Saudi-Arabië stopt bombardementen op Jemen

Saudi-Arabië en zijn bondgenoten stoppen met de bombardementen op doelen in Jemen. Zij zeggen dat Saudi-Arabië niet langer vanuit Jemen wordt bedreigd en dat de tijd is gekomen voor hervatting van vredesonderhandelingen in het armste Arabische land. Ook wil de coalitie onder leiding van de Saudiërs zich inspannen voor humanitaire doelen, zoals de evacuatie van buitenlanders uit Jemen en de levering van hulpgoederen.

Dat blijkt uit een verklaring die op de Saudische televisie werd voorgelezen. De nieuwe operatie onder de naam 'Herstel van de hoop' zal zich volgens het koninkrijk ook richten op de veiligheid en de strijd tegen het terrorisme in Jemen. De coalitie onder leiding van Saudi-Arabië voerde sinds ruim drie weken bombardementen uit op doelen van de sjiitische Houthi's. Die hebben een groot deel van Jemen veroverd. De Saudi's en hun bondgenoten steunen de verdreven president Abd-Rabbu Mansour Hadi. De Houthi's worden gesteund door het eveneens sjiitische Iran.

De Saudische koning Salman bin Abdulaziz Al Saud vaardigde dinsdag een decreet uit waarin staat dat de elitetroepen van de Nationale Garde zullen deelnemen aan operaties op de grond in Jemen. Het is onduidelijk in hoeverre de Saudiërs een grondoffensief in Jemen willen inzetten. Maandag stuurde de VS, een bondgenoot van Saudi-Arabië, nog een oorlogsbodem naar Jemenitische wateren.

Saudi-Arabië stopt bombardementen op JemenSaudi-Arabië stopt bombardementen op Jemen (foto: ANP)