Game of Thrones - The House of Black and White

Game of Thrones was afgelopen week volop in het nieuws. Maar niet omdat aflevering 1 van het pas begonnen seizoen zo goed was of omdat er een recordaantal kijkers waren. Nee, het is piraterij wat de klok slaat. En ook ik ga vandaag niet enkel de aflevering recappen.

Afgelopen week ontstond er in de comment sectie een ware oorlog omtrent spoilers, waarbij de nodige moeders van menig FOK!ker het moesten ontgelden. Als het over Game of Thrones gaat, zijn er nog wat spoilerfoben. Ieder woordje wordt als een mogelijke hint opgevat omdat iemand de stof uit de boeken kent. Wat de niet-lezers niet weten is dat de boeken op dit moment mijlenver van de serie afliggen. Zelfs grote twists uit de boeken komen niet in de serie, terwijl de tv-serie wel degelijk andere twists richting de kijker gooit. Als boeklezer kun je dus ook gespoild worden. Deze spoilerfobie zal waarschijnlijk ontstaan zijn nadat boeklezers het leuk vinden om de 'Unsullied' (zoals de term op internet voor niet-lezers is) te teasen. Maar niks anders dan respect voor de boeklezers. De grote twists (Ned Stark, Red Wedding etc) werden door de boeklezers nooit in een grote groep gegooid. Iedere fan wilde de reactie van de niet-lezer weten als er weer iets groots gebeurt.

We zijn dus in een bubbel beland en ik hoop dat we hier op FOK! niet in verzanden. Dan nu, over naar de nieuwste aflevering! Let op: spoilers voor aflevering 2 van seizoen 5.

We starten, zoals verwacht, met de aankomst van Arya in Braavos. Ze komt aan land in een visual effects montage die waarschijnlijk gebruikt gaat worden in de promo reel voor het bedrijf wat de VFX produceert. We worden in een korte scène herinnerd aan de motivatie van Arya, als ze de namen van alle personen die ze nog wil vermoorden hardop herhaalt. Dit nadat haar de deur geweigerd is. Na wat omzwervingen is daar toch Jaqen H'ghar, die haar instructies gaf in seizoen 2. In feite gebeurt er dus nog niet veel, hoewel ze toch (zoals beloofd) konten mag trappen door een duif te onthoofden... Nee, eigenlijk gebeurde er toch niet zo veel met Arya. Maar een goede verhaallijn laat zich langzaam opbouwen.

Game of Thrones 5X02 - screen 1

Dat is ook zo met de verhaallijn van Daenerys, die deze aflevering iets interessanter begon te worden. Zoals vaker kenmerkend is bij haar 'eigen serie' vindt er steeds een enorm trage opbouw plaats, waarna langzaam alle stukjes op hun plaats beginnen te vallen. Zo is er de beklemmende waarschuwing van Barristan Selmy die haar aan haar vader, de 'Mad King', herinnert. Op het einde van de aflevering blijkt dat ze nog geen grip heeft op de samenleving en dat het regeren van deze stad geen eenvoudige klus is. Gelukkig is Drogon daar weer die haar kan ondersteunen.

Verderop in de aflevering wordt pijnlijk duidelijk dat King's Landing weinig meer aan is zonder Joffrey, Tywin, Varys, Tyrion en Littlefinger die om elkaar heen draaien. We moeten het voortaan doen met Cersei die probeert iedereen naar haar hand te zetten maar steeds meer grip verliest. Dit terwijl overal in de Zeven Koninkrijken jacht wordt gemaakt op Tyrion, waardoor geen enkele dwerg meer veilig is. Goddank zijn niet alle boven genoemden de pijp uit. Tyrion en Varys zijn vertrokken richting Meereen maar gaan eerst nog een tussenstop in Volantis maken. Ondertussen zijn Littlefinger en Sansa op weg naar... naar wat, eigenlijk? Enfin, een korte ontmoeting met Brienne en Pod geeft die twee eindelijk weer een verhaallijn om de komende afleveringen iets te doen.

Game of Thrones 5X02 - screen 2

Naast een hoogtepunt in de vorm van Bronn in een hilarische scène met Lollys, is daar The Wall weer. Ook deze week vinden daar de beste scènes plaats. Stannis ziet duidelijk in dat hij Jon Snow kan gebruiken, maar Jon laat dit niet zomaar toe. In een 'turn of events' spreekt Sam de groep toe om iedereen te overtuigen dat Jon Snow de enige juiste nieuwe commandant van de Night Watch is. En het lukt hem nog ook! Ondanks zijn actie tegen het bevel van Stannis afgelopen week weet Jon het tot commandant te schoppen. Toch niet heel gek voor een bastaard.

Al met al begint dit seizoen lekker op gang te komen, met de introductie van de broer van Oberyn Martell en Arya die aangekomen is in Braavos. Volgende week zijn we er weer voor een (spoilervrije) recap.