Nederland en Cuba gaan nauwer samenwerken

Nederland en Cuba gaan nauwer samenwerken. Dat heeft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken tijdens zijn bezoek aan Cuba afgesproken, liet het ministerie vrijdag weten.

Nederland kan Cuba kennis leveren op het gebied van onder meer landbouw, watermanagement, luchthavenveiligheid en gezondheidszorg. De afspraken volgen op enkele bezoeken die sinds vorig jaar aan het communistische land zijn gebracht.

Vorige maand was premier Mark Rutte nog in Panama voor overleg, onder andere met president Raúl Castro. De Cubaanse minister Rodriguez van Buitenlandse Zaken bezocht onlangs Nederland. "De vele bezoeken en ontmoetingen van de afgelopen tijd, op alle niveau's, kenmerken de inzet van Nederland als bruggenbouwer richting Cuba", aldus Koenders, die donderdag in het land was.

Nederland kon volgens de minister dankzij de al bestaande relatie met Cuba een voortrekkersrol spelen in het verbeteren van de relatie tussen de Europese Unie en Cuba. Koenders sprak in Havana van een "solide relatie" die Nederland heeft met Cuba, meldden lokale media eerder.

De EU en Cuba praten sinds april vorig jaar met elkaar over politieke dialoog en samenwerking. De partijen hopen voor het einde van het jaar met een overeenkomst te komen daarover. "Het is belangrijk dat we de discussie versterken. Maar zonder druk te zetten, als we een goede deal willen voor zowel Cuba als de EU", zei Koenders tegen Cubaanse journalisten.

Koenders ontmoette onder anderen de Cubaanse vicepresident Miguel Diaz-Canel. Ook stonden ontmoetingen met een leider van de katholieke kerk, economen, schrijvers en bloggers op het programma. Koenders vindt het belangrijk om met het maatschappelijk middenveld in gesprek te zijn, onder meer over de verbetering van mensenrechten.

Dit weekend is in Havana de jaarlijkse gay pride. Koenders is onder de indruk van de sprongen die Cuba maakt voor de rechten van homoseksuelen en transseksuelen. "Ik hoop dat Cuba op alle terreinen van mensenrechten, sociaal-economische, culturele, burger- en politieke rechten, deze ingeslagen weg voortzet."