'Opnieuw gifgasaanvallen in Noord-Syrië'

Redactie

Drie dorpen in de Syrische provincie Idlib zijn donderdag bestookt met chloorgas. Dat melden activisten en artsen ter plaatse. Tientallen mensen zouden kampen met ademhalingsproblemen.

Regeringshelikopters wierpen vatbommen die chloorgas bevatten af boven Janoudieh, Kansafrah en Kafr Batiekh, zei dokter Mohammed Tennari op gezag van artsen in de drie dorpen. Hij gaat uit van een tachtigtal gewonden. Tennari getuigde vorige maand al eens voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over zijn behandeling van eerder gevallen gifgasslachtofffers in de noordwestelijke provincie.

Ook het Syrische Netwerk voor de Mensenrechten meldde de nieuwe chloorgasaanvallen. Het waarnemerscollectief deelde op Twitter foto's van veldhospitalen die slachtoffers zouden verplegen. Het netwerk houdt het op 69 gewonden.

De Veiligheidsraad werkt ondertussen aan een manier om schuldigen aan te wijzen voor vorige en nieuwe gifgasaanvallen in Syrië. Tot dusver hadden VN-medewerkers niet de bevoegdheid de schuldvraag te beantwoorden. De Verenigde Staten willen voorstellen dat de Veiligheidsraad voortaan deskundigen hoort over de schuldvraag, melden bronnen bij de VN.

Rusland zou vooralsnog weinig voelen voor het Amerikaanse plan. Moskou vreest dat de experts vooringenomen zijn. De Amerikanen 'hebben de schuldige al lang aangewezen', zei de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin. Als de VS Rusland, dat een veto heeft, niet voor het plan weten te winnen gaat het niet door.