Cruijff: "PSV de terechte kampioen"

Johan Cruijff is niet te beroerd om kampioen PSV te feliciteren met de 22ste landstitel. Ajax en Feyenoord kunnen hem minder bekoren. PSV stak er dit seizoen in de ogen van Cruijff bovenuit in de Eredivisie.

“De club heeft een uitstekend seizoen gedraaid, waar ze erin zijn geslaagd om weinig onnodige druk over zichzelf af te roepen", laat hij optekenen in De Telegraaf. “Vanuit die situatie zijn er door Phillip Cocu en zijn spelers weinig misstappen gemaakt en is PSV dan ook de terechte kampioen.”

"Een succes dat Ajax en Feyenoord aan het denken moet zetten.", vervolgt Cruijff in zijn column. "Beide clubs zijn in opbouw en tijdens zo’n proces moet je ieder jaar beter zien te worden. Dat Ajax nu meer punten heeft dan vorig jaar zegt me daarom niet zoveel."

De interne onrust bij zijn club Ajax gaat Cruijff aan het hart. Inmiddels is hij beter op de hoogte van wat er speelt. Hoofd- en bijzaken moeten nu worden onderscheiden. “Zo is het belangrijk om de eenheid in alle geledingen te bewaren en te versterken. Iedereen moet zo snel mogelijk weer dezelfde kant opkijken. Daarbij moet er niet uit het oog worden verloren wat er de afgelopen jaren wel is bereikt. Dat betreft het financiële deel, de rust die er heeft geheerst en de gewonnen prijzen.”

“Wat absoluut moet worden verbeterd is de ontwikkeling van het voetbal. Ik heb al eerder aangegeven dat de afgelopen jaren twee delen van de club zich verder hebben ontwikkeld: de opleiding en het eerste elftal. Die hebben allebei geleverd. En niet zo’n klein beetje ook. De stap die nu moet worden gemaakt is om vanuit een verbeterde opleiding beter te presteren met voetbal waar Ajax voor staat en wat leuk is om naar te kijken. Daar zullen we met z'n allen aan moeten werken”, aldus Cruijff.