'Magic Michael' tovert op TT Circuit

Michael van der Mark had zondag twee keer een 'hupje' bij de start van zijn race in het World Superbike. Zijn Honda kwam daardoor iets trager op gang dan de machines van zijn concurrenten. De 22-jarige Rotterdammer raakte niet van de wijs en liet de tienduizenden toeschouwers op het TT Circuit van Assen zien waarom 'Magic Michael' zijn bijnaam is. De debutant in de zware klasse van 1000cc-motoren toverde er in beide manches de derde plaats uit.

De 22-jarige Rotterdammer leverde daarmee een primeur. De wegracer uit het succesteam van de Nederlanders Gerrit en Ronald ten Kate is de eerste Nederlander die in de Superbikes het podium haalt.

Van der Mark bracht het publiek in Assen in vervoering met twee opwindende races, waarin hij voortdurend bleef jagen op zijn voorgangers en met gewaagde inhaalacties zijn branie, maar ook stuurmanskunst toonde. Vooral zijn manoeuvre in de laatste ronde van de tweede race was er een om in te lijsten. In de Ramshoek, vlak voor het rechte stuk naar de finish, nam hij de Brit Leon Haslam te grazen. Luid gejuich klonk op van de tribunes.

"Het is geweldig om op het podium te staan, vooral omdat het mijn thuisrace is. Het team, de motor, alles werkte goed. Ik wist dat het er in zat", zei de dolblije Van der Mark kort na de finish. "De tweede race was veel moeilijker. Ik had wat momentjes waarop het bijna mis ging, maar het gevecht met Haslam was mooi. Close, maar dat is racen in de Superbikes."

Teammanager Ronald ten Kate was vol lof over Van der Mark, die in zijn ogen wel heel makkelijk de overgang van de Supersport naar de Superbike heeft gemaakt: "Hij is een coureur van wereldklasse en gaat dit seizoen zeker een race winnen." Zijn pupil veroverde vorig jaar de wereldtitel in de Supersport. Hij was de eerste Nederlander sinds Henk van Kessel in 1974 die een wereldkampioenschap in een soloklasse won.

Van der Mark staat onder contract bij Honda. De Japanse motorfabrikant verwacht dat de Nederlander na twee seizoenen in de Superbike de overstap kan maken naar de MotoGP, de absolute koningsklasse.

De Rotterdammer moest in Assen in beide manches twee Britten voor zich dulden. De ongenaakbare Jonathan Rea (Kawasaki) wist twee keer Chaz Davies (Ducati) voor te blijven. Rea boekte in Assen zijn vijfde en zesde zege van het seizoen en hij leidt riant het kampioenschap. Van der Mark klom door zijn podiumplaatsen in Assen van de elfde naar de zevende plaats.