'Rijksuniversiteit Groningen moet hervormen'

Zeker 54 medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) eisen vrijdag in een open brief dat de universiteit gaat hervormen in de organisatie van onderwijs en onderzoek. De opstellers hekelen de bestuurscultuur en willen meer democratisering.

De open brief, die verscheen op de website van de Universiteitskrant, is ondertekend door voornamelijk docenten en professoren. De actievoerders opereren onder de naam 'ReThink RUG'. Die verwijst naar de organisatie van medewerkers van de Universiteit van Amsterdam die al eerder opriepen tot actie tegen de heersende onderwijscultuur.

Volgens de opstellers van de brief 'spelen veel van de problemen die aangesneden zijn door de ReThink-initiatieven op andere universiteiten en de Maagdenhuisbezetters, ook in Groningen'.

De initiatiefnemers hekelen vooral de heersende bestuurscultuur die er voor zorgt dat 'studenten vooral worden gezien als een product dat zo snel mogelijk afgeleverd moet worden'. "Er is een cultuur van wantrouwen ontstaan", aldus de medewerkers.

De actievoerders moeten naar eigen zeggen steeds beleid uitvoeren waar ze zelf geen inspraak in hebben gehad. "Wij willen als wetenschappers weer zelf zeggenschap krijgen over onze eigen onderwijs- en onderzoeksactiviteiten."

De Groningse afdeling van ReThink roept het college van bestuur en de universiteitsraad op om te reageren op de brief en mee te denken over de toekomst van de universiteit.