'Hooliganprobleem is biologisch'

Onlangs is uit onderzoek gebleken dat het losgeslagen bavianengedrag dat sommige voetbalsupporters tentoon spreiden niet alleen te wijten is aan een groepsproces. Een andere reden zou zijn dat de wandelende sloopbedrijven een saai en eentonig leven zouden hebben.

De lieverdjes die hun clubs en de maatschappij wekelijks handenvol met geld kosten zouden volgens het onderzoek een lage cortisolspiegel hebben. Een woord met vijf lettergrepen en dus onmogelijk uit te leggen aan een deel van de voetbalfans. Deze lage hoeveelheid cortisol zou erop kunnen wijzen dat ze agressie nodig hebben als middel om spanning en passie te kunnen ervaren, iets dat in het dagelijks leven blijkbaar totaal ontbreekt.

De onderzoekers lieten fans van Ajax kijken naar een samenvatting van de wedstrijd tegen Feyenoord van 29 januari 2012. Een wedstrijd die de club uit Ouderkerk aan de Amstel Amsterdam verloor met 4-2. Na het laatste fluitsignaal mochten de gefrustreerde Ajacieden bepalen hoe heet de saus zou moeten zijn die een Feyenoorder te eten zou krijgen. Dit schijnt een beproefde wetenschappelijke methode te zijn in onderzoek naar agressie.

Proefpersonen die voor de wedstrijd een lage cortisolspiegel hadden, waren na de wedstrijd een stuk agressiever dan personen die een iets hoger waarde hadden. Zij gunden de Feyenoorders een stuk hetere peper dan huis-, tuin- en keukenfans. Cortisol is namelijk een stresshormoon en wie hier niet zoveel van heeft wordt nu eenmaal sneller agressief.

Toestanden in en rond het stadion zou je dus waarschijnlijk kunnen voorkomen door bloedtesten af te nemen.