Europa herdenkt einde Tweede Wereldoorlog

Redactie

Met een moment stilte of juist met militair machtsvertoon herdenken regeringsleiders en burgers deze week dat het zeventig jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. De Oost-West-alliantie die ooit Adolf Hitler en zijn nazi-Duitsland versloeg is heden ten dage echter diep verdeeld.

Rusland herdenkt het einde van de oorlog zaterdag met een grote militair getinte ceremonie. Die herdenking heeft echter tot diplomatieke spanningen geleid, vanwege de betrokkenheid van Rusland bij het conflict in het oosten van Oekraïne. In Parijs wordt vrijdag bij de Arc de Triomphe, waar het Graf van de Onbekende Soldaat ligt, een herdenking gehouden. Naast de Franse president François Hollande zijn daarbij ook de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry en de Amerikaanse ambassadeur in Frankrijk aanwezig.

Polen heeft donderdag een ceremonie gehouden die als alternatief moest dienen voor de herdenking in Moskou. De Poolse president Bronislaw Komorowski werd vergezeld door secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties en de president van de Europese Raad, de Pool Donald Tusk. Ook de presidenten van Oekraïne en diverse andere Centraal-Europese landen waren naar Polen afgereisd voor de herdenking.