Groene Hart vreest trillingen door gasboring
Bestuurders en inwoners van Het Groene Hart verzetten zich massaal tegen voorgenomen olie- en gasboringen onder de woonwijk Molenvliet in Woerden. Woensdagavond willen zij op een door de gemeente Woerden georganiseerde informatieavond het verzet tegen de boringen gaan bundelen.
Het Canadese bedrijf Vermilion Energy wil het Papekopveld tussen Bodegraven-Reeuwijk en Woerden vanaf 2017 in gebruik gaan nemen en heeft daarvoor al de noodzakelijke vergunningen. Woerden wil dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) de uit 2009 stammende winvergunning intrekt, nu recent is gebleken dat de veiligheid van Groningers in het geding is door de gasboringen daar. De gemeente Oudewater ondersteunt dat verzoek, terwijl Bodegraven-Reeuwijk nader onderzoek naar de gevolgen wil.
Vermilion Energy heeft eerder al proefboringen in het gebied gedaan, maar het veld nooit in productie genomen. Toen het bedrijf in november vorig jaar aan de provincie Utrecht om een tijdelijke afrit voor vrachtverkeer aan de snelweg A12 vroeg, ontdekten de inwoners van het Groene Hart de nieuwe boorplannen. Hoewel de boorinstallatie op Bodegravens grondgebied staat, bevinden olie en gas zich grotendeels onder Woerdense grond. Ook de ontsluiting gaat via een Woerdense weg. Buurgemeente Oudewater heeft geen last van de boringen, maar verzet zich tegen elke vorm van winning van fossiele brandstoffen.
Vermilion zegt in het winplan uit 2009 dat de bodem hooguit 2 centimeter zal dalen. Trillingen zijn volgens het bedrijf niet te verwachten. Woerden trekt dat in twijfel: "Dezelfde partijen die in Groningen onzorgvuldig met de belangen van burgers zijn omgegaan, hebben ook de vergunning voor Vermilion afgegeven. Het is nog onduidelijk hoe de slappe veenbodem van het Groene Hart reageert op boringen.''
Over de olie- en gasboring bij Woerden zijn Kamervragen gesteld. Minister Kamp heeft kortgeleden laten weten dat hij tijd nodig heeft om antwoorden te kunnen geven.