Zwarte vrouw burgemeester, agenten stappen op

De 40-jarige Tyrus Byrd is sinds vorige week burgemeester van Parma, een klein plaatsje in de Amerikaanse staat Missouri. Ze is de eerste zwarte vrouw die de post bekleedt. Ineens is bijna het complete politiekorps opgestapt, al voeren ze 'zorgen over de veiligheid' als reden op.

Byrd, geboren en getogen in Parma, was eerder al eens gemeentesecretaris. Bij de verkiezingen versloeg ze de zittende burgemeester Randall Ramsey met 37 stemmen verschil. Ramsey was al 37 jaar de baas in het dorp met ruim 700 inwoners. Van hen is 57 procent blank en 41 procent zwart.

Kort na de verkiezingsuitslag zegden vijf van de zes politieagenten uit het plaatselijke korps hun baan op. Enkele vooraanstaande ambtenaren deden hetzelfde. In hun ontslagbrieven voeren ze 'safety concerns' op als reden.

Geen idee
Zowel de oude als de nieuwe burgemeester begrijpen niet waarom de politieagenten en ambtenaren deze stap hebben gezet. De vader van Byrd, een voormalig gemeenteraadslid, zegt dat zijn dochter een goede verstandhouding met het politiekorps had. Veel inwoners kiezen de kant van de nieuwe burgemeester en zeggen dat het dorp sowieso al te veel agenten had.

De staat Missouri heeft geen goede naam als het gaat om rassenkwesties. Vorig jaar kwam de stad Ferguson regelmatig negatief in het nieuws. Daar waren hevige protesten nadat een blanke politieman de zwarte tiener Michael Brown had neergeschoten. De laatste tijd komen er vanuit de Verenigde Staten regelmatig berichten over blanke agenten die zwarte arrestanten neerschieten.