'Geesten moeten stoppen met be´nvloeden voetbalwedstrijden'

De voorzitter van de Egyptische voetbalclub Zamalek heeft een opvallende uitspraak gedaan in zijn ontevredenheid over de prestaties van zijn club. Mortada Mansour beschuldigt rivalen ENPPI ervan dat men geesten en magie gebruikt in de strijd om de landstitel, waarin Zamalek op het moment overigens aan kop gaat.

ENPPI, net als Zamalek spelend in Caïro, won onlangs een wedstrijd met 4-0 van Arab Contractors, ook wel Al-Mokawloon genoemd. Volgens Mansour werd die wedstrijd echter niet beslist door de klasse van de thuisploeg. "Het was een wedstrijd tussen geesten", aldus Mansour na afloop tegenover een tv-station. Dankzij de zege nam ENPPI de koppositie op doelsaldo over van Zamalek. "ENPPI moet snappen dat dit niks met voetbal te maken heeft. Net als de strijd tegen doping, moet de Egyptische voetbalbond ook de strijd aangaan tegen het gebruik van geesten en magie, dit kan niet langer."

"Ik heb alle respect voor ENPPI en hun spelers, maar dit was de eerste keer dat ik een speler zonder enige vorm van contact onderuit zag gaan met als resultaat dat zijn eigen team een tegengoal kreeg", aldus een verbouwereerde Mansour. "Een andere speler van Arab Contractors stond op het punt een goal te scoren, waarna de bal plotseling buiten het doel terecht kwam", zo beschuldigt advocaat Mansour het hiernamaals van inmenging in de nationale titelstrijd.

Het is niet de eerste keer dat Mansour met opmerkelijke uitspraken komt. Eerder dit jaar beschuldigde hij de coach van ENPPI, Tarek el-Ashri, van het gebruik van magie, beschuldigingen die hij na de wedstrijd tegen Arab Contractors verstevigde. "ENPPI won slechts dankzij goals uit vier rare aanvallen, terwijl Arab Contractors de ene na de andere kans gemist heeft." 

"Volgens de Heilige Koran bestaat magie zeker wel, maar dit heeft echt geen plek in de voetbalwereld. De president van onze voetbalbond en de scheidsrechters- en wedstrijdcommité's moeten deze wedstrijd absoluut terugkijken, want dit was niet normaal." Op het moment gaat Zamalek met 60 punten aan de leiding in de Egyptische competitie dankzij een zege op donderdag. ENPPI volgt met 57 punten, maar heeft twee wedstrijden meer gespeeld.

Anubis, de Wachter van de Poorten van de Onderwereld, en Osiris, Heerser van de Onderwereld, hebben nog niet gereageerd op de beschuldigingen aan hun adres.