Tadzjikistan verbiedt zwarte kleding

De burgemeester van Doesjanbe, de hoofdstad van Tadzjikistan, heeft een verbod op de verkoop van zwarte kleding opgelegd. Het is een maatregel die bedoeld is om extremistische islamitische invloeden terug te brengen.

Winkels in de hoofdstad moeten per direct alle zwarte kledij uit hun winkels halen en vrouwen zouden traditionele kleuren moeten dragen, zo stelt de burgervader. Hierop doelt hij voornamelijk op de zwarte hijabs die weinig goedkeuring kunnen vinden in het land. Sinds 2005 is het zelfs verboden om een hoofddoek te dragen op scholen en universiteiten. Naast deze maatregel ligt er ook nog een plan op tafel om Arabische namen te verbieden bij baby's.

Hoewel in Tadzjikistan zo'n 98% van de bevolking (overwegend soennitische) islam aanhangt, zijn ze weinig praktiserend daarin. Ze houden zich wel bezig met tradities als de ramadan maar voelen er weinig voor om regelmatig te bidden of halal te eten. Ondanks dat de islam de officiële staatsreligie is wordt het land wel seculier bestuurd en zijn er slechts twee officieel erkende islamitische feestdagen.

De regering is al sinds de onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie bezig met het afbreken van niet geregistreerde moskeeën. Daarbij maken ze het met een enorme stapel papierwerk en eisen haast onmogelijk om nieuwe gebedshuizen op te richten. Het is ook het enige land ter wereld waar het verboden is voor mensen onder de 18 jaar om religie in het openbaar te beoefenen.

Traditionele Tadzjikse kledij (Foto: Evgeni Zotov, flickr)
Traditionele Tadzjikse kledij (Foto: Evgeni Zotov, flickr)