardoor de examens daardoor vooraf al gezien en moesten het opnieuw doen. Het vwo-examen Frans belandde op internet, waardoor het examen voor heel Nederland werd verplaatst.

Eindexamens voor ruim 200.000 leerlingen (Foto: Novum)
Eindexamens voor ruim 200.000 leerlingen (Foto: Novum)

Toyota rekent weer op recordwinst

Automaker Toyota verwacht zijn recordwinst van afgelopen boekjaar dit jaar weer te overtreffen. Dat meldde het Japanse concern vrijdag bij de presentatie van de jaarcijfers over het gebroken boekjaar, dat liep tot 31 maart. Toyota ziet zich in zijn nieuwe voorspellingen gesteund door de aantrekkende verkopen in de Verenigde Staten en China.

Toyota profiteerde afgelopen jaar onder meer van de goedkope yen en kostenbesparingen die eerder zijn doorgevoerd. Daardoor liep de nettowinst op tot omgerekend ruim 16 miljard euro. Voor het huidige jaar voorziet Toyota een winst die 3,5 procent hoger zal uitvallen. De operationele winst zal daarbij met 1,8 procent toenemen tot krap 21 miljard euro.

Toyota rekent weer op recordwinst (Foto: Novum)
Toyota rekent weer op recordwinst (Foto: Novum)

'Opnieuw gifgasaanvallen in Noord-Syrië'

Drie dorpen in de Syrische provincie Idlib zijn donderdag bestookt met chloorgas. Dat melden activisten en artsen ter plaatse. Tientallen mensen zouden kampen met ademhalingsproblemen.

Regeringshelikopters wierpen vatbommen die chloorgas bevatten af boven Janoudieh, Kansafrah en Kafr Batiekh, zei dokter Mohammed Tennari op gezag van artsen in de drie dorpen. Hij gaat uit van een tachtigtal gewonden. Tennari getuigde vorige maand al eens voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over zijn behandeling van eerder gevallen gifgasslachtofffers in de noordwestelijke provincie.

Ook het Syrische Netwerk voor de Mensenrechten meldde de nieuwe chloorgasaanvallen. Het waarnemerscollectief deelde op Twitter foto's van veldhospitalen die slachtoffers zouden verplegen. Het netwerk houdt het op 69 gewonden.

De Veiligheidsraad werkt ondertussen aan een manier om schuldigen aan te wijzen voor vorige en nieuwe gifgasaanvallen in Syrië. Tot dusver hadden VN-medewerkers niet de bevoegdheid de schuldvraag te beantwoorden. De Verenigde Staten willen voorstellen dat de Veiligheidsraad voortaan deskundigen hoort over de schuldvraag, melden bronnen bij de VN.

Rusland zou vooralsnog weinig voelen voor het Amerikaanse plan. Moskou vreest dat de experts vooringenomen zijn. De Amerikanen 'hebben de schuldige al lang aangewezen', zei de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin. Als de VS Rusland, dat een veto heeft, niet voor het plan weten te winnen gaat het niet door.

Nigel Farage legt leiderschap UKIP neer

Nigel Farage, de voorman van de eurosceptische Britse partij UKIP, stapt op. Hij trekt zijn conclusies uit zijn mislukte gooi naar een zetel in het Lagerhuis.

Farage dolf in het district South Thanet het onderspit tegen de Conservatieve kandidaat Craig Mackinlay, bleek vrijdag uit de verkiezingsuitslag. Hij had vooraf zijn lot als partijleider verbonden aan de verkiezing.

De populaire UKIP-leider beklaagde zich vrijdag over het Britse kiesstelsel. Dat maakt het kleinere partijen vrijwel onmogelijk parlementszetels te veroveren. UKIP kreeg bijna 3,8 miljoen stemmen, maar eindigde daarmee op de ondankbare tweede of derde plaats in veel kiesdistricten. Slechts de winnaar wordt naar het Lagerhuis afgevaardigd.

UKIP boekte donderdag veel stemmenwinst.

Nigel Farage (Foto: Novum)
Nigel Farage (Foto: Novum)

V&D moet binnen twee jaar weer winst maken

Na de huurverlagingen en salariskorting waarover V&D nog met verhuurders en vakbonden in gesprek is, stopt de keten voorlopig met snijden in de kosten. V&D-topman John van der Ent rekent erop dat een verdere ingreep niet nodig is, als zich geen nieuwe onverwachte situaties voordoen op de retailmarkt.

Hij zei dat vrijdag bij de presentatie van de toekomstplannen van het warenhuis. V&D moet van eigenaar Sun Capital binnen twee jaar weer winstgevend zijn. Dit jaar wordt naar verwachting nog verlies geleden. Voor 2016 mikt de keten op een break-even resultaat.

De keten wil zich komende tijd meer gaan focussen op vrouwelijke klanten. Ook wordt het assortiment op de schop gegooid. Voortaan geen eenheidsworst meer, maar in elke V&D komen producten in de rekken waarvan de onderneming denkt dat die goed bij die locatie passen. In de Amsterdamse Kalverstraat zijn dat bijvoorbeeld souvenirs voor buitenlandse toeristen, in Groningen een fanshop van FC Groningen en in grote steden waar veel allochtonen komen producten voor het Suikerfeest. De keten wil daarbij de nadruk gaan leggen op artikelen waarvoor klanten speciaal naar V&D komen.

'Rijksuniversiteit Groningen moet hervormen'

Zeker 54 medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) eisen vrijdag in een open brief dat de universiteit gaat hervormen in de organisatie van onderwijs en onderzoek. De opstellers hekelen de bestuurscultuur en willen meer democratisering.

De open brief, die verscheen op de website van de Universiteitskrant, is ondertekend door voornamelijk docenten en professoren. De actievoerders opereren onder de naam 'ReThink RUG'. Die verwijst naar de organisatie van medewerkers van de Universiteit van Amsterdam die al eerder opriepen tot actie tegen de heersende onderwijscultuur.

Volgens de opstellers van de brief 'spelen veel van de problemen die aangesneden zijn door de ReThink-initiatieven op andere universiteiten en de Maagdenhuisbezetters, ook in Groningen'.

De initiatiefnemers hekelen vooral de heersende bestuurscultuur die er voor zorgt dat 'studenten vooral worden gezien als een product dat zo snel mogelijk afgeleverd moet worden'. "Er is een cultuur van wantrouwen ontstaan", aldus de medewerkers.

De actievoerders moeten naar eigen zeggen steeds beleid uitvoeren waar ze zelf geen inspraak in hebben gehad. "Wij willen als wetenschappers weer zelf zeggenschap krijgen over onze eigen onderwijs- en onderzoeksactiviteiten."

De Groningse afdeling van ReThink roept het college van bestuur en de universiteitsraad op om te reageren op de brief en mee te denken over de toekomst van de universiteit.

Meer geld voor strijd tegen agressie in zorg

Instellingen in de zorg krijgen meer geld om ze te helpen bij de aanpak van agressie. Het animo daarvoor is erg groot. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) komt daarom dit jaar met nog eens 1 miljoen euro extra voor het Actieplan Veilig werken in de Zorg, maakte ze vrijdag bekend.

Het bedrag komt bovenop de ruim 10 miljoen euro voor de periode 2012-2015 die er beschikbaar was voor het actieplan. Onderdeel hiervan was ondersteuning om agressie op de werkvloer tegen te gaan. De belangstelling is zo groot dat veel aanmeldingen moeten worden afgewezen.

In totaal hebben bijna zevenhonderd instellingen hulp gekregen bij hun strijd tegen agressie. Met het extra geld kunnen dit jaar ruim zeventig extra instellingen ermee aan de slag. Ook instellingen in de maatschappelijke opvang kunnen nu meedoen. "Zo help ik nog meer instellingen om agressie verder terug te dringen. Iedereen heeft recht op een veilige werkplek'', aldus de minister.

'Uber zint op miljardenovername HERE'

Taxidienst Uber wil 3 miljard dollar op tafel leggen voor het overnemen van Nokia's kaartenonderdeel HERE, de belangrijkste concurrent van Google Maps. Dat schrijft The New York Times op basis van ingewijden. Omgerekend komt dat neer op bijna 2,7 miljard euro.

Het was al langer bekend dat Uber meedong naar HERE. Maar niet dat de snelgroeiende Amerikaanse taxidienst bereid was om zoveel te betalen. HERE zou voor 2 miljard euro in de boeken staan bij Nokia. Uber, dat via internet personenvervoer aanbiedt, is nu nog erg afhankelijk van Google Maps. Om daar wat meer los van te komen, nam het bedrijf vorige maand al deCarta over, een bedrijf in navigatiesoftware uit het Amerikaanse San Jose.

HERE geniet een ruime belangstelling. Ook Facebook en een consortium van drie grote Duitse autobouwers zouden de concurrent van de Amsterdamse navigatiespecialist TomTom willen inlijven. Volgens The New York Times zijn de onderhandelingen over HERE in volle gang. Eind deze maand komt Nokia naar verwachting met nieuws naar buiten.

Dodental Nepal nadert de 8000

Het dodental door de aardbeving in Nepal van eind april nadert de 8000. Volgens de Times of India hebben de autoriteiten gemeld dat er nu 7885 doden zijn geteld. Bovendien zijn 16.390 mensen gewond geraakt. Vrijdag waren er opnieuw twee fikse naschokken in het getroffen gebied.

Die maten respectievelijk 4 en 5 op de schaal van Richter. Een stuk minder dan de aardbeving van 25 april, die 7,9 op de schaal van Richter mat. Desondanks vluchtten mensen tijdens de naschokken opnieuw de straat op.

Het dodental loopt de afgelopen tijd wel veel minder snel op. Drie dagen terug lag het officiële dodental op 7557. In de dagen na de aardbeving steeg het dodental met honderden per dag.

Nederland en Cuba gaan nauwer samenwerken

Nederland en Cuba gaan nauwer samenwerken. Dat heeft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken tijdens zijn bezoek aan Cuba afgesproken, liet het ministerie vrijdag weten.

Nederland kan Cuba kennis leveren op het gebied van onder meer landbouw, watermanagement, luchthavenveiligheid en gezondheidszorg. De afspraken volgen op enkele bezoeken die sinds vorig jaar aan het communistische land zijn gebracht.

Vorige maand was premier Mark Rutte nog in Panama voor overleg, onder andere met president Raúl Castro. De Cubaanse minister Rodriguez van Buitenlandse Zaken bezocht onlangs Nederland. "De vele bezoeken en ontmoetingen van de afgelopen tijd, op alle niveau's, kenmerken de inzet van Nederland als bruggenbouwer richting Cuba", aldus Koenders, die donderdag in het land was.

Nederland kon volgens de minister dankzij de al bestaande relatie met Cuba een voortrekkersrol spelen in het verbeteren van de relatie tussen de Europese Unie en Cuba. Koenders sprak in Havana van een "solide relatie" die Nederland heeft met Cuba, meldden lokale media eerder.

De EU en Cuba praten sinds april vorig jaar met elkaar over politieke dialoog en samenwerking. De partijen hopen voor het einde van het jaar met een overeenkomst te komen daarover. "Het is belangrijk dat we de discussie versterken. Maar zonder druk te zetten, als we een goede deal willen voor zowel Cuba als de EU", zei Koenders tegen Cubaanse journalisten.

Koenders ontmoette onder anderen de Cubaanse vicepresident Miguel Diaz-Canel. Ook stonden ontmoetingen met een leider van de katholieke kerk, economen, schrijvers en bloggers op het programma. Koenders vindt het belangrijk om met het maatschappelijk middenveld in gesprek te zijn, onder meer over de verbetering van mensenrechten.

Dit weekend is in Havana de jaarlijkse gay pride. Koenders is onder de indruk van de sprongen die Cuba maakt voor de rechten van homoseksuelen en transseksuelen. "Ik hoop dat Cuba op alle terreinen van mensenrechten, sociaal-economische, culturele, burger- en politieke rechten, deze ingeslagen weg voortzet."

Boko Haram valt school Nigeria aan

Vermoedelijke strijders van de extremistische beweging Boko Haram hebben vrijdag een school in het noordoosten van Nigeria aangevallen. Een verslaggever van AP zag militairen en agenten zich naar de school in Potiskum haasten, waar een vuurgevecht gaande was tussen de aanvallers en de veiligheidstroepen. Of er doden zijn gevallen bij de aanval is vooralsnog niet duidelijk.

De schutters kwamen rond 08.00 uur plaatselijke tijd bij de school aan en openden vervolgens het vuur op de poort, aldus ooggetuigen. Bewakers renden weg; het is niet bekend of zij wapens droegen. De aanvallers bleven schieten en klommen vervolgens over de muur rond de school heen. Ze brachten in een slaapzaal een bom tot ontploffing. De meeste studenten van het College of Administrative and Business Studies waren op dat moment in de lokalen.

Boko Haram valt vaker scholen aan. De naam van de beweging betekent vrij vertaald 'Westers onderwijs is een zonde'.

Ambassadeurs gedood bij helikoptercrash Pakistan

Bij een helikoptercrash in het noorden van Pakistan zijn vrijdag de ambassadeurs van de Filipijnen en Noorwegen om het leven gekomen. De Nederlandse ambassadeur is gewond geraakt. Dat heeft het Pakistaanse leger bekendgemaakt.

In totaal zaten in de helikopter elf buitenlanders en zes Pakistanen. Naast de ambassadeurs kwamen de twee piloten en een andere buitenlander om het leven. De andere inzittenden liepen verwondingen op.

De helikopter was onderweg naar de stad Gilgit, waar een bijeenkomst plaats zou vinden met de Pakistaanse premier Nawaz Sharif. De helikopter stortte echter neer bij de stad Nalar. De premier kreeg het nieuws te horen terwijl hij in een regeringsvliegtuig onderweg was. Hij is daarna meteen omgekeerd en teruggevlogen naar Islamabad.

Wat de oorzaak is van de crash van de MI-17-helikopter is niet bekend.

Hitseries Van Houten en Herbers genomineerd

De hitseries Game of Thrones en The Americans, waarin Nederlandse actrices Carice van Houten en Katja Herbers te zien zijn, maken allebei kans op een Critics' Choice Television Award. De nominaties hiervoor zijn donderdag bekendgemaakt.

Game of Thrones en The Americans moeten het opnemen tegen onder andere Homeland en Orange is the New Black. De Critics' Choice Awards zijn een aantal jaar geleden in het leven geroepen door de Amerikaanse vakbond van televisiecritici.

De meeste nominaties gingen naar zender HBO, die met series als Game of Thrones, Girls en Olive Kitteridge het afgelopen seizoen een aantal grote successen in handen had. De uitreiking van de prijzen vindt plaats op 31 mei.

Van Houten speelt in fantasy-serie Game of Thrones de duivelse priesteres Melissandre. The Americans, met Herbers in een bijrol, vertelt over twee Russische spionnen die zich uitgeven als een Amerikaans echtpaar.

Dinamo Boekarest ontslaat clubheld op verdenking matchfixing

De Roemeense voetbalclub Dinamo Boekarest heeft Stefan Barboianu op staande voet ontslagen op verdenking van matchfixing. De 27-jarige verdediger ging zondag in de fout tegen aartsrivaal Steaua Boekarest: Hij beging een overtreding met een penalty als gevolg. Nicolae Stanciu benutte de strafschop en hielp Steaua aan een 3-1 zege.

Barboianu werd in oktober door Roemeense media en fans nog geprezen voor zijn inzet voor de club. Slechts enkele uren nadat zijn pasgeboren zoontje overleed besloot hij toch te spelen in de clash uit tegen Steaua, dat met 3-0 won. Zijn overtreding - volgens de president van Dinamo opzettelijk - heeft hem echter de kop gekost.

"Ik weet wat Barboianu gedaan heeft, wie er allemaal bij betrokken is geweest en hoeveel hij gekregen heeft", aldus Ionut Negoita, de voorzitter van Dinamo. Barboianu kan het nieuws nog amper geloven. "Ik ben nog steeds in shock", zegt de verdediger. "Zo is het leven, ik moet sterk zijn. Ik werd door de club gebeld dat ik moest komen, kreeg te horen dat ik ontslagen was en dat was het."

Zelf zegt de speler onschuldig te zijn. "Ik durf met mijn hand op mijn hart naar de kerk te gaan en te zweren dat ik, Stefan Barboianu, nog nooit bezig ben geweest met verdachte activiteiten. Ik help altijd mijn best gedaan om Dinamo te helpen, na die wedstrijd heb ik twee nachten wakker gelegen. Het is een erg moelijke situatie, ik kom van een arme jeugd, heb enorm hard gewerkt om zover te komen en dan doet dit alleen maar meer pijn."

Steaua, de nummer twee in de competitie, zegt zich in elk geval van geen kwaad bewust te zijn en overweegt juridische stappen te nemen tegen Negoita, de voorzitter van Dinamo, dat achtste staat.

Avengers: Infinity War wordt volledig in IMAX opgenomen

Zodra de broers Joe en Anthony Russo klaar zijn met de productie van Captain America: Civil War en aan de slag gaan met de volgende Avengers-films, zullen zij de reguliere filmcamera's links laten liggen en alleen nog IMAX hanteren. Hiermee hebben ze een primeur in filmland te pakken.

Het nieuws wordt trots gemeld op de site van het bedrijf dat wereldwijd een naam heeft in het brengen van grote indrukwekkende speelfilms op megaschermen met oorverdovend geluid. De Russo's zullen gebruik maken van de nieuwe IMAX / ARRI 2D-camera's, die ze ook al ter hand zullen nemen voor een aantal scènes in Civil War.

"De intentie met de Infinity War-films is om tien jaar aan opgebouwde verhalen tot een geweldige climax te brengen. We hebben het idee dat het gebruiken van deze IMAX camera's de beste manier is om de schaal van het afsluiten van deze drie fases over te brengen," aldus de Russo's.

IMAX is het laatste decennium enorm in populariteit gestegen onder filmmakers en bioscoopbezoekers. Steeds vaker worden films geconverteerd naar het grote beeldformaat om bioscoopbezoekers een bijzondere ervaring te bieden. In enkele gevallen nemen filmmakers zelf IMAX-camera's in gebruik om al tijdens de productie zoveel mogelijk te anticiperen op deze ervaring, zoals Christopher Nolan met de Dark Knight-films en Interstellar, of J.J. Abrams met Mission: Impossible – Ghost Protocol. Deze films zijn echter een mix van reguliere camerabeelden en IMAX-scènes, met het hoogtepunt voor Interstellar, dat 66 minuten aan IMAX-beelden had.

Avengers: Infinity War logo

Laatste film Orson Welles wordt voltooid

De laatste film van de legendarische Amerikaanse regisseur Orson Welles wordt eindelijk voltooid. De producenten van het project, The Other Side of the Wind, zijn deze week een crowdfunding-campagne gestart om 2 miljoen dollar bij elkaar te sprokkelen. Als Welles nog had geleefd, was hij woensdag honderd jaar oud geworden.

Welles draaide de film al in 1976. Maar de postproductie kwam in zwaar weer terecht na de revolutie in Iran, omdat één van de financiers van het project de zwager van de toen verdreven sjah was. Het lukte Welles niet de film af te maken voor zijn dood in 1985.

The Other Side of the Wind speelt zich af op de zeventigste verjaardag van de beroemde filmregisseur Jake Hannaford (John Huston) die werkt aan een comeback. Op het feest lopen talloze collega's, critici en filmfans rond. De film zou moeten bestaan uit materiaal dat door diverse mensen op het feest is gedraaid en ruwe beelden van de film waar Hannaford - die aan het slot van Welles' film sterft - aan werkt. De opnames van Welles liggen sinds zijn dood in een kluis in Parijs.

Welles haalde de inspiratie voor het project, dat hij ook schreef, uit zijn eigen ervaringen in Hollywood. Het had ook zijn eigen grote comeback moeten worden. Met het geld dat nu wordt ingezameld kan al het ruwe materiaal digitaal worden bewerkt en alsnog tot speelfilm worden gemonteerd. Een van de producenten die het project heeft opgepakt is Frank Marshall, die aan vrijwel alle titels van Steven Spielberg heeft meegewerkt. Hij heeft al een editor ingehuurd voor de klus: Affonso Goncalves, die eerder onder meer arthouse-hits Beastst of the Southern Wild en Winter's Bone heeft gedaan.

De familie van Welles staat achter het initiatief. Zijn dochter heeft onder meer het persoonlijke notitieboek van de regisseur tijdens het draaien van zijn meesterwerk Citizen Kane (1941) ter beschikking gesteld voor de eerste donateur die 50.000 dollar schenkt.

Crowdfunding heeft er de afgelopen jaren eerder voor gezorgd dat dit soort onvoltooide projecten konden worden afgemaakt. Zo lukte het de Nederlandse regisseur George Sluizer na twintig jaar een eindmontage te maken van het project Dark Blood. De film kon in 1993 niet worden afgedraaid omdat hoofdrolspeler River Phoenix tijdens de opnames overleed.

Bero Beyer directeur Filmfestival Rotterdam

Filmproducent Bero Beyer (45) is per 1 augustus de nieuwe algemeen en artistiek directeur van het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Dat maakte het festival woensdag bekend. Beyer is de opvolger van Rutger Wolfson, die de positie acht jaar vervulde.

Sinds 2013 is Beyer filmconsulent voor het Nederland Filmfonds en steunt hij regisseurs van arthouse-films en internationale coproducties bij de ontwikkeling, de financiering en de productie van hun speelfilms.

Beyer maakte als filmproducent naam met de speelfilm Atlantic, die vorig jaar tijdens het Toronto International Film Festival in première ging. Hoogtepunten uit Beyers carrière als filmproducent zijn de producties Rana's Wedding (2002) en Paradise Now (2005), de eerste Palestijnse film die werd genomineerd voor een Oscar.

De 45e editie van het IFFR is van 27 januari tot en met 7 februari 2016.

'Geesten moeten stoppen met beïnvloeden voetbalwedstrijden'

De voorzitter van de Egyptische voetbalclub Zamalek heeft een opvallende uitspraak gedaan in zijn ontevredenheid over de prestaties van zijn club. Mortada Mansour beschuldigt rivalen ENPPI ervan dat men geesten en magie gebruikt in de strijd om de landstitel, waarin Zamalek op het moment overigens aan kop gaat.

ENPPI, net als Zamalek spelend in Caïro, won onlangs een wedstrijd met 4-0 van Arab Contractors, ook wel Al-Mokawloon genoemd. Volgens Mansour werd die wedstrijd echter niet beslist door de klasse van de thuisploeg. "Het was een wedstrijd tussen geesten", aldus Mansour na afloop tegenover een tv-station. Dankzij de zege nam ENPPI de koppositie op doelsaldo over van Zamalek. "ENPPI moet snappen dat dit niks met voetbal te maken heeft. Net als de strijd tegen doping, moet de Egyptische voetbalbond ook de strijd aangaan tegen het gebruik van geesten en magie, dit kan niet langer."

"Ik heb alle respect voor ENPPI en hun spelers, maar dit was de eerste keer dat ik een speler zonder enige vorm van contact onderuit zag gaan met als resultaat dat zijn eigen team een tegengoal kreeg", aldus een verbouwereerde Mansour. "Een andere speler van Arab Contractors stond op het punt een goal te scoren, waarna de bal plotseling buiten het doel terecht kwam", zo beschuldigt advocaat Mansour het hiernamaals van inmenging in de nationale titelstrijd.

Het is niet de eerste keer dat Mansour met opmerkelijke uitspraken komt. Eerder dit jaar beschuldigde hij de coach van ENPPI, Tarek el-Ashri, van het gebruik van magie, beschuldigingen die hij na de wedstrijd tegen Arab Contractors verstevigde. "ENPPI won slechts dankzij goals uit vier rare aanvallen, terwijl Arab Contractors de ene na de andere kans gemist heeft." 

"Volgens de Heilige Koran bestaat magie zeker wel, maar dit heeft echt geen plek in de voetbalwereld. De president van onze voetbalbond en de scheidsrechters- en wedstrijdcommité's moeten deze wedstrijd absoluut terugkijken, want dit was niet normaal." Op het moment gaat Zamalek met 60 punten aan de leiding in de Egyptische competitie dankzij een zege op donderdag. ENPPI volgt met 57 punten, maar heeft twee wedstrijden meer gespeeld.

Anubis, de Wachter van de Poorten van de Onderwereld, en Osiris, Heerser van de Onderwereld, hebben nog niet gereageerd op de beschuldigingen aan hun adres.

Tinkov in ploegleidersauto bij Giro

Oleg Tinkov, de flamboyante eigenaar van de wielerploeg Tinkoff-Saxo, neemt tijdens de Giro d'Italia plaats in de ploegleidersauto. De Rus ziet zichzelf als een goede vervanger van Bjarne Riis, die hij twee maanden geleden ontsloeg.

"Het wordt niet makkelijk voor de renners", schrijft hij in een blog op de website Cyclingnews. "Maar hoe groter de druk, hoe beter de resultaten. Lionel Messi stond ook onder druk tegen Bayern München maar scoorde wel tweemaal."

Ajax maakt serieus werk van Van der Vaart

Ajax hoopt snel van Rafael van der Vaart te horen of hij wil terugkeren naar de club waar hij zijn loopbaan begon. De 32-jarige middenvelder is in het bezit van een aanbieding van de Amsterdamse club.

Van der Vaart heeft inmiddels gesproken met trainer Frank de Boer, die vorig jaar al liet weten de 109-voudig international graag als centrumaanvaller aan zijn selectie te willen toevoegen. Ajax lijkt nog even geduld te moeten hebben omdat de middenvelder eerst met Hamburger SV handhaving in de Bundesliga wil veiligstellen.

Ajax hoeft geen transfersom te betalen voor Van der Vaart omdat zijn contract aan het einde van dit seizoen afloopt. De huidige nummer twee van de eredivisie hoopt dat de linksbenige voetballer voldoende sportieve uitdagingen ziet in Amsterdam. Met een goed optreden bij Ajax zou hij zich terug in het Nederlands elftal kunnen spelen.

Arrow/Flash-spinoff Legends of Tomorrow gaat van start

De spinoff van de tv-series Arrow en The Flash, die tot nu toe de werktitel The Atom had, gaat door onder de titel Legends of Tomorrow. Het groene licht voor de serie werd vorige week al bekend, toen acteur Victor Garber het noemde in een interview, maar is nu ook door tv-zender The CW bekend gemaakt.

De uiteindelijke titel zong al even rond over het internet als mogelijke vervanging van The Atom, maar is met de bekendmaking van de productie officieel geworden. In Legends keren bekende personages uit Arrow en The Flash terug, en worden nieuwe personages uit DC Comics geïntroduceerd.

In Legends of Tomorrow, zo is het idee, is het, wanneer helden niet genoeg zijn, tijd voor legendes. De serie vertelt over tijdreiziger Rip Hunter (Arthur Darvill) die naar het heden komt om de toekomst die hij gezien heeft te voorkomen. Hij stelt een groep helden en schurken samen om samen een onstopbare dreiging tegen te gaan. Met de groep legendes probeert hij niet alleen het lot van onze planeet, maar ook van de tijd zelf te redden.

In de seizoensfinale van The Flash zullen kijkers de eerste hint van Legends of Tomorrow zien, wanneer Ciara Renee, die Hawkgirl zal spelen in Legends, haar opwachting maakt.

Arrow: Brandon Routh als The Atom
Brandon Routh als The Atom in Arrow

Bokser Mayweather klaar met 'lafaard' Pacquiao

Bokser Floyd Mayweather heeft plotseling geen zin meer in een tweede gevecht met Manny Pacquiao. "Hij is een lafaard en een slechte verliezer", zegt hij in het Amerikaanse televisieprogramma Showtime dat zaterdag wordt uitgezonden.

Mayweather versloeg de Filipijn afgelopen zaterdag duidelijk op punten in het Gevecht van de Eeuw. Pacquiao verklaarde na zijn nederlaag dat hij zijn rechterarm nauwelijks kon gebruiken. Hij zou in de aanloop naar het gevecht een blessure hebben opgelopen. De Filipijn is inmiddels geopereerd aan zijn gekwetste schouder. Hij is naar verwachting een klein jaar uitgeschakeld.

"Iedereen heeft kunnen zien hoe hij vocht", zegt de Amerikaan Mayweather. "Hij was snel met zijn linker- en rechterhand. Het zijn allemaal excuses voor zijn nederlaag. Als je hebt verloren, dan moet je dat accepteren. Je zegt dan: Mayweather, jij was de beste vechter. Ja, het klopt dat ik eerder heb gezegd opnieuw tegen hem te zullen vechten. Maar een mens kan op zijn beslissing terugkomen. Ik heb er geen zin meer in."

Degelijke start golfer Luiten

Golfer Joost Luiten is donderdag degelijk begonnen aan The Players Championship, het met 10 miljoen dollar (circa 8,9 miljoen euro) gedoteerde toernooi in Ponte Vedra Beach in Florida. De 29-jarige Nederlander had voor zijn eerste ronde bij het zogenoemde vijfde 'major' 71 slagen nodig (1 onder par).

Daarmee belandde Luiten na zijn vroege start met een gedeelde veertigste positie voorlopig in de middenmoot. De Nederlander produceerde vier birdies en drie bogeys. Op de zeventiende en achttiende hole won hij een slag. Daardoor kwam Luiten alsnog onder par uit.

Na de eerste omloop zijn er vier leiders. Hideki Matsuyama, David Hearn, Charley Hoffman en Kevin Na hebben vier slagen voorsprong op het baangemiddelde. Gary Woodland ondervond dat het ene toernooi het andere niet is. De Amerikaan stond vorige week nog in de finale van de World Match Play, maar bungelt na de eerste dag met +7 onderaan.

Eerste trailer voor Sense8 toont verbondenheid

Voor de volgende maand te verschijnen tv-serie Sense8 is gisteren de eerste trailer vrijgegeven.

De serie, van de Wachowski's (The Matrix, Cloud Atlas), J. Michael Straczynski (World War Z, comics) en Grant Hill (The Matrix, Cloud Atlas), vertelt over acht mensen die zich plotseling nauw met elkaar verbonden voelen. Ze kunnen met elkaar praten alsof ze in dezelfde kamer zijn, en elkaars herinneringen zien, emoties voelen en vaardigheden gebruiken.

Sense8 heeft rollen voor Tuppence Middleton, Freema Agyeman, Naveen Andrews, Brian J. Smith, Jamie Clayton, Miguel Angel Silvestre, Tina Desai, Alfonso Herrera, Doona Bae, Aml Ameen en Max Riemelt, Daryl Hannah, Terrence Mann, Erendira Ibarra, Ness Bautista, Joe Pantoliano en Adam Shapiro. De serie, bestaande uit twaalf afleveringen, is vanaf vrijdag 5 juni in zijn geheel te zien bij Netflix.

ABC verlengt Marvel-series met nieuwe seizoenen

De Marvel-tv-series Agents of S.H.I.E.L.D. en Agent Carter keren in het volgende tv-seizoen terug op de Amerikaanse tv-zender ABC. Dat geeft S.H.I.E.L.D. een derde seizoen en nieuwkomer Carter een tweede.

De series komen voort uit de films in het Marvel Cinematic Universe, die Marvel Studios sinds 2008 zelf produceert en uitbrengt. Terwijl Agents of S.H.I.E.L.D. zich in het heden afspeelt en af en toe qua verhaallijn raakt aan de films die in de bioscoop verschijnen, is Agent Carter een direct vervolg op Captain America: The First Avenger. In het eerste seizoen werd SSR-agent Peggy Carter gevolgd, die de onschuld van Howard Stark moest bewijzen.

Het tweede seizoen van Carter, dat mogelijk weer wordt uitgezonden tijdens de winterpauze van Agents of S.H.I.E.L.D., zou een tijdsprong kunnen maken om een verhaal te vertellen dat zich wat later afspeelt dan in de jaren 40. Mogelijk vertelt de serie meer over de geschiedenis van de Winter Soldier. Van Agents of S.H.I.E.L.D., wordt komende week de finale van seizoen 2 uitgezonden.

Agents of S.H.I.E.L.D. werd in Nederland uitgezonden bij Veronica, maar heeft momenteel geen uitzendingen gepland. Agent Carter is in Nederland nog niet opgepikt.

Agent Carter: Hayley Atwell Peggy Carter

Nieuwe Assassin's Creed wordt volgende week onthuld

Ubisoft heeft een teasersite en video online gezet om ons warm te maken voor de nieuwe Assassin's Creed. Geruchten gaan dat het niet meer Victory als subtitel heeft, maar Syndicate.

Assassin's Creed: Syndicate zou zich in het Victoriaans Londen afspelen, waarin Jack The Ripper ook nog aan het moorden is. Maar waarschijnlijk horen we dinsdag meer. Op 12 mei, zo rond de klok van 6 uur 's avonds gaat de stream beginnen en gaan we meer leren over de nieuwe titel, die vast eind dit jaar uit gaat komen voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Artiesten starten petitie voor vergoeding

Europese muzikanten, acteurs, zangers en dansers zijn een petitie gestart voor een eerlijke vergoeding voor het gebruik van hun werken op internet. Dat heeft NORMA, de organisatie die deze rechten van Nederlandse artiesten behartigt, bekendgemaakt.

De petitie is een reactie op het uitblijven van concreet nieuw beleid van de Europese Commissie op het gebied van digitale vergoedingen. De commissie had woensdag een bijeenkomst waarin dit onderwerp aan bod kwam, maar een concreet voorstel om de positie van kunstenaars in deze te verbeteren bleef uit.

Europa telt meer dan een half miljoen muzikanten, zangeres en dansers die zijn aangesloten bij vakverenigingen als Norma. Norma pleit in Nederland al jaren voor de verankering van het vergoedingsrecht voor digitaal gebruik in de wet. Onlangs wist de organisatie wel een overeenkomst met de Nederlandse kabelexploitanten te sluiten, maar de afspraken zijn nog niet wettelijk vastgelegd.

Huurprijzen in vrije sector verder gestegen

De huurprijzen voor huurwoningen in de vrije sector zijn in het eerste kwartaal verder opgelopen. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van Pararius.nl, naar eigen zeggen de grootste website voor huurwoningen in Nederland.

De huren stegen gemiddeld met 1,9 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Voor een vierkante meter moest afgelopen kwartaal maandelijks door de bank genomen 12,61 euro neergeteld worden.

Volgens Pararius groeit de vraag, terwijl het aanbod erg beperkt is. Het beschikbare huuraanbod in de vrije sector nam afgelopen jaar flink af, met ongeveer 17 procent. Er is vooral veel interesse in de middeldure huurwoningen in de grote steden en die woningen zijn juist schaars.

Op Pararius.nl werden afgelopen kwartaal 11.553 woningen in de vrije sector te huur aangeboden en er werden 11.739 huizen verhuurd.

Polls VK: Conservatieven grote winnaar

De Conservatieve Partij van premier David Cameron is de grote winnaar van de Britse Lagerhuisverkiezingen. Volgens de meest recente BBC-voorspelling kan de partij rekenen op 325 zetels; precies de helft van de 650 plekken in het Lagerhuis. Labour blijft steken op 232 zetels. De Liberal Democrats, onderdeel van de huidige regeringcoalitie, halen 12 zetels. De Scottish National Party zou er 56 halen, UKIP 2.

Na het sluiten van de stembussen verscheen een exit poll, uitgevoerd in opdracht van drie grote Britse mediapartijen: de BBC, ITV en Sky. Aan 20.000 kiezers bij 140 representatieve stembureaus is gevraagd op wie ze hebben gestemd. Volgens die poll zouden de Tories 316 zetels krijgen. Tegen zes uur (lokale tijd) stelde de BBC die voorspelling bij naar 325.

De definitieve uitslag wordt in de loop van de dag verwacht. Voorafgaand aan de verkiezingen was een nek-aan-nekrace tussen de Tories en Labour voorspeld, maar het onderlinge verschil is toch groter dan gedacht. Opvallend is de score van de Scottish National Party: de partij stevent af op 56 van de 59 Schotse zetels. De SNP heeft met name Labour een flinke slag toegebracht in Schotland.

Update 04:30 uur
Analisten van de BBC houden er rekening mee dat de Tories mogelijk alsnog de benodigde meerderheid van 326 zetels halen. Ze baseren zich op de stemmen die tot dusver zijn geteld. Labour weet bijna geen zetels op de Conservatieven te veroveren; in diverse districten verschuiven de verhoudingen zelfs wat meer in het voordeel van de partij van David Cameron.

In Schotland worden alle landelijke partijen compleet weggevaagd door de SNP. Het is mogelijk dat de partij meer dan 50 procent van de stemmen haalt in Schotland. De 20-jarige SNP-politica Mhairi Black heeft de zetel in het district Paisley and Renfrewshire South gewonnen. Ze wordt daarmee het jongste parlementslid in het Verenigd Koninkrijk sinds 1667.

Update 06:30 uur
LibDem-leider Nick Clegg en Labour-frontman Ed Miliband hebben beiden hun district gewonnen. Ze lieten zich beiden uit over de 'teleurstellende' uitslagen voor hun partij op landelijk niveau, maar verbonden nog geen consequenties aan de verwachte uitslag. Uit analyses van de BBC blijkt dat Labour er onvoldoende in slaagt om districten te veroveren op de Tories. De partij was uitgegaan van de verovering van zo'n 35 kiesdistricten. Labour pakt wel wat districten van de Conservatieve Partij af, maar omgekeerd gebeurt hetzelfde.

Update 06:50 / 07:40 uur
Premier David Cameron is overtuigend herkozen in zijn district. In een toespraak benadrukte Cameron het belang van een verenigd land. De BBC voorspelt nu dat de Conservatieve Partij mogelijk op een eigen kracht een meerderheid haalt. De eerdere voorspelling van 316 zetels voor de Tories is bijgesteld naar 325; precies de helft van het totaal. In de praktijk komen de parlementariërs van de Noord-Ierse Sinn Féin echter nooit opdagen. Die partij lijkt 2 zetels te behalen, waardoor 325 zetels effectief een meerderheid in het Lagerhuis is.

Update 08:10 uur
De BBC stelt de prognose voor de Conservatieve Partij nu zelfs bij naar 329 zetels. Labour 232, LibDem slechts 8.
 

Zetels volgens exitpoll / forecast

Partij Exitpoll Forecast 06:00 uur
Conservative Party 316 325
Labour Party 239 232
Scottish National Party 58 56
Liberal Democrats 10 12
Plaid Cymru (Wales) 4 3
UK Independence Party 2 2
Green Party 2 1
Anderen 19 19

Fusie Ziggo en UPC kost 47.000 klanten

De fusie van kabelbedrijven UPC en Ziggo heeft in het bedrijf in eerste instantie 47.000 klanten gekost. Met name in het voormalige servicegebied van Ziggo liep het aantal abonnementen terug. Dat maakte Ziggo, zoals het fusiebedrijf nu heet, vrijdag bekend.

Volgens topman Baptiest Coopmans is de daling het resultaat van de aanhoudende concurrentie in combinatie met een lagere verkoop en een hoger aantal opzeggingen als gevolg van de fusie. Nu deze is afgerond verwacht het bedrijf met nieuwe bundels meer klanten aan zich te binden.

Ziggo had aan het eind van het eerste kwartaal 4,2 miljoen televisieklanten, 3,1 miljoen internetabonnees en 2,6 miljoen gebruikers van vaste telefonie. Daarnaast levert Ziggo aan 158.000 abonnees mobiele telefoniediensten.

Ziggo is een dochteronderneming van Liberty Global, 's werelds grootste kabelbedrijf dat in veertien landen actief is.

Bluboo X6, 5.5" 4G Chinaphone met vingerafdruksensor voor $119,99

In de preview konden we al lezen dat Bluboo een relatief nieuw merk is dat bezig is om zijn eerste toestellen op de markt te brengen. Voor $119,99 kan je dit toestel vanaf 12 mei in huis halen tijdens de actieweek van Bluboo en voor dat geld krijg je een toestel met onder andere 4G en een vingerafdruksensor. Maar is dit voldoende om de lage resolutie goed te maken?

De moordlustigste landen ter wereld

Het Braziliaanse Instituto Igarape heeft onlangs een wereldwijde 'moord-monitor' online gezet. Hierin zijn alle vrijgegeven moord-cijfers verwerkt over de afgelopen jaren. De twijfelachtige eer van moordlustigste land gaat naar Honduras, hier worden per 100.000 inworers 85,5 moorden gepleegd.

Opvallend is dat een groot deel van de moorden plaatsvindt in Midden- en Zuid-Amerika. In de top 20 staan maar liefst 14 landen uit die regio. Op aantal moorden wordt het nog droeviger; Brazilië, Colombia en Venezuela tezamen zorgen met bijna 90.000 slachtoffers voor één-vijfde van alle moorden, ondanks dat ze qua inwoners slechts vier procent uitmaken van de wereldpopulatie. In totaal zijn er 437.000 moorden in kaart gebracht.

Dat juist Latijns-Amerika zoveel moorden kent is niet verwonderlijk. In veel landen rommelt het vanwege drugskartels, bendegeweld en politieke onrust. Koploper Honduras, grondlegger van het woord 'bananenrepubliek', is een van de armste landen in de regio en tevens de belangrijkste doorvoerhaven van cocaïne richting de VS. Het indexcijfer uit 2012 is zelfs al achterhaald, door de VN is dit afgelopen jaar op 90,4 vastgesteld.

Overige cijfers
Naast de toppositie van Honduras (85,5) wordt de top vijf afgemaakt door; Venezuela (53,7), Amerikaanse Maagdeneilanden (52,6), Belize (44,7) en Jamaica (40,6). Het land waar de meeste moorden worden gepleegd is Brazilië, hier lieten 56.337 mensen onvrijwillig het leven.

Waar ben je dan nog wel veilig? In Monaco en Liechtenstein is er al een tijdje helemaal niemand vermoord. Ook ben je redelijk veilig op een hoop eilanden in de Stille Oceaan, waar de cijfers voornamelijk een vertekend beeld geven vanwege de kleine populaties. Nederland deed het met 145 moorden niet eens zo slecht, dit komt neer op 0,9 moorden per 100.000 inwoners.

Honduras heeft de twijfelachtige eer (ANP)
Honduras heeft de twijfelachtige eer (ANP)

'Van Praag in gesprek met Figo en Prins Ali'

KNVB-voorzitter Michael van Praag gaat maandag als kandidaat-preses van de wereldvoetbalbond FIFA in Zwitserland in gesprek met de Portugese oud-voetballer Luis Figo en FIFA-bestuurslid Prins Ali Bin Al-Hussein uit Jordanië. Beiden zijn eveneens nog in de race voor het voorzitterschap van de FIFA. Volgens de BBC is de kans aanwezig dat een of twee uitdagers van de huidige FIFA-preses Sepp Blatter zich zal terugtrekken en dat de 'sterkste' kandidaat van het trio op 29 mei tijdens de verkiezing de strijd mag aangaan met de 79-jarige Zwitser.

Het topberaad vindt volgens de Britse omroep plaats in Nyon, waar ook het hoofdkantoor van de Europese voetbalunie UEFA is gevestigd. Het overleg tussen Van Praag, Figo en Prins Ali zal echter niet op de burelen van de UEFA worden gehouden. Daarna zal volgens de BBC duidelijk worden hoe en met wie het drietal de campagne tegen Blatter zal voortzetten.

Blatter is nog altijd de grote favoriet van de vier kandidaten. Hij wil aan zijn vijfde termijn als voorzitter van de FIFA beginnen.

Barney en Anderson naar play-offs PL darts, Taylor uitgeschakeld

Darters Raymond van Barneveld en Gary Anderson hebben zich vanavond geplaatst voor de halve finales van de Premier League. Phil Taylor zal voor het eerst sinds de start van de Premier League in 2005 de play-offs niet halen. Van Barneveld werd geholpen door de nederlaag van Taylor. Hieronder een kort verslag van de wedstrijden. 

Dave Chisnall 7-1 Stephen Bunting
Chisnall had een eenvoudige avond tegen Bunting. De 34-jarige Engelsman won met 7-1. Chizzy liep snel uit naar 5-0. De machine haperde vervolgens even, maar de zege van de nummer acht van de wereldranglijst kwam geen moment in gevaar. Chisnall had een gemiddelde van gooide 104.5 gemiddeld. Bunting kwam niet verder dan 90.2. 

Adrian Lewis 7-5 Michael van Gerwen
Van Gerwen is op een pijnlijke nederlaag getrakteerd. In Newcastle liet de nummer één van de ranglijst een 5-3 voorsprong glippen tegen Adrian Lewis en verloor met 5-7. Van Gerwen begon niet scherp, maar toen zijn tegenstanger een aantal pijlen miste om op een 3-0 voorsprong in legs te komen, schrok Mighty Mike wakker en liep snep uit naar 5-3. Het lukte de Brabander echter niet om daarna nog een leg te pakken. Lewis won vier legs op rij en Van Gerwen bleef balend achter. De Engelsman maakte indruk met een gemiddelde van 108.91. Van Gerwen had een prima gemiddelde met 103.38, maar kwam tekort voor de zege.

James Wade 6-6 Raymond van Barneveld
Barney kwam tegen Wade met 0-3 in legs achter, maar sloeg terug. Uiteindelijk nam de Nederlander een 6-4 voorsprong, maar daarna was het Wade die een een comeback maakte. Wade had met 95,3 een iets beter gemiddelde dan Van Barneveld (94,6). 

Phil Taylor 5-7 Gary Anderson
Taylor deed er tegen wereldkampioen alles aan om zijn kansen op de play-offs in leven te houden, maar kon niet op tegen de regerend wereldkampioen. Beide darters produceerden een gemiddelde van rond de 102, maar Anderson bleek dodelijker op zijn dubbbels. 

Stand na 14 weken

Plaats Naam Gespeeld Gewonen Gelijk Verloren Legs +/- Punten
1 Michael van Gerwen 15 10 2 3 30 22
2 Dave Chisnall 15 10 1 4 30 21
3 Gary Anderson 15 8 2 5 6 18
4 Raymond van Barneveld 15 7 3 5 5 17
5 Adrian Lewis 15 5 4 6 -9 14
6 Phil Taylor 15 5 3 7 -2 13
7 James Wade 15 3 6 6 -11 12
8 Stephen Bunting 15 3 5 7 -15 11
9 Peter Wright (E) 9 1 4 4 -17 6
10 Kim Huybrechts (E) 9 1 2 6 -17 4

Volgende week is de laatste reguliere speelronde. Het zal dan alleen gaan om de positie in de stand en het daarbij behorende prijzengeld. De week erop zijn de play-offs en zal er een winnaar gekroond worden.  

Week 15 in Brighton

Michael van Gerwen – Dave Chisnall
Adrian Lewis - Gary Anderson
Raymond van Barneveld – Stephen Bunting
Phil Taylor – James Wade

Vakbondsman Heerts actief bij FC Twente

Ton Heerts treedt toe tot de raad van commissarissen van FC Twente. De 48-jarige voorzitter van vakbond FNV is al sinds zijn jeugd supporter van de noodlijdende voetbalclub en richtte ook mede een regionale supportersvereniging op. "Ik wil graag een bijdrage leveren om FC Twente door deze moeilijke periode te helpen", meldde Heerts in een persbericht. De vakbondsman wordt ook voorzitter van het maatschappelijke project 'Scoren in de Wijk' van FC Twente.

Preses Aldo van der Laan is verheugd dat Heerts zich actief voor de club wil inzetten. "Ton Heerts is een ervaren bestuurder met een frisse blik en een groot netwerk. Bovendien is hij al vele jaren, ook via de door hem opgerichte supportersvereniging, betrokken bij de club. Ton Heerts is iemand die echt tussen de supporters staat. Er is bij hem dan ook een grote bereidheid om FC Twente te helpen, zeker in deze fase."

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.