De moordlustigste landen ter wereld

LTVDK

Het Braziliaanse Instituto Igarape heeft onlangs een wereldwijde 'moord-monitor' online gezet. Hierin zijn alle vrijgegeven moord-cijfers verwerkt over de afgelopen jaren. De twijfelachtige eer van moordlustigste land gaat naar Honduras, hier worden per 100.000 inworers 85,5 moorden gepleegd.

Opvallend is dat een groot deel van de moorden plaatsvindt in Midden- en Zuid-Amerika. In de top 20 staan maar liefst 14 landen uit die regio. Op aantal moorden wordt het nog droeviger; Brazilië, Colombia en Venezuela tezamen zorgen met bijna 90.000 slachtoffers voor één-vijfde van alle moorden, ondanks dat ze qua inwoners slechts vier procent uitmaken van de wereldpopulatie. In totaal zijn er 437.000 moorden in kaart gebracht.

Dat juist Latijns-Amerika zoveel moorden kent is niet verwonderlijk. In veel landen rommelt het vanwege drugskartels, bendegeweld en politieke onrust. Koploper Honduras, grondlegger van het woord 'bananenrepubliek', is een van de armste landen in de regio en tevens de belangrijkste doorvoerhaven van cocaïne richting de VS. Het indexcijfer uit 2012 is zelfs al achterhaald, door de VN is dit afgelopen jaar op 90,4 vastgesteld.

Overige cijfers
Naast de toppositie van Honduras (85,5) wordt de top vijf afgemaakt door; Venezuela (53,7), Amerikaanse Maagdeneilanden (52,6), Belize (44,7) en Jamaica (40,6). Het land waar de meeste moorden worden gepleegd is Brazilië, hier lieten 56.337 mensen onvrijwillig het leven.

Waar ben je dan nog wel veilig? In Monaco en Liechtenstein is er al een tijdje helemaal niemand vermoord. Ook ben je redelijk veilig op een hoop eilanden in de Stille Oceaan, waar de cijfers voornamelijk een vertekend beeld geven vanwege de kleine populaties. Nederland deed het met 145 moorden niet eens zo slecht, dit komt neer op 0,9 moorden per 100.000 inwoners.

Honduras heeft de twijfelachtige eer (ANP)
Honduras heeft de twijfelachtige eer (ANP)